Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 14:26 51 240 43

Германия забрани Waze

  • waze-
  • прииложение-
  • радар-
  • камера

Германският Бундесрат гласува изменения в Наредбата за движение по пътищата, с които използването на приложения за смартфон, разкриващи местоположението на камерите за контрол на скоростта, става наказуемо. Самото инсталиране на програми като Waze и Flitsmeister няма да бъде незаконно, но използването им ще бъде санкционирано по начина, по който и радар детекторите, съобщава Auto Bild.

Новите правила ще важат и за навигационните системи с предварително инсталиран списък с местоположението на 3 500-те стационарни камери за контрол на скоростта в Германия. Ако обаче функцията за предупреждение е деактивирана за постоянно, водачът няма да бъде наказван.

Тънките нюанси във формулировките на законовите изменения стават още по-сложни по отношение на останалите пътници в автомобила. Те могат да използват приложения като Waze, но нямат право да предупреждават водача за приближаване на камера.

Глобата за доказано използване на програми, които сигнализират за радари, е €75. Същата е санкцията за радар детектори. Полицията обаче няма да може да конфискува смартфони и навигационни системи с такъв софтуер, тъй като за разлика от радар детекторите основното им предназначение не е да предупреждават за камери.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немски примати

    182 1 Отговор
    Те могат да използват приложения като Waze, но нямат право да предупреждават водача за приближаване на камера.
  • 2 Ивайло

    186 2 Отговор
    Хахаха, и к'во полицая ше те спира ше почне да ти рови в телефона дали си го инсталирал това и дали е активно??? Айде бегай!!!

    Коментиран от #4, #10, #23

  • 3 gost

    133 13 Отговор
    Скоро някои умници ще го гласуват и при нас, явно и в Германия на управляващите не им пука за хората, а камерите са касички за пълнене на бюджета.

    Коментиран от #5, #8, #15, #26, #34, #37

  • 4 Бай Влад

    89 17 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Шибаните фашисти ровят на всякъде. И в гъзът ще ти бръкнат за да намерят каквото им трябва.
  • 5 Мислещ

    70 6 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    Еми, Меркел им е управляващ, какво очакваш. Това е по-зле и от тиквата.

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 6 Курзаяасзавасзавас

    50 7 Отговор
    Курзагерманя
  • 7 123

    60 0 Отговор
    Ще дам тел.на жената и ако ме издаде на куките ще ходи пеш
  • 8 Някой

    57 8 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    В Германия глобите отиват в местната община, не в столицата, демек не отиват централизирано в общия кюп.Затова имат хубави пътища и инфраструктура дори и в най малките селца.Това е разликата,както и не крадат като нашите , но това последното не учудва вече никого.

    Коментиран от #28, #29

  • 9 Стою

    60 5 Отговор
    Карам само с Waze извънградско. Откакто го ползвам, станах по-примерен и рядко надвишавам позволената скорост. Нагласен е да издава сигнал в този случай.
  • 10 куку руку ку

    34 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Ровят, ровят, вервай! Ровят и за нелицензиран софтуер. Там правилата не са като у нашенско и полицаите им не са като нашите.

    Коментиран от #13

  • 11 Мощен генератирен или усилващ клистрон

    7 2 Отговор
    Или лампа бягаща вълна една антена и глеи кво става пред теб😂😂😂😂😂или мощен гън диод

    Коментиран от #27

  • 12 Дойчо

    12 23 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Ти си мислещ, колкото споменатата от тебе тиква. Германия е страната с най-висок темп на ик. растеж в Европа.

