Last news in Fakti

21 Май, 2020 16:48 11 200 76

General Motors също извади батерия с ресурс 1.6 млн. километра

  • general motors-
  • ultium-
  • батерия-
  • акумулатор-
  • електромобил-
  • ресурс

Броени дни, след като Tesla обяви, че е завършила успешно разработката на акумулаторен блок за електромобили с ресурс 1 млн. мили (1.6 млн. км), General Motors също се похвали с подобна технология. Според изпълнителния вицепрезидент на детройтския концерн Дъг Паркс инженерите му са почти готови с батерия с 5-6 пъти по-дълъг живот от сега използваните, съобщава Reuters.

GM представи новото си поколение електромобилни акумулатори Ultium едва през март, но очевидно работи усилено върху техния наследник. От американския концерн обаче си оставят достатъчен времеви толеранс с уточнението, че тестовете на новата батерия с ресурс 1.6 км може да отнемат няколко години.

За революционните акумулатори на GM все още не се знаят почти никакви технически подробности. Известно е само, че подобно на супербатерията на Tesla те не съдържат кобалт, а цената им ще бъде съпоставима с тази на двигател с вътрешно горене, което би довело до значително поевтиняване на електромобилите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лелеее

    65 10 Отговор
    Как без кобалт? Ами сега антиелектриците как ще пишат за децата в Конго?

    Коментиран от #7, #16

  • 3 Тошо

    23 17 Отговор
    Още преди 5 г испански университет показа нанобатерия с 1000 пъти по-голям капацитет от тогавашните на телефоните. Но трябва да е на схемата Мъск разбира се!

    Коментиран от #8

  • 4 Соросоидна смрад

    28 37 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Когато и от GM извадят - то от хвалене до вадене има голяма разлика. Колкото извадиха супер кошниците F-16 бл.70 вх.А които платихме за обещания че ще са супер и до година или 2 ще са готови ама отложиха "ваденето" за другия век.

    Коментиран от #6, #64

  • 5 Една такава батерия искам

    39 4 Отговор
    5 панела по 300 вата, и да изритам енергото от къщи! ЧЕЗ ли се? Чезнеш!

    Коментиран от #9

  • 6 Чорньо Панамеров

    20 14 Отговор

    До коментар #4 от "Соросоидна смрад":

    к'во смърдиш бе трол прост

    Коментиран от #20, #55

  • 7 Гербав трол

    26 62 Отговор

    До коментар #2 от "Лелеее":

    Няма да са децата в Конго а ще са децата в Камерун щото няма да е кобалт а нещо друго.

    А вие които сте за електричките ясно ли ви е че тока не идва от контакта а се произвежда някъде и това в 70% са най-мръсните въглищни централи.

    Само не ми излизай с глупостта че ще се зареждат от възобновяеми източници защото в ден като днешния нищо не произвеждат и всеки ден през нощтта когато ще си зареждаш електричката пак нищо не произвеждат.

    Реално електричките увеличават замърсяването ама някои ги интересуват печалбите повече отколкото планетата ни.

    Коментиран от #10, #11, #12, #13, #14, #29

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гербав трол

    13 32 Отговор

    До коментар #5 от "Една такава батерия искам":

    И в ден като днешния на тъмно ли ще стоиш. А зимата. 300 ватовите са по 2 квадрата и няма да ти стигнат до никъде. И тия 300 вата ще ги имаш само по обяд в хубав летен ден - дневното производство при хубав ден е около 2 kWh а от панел средногодишно очаквай 150 - 200 kWh - това са ти около 30-40 лв на година - познай кога щети се изплатят панелите и батерията при живот около 10 години.

    Коментиран от #15

  • 10 🤔......

    30 12 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Алоо примитивния, само да те светна по темата, че масово се заменят въглешните централи с ко генерации! Така че ай малко по полека! КОГАТО СИ НЕВЕЖ НЕ СЕ ОБАЖДАЙ! да не говорим за ветрогенератори и така на татък!

