Last news in Fakti

1 Декември, 2019 11:30 117 886 29

Автомобили: На какво вреди WD-40

  • wd-40-
  • автомобили-
  • съвети
Автомобили: На какво вреди WD-40 - 1

WD-40 е изобретен от американеца Норман Ларсен през 50-те години като средство за борба с влагата в самолетите, което всъщност означава съкращението WD Water Displacement - водоизместване. Числото в заглавието е броят на опитите за създаване на идеалната формула. Този препарат днес е широко използван за много неща в бита и респективно в автомобилите. Знаете ли обаче кога WD-40 не трябва да се използва в колата?

Смазването на окислените контакти на, да речем, акумулаторната батерия с WD-40 не е препоръчително. Първо, WD-40 не е най-добрият токов проводник. Второ, след изсушаване ще остави покритие, което трудна се премахва. И трето, мястото на обработения контакт ще е покрито със слой мръсотия, прах и, още по-лошо, с леснозапалим нагар. Има и други течности и спрейове, които са специално разработени за тази работа. По-добре използвайте тях.

Също така не си струва да запълвате ключалките на вратите на колата с WD-40, за да не замръзнат. Да, WD-40 ще премахне излишната влага, останала след измиване, и за кратко ще смаже механизма, но ще премахне и основната смазка. И след като се изпари, бравата ще остане незащитена от влиянието на агресивна среда, особено през зимата. Затова и тук е по-добре да използвате специализиран лубрикант.

Всъщност и като средство за борба с корозията, WD-40 не е толкова добър помощник. По-скоро ще ви предупреди само при постоянно пръскане. Първоначално препаратът измества влагата, но ако го оставите да действа, то много скоро зоната на корозия ще се разшири.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 144 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гегата

    100 31 Отговор
    Купих си 250 мл. от това за 5,70лв.смазах вратите в къщи и свърши.
    Големо дърво,с масло за резачка количество за 50 ст. щях да ги смажа по-добре.
    Иначе за ключалките и гумените уплатнения глицерин от аптеката левче ....

    Коментиран от #19, #29

  • 2 Винету

    46 17 Отговор
    Парфюм за мъже.
  • 3 Еми Гега

    83 10 Отговор
    много правят тая грешка. А то не е за смазване а за почистване.

    Коментиран от #5

  • 4 KOC

    47 28 Отговор
    взимам 450мл и всяка зима минавам колата отдолу и няма грам ръжда действа, освен това си полирам фаровете с този спрей пръскам и търкам с парцал ефектът е уоу има и видео в ютуб за ефекта

    Коментиран от #14

  • 5 Borislav Popov

    39 5 Отговор

    До коментар #3 от "Еми Гега":

    Разяжда ръждата.
  • 6 Просто фен

    58 9 Отговор
    WD не е за постоянна смазка а временна , т.е отвиваш болт лайка или каквото и да е , пръскаш за да попадне на резбата и да поисчисти фината ръжда и да се отвие по лесно . Става и за почистиш нещо примерно маркерите от стъкло както пишат в автокъщите . Пръскаш бършеш и след това с препарат , защото остава мазно стъклото. Става и да разлепиш нещо, лепенка или нещо залепено с капчица
  • 7 Чирак

    51 4 Отговор
    Много добре почиства стара смазка - например засъхналата по пантите на вратите, след което с кеф се смазват на ново.
  • 8 Komapak

    20 25 Отговор
    Ползвам смазка или на Вюрт или судал. От белгийците съм по-доволен. За 7лв получаваш 400мл.Първо, че е по-евтино и второ върши доста по-добра работа. Базата ми за сравнение с wd40 обаче е ниска, понеже съм използвал въпросния продукт веднъж през живота си. Все пак препоръчвам специализирани продукти, а не този пенкилер.
  • 9 МЕХАНИК

    50 2 Отговор
    ВД40 е изобретен през 50-те години и е свързан с проблеми в авиацията. Основното му предназначение е било да не се позволява на алуминиевите повърхностти да се окисляват.
    Ще и кажа за какво може да го ползвате:
    Разхлабване на скрепители (болтове, гайки)- в някои случаи не помага. Препоръчвам нагряване на това съединение до около 100 градуса и после пръскане. Ако ВД-то пуши, изчакйте още малко да се охлади мястото.
    Имате пробит кабел за високо напрежение ( бензинови двигатели), напръскайте обилно кабелите, свещите и бобините. ВД има нулева електропроводимост но за това пък добре измества водата и предпазва от овлажняване при мъгливо време.Две-три такива манипулации за зимата са достатъчни.
    Разбира се има и други видове, подобни препарати и не е необходимо да е именно ВД-40.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Като гост

    29 8 Отговор
    Вместо да раздвижи блокирал спирачен цилиндър размекна маншона като локум. Освен за развиване на гайки, за друго не става.

