19 Май, 2020 14:38 3 440 6

Системата ESP e спасила живота на 15 000 души

  • esp-
  • произшествия-
  • автомобили
Системата ESP e спасила живота на 15 000 души - 1

Стабилизиращата програма, с която вече се оборудват всички нови автомобили е предотвратила половин милион произшествия и също така е спасила живота на 15 хиляди души за 25 години употреба.

Това става ясно от ново проучване, според което са спасени около 15 хиляди живота и почти половин милион произшествия и това благодарение на електронната система за стабилизиране ESP.

Тази система предпазва автомобила от подхлъзване. Работи съвместно с ABS и определя позицията на предните колела, като сравнява тази информация с посоката на движение на колата.

Ако прецени, че водачът започва да губи контрол над колата, тогава активира спирачките и намалява въртящия момент. ESP е разработен от Bosch и Mercedes и за първи път е инсталиран на Mercedes S-Klasse през 1995 година.

Сега системата за контрол на стабилността e инсталирана на около 82% от всички автомобили по света. Членът на управителния съвет на Bosch Харалд Крьогер заяви, че ESP „изведе безопасността по пътищата на ново ниво“ и представлява крайъгълен камък по пътя към постигане на нулеви пътни катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другия с коня

    14 0 Отговор
    Няма как да знаят колко пъти предотвратява катастрофи...Мен ме е спасявала поне десет,които помня...Фрапантни, защото се надценявам,защото все бързам...Безупречна система за контрол - да са живи и здрави...
  • 2 оня с коня

    3 5 Отговор
    Като запаля БМВ-то ,първата ми работа е да я изключа тая С-ма,щото като подам газ не позволява на задните колела да превъртат.ABS-а е друга работа- досега поне 3 пъти ми е спасявала ламарините като скоча на Спирачката ,щото разни говеда ми влизат внезапно в лентата на движение.
  • 3 jар

    2 4 Отговор
    Много пъти съм си правил експерименти с тази система и не препоръчвам на никого да и се доверява.Влизъл съм например в завой на мокър асфалт с по висока скорост и рязко завъртане на волана.Колата започва да недозавива и продължава направо а това,че системата "работи" се разбира само от светлинната индикация и текст на дисплея.

    Коментиран от #5

  • 4 тъпаци

    4 2 Отговор
    Първо че ако е спасила само 15 000 за 25 години не е извела на никакво водещо ниво, второ че това е напълно грешна статистика и е невъзможно да се определи такова нещо.
    Дори и да са изследвани всички катастрофи, повечето случаи изобщо не са и доклаквани, защото нищо не е станало понеже ЕСП е спряла на време.

    Коментиран от #6

  • 5 джапанкоо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "jар":

    Някъде в книжката да пише че системата магически спира колата в разстояние от 5 метра независимо къде ?
  • 6 Баш Майстора

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тъпаци":

    Да, мен ме спаси веднъж на мокър завой, добре че нямаше никой в насрещното. Разбира се това няма как някой да брои, така че тази статистика е доста подценена.