    Коментиран от #22, #31

  • 11 Това си остава трол

    29 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Какво му е на деня? Ден като ден. Като не пече, ще духа и/или вали. И за да не съм голословен ето производството на ток към настоящата минута в България
    MW %
    АЕЦ 1064 27.74%
    Кондензационни ТЕЦ 1210 31.54%
    Топлофикационни ТЕЦ 141 3.68%
    Заводски ТЕЦ 130 3.39%
    ВЕЦ 489 12.75%
    Малки ВЕЦ 278 7.25%
    ВяЕЦ 470 12.25%
    ФЕЦ 28 0.73%
    Био ТЕЦ 26 0.68%
    Товар на РБ 3807

    Както виждаш дори в момента, 33% от енергията се произвежда от възобновяеми източници. В батерията на един автомобил можеш да съхраниш енергия която да ползваш за дома цяла седмица, като същевременно караш по 20-30 км на ден. Голяма работа, че един два дни нямало да пече слънце и фотоволтаиците на покрива щели да произвеждат по-малко от обикновено. С навлизането на тези батерии идва и края на въглищните централи. Точно те бяха липсващото звено, което да елиминира недостатъка на възобновяемите източници - тяхното непостоянство.

    Коментиран от #33

  • 12 Хе хе

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Твоето реално е нереално, момче! На всякъде вече се пише че са си по-екологични, даже и на въглища. Но почти няма държава, която е единствено на въглища. Имаше си статия тук, колко процента е зелената енергия, като в Швеция беше 70 процента.
  • 13 гост

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Виж какво , почвайте да ги актуализирате вече опорките , че вече не децата , ами и циганите ще ви смеят !!! Само преди дни имаше статия с черно на бяло написано , че повечето европейски страни вече са с 65-70% ток от ВЕИ !!!! Нещо повече вече десетина изобщо нямат централи на въглища , а до 5-6 години още толкова ще затворят и тия , които са им останали !! Стига с тия "мръсни" централи , че вече ставате не банални , ами направо досадни !!! До 2030 г в Европа ток от въглища НЯМА ДА ИМА !!!! проумей го и мисли други опорки , че тая вече втръсна , ама много !!!!

    Коментиран от #60

  • 14 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Ами не , именно в ден като днешния ще ползваш батерията , заредена в предните дни , щото тя може да захранва едно жилище даже седмица , а да се презареди за ден при хубаво време !! Щото пет панела не , ама 10 панела по 300 вата са си 3 киловата и в слънчев ден дават поне 20 квт ток , колкото и да ти е неприятно , от които нормално жилище ползва 4-5 !!! Дори да са 10 пак са половината , а другите остават в батерията точно за дни като днес !! Тоест след 3 дена слънце можеш да изкараш още три на батерия !! Да не говорим ако имаш и електромобил , който можеш да дозаредиш на друго място и да ползваш за втора батерия в краен случай !! И не почвай , че другото място ще е "мръсно" , щото няма да е , пак ще е ВЕИ , просто ще е по-скъпо от собственото , щото трябва все пак да се изплаща !! И 300 ватовите панели не са 2 квадрата , а 1,6 , но и 2 да са , десет панела са 20 квадрата , това дори на фасадата на панелка ще го събереш без проблем , да не говорим за къща !
  • 15 гост

    15 9 Отговор

    До коментар #9 от "Гербав трол":

    Коментар 14 беше за тая ти изцепка , а не за предната !! И не беше ли те поне малко срам да плещиш за 10 години живот на батерията именно под статия за живот 1,6 милиона км , което значи 4-5 000 цикъла , ама до 100% !!! Което няма как да е под 25-30 години !!! И то това в автомобил , а за стационарни условия поне двойно !!!
  • 16 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Лелеее":

    Тесла намали съдържанието на кобалт в батерия и електродвигател с 80% спрямо първата модел Ес. Ако в батерията се използват приблизително 2кг. кобалт, то в двигателя са 5кг. За Китай Тесла пуска батерия за модел 3 и модел У без кобалт идваща от КАТЛ, капацитетът й е по-нисък, но е по-евтина. На фона на вече три изкупени компании в тази област е силно вероятно Тесла съвсем скоро да представи нов тип батерия с много по-висока устойчивост и капацитет. След това Тесла изпозлва дефектните батерии и такива подменени гаранционно в мрежата си от суперчарджъри като не изхабява нови ресурси и не товари локалните мрежи. Много левашко от страна на ГМ според мен, нали миналия месец си предтавиха бъдещата батерия, един вид правят нещо, което вече е остаряло, а и тяхната ултиум копира конструкцията на Тесла като охлаждане и подредба. Имаше едни холандци, направиха по пример на тесленската батерия такава за и3 и набутаха в същото пространство 90кв, което е достатъчно за 600км, ала бмв си държи на теорията, че 22кв стигат.