    Коментиран от #21

  • 13 123

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    те наще назнам дали са се научили да ползват смартфони хахахах
  • 14 HitDobavki

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Не е по-зле, а просто са си на един акъл! Тези прегръдки, целувки и фамилиарничене на малки имена ... отвратително просто!!!
  • 15 Morgoth

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    У нас радар-детектора не е забранен, така че и Waze няма да забранят.
  • 16 Morgoth

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Меркел ... ще има да я благославяте, когато зелените вземат властта :)
  • 17 мани мани

    19 3 Отговор
    никой няма право да ти пипа тела и да гледа, да се взира в него!
    бая има да ги съдят там!
  • 18 CACA

    21 0 Отговор
    Не знам как е в Германия, но ако в Щатите и Канада ползваш Гугъл Мапс, там излиза едно балонче със знак + натискаш го и то дава опция да рапортуваш за полиция и тем подобни. Съответно като караш и наближиш рапортувано място, Гугъл Мапс те предупреждава. Това нещо обаче в БГ не е активно. Предполагам че и в Германия и останалата Европа не е, иначе тая забрана на Waze е безпредметна
  • 19 оня с коня

    16 4 Отговор
    Немските Щуротии продължават с пълна Сила!И както Немската Гранична Полиция забранила на едни Немски Туристи да дойдат в БГ за да не участват в "Луков марш" провеждайки НЕЗАКОННО Разпит без Арест за дестинацията им,така и ще САНКЦИОНИРАТ при наличност на "Вазе"!А ОСНОВА в Междунар. Право е ,че ВСИЧКО което НЕ Е НЕЗАКОННО Е ПОЗВОЛЕНО.Да обаче Швабите НЕ Е.АВАТ и ще глобяват НАРЕД...на Принципа "Гарабед И БЕнаред":)За разлика от полунаивните Германци дето разчитат на някаква Съмнителна Информация от Тела на Принципа "Някой бил казал че има Камера тука,ама тя беше доста преди това и Минах край нея доста бързичко",БЪЛГАРСКИЯ ДЖИГИТ си купува АНТИРАДАР,който БЛОКИРА действието на "Камери всякакви" докато намали ,след което блокировката се изключва за да може камерата да снима един Образцов водач!Е,...стрували "доста",ама който си има брада,си има и Гребен.Мдааа ...!:)
  • 20 Ганьо

    27 0 Отговор
    Няма смисъл от неприложими правила - те само подронват авторитета на законите като цяло и имат силно отрицателен ефект. Не очаквах точно от германците таква глупост.
  • 21 МММ

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дойчо":

    Всъщност, Дуйчо, не пиши неща, които не разбираш. Германия едвам се измъкна от официална техническа рецесия последното тримесечие. Цитирам те - най-висок икономически растеж. Ето това не е било от много, много години.... Много ме дразни някой лаик като теб да говори пълни глупости. Не е най-висок и стандарта на живот от Евро страните (да не се изцепиш и по тая тема). Тя е най-голямата евро икономика и евро износител, смешко...
  • 22 Само да кажа

    27 0 Отговор
    Само да кажа че това е пълна глупост пак някой си прави гаргара. Аз живея в Германие и като тръгна на път по радиото съобщават за пътната обстановка (задръствания, катастрофи, отломки по пътя или преминаващи животни и хора) а след това и каде се намират камерите на всеки 30 мин! Когато слушател забележи камера се обажда в радиото и съобщава каде се намира тя. Така че трудно ще им се получи, а и е безмислено.
  • 23 Десо

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Много ми се иска да те видя как им обясняваш,че нямат право и ги пращаш да бегат.Направо ми е мечта!
  • 24 Име

    7 9 Отговор
    Целта камерите да не се знае къде са е водачите да са примерни по целия път, а не само покрай камерите. Камерите са за регистриране и наказване на нарушители, за регистриране на евентуални инциденти, за проследяване и издирване на автомобили. Камерите са за ваше добро, освен ако не сте издирвани, нарушители или бегълци. А вие такива ли сте? Тези, аз съм много примерен покрай камерите, мерси, ама няма нужда. Който не спазва правилата се наказва.
  • 25 посерко

    17 1 Отговор
    75 евро глоба е по-малко от глоба за скорост и точки.
    Да не говорим, че само заключваш телефона и повече няма как да види какво ползваш.
    Пак някой интелигентен политик го е мислил това.
  • 26 селянина с колелото

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    Нашите "законотворци" от там взимстваха закона- за пълнене не бюджета. Бо-ко Тиквуня (Простия)що прегръдки и цалуфлки с баба Мераклийска.
  • 27 Ебаси ГЛУПЕНДЕРА!

