Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 13:25 36 755 32

Защо не трябва да вдигате чистачките през зимата

  • чистачки-
  • зима-
  • съвети
Защо не трябва да вдигате чистачките през зимата - 1

Много собственици на автомобили, дори и при липса на сериозни снеговалежи, са свикнали да вдигат чистачките, оставяйки колата на паркинга за дълго време, за да не замръзват. Доколко обаче е оправдан този метод?

Много от собствениците на автомобили са чували, че чистачките се износват по-бързо, ако се опитате да почистите снега и леда от предното стъкло с тях. Освен това много от шофьорите ги включват, без да проверяват дали са замръзнали или не. Да, и електрическият мотор, който ги задейства, също не е добре да се "мъчи" при замръзнали чистачки. Спасението от всички горепосочени неприятности опира до най-простата манипулация - вдигането им. Популярността на този метод е голяма, което лесно се вижда по откритите паркинги, особено в този период от годината.

Всъщност повдигането на чистачките с добра идея, с цел да се спасят гумените части от тях. Истински ревностен собственик на автомобил обаче трябва да знае, че чистачките са притиснати към стъклото със специални пружини. Те са скрити в основата на т.нар. рамо. Когато ги вдигнем и ги оставим в това положение за дълго време, тези пружини се разтягат до почти максималните възможни стойности.

Известно е, че колкото по-дълго прекарват времето си в подобно положение, толкова по-рязко и бързо еластичността им намалява. Всъщност, силата, с която чистачката се притиска към стъклото, оказва много по-сериозно влияние върху качеството на почистване. С отслабена пружина, дори и най-марковите "пера" ще оставят неизчистени зони или изобщо няма да се справят със задачата си.

Повдигането на чистачките, разбира се, ги спасява от замръзване към стъклото, но в същото време създава много по-сериозен проблем - самият механизъм за почистване на стъклото се поврежда. Затова е по-добре да не се занимавате с глупости, като повдигате чистачките, а просто да спазвате правилото да не ги включвате, преди да сте почистили предното стъкло от сняг, да сте ги отлепили от стъклото ръчно или, ако имате повече време, използвайки вграденото отопление.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ичо

    73 6 Отговор
    Правилно.
  • 2 Бангеев

    62 3 Отговор
    Много хора го знаем това, но има и такива, както се вижда от вдигнатите чмистачки по улиците, които им разгонват фамилията на рамената. Хубаво е, че го казвате.
  • 3 ицо

    14 53 Отговор
    А виждали ли сте счупено рамо на чистачката на задното стъкло? Дали не се е счупило от обилния мокър и тежък сняг? Точно поради тази причина винаги, когато се очква снеговалеж, аз си вдигам чистачките!

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Разбирач

    54 3 Отговор
    Просто се слага едно парче картон под чистачките и воала,няма залепване,няма счупване на механизма и стъклото под кашона не замръзва.Може да се увият и в найлонова торбичка.

    Коментиран от #10

  • 5 Този

    41 9 Отговор
    Има и трето решение. Купуваш си кола, която ти е по джоба и на която всичко е евтино, и не се занимаваш с тия хамалогии. Като се счупи нещо, за 5 лева го сменяш и продължаваш да си джиткаш. Иначе може и на малдивите да ги пратим чистачките за през зимата, че да не замръзнат.

    Коментиран от #6

  • 6 Абе

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Този":

    Има и четвърти начин, купуваш си кола с подгряване на чистачките.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Всичко спрямо бюджета колега, всичко спрямо бюджета!!! Ама на българина му е много трудно да си направи тая сметка.
  • 8 хахаха

    33 8 Отговор

    До коментар #3 от "ицо":

    Ела ми се обади когато стане това ти даваш ли сметка за какъв снеговалеж говориш че да счупи чистачката нещо от рода на лавина може би хаха
  • 9 Риба

    29 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Има и пети начин - държиш си колата в гараж
  • 10 Borislav Popov

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Разбирач":

    Хе, хе, картон не е модерно, едно време се сваляха чистачките и на тяхното място се слагаха найлонови капачки от винени шишета. Имаше червени, от червено вино и бели от бяло и се нарязваха с ножицата на тънки лентички, да изглежда по красиво и да прилепват по добре към стъклото на колата.

    Коментиран от #12, #13, #21

  • 11 хахаха

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "ицо":

    Ела ми се обади когато стане това ти даваш ли сметка за какъв снеговалеж говориш че да счупи чистачката нещо от рода на лавина може би хаха
  • 12 Разбирач

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Това с капачките е тарикатско,само че голяма играчка,сваляй,поставяй,няма време,живеем в динамичен свят,няма го лежерния социализъм,където никой за никъде не бързаше.Пък и сега като нищо могат да те набедят за изрод и простак,понеже не си оставил капачките за ковъози,ами си ги сложил на колата.
  • 13 Джуган

    1 18 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Пич, ти трябва да си поне на 90 ако не и на 100 години....

