Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 14:10 2 874 7

Скакалец-киборг открива терористи

  • скакалец-
  • киборг-
  • електроника-
  • бомби-
  • терористи
Скакалец-киборг открива терористи - 1

Терористите, използващи бомби, сега ще трябва да се пазят от нови биологични роботи, създадени в лабораториите на Университета във Вашингтон, използвайки скакалци. Според предварителни проучвания, публикувани на BioRxiv с отворен код, насекомите са били използвани за откриване на газове, отделяни от вещества като амониев нитрат, които са особено популярни в съвременните терористични групи.

Проектът за сапьори насекоми е финансиран от ВМС на САЩ. Своеобразният детектор за бомба е получен чрез имплантиране на електроди в мозъка на насекомите. Учените казват, че ефектът от откриването на експлозиви се увеличава при използване на няколко (до седем) киборга. Военните отпуснаха 750 хил. долара за развитието на обещаващата технология.

Изследователите са използвали специален вид американски скакалец, който е по-издръжлив и може да пренася по-тежки товари. След въвеждането на електроните подобрения насекомото реагира ефективно на експлозиви в продължение на 7 часа, след което възприятието му се притъпява. Учените планират да увеличат времето на „работа“ на биомеханизма чрез редовно специално хранене и подобряване на техниката на имплантиране на електроди.

Прави впечатление, че скакалците се придвижват до мястото, където може да е заложена бомбата с помощта на миниатюрни колесни роботи, а процесът на откриване на миризми отнема не повече от 500 милисекунди. Според разработчиците използването на хибрид от електроника и скакалци е много по-евтино от създаването на напълно роботизирано устройство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    5 7 Отговор
    Руските експерти опитващи се да разработят собствен борд компютър за Лада: Ко рече?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    Защо е необходимо да показвате, колко малко мислите ???

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жвиб

    2 1 Отговор
    Това не е анимация!Четете другаре, четете и ревете!
  • 5 mediator37

    1 0 Отговор
    Скакауецът като открие миризмата не разбрах какво прави после. Казва на някой нещо ли? И след като го вози колесен робот до предполагаемата бомба, после връща ли го за да обади резултата на генерала? За еднократна употреба ли е скакауецът? Нищо не стана ясно от ентрефиленцето- една гаща плява да ядеш наш"та магаря. Защо е проявен расизъм и поръчката не е възложена на марокански скакауци?
  • 6 ДСФСДФдсфсдф

    0 0 Отговор
    Електроди ли има или електрони. Няма разлика за автора вероятно :)
  • 7 гфдгфд

    0 0 Отговор
    Всеки лъже както може. Има такива, ама дръжки, летящи.