Last news in Fakti

15 Май, 2020 14:58 11 932 17

Вредно ли е за батериите бързото зареждане на смартфона?

Вредно ли е за батериите бързото зареждане на смартфона? - 1

Въвеждането на технология за бързо зареждане на смартфони предизвиква разнопосочни коментари от потребителите, като някои от тях са загрижени за издръжливостта на батерията, подмяната на която не само отнема време, но изисква и сравнително доста пари.

Наскоро в интернет се появи съобщение, че бързото зареждане с мощност над 40 W намалява капацитета на батерията от 100 до 70%, а това със зарядно с мощност от 15 W води до намаляване само на до 90% от капацитета.

Експерти решиха на практика да проверят верността на подобно твърдение. Тестването беше проведено в лабораториите на Oppo Индия, а за тестване беше избран смартфонът Oppo Ace2 с батерия от 4000 mAh. За презареждане бе използвано зарядно устройство с мощност 65 W.

Вредно ли е за батериите бързото зареждане на смартфона?

По време на тестването смартфонът премина през 800 цикъла на зареждане. Резултатите от теста показват, че след 800 цикъла на пълно зареждане на батерията при използване на 65 W зарядно, действителният капацитет на батерията спадна до 91%.

По този начин данните от теста показват, че енергийната автономност на смартфона остава сравнително висока през първите две години на работа. И твърденията за увреждане на батерията от използването на мощни зарядни са малко преувеличени. Резултатите от тестовете бяха потвърдени от независимата компания TUV Rheinland, която проведе подобни тестове, в резултат на което бяха получени подобни резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    17 2 Отговор
    И ега..... пей сърце. Вади тонколоните на улицата
  • 2 High

    27 9 Отговор
    Естествено , че скъсяват живота на батерията... Трябва да повярваме на тест правен от компанията производител и то Индийска?
    Стига сте преписвали глупави статии от таблоиди, народа ни е достатъчно прост да се върже

    Коментиран от #6, #16

  • 3 ами

    30 5 Отговор
    Бързото зареждане, е като бързия секс. Върши работа, ама само когато си на 'зор'. Друго си е бавното 'зареждане'.
  • 4 Инженер

    13 5 Отговор
    Всички хора, които разбират поне малко от електроника, знаят че бързото зареждане съкращава живота на батерията, също и изтощаването на батерията до 0% след което електролитите не могат да се възстановят на максимален капацитет!

    Коментиран от #12

  • 5 Четете внимателно

    6 0 Отговор
    Никой не казва, че ако си зареждате телефона на бавно зарядно, капацитетът няма да пада по-бавно. В статията пише, че днешните батерии дори при използване на бързо зарядно, имат достатъчно цикли живот. Ако си спомняте първите литиево-йонни батерии изкарваха по година-две, а тогава някой телефони се зареждаха веднъж седмично.

    Ако телефонът се зарежда само в някои случаи на бързо зарядно, ще изкара много повече цикли, преди капацитета на батерията му да падне до 90%
  • 6 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "High":

    Резултатите са такива, щото са си тествали техният телефон. Да бяха тествали на конкуренцията и щеше да видиш падове с 30%. Всеки си хвали стоката, но най-великият съдник е крайният потребител.
  • 7 Личен опит

    3 2 Отговор
    Изчел съм доста статии за уж правилното зареждане, но никъде не прочетох начина, по който аз си зареждам батериите. Имам нокиа на 13 години (6030), която използвам постоянно като основна слушалка - life timer 2333 часа. Включвам го в зарядното, след като се изключи или малко преди това. Ако е с малко заряд за следващия ден го до изтощавам с някаква игра или радио и тогава го включвам, а на сутринта го изключвам. На 9-та година измерих времето в готовност - на 404-я час се изключи (Нокиа казва 300 часа в режим на готовност) Имам още една нокия (N79) на 9 години, която е с бързо зарядно (оригинално). Спазвам същия начин на зареждане и живота на батерията си е като на нова. Имам S7 на 3 год., който използвам за всичко свързано с интернет, GPS, камера. Изкарва по ден при интензивна употреба и два цели при по-малко използване. Ако имам нужда да го заредя извънредно през деня го включвам да се зарежда докато го ползвам, след това отново го изтощавам до край или до 1% и тогава го включвам. Прилагам този метод за всичките си батерии (Li-ion и Ni-MH) имам батерии на повече от 10 год, които си работят като нови. На кратко разреждайте си батериите докрай, а след като се заредят ги дръжте поне 30мин на зарядно и след това ги изключвайте. Важно е да го правите от самото начало, ако сте ги зареждали неправилно и след това започнете правилно няма да им удължите живота. Изпробвайте го със следващия си нов телефон.