    Коментиран от #14, #27

  • 14 Разбирач

    29 0 Отговор

    До коментар #13 от "Джуган":

    А преди сто години какви коли имаше,ехеее,не като сегашните пластмасови кашони с изгъзици,имаше и истински мъже,на които не им пречеше,че няма предно стъкло,а и жените не мрънкаха,че им е студено или че ги брули вятъра,а с радост се возеха до мъжете си.
  • 15 Док

    12 5 Отговор
    Колкото и често да го публикувате, Ганьо пак ще ги вдига. Скъп на гумата, евтин на пружините.
  • 16 Въй

    8 31 Отговор
    И като как ще се охлабят пружините, като върху тях няма.натиск. При спуснати чистачки, пружините са.натегнати, а при вдигнати охлабени. Някой май не е внимавал в час по физика.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Исак Нютон

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "Въй":

    Човече ти си легенда! Оправи ми деня хахахахахахахахахахахаха
  • 18 Въййй

    12 0 Отговор
    Верно ли си толкова прост?
  • 19 чичо Гошо

    10 0 Отговор
    Сега вече ще гледам с друго око на моята Лагуна, там и да искаш не можеш да ги вдигнеш, опират в предния капак...

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    6 6 Отговор
    Вдигането на чистачките е вредно за бизнесът с чистачки. Така те не се късат и приходите от продажби намаляват. Душа нямат тия, които си вдигат чистачките. Шефовете на холдинги за чистачки имат по една 25м яхта само. До кога така с тази немотия? Ще им се подиграват останалите милиардери от райските острови.
  • 21 куку руку ку

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Едно време ги сваляхме, защото ги крадяха, а в магазините бяха дефицитна стока. Чак в песен на Тодор Колев бяха възпети страдалците от апашите...
    Че разните пластмасови подложки бяха слагани, за да не се надере стъклото при неволно пускане на чистачки. Дори се продаваха специални колелца, за целта.
  • 22 Винету

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Въй":

    Като си чел много Физика, да си прочел за Сила на Опън?

    Коментиран от #23

  • 23 ФауВе

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Винету":

    Човекът е прав. Рамената на чистачките се отмятат на изкълчване. Като прехвърли точката на изкълчване, пружината започва да дърпа чистачката в другата посока. Силата на опън действа и в двете посоки на отмятане на чистачката. Но в положение, легнала на прозореца, тя е по-натегната, отколкото в положение изправена за смяна на чистачката.
  • 24 DBS

    11 0 Отговор
    Леле народа го изби на физика ,механика .....
    Аз си слагам сенника, който си слагах лятото ,сутрин само изтупвам и прибирам.Комшиите дето ми се чудят вечер защо го правя ,сутрин стържат пръскат спрейове и гледат тъпо.
  • 25 Карам на олио

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "чичо Гошо":

    И на Вектра А е така. сигурно са го направили против кражба или нещо подобно...

    Коментиран от #26

  • 26 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Карам на олио":

    Явно Вектрата ти А е яко облъскана и недобре напасната след ремонта. Имах две такива и на двете им се отмятат чистачките. Виж, на отворен капак не можеха.
  • 27 ЗИЛ 157

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джуган":

    Не, на 150 съм и чакам да направят пенсионната възраст поне 100 години та да видя ти как ще я доживееш.
  • 28 Меркуцио

    0 1 Отговор
    абе торбичка сол и шищенце с газ са най-икономичното решение ама само който е ходил у казармата знае за какво иде реч.....................
  • 29 Жоро

    2 0 Отговор
    За да не замръзват чистачките, просто не трябва температурата в колата да е по-висока от тази на околната, защото тогава по стъклата се образува конденз, които замръзва (тоест заледяването на предното стъкло). Всеки с малко мозък ще се сети какво да направи, за да избегне образуването на конденз... Просто отваряш всички врати на колата, след като си пристигнал там, за където пътуваш, а ако си с хечбек и багажника. Изчакай около минута и колата ще се охлади достатъчно. Абе всичко е логика...
  • 30 Ко каза,ко?

    1 0 Отговор
    Аз си имам зимна течност за чистачки (концентрат)в едно пръскало от препарат за почистване и ако има замръзване,само напръсквам добре стъклото и докато запаля двигателя,вече всичко се е размразило и готово...
  • 31 Тьпанар

    6 0 Отговор
    И нощно време вдигайте Калата на трупчета да не тежи на пружините

    Коментиран от #32

  • 32 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тьпанар":

    Не може! Ше се разпънат и после няма да държат ако не си прочел внимателно. Даже като паркираш сваляш: гуми, амортесьори, пружини, всички видове тампони, че ше трябват за ония свет!