    Коментиран от #17

  • 17 Лелеее

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да, запознат съм. Но имах предвид, че това беше една много яка опорка, а сега и тя ще изчезне. А вече не остават много.

    Коментиран от #27

  • 18 type-R

    8 2 Отговор
    За батерията е достатъчно само да не се изтощава нито зарежда докрай и тогава изкарва в пъти повече. Батериите на космическите апарати отдавна са на този принцип и затова издържат с десетилетия. Докато алчните капиталисти напълно успешно ви лъжат че зарядно с висока мощност е добро за телефона ви!
  • 19 Баба Яга

    7 16 Отговор
    Толкова много мераклии за ватмани .
  • 20 F16

    5 17 Отговор

    До коментар #6 от "Чорньо Панамеров":

    Айде баце , надупи се на американците

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Неук Невежа

    3 20 Отговор

    До коментар #10 от "🤔......":

    Брат ми в момента е централна Африка където се строи ТЕЦ голям колкото цяла София.Строят я в нищото.Кьде ще отиват тез милиони мегавати а.......

    Коментиран от #24

  • 23 Един

    6 1 Отговор
    Пичове! Ние, инженерите ще се справим с предизвикателствата ! Ама нали се сещате, че сме "демокрация" в Европейския съюз и има една верига от счетоводители, менажери и политици, който пречат на работата!
  • 24 Поредната лъжа

    12 5 Отговор

    До коментар #22 от "Неук Невежа":

    В коя държава е брат ти и колко мегавата централа се изгражда? Обзалагам се че няма да отговориш.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 де факто

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "Поредната лъжа":

    TЕЦ колкото Слфия изграждали с милиони мегавати :D Тоя ТЕЦ сигурно ще захранва целия свят и се строял в Африка разбираш ли...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 mediator37

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "Лелеее":

    Ами ти хубаво си запознат, ама коментирай №16 какво ти е писал недописал, като ти обяснява, че вече нямало уж да харчат по 2 кила кобалт за батерията, ама пише за двигателя трябват 5 кила. Понеже и него много го е срам, не уточнява, че не просто за двигателя отиват 5 кила кобалт, а за ЕЛЕКТРОдвигателя. Защото за ДВГ кобалт не отива- няма ламели и магнити, феромагнетизъм не му е нужен.
    Така че опорката за Конго остава до следващото бъдещо, вероятно, но твърде несигурно откритие - електродвигател без ламели и магнити.

    Коментиран от #30

  • 28 mediator37

    5 16 Отговор
    Хубаво е да се знае, че електродвигателят се нуждае от феромагнетизъм и дали ще го получи чрез добавяне на кобалт или друг рядък метал, то редки метали задължително са нужни, което ви го е рекнал №7. Така че, наистина, няма да са робите от Конго, ами от Камерун.
  • 29 pepy

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    "... Само не ми излизай с глупостта че ще се зареждат от възобновяеми източници защото..."

    Tesla Inc. започва изградането заедно с Pacific Gas and Electric на гиганска система за акумулиране на енергия с мощност 1200 MWh.
    Проектът ще бъде реализиран в Калифорния – 449 акумулаторни модула тип Megapack и ще бъде 10 пъти по-мощна от тази в Hornsdale – Южна Австралия
  • 30 Лелеее

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "mediator37":

    Сериозно! А я ти кажи, какви метали се използват в ДПФ филтрите и как се извличат, щото в ДВГ няма! Та така, остава и за Конго и за монго. Виждал ли си как крадат ДПФ филтрите? А, може не щото те у нас ги махат на КПП-то при вноса! Ние сме износители на ДПФ филтри.

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "🤔......":

    Само да те светна че ги заменят в страни които нямат бизнес със въглища. Нашата както и много други имат голям бизнес със въглища и скоро няма да се откажат от ТЕЦ.

