Last news in Fakti

31 Март, 2020 16:45 8 548 35

Тревожни промени в Интернет, предложени от Китай и Huawei

  • интернет-
  • китай-
  • huawei-
  • промени-
  • new ip

Промените в ключовите аспекти на съвременния Интернет бяха предложени от някои китайски оператори и Huawei. Въпреки повишената ефективност на мрежата, някои от предложените иновации са тревожни. Основният интернет протокол подлежи на преструктуриране, а предложенията за промени са изпратени на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

Китайските компании предлагат да използват новия IP протокол вместо сегашния стандарт TCP/IP, което ще увеличи ефективността на адресирането и управлението на Интернет. Съществуват обаче опасения, че новият протокол може да се използва от авторитарните власти за контрол на гражданите и цензурата онлайн.

Протоколът има „команда за изключване“, която ви позволява централно да изолирате отделни адреси за входящи и изходящи данни. Такава възможност ще позволи на държава с авторитарно управление, каквато например е Китай, да лиши опозиционните дейци от възможността да общуват, без да използват допълнителни инструменти.

В допълнение, въвеждането на т.нар. New IP може да изисква удостоверяване на потребителите при упълномощаване на нови и съществуващи интернет адреси. Това условие е в съответствие с дългогодишните намерения на китайските власти да свържат реални граждани с интернет потребител, което всъщност ще позволи идентифицирането на човек, използващ интернет връзка.

Тестването на New IP може да започне в началото на следващата 2021 година. Програмисти от Huawei уверяват, че New IP е предназначен за техническа обработка на бързо променящо се цифрово пространство и не е насочен към контрол на потребителите.

По време на презентацията на новия протокол представител на Huawei посочи използването на технология за предаване на „холографски усещания и контрол на автономните автомобили“. Беше отбелязано и, че протоколът ще бъде отворен за разработчици от цял ​​свят.

Експертите обаче смятат, че изявленията на представителя на Huawei не съответстват на естеството на архитектурата и структурите на иновацията. Отворен протокол няма да попречи на правителствените агенции да използват New IP за контрол на конкретни сегменти от Интернет.

Още по-голяма загриженост в общността представлява евентуалната подкрепа на новия протокол от други авторитарни режими, особено такива мощни страни като Русия. Понастоящем няма увереност, че ITU ще одобри предложените иновации и ще разреши New IP като нов стандарт.

В същото време много страни могат да откажат да приемат новата технология, което ще забави нейния напредък. Защитниците на правата на човека обаче са загрижени за самото съществуване на такава технология и нейната подкрепа от големите компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко демократа

    48 15 Отговор
    Одобрявам, ако може да го тестваме първо в БГ, искам тотален контрол! Ще звънна на китайския колега !
  • 3 Случаен

    46 0 Отговор
    ,,Схемата,, вьрви по план...................:)
  • 4 прости са

    25 34 Отговор
    Жълтури, само крадат технологии. Западът има даде всичко.

    Коментиран от #9

  • 5 Пламен

    14 33 Отговор
    Не видях нищо притеснително.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Диамантената ръка

    41 4 Отговор
    Абе направо го спирайте тоя интернет...

    Коментиран от #24

  • 7 Госあ

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    И аз. Също така, трябва и закон като в Русия за разпространение на лъжлива информация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "прости са":

    по скоро онези зад Океана. Перчема се усети, но вече е късно. Просто недостатъците на капитализма.

    Коментиран от #11

  • 10 Е щото

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    Епа то всеки, който му харесва да бъде контролиран, не би видял нищо притеснително, нарича се фетиш, само че е строго индивидуално за всеки. Ако имате желание да ви тъпчат, търсете си някъде автономия
  • 11 И не само

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Не само ноу-хау и технологии, ами паразитиращите и вечно ненаяли се корпорации, и техните жалки и несъстоятелни мераци или пренасят производството там, или направо им го продават. И така едно по едно накрая ще изкупят всичко. Фармацевтиката вече е в ръцете на Китай. Дългогодишни европейски производители разпродават бизнеса на Китай. Електроуреди, автомобилостроене заминават, миналата година Волво, в момента тече сделка за половината от машинариите на Филипс, то даже почти не останаха европейски марки. Накрая цялото производство на планетата ще е в ръцете на Китай
  • 12 Чипчоо

    14 0 Отговор
    RFID чиповете ,кога
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Марсианец с чип отзад

    1 0 Отговор
    Имплантирането на микрочипове в хора:20 митове и факти
  • 15 Марсианец с чип отзад

    4 0 Отговор
    Само за по умните - копирай и постави
  • 16 иновация

    10 11 Отговор
    Завиждат на китайците , че са много по напред в технологиите на бъдещето и веднага се включват измислени експерти от правозащитниците. Това е иновация. Те китайците ако искат и сега могат на старата система да налагат цензура

    Коментиран от #25

  • 17 програмист

    11 2 Отговор
    Аз снощи "поставих" един ИПпротокол на Гейнчо в сървъра и той каза да го извадя , че го болял сървъра
  • 18 Истината е една

    5 11 Отговор
    Който си купи Huawei към друга марка повече никога не поглежда.
  • 19 Тошко

    10 8 Отговор
    Явно на китайците им е писнало да ги правят на маймуни. В случая се опитват да изсветлят и узаконят нещо, което се използва реално последните няколко години постоянно. Освен това искат и да го подобрят. Реално искат да могат отделните устройства да комуникират директно (при физическа възможност), без да минават през рутери и подобно маршрутизатори. Скоростите ще се дигнат, а трафика ще намалее.
    ====
    Защо мислите IP6 не навлиза масово? Отговорът е..... навлязъл е, но вие не знаете. Ползва се от разните служби с трибуквени съкращения.