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мощен генератирен или усилващ клистрон":

    Айдее! Та нали ще светиш като реактивен двигател!
  • 28 Хайл

    20 8 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Ти нормален ли си? Ходил ли си в тази пропаднала държава? Можеш ли да ми посочиш една единствена магистрала която не е разкопана? Знаеш ли че имат междуселищни пътища насипани с ЧАКЪЛ И НЕ МОЖЕШ ДА СТОИШ НА СЕДАЛКАТА ОТ ДРУСАНЕ...всяка седмица съм в ислямска република германия и за това не се опитвай да убеждаваш никой и най вече мен колко е хубаво...само парите от таксите на камионите стигат да я направят цялата с асфалт като стъкло.мислиш че и те не крадът ли-всички измами идват от тях

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кат

    3 0 Отговор
    I See You КАТ Германия последвайте хахах
  • 31 Така ще е

    11 2 Отговор
    докато, не задължат мобилните оператори да докладват скороста с която се движи телефона ви и координатите с местоположението върху картата - и глобите ще ви ги начисляват към сметката в телефона

    Коментиран от #32

  • 32 оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Така ще е":

    Нали се сещаш че като изляза извън града ще изключа тела,Картата му ще извадя дори и ще карам с ...колкото пише на Километража?
  • 33 Ger

    8 0 Отговор
    Братята германци изтърваха козите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Deutschland

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хайл":

    Koi znae do koe selo hodish, kadeto go nqma i na kartata. Selqndur
  • 36 сноу

    6 0 Отговор
    Че то скоро се очаква да забранят и германци да живеят в Германаландъто, а който не дай си боже упорства -чалмата ,бурката и три гаджалски имена пред собственното...
  • 37 Германец

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    Разликата е, че в Германия всички си плащат глобите.
    Няма твои, мои.
    Предупреждават те, после те канят, ако си забравил да си платиш.
    Не като в България, да си извадиш документите за самоличност или книжка и да излезе глоба.
  • 38 BAHKO

    2 0 Отговор
    В Германия масово се използва друго приложение BLITZER, колкото до WAZE - аз го използвам в Румъния и България. Не съм задължен да предоставям смарттелефона си отключен на немските полицаи. Няма дори закон, по който да ме принудят да предам телефона включен. Преди няколко години при проверка на пътя масово искаха да вземат мобилния телефон в служебния автомобил под претекст да проверят IMEI номера. Целта беше да се инсталира шпионски софтуер. Тази политика им беше забранена! Оттогава никой не ми е поискал мобилния телефон. За да те глобят за използване на WAZE или друго приложение трябва да видят телефона докато те изпреварват. Не е задължително да е на стойка на предното стъкло... В случай, че сте неграмотни, могат да ви глобят и само защото сте излезли да се повозите в колата. Това също е забранено. Но им обяснявате, че отивате някъде...
  • 39 Blackthorn

    4 0 Отговор
    Браво! Ако знаете какъв Тоталитаризъм ви чака. Бедна ви е фантазията!
  • 40 олеееееееее

    0 6 Отговор
    В Германия има ред и закони,които се спазват. Като не ви харесва, никой не ви кара да живеете там. Останете си в кочината и мръсотията - явно ви харесва повече.
  • 41 Ясно

    0 0 Отговор
    Това са некви абсолютни измислиците ползвам нави ТомТом и той дрънка за камери и скорост,и него ли ще вземат 🤔
  • 42 Биг Брадър

    1 1 Отговор
    не си мислете че ще ви се размине - wird in allen bezahlen
  • 43 хаха

    0 0 Отговор
    НИКОГА не биха те спрели без причина в Германия т.е. всичко ти е изрядно и караш без да нарушаваш правилника за движение-НИКОГА не спират,ако се усъмнят нещо ще се закачи зад теб и ще кара зад теб докато те проври в регистъра-данъци-прегледи и ще се откачи-няма да разбереш,че си проверен-не като нашите за щяло и нещяло-дай аптечка да пожарогасител..........................дай 20 лв.