    Коментиран от #32

  • 32 По света и у нас

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    У нас няма бизнес с въглища, а има бизнесмени с въглищни централи и мини, на които държавата ТРЯБВА да им плаща милиарди през следващите години, за да работят на загуба. Ти на това бизнес ли му казваш?

    Коментиран от #36

  • 33 радев

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Това си остава трол":

    Ето пак копираш данни.

    Коментиран от #40

  • 34 mediator37

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Лелеее":

    Тя твоята работа стана като във вица за руснака и американеца, дето спорели за качествата на колите си, и накрая руснака като нямал аргументи- "А пък вие биете негрите?".

    След като тацитно си призна, че ако не за батериите ще харчите редки метали за електродвигателя, сега се присети за катализаторите на колите с ДВГ. Иначе мълчите като дупета за кобалта в електродвигателя. И да не е кобалт трябва е друг рядък метал с феромагнитни свойства.

    Коментиран от #43

  • 35 радев

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лелеее":

    Правиш ли разлика между дпф филтър и катализатор?

    Коментиран от #37

  • 36 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "По света и у нас":

    Бизнес по нашенски. Съгласен съм с казаното от теб. Нашите имат файда от въглищата, следователно скоро няма да се отървем от теца.
  • 37 Лелеее

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "радев":

    Правя да! Що, ти правиш ли?

    Коментиран от #38, #49

  • 38 радев

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Лелеее":

    Крадат се катализаторите.Там са ценните метали.
  • 39 Чнг

    7 1 Отговор
    Брей брей, има ли нещо от което българина да не разбира.Чета и съм горд че живея с такива капацитети по всичко.Хората ви казват че са ги измислили , а не че ще ви ги дадат.

    Коментиран от #42

  • 40 Разбира се

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "радев":

    На това копираното му се казват ФАКТИ, а когато фактите говорят, и боговете мълчат, а само на троловете не можеш да затвориш устата, защото според тях, МНЕНИЕ им има по голяма тежест от всички факти на света.

    Коментиран от #41, #50

  • 41 радев

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Разбира се":

    Копирай поне вярно.33% от Веи?

    Коментиран от #44

  • 42 радев

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Чнг":

    Ще ги дадат .Да няма да ги трупат на склад.За цената нищо не пишат.

    Коментиран от #51

  • 43 Я пак, я пак?

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "mediator37":

    Къде набута кобалт в електродвигателя? В най-лошия случай, ако в двигателя има магнити ще се ползва неодим, но не и кобалт. В електродвигателите се ползва предимно мед, което е много добра новина за нас, защото България е най-големия производител на мед в Европа и един от най-големите в света.

    Коментиран от #47

  • 44 Мнение или факт

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "радев":

    А колко процента са според тебе? Това са елементарни цифри и се ползва само елементарно събиране, с което може да се справи всеки второкласник. Я кажи колко са според тебе, щом не са една трета от производството плюс минус един два процента защото смятах на ум?
  • 45 Още малко факти

    1 2 Отговор
    Ето и какво е производството в момента, въпреки че слънцето залязва, но въпреки това възобновяемите източници пак осигуряват 30% от производството:

    MW %
    АЕЦ 1057 29.67%
    Кондензационни ТЕЦ 1166 32.73%
    Топлофикационни ТЕЦ 115 3.23%
    Заводски ТЕЦ 134 3.76%
    ВЕЦ 618 17.35%
    Малки ВЕЦ 288 8.09%
    ВяЕЦ 46 1.29%
    ФЕЦ 111 3.12%
    Био ТЕЦ 27 0.76%
    Товар на РБ 3735
  • 46 радев

    3 1 Отговор
    Зависи от къде ползваш информацията.Около 20% са Веи

    Коментиран от #48

  • 47 радев

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Я пак, я пак?":

    Кобалт се ползва за батерията.
  • 48 Знаеш ли колко е 17+8?

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "радев":

    И ти ли са числиш към троловете? Дори при предоставени факти само за водните електроцентрали :ВЕЦ 618 17.35% Малки ВЕЦ 288 8.09% , твърдиш че ВЕИ са 20%? Информацията е от електроенергийния системен оператор ЕСО. Информацията е официална и достъпна за всеки, като потреблението и производството се следят в реално време и се обновяват по няколко пъти в минута.

