17 Юли, 2012 12:40 1 226 1

Авторите в Wikipedia намаляват драстично

  • wikipedia

Броят на редакторите и администраторите на най-големия свободен енциклопедичен ресурс в Интернет се топи с бързи темпове, съобщава TheAtlantic.com. Изданието се позовава на статистика, изнесена от Wikimania, официалната конференция на Wikimedia.

Според данните броят на редакторите-доброволци в английската секция на Wikipedia са се стопили до 30 000 от 50 000 през лятото на 2007 г. Пред октомври 2005 свободната енциклопедия е избрала 67 редактори, а в момента те могат да се преброят на пръстите на двете ръце.

В Wikipedia са притеснени от тенденцията, но не смятат да се предават така лесно. Онлайн енциклопенията пусна тестова версия на тестообратоващия интерфейс WYSIWYG миналата година с надеждата да приобщи нови автори кам легионите доброволци. Предприемат се и мерки за популяризиране на функциите за свободна редакция, за които повечето потребители дори не си дават сметка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    1 0 Отговор
    Ами като въведоха такива малоумни ограничения как няма да намаляват... Разбирам, че трябва да има контрол, но за да даваш източник за всяка една дума написана си е безумие.