Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 10:52 2 162 7

Автономните коли не са безопасни

  • автономни коли-
  • системи за безопасност
Автономните коли не са безопасни - 1

До този извод стигнаха учени от Института за интелектуални системи в Мюнхен, които намират способ да излъжат високотехнологичните системи на автономните коли. По-конкретно става дума за специална рисунка, състояща се от ярки цветове, която прави разпознаването на обектите невъзможно.

Тя предизвиква тотално объркване на системите, при което автомобилът може да излезе от пътя или пък неочаквано да спре. Учените сравняват колапса на автономните системи с епилептичен припадък при хората.

Откритието нанася сериозен удар по автономните коли, които са все по-близо до използване в реални условия. Проблемът при тези системи е в тяхното несъвършенство, твърдят учените и призовават инженерите, разработващи автономни коли да обърнат сериозно внимание, защото подобни атаки, могат лесно да предизвикат сериозни ПТП-та.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    1 2 Отговор
    Ще си направя харакири неме подстракавайте ве
  • 2 Driving pleasure

    12 3 Отговор
    То това и децата го знаят. Трябва да си наистина олигофрен, че да се довериш на няколко кулометра кабеляк и шепа китайски датчици :)
  • 3 гост

    5 1 Отговор
    Значи производителите решиха да печелят от това като премахват лидар от системата и разчитат единственно на камерите. Да, и човек разчита само на очите си, но човек има мозък и логика, която колата няма. Ако не й кажеш, че дървото е дърво, а завоя е завой, колата няма да го знае това. И макар новите АИ системи да са добри, не са безупречни. Автономните коли са предотвратили повече катастрофи отколкото ако не бяха автономни, спазват ограниченията и др, но има моменти, в който не могат да вземат сигурна преценка и тогава става страшно, както се видя в не една катастрофа.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Driving pleasure

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами не баш... наличието не просто на автономна система а на асистент води до това, че шофьорите започват изцяло да разчитат на тях не се съсредоточават върху случващото се на пътя и губт инстинтите си - и вече има много инциденти имено поради наличието на тези системи и доста проучвания показват, че те повече вредят отколкото помагат
  • 5 Random

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    АИ няма, ИИ има. Не е азкуствен интелект, а Изкуствен.

    Коментиран от #6

  • 6 Driving pleasure

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Random":

    Ане то не е и интелект ама айде :)
  • 7 Test

    1 0 Отговор
    Преди няколко дни имаше статия която ни образова каква е разликата между автономни и автоматизирани автомобили. Благодарение на нея на всички ни вече е ясно че по пътищата няма автономни автомобили, а само частично автоматизирани.
    Е при това положение тия "учени", аджеба как направиха тестове на автомобили които все още ги няма по пътищата !?!?