    Коментиран от #52, #53

  • 49 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Лелеее":

    от коментара ти не личи да правиш

    Коментиран от #54

  • 50 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Разбира се":

    Копирал си само половината факти. Не си копирал факта че България има наложен лимит на произвежданата възобновяема енергия и сключени договори за изкупуване на чужди въглища както и за продажбата на наши за доста години напред. А на това вече му се вика нагаждане на фактите и не ти се получи хахахаха
  • 51 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "радев":

    Тя цената е ясна. Ще е каквато ни я наложат хахаха
  • 52 радев

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Знаеш ли колко е 17+8?":

    Не съм от троловете.Зависи на кой източник вярваш.Азсе доверявам на европеиските.Нашите пресилват.

    Коментиран от #56

  • 53 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Знаеш ли колко е 17+8?":

    Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви, ĸoитo вeчe дocтигнaxa или дopи нaдвишиxa тexнитe цeлeви нивa зa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници дo 2020-a гoдинa. B eднa oт cтpaнитe члeнĸи нa EC нямa пpoмянa, дoĸaтo в шecт дъpжaви имa нaмaлeниe нa дeлa нa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници.
  • 54 Лелеее

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    И от твоя! Та с какви метали се правят катализаторите и ДПФ филтрите викаш? И от къде се извличат? И колко килограма са, че не разбрах? И колко е цената на един катализатор и ДПФ филтър?

    Коментиран от #70

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Това са живи данни

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "радев":

    Това са живи данни на товара и потреблението в реално време в България. Какви европейски източници търсиш? В Европа ли питаш колко ти е сметката за тока или си проверяваш електромера? MW %
    АЕЦ 1412 35.68%
    Кондензационни ТЕЦ 933 23.58%
    Топлофикационни ТЕЦ 144 3.64%
    Заводски ТЕЦ 125 3.16%
    ВЕЦ 404 10.21%
    Малки ВЕЦ 242 6.12%
    ВяЕЦ 106 2.68%
    ФЕЦ 564 14.25%
    Био ТЕЦ 27 0.68%
    Товар на РБ 3397


    Генерация и товар на ЕЕС за 23.05.2020 12:39:45

    Ето ти данните за настоящия момент.

    Това което може да видиш в европейските данни не е мощността, а енергията. Понякога мощността на ВЕИ спада и под 20%, особено зимно време. При суша и вец-овете не работят нонстоп.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 радев

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Това са живи данни":

    Да при суша е така.Като няма слъце и вятър също.В България винаги резултатите се позасилват.

    Коментиран от #59

  • 59 Господин инженер

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "радев":

    С най-голямото уважение към вас ви моля да се изказвате само в сферата си на компетентност. Сигурен съм, че сте много добър в нея, но тя очевидно не е на тема енергетика. всички производители с мощност над 4 мегавата продават енергията си на борсата, като всичко се следи и плаща до киловатчас. Никой не може да засили или намали нещо, защото всеки може да провери това с един клик на мишката. Може да се провери точно в кой час колко енергия е произведена, от кого е произведена и кой я е купил и на каква цена. Същото е като в банковата система. Не можеш да ме излъжеш, че си ми превел повече или по-малко пари, защото мога да ти докажа точно колко пари си ми превел до стотинка с години назад. Не знам дали видя линка в мнение 57 преди да го изтрият. Ако не си, напиши "Есо оперативни данни" в google и отвори първия линк. Там можеш да видиш с абсолютна точност производството и потреблението в реално време. Също така има архивни данни и прогнози за потреблението за предишните и следващите няколко дни. Реалното производство от възобновяеми източници на практика е по-голямо, защото ако си произвеждаш ток след електромера, той няма как да бъде отчетен, ако не го продаваш. А когато става въпрос за батерии, този неотчетен ток ще става все повече и повече без да фигурира в статистиките.

    Коментиран от #65, #71, #72

  • 60 Ел. Техник

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Масово се строят централи на боклук в цял свят.Сега работя на една такава...
  • 61 Гого

    0 4 Отговор
    Истината е във водородните двигатели - употребяваш вода, произвеждащ вода.

