Last news in Fakti

1 Април, 2020 19:08 1 865 2

Автономните автомобили насърчавали пиянството

  • автопилот-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

Над една трета от водачите смятат да консумират повече алкохол ако си купят кола с автопилот, сочат резултатите от изследване на университета "Къртин" в австралийския град Пърт. В проучването, проведено с цел да се установи как ще повлияе навлизането на безпилотните технологии върху консумацията на опияняващи напитки, са участвали 1 334 шофьори.

Около 49% от респондентите заявяват, че биха се возили на автономен автомобил в нетрезво състояние, а 37% признават, че ще започнат да пият още повече ако се сдобият с кола с автопилот. Изследването показва също, че по-предразположени към употребата с алкохол биха били по-младите, които страдат от по-малко предразсъдъци към автономните технологии.

Австралийските учени стигат до извода, че с навлизането на безпилотните автомобили ще намалее броят на пияните шофьори, но ще се увеличи консумацията на спиртни напитки, а предимствата на автономните превозни средства ще бъдат засенчени от непреднамерените отрицателни последствия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъдю Гъдев

    1 1 Отговор
    За автономни коли шофьорска книжка не трябва, ако си пил...
  • 2 Ироничен

    0 0 Отговор
    Ние и без това си пием достатъчно.