4 Декември, 2019 13:31 20 807 12

Реалните размери на Слънчевата система (ВИДЕО)

  • слънчева система-
  • размери
Реалните размери на Слънчевата система (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

За човешкото въображение е изключително трудно да осъзнае гигантските измерения на нашата слънчева система, която всъщност е само малка част от необятната Вселена. Джеймс О'Доногуе, астрономът, изучаващ планетите, прави интересен опит да визуализира в кратък клип сложната структура на Слънчевата система, като представя сравнителните размери на планетите и нашата звезда - Слънцето.

Ученият обяснява, че всяка демонстрация на нашата система съдържа съзнателни изкривявания на истинските измерения, необходими за създаването на неин точен модел. Не е трудно да се демонстрират сравнителните размери на двете планети, но е изключително трудно да се „притиснат“ всички планети на Слънчевата система върху едно изображение, като се поддържа мащабната орбита на въртенето им около слънцето.

В случай на равномерно намаляване на всички обекти на нашата система, зрителите ще видят само огромното слънце, чиито размери са значително по-големи от най-големите планети в нашата система. Същият проблем възниква и с изображението на орбитите на планетите. Виждат се само траекториите на въртене на планетите, срещу които размерите на самите небесни тела са оскъдни.

Ученият предлага визуализацията на цялата слънчева система по такъв начин, че да може да бъде демонстрирана на едно изображение. За целта всички размери на планетите се увеличават 3500 пъти, но размерите на слънцето са останали непроменени. Едва след това, при правилно мащабиране, зрителят ще може да наблюдава в едно видео цялостен модел на слънчевата система.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    17 0 Отговор
    Интересно видео!!!
  • 2 Браво

    16 3 Отговор
    С интерес чакам коментарите на мои сънародници, които ще направят страшно интересна дискусия по темата и ще има много учудващи разсъждения

    Коментиран от #9

  • 3 някой

    12 0 Отговор
    Това е нереално понеже орбитите на планетите не са в една плоскост.
  • 4 Бацо от Краводер

    6 3 Отговор
    Ами нищо особенно, отдавна са изчислени размерите и обемите на планетите, просто О'Доногуе по един любопитен начин показва съотношенията в обемите на планетите една спрямо друга и спрямо Слънцето и техните орбити...всъщност много по-интересно би било ако покажеше истинските размери на Слънчевата система и отдалечеността на телата изразено в метри...резултатите щяха да са много любопитни..
  • 5 pepy

    6 3 Отговор
    "... и отдалечеността на телата изразено в метри..."

    В метри - ти нещо шегуваш ли се?

    Коментиран от #6

  • 6 Бацо от Краводер

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "pepy":

    Не, не се шегувам...ама явно трудно стопляш, затова да го кажем така-''мащабирано в метри'' ..сега разбра ли какво искам да кажа...или не...е, ако не си, всеки момент чакаме доставка на албански реотани.

    Коментиран от #10

  • 7 Borislav Popov

    4 2 Отговор
    Айде дайте първо земята да оправим, а сетне вече ще се заемем със слънчевата система.
  • 8 Айрънмен

    9 0 Отговор
    Вместо да овладеем Слънчевата система, за да усвояваме нейните ресурси и да направим бази на Луната, Марс, астероидния пояс и луните на Юпитер и Сатурн, ние се занимаваме с егаси простотиите: някой си купил Ферари, вила, джет, яхта и това го прави велик. Не! Това го прави супер прост! Велики са хората, които бутат прогреса напред за доброто на цялото човечество.

    Коментиран от #11

  • 9 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    НЕ позна ,с изключение на номер три!!!Вижда се какво стана за 30 години!!!!!
  • 10 prizrak

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бацо от Краводер":

    Някой те пита нещо и почваш веднага да пръскаш. Айде бегай с комплексите от тука.Има авто форум.Той повече ще ти подхожда.

    Коментиран от #12

  • 11 prizrak

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Айрънмен":

    Защо успелите хора са прости според теб? В нормалните държави младите хора завършват университет, започват кариера и ако са добри се реализират.Печелят пари, изплащат си първото жилище, и на 40 години си купуват хубав автомобил.Какво лошо има в това?Ти какво си направил?Да не би да си открил нова галактика или нов закон за гравитацията?
  • 12 Бацо от Краводер

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "prizrak":

    Я па ти у лево бе..да не те изгърбим два пъти с лопатата дето ринем на кравите...