    Коментиран от #8

  • 8 6667

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Личен опит":

    Накратко- тея схеми не важат от поне 5-6 години... Сега надълго:

    Както и да зареждаш телефона е все тая, самата батерия физически може и след 1500 цикъла да е на 90% капацитет. Да обаче 1500 цикъла са 4г. употреба и не е рентабилно- затова в батерията си има контролер който управлява зареждането. И той си има алгоритъм по който работи и просто с времето започва все по-рано да "стига до 100%" зареждането- не щото е износена батерията, а щото така е решил бай Хой...

    Коментиран от #9

  • 9 Апцолютно

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "6667":

    Точно казано за контролерите Бай Меринджей е заповядал на инженерите да проектират контролерите за батериите с ограничение в циклите заряд/разряд. Аз съм преправил няколко пакета от стари батерии за лаптоп с нови контролери, които ползвам за други нужди.
  • 10 Телефониста

    4 1 Отговор
    Имам Nokia 6310i на 16-17 г. вече не помня точно кога е бях купил. С оригиналната батерия е и все още батерията държи по 1 седмица. Ползвам я, когато ходя на излети в планината. Там където модрните смартфони нямат обхват, тази Нокия е с 2-3 чертички обхват от общо 7 чертички показващи максималния обхват. С оригиналното зарядно го зареждам и не го знам бързо ли е бавно ли е, но за около 3,5 часа се зарежда. Е как става този номер за толкова години да имам такъв телефон, който не е мръднал и батерията му да държи толкова много и да няма никакви проблеми, а сега не може. Между другото батерията е произведена в Китай литиево-полимерна 3,6 волта Type BSP-2, а самият телефон е произведен в Германия. Няма вече такива телефони. Всичко е еднодневка и батериите са направени да издържат докато е гаранцията и после капацитета им рязко пада независимо бавно или бързо зарядно ползвате.

    Коментиран от #11

  • 11 Можеш ли да броиш?

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Телефониста":

    На колко време си зареждаш нокиата? Вече си отговорил веднъж седмично. На колко време си зареждаш новия телефон с full HD display поне 5 инча? Всеки ден нали? А някой път по-често. За година зареждаш около 365 пъти. Nokia та 50 пъти годишно, следователно ако батерията ти изкарва само гаранцията от две години, nokia та ще направи същия брой цикли зареждане след 14 години.
  • 12 SMD

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Инженер":

    Ако си наистина инженер по електроника, и не си спрял развитието си в тази област когато транзисторите са били в корпус ТО-03 (колкото бучка захар), си скъсай дипломата и я изяш. Напълно се с тулупи навсякъде!
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    Изпокарахте се, изпоунижихте се един друг, това нормално, ама моля ви се някой да каже на тези дето електротехника сме учили за последно в десети клас. Да или Не на бързото зареждане.

    Коментиран от #14

  • 14 6667

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Пак да го кажа- ВСЕ ТАЯ Е бързо или бавно ще си зареждаш телефона, решението кога ще почне по-бързо да ти свършва тока е взето отдавна и ти нямаш думата.

    Аз лично от години си зареждам телефоните безразборно- през деня често е на поставката с безжично зарядно, вечер ако е под 50% го оставям да се зарежда докато спя (зарядното е стандартно 2А), а не рядко като се наложи и го набучвам на бързото зарядно с 40 вата. И каквото и да правя първите 2г. батерията е ОК, някои устройства после са издържали още 2г. преди батерията да се скапе- тоест не трябва да ти пука...
  • 15 Читател

    0 1 Отговор
    Oppo? Неграмотните индийци, които не правят разлика м/у ROM и вътрешна потребителска памет?
  • 16 тео555

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "High":

    супер относително е , на apple се скъсява мн бързо живота на батерията дори за една година , всичко зависи от самия телефон , как ще използва батерията , ако има дефект всяка нова батерия ще я прецаква , а ако мяма 10 години добра работа.....
  • 17 теоззмс

    0 0 Отговор
    супер относително е , на apple се скъсява мн бързо живота на батерията дори за една година , всичко зависи от самия телефон , как ще използва батерията , ако има дефект всяка нова батерия ще я прецаква , а ако мяма 10 години добра работа.....