Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 11:18 19 523 21

Евтини срещу скъпи спирачни накладки (ВИДЕО)

  • спирачки-
  • накладки-
  • тест

Ниската цена на спирачните накладки може да бъде изкушаваща, но има причина да са толкова евтини. YouTube-каналът Engineering Explained получава достъп до специализираното оборудване на канадския производител NSR, за да проведе серия от тестове на накладки от различните ценови сегменти.

В изпитанията са включени пет продукта за един и същи автомобил - бюджетен, на средна цена и висококачествен. На стенда са изпробвани също така оригинални накладки за модела и такива на домакините от NRS.

Качествата на различните накладки са оценявани с анализ на взаимовръзката между силата на натискане на педала, температурата на нагряване и коефициента на триене. След това накладките са тествани в симулирани условия на сурова зима, за да се прецени как им влияе студът.

Най-неочаквани резултати дават изпитанията за отлепяне. Накладките са изпробвани в специална машина, за да се определи силата, необходима за отделяне на фрикционния материал от опорната пластина. В тази дисциплина най-евтините накладки и тези от среден ценови клас изненадващо се представят по-добре, отколкото оригиналните и NRS.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За рулем

    8 3 Отговор
    Преписваш ли Касабов?

    Коментиран от #8

  • 2 Байчо

    14 3 Отговор
    Ние на състезание няма да ходим. Който ходи на състезания или си мисли, че пътната мрежа е писта, да си сменя по-често накладки и дискове. Във WRC ги сменят след 2-3 етапа.
  • 3 Kiril Bate Kiro

    18 0 Отговор
    Старо правило доказано във времето: Почерняват ли джантите най-вече на предните колела, спирачните накладки работят. Друг е въпросът, че повечето водачи на МПС не обръщат внимание дали нагряват (задържат) спирачните апарати
  • 4 Хюндай

    15 1 Отговор
    Не се ли проверяват, обслужват (рециклират) спирачните апарати, каквито и накладки да сложите - файда Йок.
  • 5 Японеца

    10 3 Отговор
    На всяка смяна на накладки е нужна пълна профилактика!
  • 6 ЛЕНИН

    11 8 Отговор
    на ЛАДА 7ца от 93та на газ спуквам я от каране над 20години вече с най евтините накладки китайски какви керамики и брембота веее

    Коментиран от #14

  • 7 Миризлив пор

    21 0 Отговор
    В нормалните държави където всеки сервиз носи отговорност за това което е монтирал съм съгласен. Тук се пазарува На принципа на най-ниската цена, никой не поема отговорност за каквото и да е. Кога купуваш нещо скъпо е много по-вероятно да ти набутат менте заради голямата печалба. И така тръгват легендите как евтините се държат по добре от марковите.

    Коментиран от #11, #18

  • 8 Алфа Вълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "За рулем":

    Ама поне смислени статии, не като за ремарке от БМВ.
  • 9 Алфа Вълкът

    7 1 Отговор
    Бричката правиха някакви тестове за гуми и как спират и средния клас бяха с най-прилични показатели. Не пести от резервни части, но не се и набутвай.
  • 10 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Аз съм на принципа купувай чаркове на средна цена, ако се използват нормално спирачките не е проблем че на са висок клас компонентите, но само след няколко резки спирания от висока скорост започват да дават фира нормалните "цивилни" спирачки. Всеки да си прави сметката какви спирачки има и как ще ги използва, ако се спускаш от Шипка примерно на голяма предавка и държиш постоянно спирачките то задължително ще се влоши яко спирането.

    Коментиран от #17

  • 11 иво

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Пич стига си говорил глупости това че ти нямаш пари за по скъпи накладки ,дискове и каквото и да е било си е твой проблем едва ли някой сериозен автосервиз ще си заложи името с това да ти продаде менте накладки или каквото и да е било има сервизи който поемат отговорност ,ако отидеш при някой майстор който сервиза му е някакъв гараж е много ясно че ще ти пробута някой менте
  • 12 Nick

    8 0 Отговор
    А бе, питайте Китодар за накладките, той ще ви каже :)

    Коментиран от #13

  • 13 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Nick":

    Ха-хаааа, а сега сериозно, ако слушате и разбирате какво ви говори Китодар всичко ще е по-добре в тази държава!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Механик

    3 0 Отговор
    НРС да се таковат отзад! Отдавна на подобни манипулации не се лови никой грамотен. Най-много някое "накълвало" се с термини от нета хлапе, да вземе да се впечатли. Ама то пък няма пари за такива скъпи накладки.
    В моята практика съм виждал какво ли не. Както и хубави, скъпи накладки, така и евтини такива, но все пак отлични. Виждал съм и обратното.
    След като капиталистите поради алчност си закараха произвоството в Китай, сега вече на никой не вярва на марки. Само заради едната кутийка с шарен надпис "NRS", няма кой да плати десеторна цена.
  • 17 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Ромео":

    Ако спускаш Шипка на голяма предавка и натискаш спирачката постоянно, както си казал ти, то тогава мястото ти е зад някое бюро, а не на шофьорското място в автомобил.
    Ако спускаш така, никакви, маркови накладки няма да те спасят, понеже ще прегрее спирачната течност, ще закипи е ефекта щее да имаш газообразно вещество в спирачната уредба. Което е равносилно да изгубиш спирачки.

    Коментиран от #20

  • 18 Тор тъп

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    В нормална държава хората изкарват пари в тази държава мислим за оцеляване и да купим кое е най-изгодно на цена. Рядко търсим качество една смяна накладки в Германия струва 130 евро в българия е 20лв. За каква отговорност говорим, като ни направиха на кучета и плъхове.
  • 19 Механик

    12 0 Отговор
    Понеже спора се разраства и някои хора твърдят, че другите не могат да изкарват пари и за това купуват евтино, ще кажа:
    Сервизът ми е малък (6 човека с мен). Аз съм на 54 години и от 16-годишен се занимавам с автомобили (механика).
    Преди години, мой близък ми се обажда ,че си е купил Ситроен (втора ръка) и държи да го обслужим, но иска всички части да са купени от представителството на Ситроен в града.
    След около 3 дни след обслужването ми се обажда вечерта, обезпокоен, че като се наложи да спира, нещо свири и стърже отпред.
    На другия ден сменяме отново предните нкалдки с някакви сръбски, дето комплекта струваше 8лв. (при 65 за оригиналните).
    После моят познат споделя, че тези накладки дори спират по-добре.
    Разберете, че това че пише ТЕКСТАР или БРЕМБО, ЛЮК, Валеоо и т.н. , абсолютно нищо не значи! Това е просто един красив етикет, за който плащаш по някога в пъти повече.
    И не, не ви съветвам да карате с боклуци. Просто преценявайте и не се набутвайте излишно. В същност парите са си ваши. Ние за смяна на накладки взимаме едни и същи пари, независимо от марката на консуматива, така че нямам интерес да ви лъжа. Моето не се губи.

    Коментиран от #21

  • 20 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Така е, за товарните автомобили е гарантирано, ако е лека кола може и да се размине баз такива крайности като загуба на спирачки напълно.
  • 21 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Щот вземаш пари за смяна на накладки нема да доида при теб! Шъ си ги сменям сам.