Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 10:59 15 903 10

Как да се справим със изпотяването на стъклата на колата?

  • автомобили-
  • съвети-
  • изпотени стъкла
Как да се справим със изпотяването на стъклата на колата? - 1

Влажното време естествено води и до повишена влажност в колата. Мокрите стелки, влажната тапицерия и влагата по дрехите ни неминуемо водят до бяло покритие върху стъклата. Вентилационно отоплителните системи на по-старите автомобили не винаги се справят с изпотените стъкла. Какво друго можем да направим?

На по-старите автомобили прозорците често се запотяват. Причините за това могат да бъдат много. Например, антифриз, който капе в купето от течащ радиатор на парното. Или обдухването на ветроупорното стъкло вече не е същото, поради което водата се кондензира в студените стъкла и след това се превръща в своеобразна слана при ниски температури. Такива истории обикновено се случват със стари коли, които вече са на 15 и повече години. Но новите автомобили също понякога са предразположени към подобни проблеми.

Представете си ситуация, при която петима души са седели в салона, с мокри от дъжда дрехи. Високата влажност в съчетание с ниските температури със сигурност ще допринесе за полепването на водни капчици върху студените стъкла. В резултат видимостта от шофьорската седалка намалява значително и трябва да включите парното и климатика едновременно, за да изсушите въздуха. Климатикът перфектно се справя с бялата пелена върху стъклото и винаги трябва да се използва, включително и през зимата. Не всички превозни средства обаче имат климатична система. Как да се справите без такава?

Най-сигурният начин за отстраняване на влагата от въздуха в затворени помещения е силикагел. Малките торбички се подреждат в шкафове, в куфари с бельо, в картонени кутии или в сандъчета. Подходящи са и за автомобили. Торбичките със силикагел могат да бъдат поставени в джобове на вратата, на задната седалка или просто на пода. Силикагелът ще абсорбира влагата и бялата плака ще изчезне. Въпреки това, не винаги е лесно да се снабдите с такъв. Силикагелът се продава в онлайн магазини и е много трудно да се намери в обикновените супермаркети.

Ако не можете да намерите такъв препарат, има и друг начин. Така наречената котешка тоалетна, или по-скоро нейният пълнител, продаван във всеки магазин за домашни любимци, перфектно абсорбира вода. Въпросната котешка тоалетна обаче, трябва да съдържа гранули, а не да се основава на дървени стърготини. Пълнежът трябва да бъде разпръснат върху стелките и тогава гранулите ще започнат да абсорбират и стъклата ще спрът да се изпотяват. За по-лесна употреба можете да използвате стари чорапи или друга въздухопроводима материя. Гранулите се изсипват вътре и своеобразните торбички се поставят в салона на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПЕЛА

    11 2 Отговор
    КАРАМ С ЛЕКО ОТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ
  • 2 Има спрейове

    6 3 Отговор
    които помагат.Не са скъпи и спестяват доста неудобства.
  • 3 ПЕКИНСКА ПАТКА

    9 1 Отговор
    ЩОТО СЪМ БЕЗ ГАЩИ..ЗАТОВА ..
  • 4 сеат

    11 0 Отговор
    Сменяйте си филтъра на купето на 6 месеца, проверете си дренажните и вентилационни отвори, проверете си дали всички тапи на пода , от външната страна са си на мястото. Теча на антифриза ще го усетите доста бързо по миризмата...
  • 5 ФауВе

    6 2 Отговор
    По-глупави съвети не съм чел дори от електрофилите.
  • 6 сектант

    7 2 Отговор
    на спортната ми дачия сандеро за уикенда дето я карам само и намазах стъклата с обелен картоф. работи.
  • 7 У чебен

    3 0 Отговор
    Стъклата на снимката са мокри отвън. Какво да правим сега.
  • 8 фен на спарк

    2 2 Отговор
    На електричката постоянно са изпотени стъклата, щото спирам парното :(
  • 9 qwerty

    1 1 Отговор
    Пускакте си парното дори и на първа степен. Избяснявам, когато се возя с някой , който ми развива теории как на градско парното дърпало от акумулатора и прозорците са целите в мъгла.
  • 10 До скоро не знаех

    4 0 Отговор
    КЛИМАТИКА през зимата обира влагата от предното стъкло за секунди.