Last news in Fakti

6 Април, 2020 18:53 4 036 9

Велосипед със сгъваеми колела

  • tuck bike-
  • велосипед-
  • колело

Нарастващата популярност на велосипедите сред жителите на големите градове подтиква производителите да създават най-различни сгъваеми конструкции, които да позволяват превоз в обществен транспорт, съхранение в тесни пространства или в офиса. Всички те обаче страдат от сериозен недостатък - постигането на наистина компактни размери е ограничено от диаметъра на колелата.

Английският изобретател Алекс Анимашон предлага революционно решение на проблема. Неговият Tuck Bike не се различава от велосипед със стандартни габарити, но след сгъване размерите му го правят подходящ за продължително носене и удобно съхранение.

Тайната се крие в сгъваемите колела. Те са изработени от въглеродни нишки клас 700С, а безвъздушните гуми - от издръжлив пенест материал.

Велосипедът на Анимашон, който е работил в Jaguar Land Rover и Mobius Motors, се сгъва и разгъва за около две минути. Колелата представляват кръг, разделен на три секции със застопоряващи механизми.

Прототипът на Tuck Bike тежи 14 кг, което не е много, но не позволява носене в ръка за дълго време. Ето защо Анимашон е предвидил малки колелца като на куфарите, благодарение на които може да се дърпа.

В сгънато състояние Tuck Bike има размери 61 на 83 на 37 см. Конструкцията се побира в почти всеки автомобилен багажник и не заема много място в дома.

Прототипът все още страда от някои недостатъци, които Анимашон планира да отстрани до септември. Тогава проектът ще бъде пуснат в платформата за колективно финансиране Kickstarter и ще може да се поръча на цени между $1 600 и $2 500 (€1 480 - €2 313).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    0 1 Отговор
    Само че не виждам колелата. Изклежда така ги е сгънал че не се виждат.
  • 2 Усмивката

    0 1 Отговор
    Само че не виждам колелата. Изклежда така ги е сгънал че не се виждат.
  • 3 Поглед

    2 1 Отговор
    Първо-теглото хич не е малко,второ-много време са 2 минути,трето-колелата няма как да са точно кръгли,плътни са и ще тропат по пътя.

    Коментиран от #8

  • 4 Защо не

    1 0 Отговор
    Касабов, това е страхотно, благодаря! Разгледах и Kickstarterа - дерзайте хора, заложби в нашия народ има сериозни!!! Една възможност, да постигнеш нещо, в известна степен защитен от мафията...
    Още веднъж - благодаря Касабов.
  • 5 габровец от варна

    1 0 Отговор
    Бе доста пари струва
  • 6 Аз съм

    1 0 Отговор
    Аман от тъпаци, притежавам нещо купено от Нидерландия заради което този тъпак ще се върне обратно на чертожната дъска
  • 7 Електрошок

    0 0 Отговор
    Ясно е коментиращите колко са карали велосипед!Най-голямият проблем са гумите от"пенест материал".Загубите на енергия са огромни!С такива гуми се пробвах и само след 20км. хвърлих водата:-)
  • 8 На ни

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Поглед":

    Съгласен .13 кг... не било много за такова колело. Теглото е направо огромно, особено за цената на която ще го пуснат. На синът ми обикновен MTB 24' с метална рамка тежи 13,5 кг. Това колело една мома повече от 20 м не може да го носи.
  • 9 Bjyg

    0 0 Отговор
    Vse pak tova e gradski velosiped.