    Всеки! рутер, от последните няколко години, ви прави мрежа на всичките ви устройства(във вътрешната ви мрежа), по IP6 (с MAC), и я изпращат на "едни сървъри". От вън, всяко едно е ДИРЕКТНО адресируемо по IP6, няма Firewall/NAT и подобни. Няма значение какво е - компютър, телевизор..., ОС също няма значение. Това въобще не го виждате. Пък вие си настройвате рутера както си искате.

    Коментиран от #26, #34

  • 20 Димек

    3 1 Отговор
    сваляй гаки и се иНдентифицирВай:) Край на анонимния хейт! Да живей поименната "демокрация"!
  • 21 Симо

    4 1 Отговор
    Ех, корпороции, корпорации! Превзехте и Китай, че ви е малко останалия свят.
    Сега вършеят с правата лопата от името на Китай. С чужда пита помен правят.
  • 22 Кореаца

    6 2 Отговор
    БРАВО.Така трябва.Нова върхушка само Китай и Руси или ГОСПОД ЩЕ ГИ СПРЕ.пуснаха този вирус ,може да пуснат още по силен да избият 3-4 милиарда.Но ако хората не се променим и не стане по добри и да си помагаме,може да ни съсипят всички.Хейтъри Осъзнайте се.Чакат ни тежки времена,вижте 1918 година.сега ни чака същото,Което Не е добре да Човек.Дано 5джи системата Не тръгне,че когато на чипосат ще на действат както си искат с това 5джи.Любов и Сърце към Господ...
  • 23 БОБ

    2 5 Отговор
    Американците не случайно обявиха този боклук Хюайеиуей за нищо повече от внедрена компания на китайското разузнаване и ги изритаха от пазара. Тази Корона малко дръпнати изтреби. Следващия път дано да са повече.
  • 24 Бай Яни

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диамантената ръка":

    А после как ще четеш новени от факти и ще коментираш😂😂😂😂.
  • 25 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "иновация":

    Не могат. Има технологии, които го преодоляват.
  • 26 Да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тошко":

    Тошко, в настройките на рутерите има поне една, с която спираш всякакъв IPv6. Стига да ползваш рутер, разбира се, а не нещо стил plug-and-play за залъгалка на потребители, дето по подразбиране нищо не разбират, само да бучнат кабела от доставчика във WAN порта, а тоя за компютъра в някой LAN.

    IPv6 адресите на мрежовите ви карти компютъра ви си ги назначава сам като формула fe80:произволно число:mac адреса на мрежовата ви карта.

    Ама така и така си почнал - покажи кои рутери пращат такава информация, статии, линкове и т.н. та поне хората да прочетат и ако се убедят да не си вземат от тях.
  • 27 BGnewgeneration

    5 0 Отговор
    Голяма грешка беше износа на технологии за Китай.
  • 28 Blackthorn

    5 0 Отговор
    И новия IP протокол ще го донесат прилепи...........
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Баи

    2 0 Отговор
    Ми то и сега всичко се следи от трибуквените агенции - линдолс -10
    се е погрижил за тая работа
  • 32 случайно минаващ

    0 0 Отговор
    Тази статийка от ФАКТИ ли е или преписана от DW?
  • 33 бай Шиле

    4 1 Отговор
    След 11.9 ЦРУ И ФБР легално и според законите им се ровичкат в NET-а.Китай не може? Ква е таз хава,ве?
  • 34 дабеда

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тошко":

    Нещата не се случват по този начин. Прекалено опрсотяваш технологиите и тяхното евентуално злонамерено използване.
    Така написан, коментара ти е неистина.
    Интересни са няколко аспекта - IPv4/6 и като цяло Интернет са създадени от американската правителство или силно зависими от него организации(DARPA/ARPANET/IETF). В самите протоколи има недефинирани полета (осново за възможно бъдещо развитие/използване, без промяна на протоколите) Има хипотези, че тези полета се използват от произведените в америка/или под неин контрол мрежови устройства, с неофициална цел. (Според мен това е една от основните причини, в САЩ да не искат да използват технологии на хуавей, защото те не поддържат съответните неофициални полета). Втората интересна тенденция, е, че друга държава (Китай) предлага основни промени в протоколите. Тези промени, ще доведат най-малкото до преимущество на китайските технологични фирми (коствено, защото те по-лесно биха били съвместими в новите технологии). Така или иначе, пазара на Китай е достатъчно голям, за да си позволи да не се съобразява с останалия свят (както САЩ навремето). Та... ще видим какво ще се получи...
  • 35 Тошко

    1 0 Отговор
    Много лесно е да се провери написаното от мен.
    Свързвате WAN към нещо, което може да видите трафика за няколко минути и да го запишете. Гасите захранването на рутера, след това го пускате и записвате, за 10-15 минути. След това гледате. За съжаление, дори и Микротик го правят, но там поне може да видите в логовете му какво става. Трябва софтуера да е от последните версии, от няколко месеца, не по-стар.
    =====
    Сега си подгответе много минуси да слагате.

    До към края на миналата година, ВСИЧКИ (повтарям ВСИЧКИ) дистрибуции на ЛИНУКС, бяха заразени с Руткит. След чиста инсталация на нов/стар хардуер, и първият ъпдейт, се инсталираше в ядрото и flash-a на дъното. Лично съм свалял ВСИЧКИ дистрибуции, и са инсталирани на нов хардуер. Имаше доста изхвърлени чисто нови дъна и дискове, дори и префлашване не ги спасява в някои случаи. На много мрежи, при възможност, се мина от uefi>bios.
    Хора дето ЦЯЛ живот са били на Линукс, се принудиха да минат на Windows, заради това, колкото и да им беше противно.

    От началото на тази година, малко се изчистват нещата.