    Коментиран от #13

  • 12 Николай

    27 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Смазването на окислените контакти на, да речем, акумулаторната батерия с WD-40 не е препоръчително. Първо, WD-40 не е най-добрият токов проводник.
    За тази цел има контакт клийнър.
  • 13 hienata

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Като гост":

    Не съм съгласен, става и за "ароматизатор" при риболов на каракуда. Пробвах го тази година и на някои язовири определено има ефект.
  • 14 Оня с рикията

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "KOC":

    А пък аз не сменям семеринга на скоростната кутия и оттам постоянно пръска масълце отдолу на колата и нема къ да ръждяса.
  • 15 нервен ( разбивача на тролове )

    54 8 Отговор
    Хъм ..интересно ..в апартамента като се нанесах смазах всички скърцащи и не скърцащи панти дръжки и ключалки ...съгласно статията и коментарите значи съм измил оригиналната смазка ...обаче 7 години по-късно нищо не е скръцнало още !?!? Сега на вас ли да вярвам на опита си ли не знам ..или сте просто дървени философи ?
  • 16 Грес

    30 6 Отговор
    Ако не вършеше нищо, защо се правят ментета на wd-40 още...
  • 17 Живка

    21 1 Отговор
    Щом се произвежда от 50 та година трябва да върши работа.Ако го използваш по препоръки от производителя
  • 18 Атанас

    19 3 Отговор
    Аз знам че има 2000 приложения на този спреѝ...

    Коментиран от #21

  • 19 Луд

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гегата":

    Колко врати имаш у вас

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Коментара

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Атанас":

    Това е най-универсалния спрей! Малкия беше превърнал ламината на хола в художествена галерия... за 5 минути с парцал и wd40 беше като нов. Единствено не съм съгласен с коментара на hienata .... преди 2-3 три години и аз го пробвах на язовир като ароматизатор за риба и не за мен не работи.

    Коментиран от #23

  • 22 Неспециалист

    3 0 Отговор
    Това, че нещо се рекламира, не значи, че е най-доброто или най-евтиното или най-универсалното. Има доста по-евтини спрейове на големи производители, бълващи препарати за автомобилната индустрия. За съжаление не познати на нашия пазар. А MoS2 има във всеки спрей за развиване на ръждясали болтове, но не става за смазване, а по-скоро за почистване от смазка. За другото си има течни греси и масла на спрей.
  • 23 hienata

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Коментара":

    То и аз не съм писал какъв е ефекта. Ефекта е , че ги плаши перфектно :), но в руските сайтове го препоръчват горещо. Явно нашите каракуди не си падат много.:))
  • 24 3842

    20 0 Отговор
    Според една американска поговорка, всеки механик трябва да има под ръка WD-40 и гафер (duct tape). Инструкцията за употреба е болезнено проста: ако се движи, а не трябва да се движи - омотаваш с гафер. Ако не се движи, а трябва да се движи - пръскаш с WD-40.
  • 25 боко

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Луд":

    Той човека не е казал, че е смазвал пантите. Може да е намазал целите врати...
  • 26 Арсенал не на Уная ми...

    7 0 Отговор
    WD40 просто си работи за това за което е измислена
  • 27 Данаил Димитров

    1 0 Отговор
    При мен потенциометър на дек шумкащ доста и левия канал го нямаше.С WD-40 го напръсках и се оправи.Незнам за колко време ще е добре,но вече месец работи като нов.
  • 28 Сопол

    2 0 Отговор
    Само за ръждица, тва.
  • 29 Тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гегата":

    "Умник", не го ползваш за лубрикант докато режеш надувната ти жена нали.