    Коментиран от #63

  • 62 Гого

    0 3 Отговор
    Произвеждаш
  • 63 Така ли било

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гого":

    А енергията откъде идва, за да се произведе водорода от вода?
  • 64 Кико

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соросоидна смрад":

    И ушанките се хвалеха че ще правят ножчета за бръснене но уви... все още Не!
  • 65 радев

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Господин инженер":

    Не знам на кого вече да вярвам.Толкова различна информация дават в интернет.Е как прецени в какво съм компетентен?Ще ме изпитваш ли?Държал съм изпит в университета. Съмнявам се в процентите.Тези 30%през цялата година ли са?Ако няма слънце вятър и дъжд да напълни язовирите дали е толкова?

    Коментиран от #66

  • 66 Вече съм ти отговорил

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "радев":

    Като инженер трябва да правиш разлика между моментна мощност, средна мощност и процент на производство на енергия годишно. Вече ти казах че има моменти, когато мощността на ВЕИ е значително под 20%. Както всеки инженер знае, енергията е равна на мощността по времето. Батериите ще помогнат да се увеличи времето за използване на възобновяеми източници дори тогава, когато те не произвеждат енергия.

    Коментиран от #67

  • 67 радев

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Вече съм ти отговорил":

    Ето че говорим на един език.Затова има енергиен микс.Предимствата на един вид компенсира недостатъците на друг обратно.В последният коментар всичко е верно.Теорията я знаеш.Ще ти кажа защо се съмнявам в 30%.За статистика и стъгмистика си чувал.Всеки си пише какво реши че е вярно.Объркващо е.На едно място 20% на друго 30%.
  • 68 Разбираш ли какво е моментна мощност

    1 1 Отговор
    Ти въобще потърси ли линка на ЕСО?

    Ето колко е в момента. Ще сметнеш ли дела на веи?

    MW %
    АЕЦ 1561 46.42%
    Кондензационни ТЕЦ 883 26.26%
    Топлофикационни ТЕЦ 145 4.31%
    Заводски ТЕЦ 123 3.66%
    ВЕЦ 10 0.30%
    Малки ВЕЦ 219 6.51%
    ВяЕЦ 240 7.14%
    ФЕЦ 155 4.61%
    Био ТЕЦ 27 0.80%
    Товар на РБ 3333
  • 69 радев

    1 0 Отговор
    Ще се изпитваме ли сега? Моментната мощност е пренесената енергия за единица време.Не съм гледал линка.Щом казваш че данните са верни ще ти се доверя.Обърках се .На различни места дават различни данни.

    Коментиран от #74

  • 70 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Лелеее":

    За катализатора не ти споря. Там има платина. А ДПФ изобщо знаеш ли как работи? Не е на принципа на катализатора.
  • 71 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Господин инженер":

    А ти защо се изказваш във всяка една сфера, като не си компетентен в нищо? Собствената ти забележка е директно към теб насочена.

    Коментиран от #73

  • 72 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Господин инженер":

    Има едни статистики и те са официални които казват че бате бойко е обичан от 75% от българите хахахаха и на тях ли да вярваме хахахаха
  • 73 радев

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    Как прецени че не съм компетентен в нищо? Бъркаш компетентност и информираност.На енергииния системен оператор мосля че може да се вярва.Статистиките за ББ са стъгмистики.Не вярвам на такива фалшификати.
  • 74 Мощност и енергия

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "радев":

    Продължаваш да не правиш разлика между мощност и енергия. Всички, абсолютно всички статистики са на база на произведена енергия, а аз ти копирам данните за мощността. Не можеш да си извадиш абсолютно никакви изводи от тази информация. Единственото което ти доказвам, е че може да си избереш момента в който да зареждаш по-чиста енергия. Сигурен съм, че може да намериш момент в който мощността на ВЕИ е под 10%. Забелязваш ли, че мощността на АЕЦ е 1500 Мв от 2100 възможни? Ако работи на пълната мощност дела на ТЕЦ ще намалее още повече и микса да е по-чист.
  • 75 радев

    1 0 Отговор
    Разбира се че има разлика между мощност и енергия.То е ясно че мошността може да падне и под 10%.Фотоволтаиците до колко падат нощем?Ами вятърните като няма вятър? Теоретично си слабо подготвен.Със статистиката нямаш грешка.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.