Last news in Fakti

29 Април, 2020 10:11 4 123 8

Audi се отказва от автопилота за A8

  • audi-
  • a8-
  • автопилот-
  • traffic jam pilot

Системата за автоматично управление Traffic Jam Pilot, с която Audi планираше да оборудва A8, надали ще се появи в актуалното поколение на флагманския седан. От компанията са преценили, че законодателните ограничения не позволяват сертификацията на технологията в нито една страна по света. Против внедряването ѝ са се обявили и корпоративните юристи, които се опасяват, че в случай на катастрофа вината ще трябва да поеме не водачът, а производителят.

Възможностите на Traffic Jam Pilot съответстват на трето ниво на автономност по класификацията на SAE. Системата трябваше да позволи на A8 се се движи самостоятелно по магистрали и многолентови пътища с плътен трафик и средна скорост до 60 км/ч. Технология не изисква водачът да държи ръцете си на волана и да гледа постоянно пътя. В случай на необходимост автопилотът на Audi уведомява шофьора да премине в ръчен режим с помощта на звуков сигнал или спира автомобила до пълен покой.

Именно заради тези особености германският производител не успя да сертифицира Traffic Jam Pilot, тъй като действащото законодателство забранява движението на такива автомобили по обикновените пътища. Освен това юристите на Audi са убедени, че системата няма да се използва според замисъла, а бремето на отговорността в случай на пътнотранспортно произшествие ще трябва да бъде поето от компанията. По същите причини от своя автопилот от трето ниво се отказа Volvo.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    8 3 Отговор
    Защо им е автопилот като Батко сам си ги кара
  • 2 Критичен

    7 7 Отговор
    по добре да се ориентират към намаляване на вредните емисии, а не към скъпи екстри !!
  • 3 смях

    7 11 Отговор
    Нито електрическа кола могат да направят която да се съревновава с Тесла, нито могат да направят каквато и да е автономия. VW ID трябваше да излезе преди няколко месеца, но го забавиха поради "софтуерни проблеми". Смях.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "смях":

    Затова пък могат да правят автомобили. Голям праз, не правели таблет с колела... Тесла през целия си живот са продали по-малко таблети отколкото тея са продали голф за 1 година... И за какво са ви тези автопилоти? Като не искате да карате си хванете такси или рейс... Тея с А8 доста си имат шофьор, на него това му е работата...
  • 5 МАГАРЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "смях":

    Тези електтрики изобщо не ми ги хвали.Първата ми електрическа кола си я купих още 94 г. И имам само лоши спомени.Нашите като разбраха и срязаха кабела на дистанционното и я счупиха и я хвърлиха в коша.Мен ме биха и ме наказаха.
  • 6 Sofia

    2 3 Отговор
    Дано се откаже и от автомобилите, че ми писна да седя в сервиза.
  • 7 Ахахахаха

    5 2 Отговор
    Автопилота направен за магистрала и кара до скорост 60 км/ч! 😂😂😂😂. Паднах! Да, няма смисъл да я пускат!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.