15 Януари, 2020 16:46 6 382 3

Ето как Samsung и Huawei разтърсиха пазара на мобилни чипове

  • samsung-
  • huawei-
  • мобилни чипове
Ето как Samsung и Huawei разтърсиха пазара на мобилни чипове - 1

Доклад, публикуван от IHS Markit, предполага, че на пазара за интегрални схеми се извършва голяма промяна. Тъй като производителите на телeфони като Samsung и Huawei увеличават използването на собствени вътрешни чипове, дялът на Qualcomm в пазара на мобилни чипове се намалява. Двойката повиши пратките на собствените си чипове с 30% през третото тримесечие на 2019 г. Този тримесечен период обхваща юли до септември.

В доклада се добавя, че 80.4% от телефоните от средния клас на Samsung са били захранвани от собствения Exynos SoC на компанията през това тримесечие. През третото тримесечие на 2018 г. 64,2% от смартфоните в средния клас на Samsung са били с чипсет Exynos.

Huawei телефоните, работещи с Kirin чипсета на собствения си HiSilicon серия, нараства от 68,7% през третото тримесечие на 2018 г. до 74,6% за Q3 2019. Компанията обикновено използва своите Kirin SoC на своите топ модели, но се предполага, че производителят ще разшири използването им. Тъй като има собствен бизнес, Samsung произвежда своите чипсети Exynos. Huawei не притежава никакви средства за производство, така че чиповете му се произвеждат от TSMC.

Тъй като Huawei и Samsung увеличиха използването на собствените си чипове, компанията Qualcomm беше негативно повлияна. Например през третото тримесечие на 2019 г. процентът на чиповете Qualcomm, използвани на телeфони Huawei, намаля драстично от предходната година на 24% до 8,6%. Huawei увеличи използването на интегралните схеми на MediaTek през същия период от 7,3% на 16,7%.

Ето как Samsung и Huawei разтърсиха пазара на мобилни чипове

Huawei може да е използвал собствените си чипове Kirin SoCs и MediaTek на повече от своите тeлефони през третото тримесечие на 2019 г., тъй като е забранен достъпа им до американските пазари. Компанията беше поставена в списъка с юридически лица на американския отдел за търговия в средата на май поради съображения за сигурност. В резултат на това производителят не успя да закупи чипове от Qualcomm, който е със седалище в Сан Диего, Калифорния. Huawei каза, че е натрупал голям списък с определени компоненти, очакващи забрана на САЩ. Компанията, която предоставя на Huawei чипове памет, Micron Technology, казва, че е получила лиценз за 2020 г., който му позволява да изпраща своите чипове DRAM до Huawei, който е най-големият клиент на Micron.

Samsung прави различна промяна с първия си флагман за 2020 г., серията Galaxy S20. Традиционно Samsung използва най-мощния си чип Exynos за Galaxy S серията на повечето пазари, с изключение на САЩ, Япония, Китай и Латинска Америка. Единиците, доставяни в тези страни, обикновено се захранват от най-новия Qualcomm Snapdragon SoC. Но тази година всички модели Galaxy S20 ще бъдат оборудвани с мобилната плaтформа Snapdragon 865, с изключение на единици, доставени в Европа; последните тeлефони ще използват Exynos 990 SoC.

Qualcomm остава лидер в доставката на чипсети в световен мащаб на пазара за мобилни безжични мрежи с 31% пазарен дял. Следван от MediaTek с 21% дял. Exynos на Samsung и Kirin на Huawei притежават съответно 16% и 14% от световния пазар на мобилни чипове.

Първоначално Samsung е планирал да произведе своя нов флагман с чип Snapdragon 865, използвайки своя 7nm EUV процесор. Вместо това изглежда, че TSMC ще произведе чипсета, използвайки своя подобрен 7nm "N7P" процесор. По време на тази година TSMC ще започне да доставя 5nm чипове, които ще съдържат по-плътно опаковани транзистори, което ги прави по-мощни и енергийно ефективни от наличните в момента чипове. Очаква се два от първите големи чипове, произведени от TSMC с помощта на 5nm процеса, да бъдат A14 Bionic на Applе и Kirin 1020 на Huawei.

Ето как Samsung и Huawei разтърсиха пазара на мобилни чипове


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фильо Софов

    14 1 Отговор
    Не е важна формата и табелата, а съдържанието

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стан

    6 0 Отговор
    Qualcomm трябва да "благодарят" на Тръмп за това. И по-зле ще става. Този искуфял дъртак прави големи поразии. А за Микрон - предполагам, че някоя хубава служителка добре му се е "помолила" за да им даде лиценз да продават на Huawei през 2020-та. :)
    Шегата на страна, но ако не беше глупавата политическа намеса, разпределението на пазарите със сигурност щеше да е различно.