Last news in Fakti

22 Май, 2020 11:03 6 737 10

Защо курешките увреждат автомобилната боя?

  • курешки-
  • ексременти-
  • боя-
  • лак

Едва ли има автомобилист, който поне веднъж да не е проклинал птиците за белите "декорации" върху току-що измитата кола. Естетиката обаче е последна грижа в подобни случаи. Далеч по-притеснителна е вредата, която курешките нанасят на боята.

Пагубното въздействие на птичите екскременти се дължи на високото им съдържание на пикочна киселина. Именно тя предизвиква агресивни химическите процеси, които съсипват структурата на лаковото покритие.

Защо курешките увреждат автомобилната боя?

Колкото по-висока е температурата, толкова по-разрушително е влиянието на курешките. Ако автомобилът е паркиран на слънце, въздействието им върху боята се усилва в пъти.

Защо курешките увреждат автомобилната боя?

Пикочната киселина е открита през 1776 г. от шведския химик Карл Шееле. В чист вид тя представлява безцветни кристали, които са слабо разтворими във вода, диетилов етер и етанол, но за сметка на това се разтварят отлично в глицерин, алкални разтвори и сярна киселина.

Защо курешките увреждат автомобилната боя?

Пикочната киселина се образува в бъбреците на птиците и се смесва с азотни отлагания. Полученото вещество се разтваря крайно трудно във вода и излиза от организма под формата на добре познатата бяла паста. Освен от слънцето нейното разрушително въздействие върху автомобилната боя се засилва и от повишената влажност на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ръся ги редовно комшиите

    9 1 Отговор
    С кока кола става още по-добре.
  • 2 свраките и гарваните са виновниците

    13 1 Отговор
    Да много е гадно и после петното е във формата на курешката.
  • 3 инджинер химик и биолог

    14 1 Отговор
    Браво на господина Касабов! чудесна, поучителна и образователна статия. Следващата му статия ще е със заглавие > Как да неутрализираме разрушителното въздействия на пилешките курешки< , обаче ще я напише в края на септември когато лакът на колите вече ще е заминал в небитието.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мдааам

    19 0 Отговор
    Най-гадни са тези от гларус ! Изцвъка ли се някоя такава гадина, отива за пребоядисване, но за смет на това в БГ няма кадърни автбояджии, така че 100% греда !
  • 6 ами

    6 0 Отговор
    Това е на късмет без колеги да те посере птиче.Напред към тотото.
  • 7 Кока пльока

    1 0 Отговор
    Винаги паркирам колата под дърво,ако е възможно под гнездо.После мия с кока кола(ръждепреобразувател)и карам кучето да се изпикае на някоя от гумите и съм голем късметлия в живота
  • 8 Хаха

    0 0 Отговор
    Голем майтап нема що.Всяко ла.но върху боя ще я разяде особено горещо
  • 9 Еха

    2 1 Отговор
    Повечето сегашни автомобили са боядисани тънко а лака е още по тънък.Не са спазвани процедури по температура,време и др.Още на 3та година ръждата започва да избива отдолу а слънцето смъква лака отгоре на купето.Това едно време се случваше след 10 години.Какви пилета
  • 10 Кънчо

    2 1 Отговор
    Глупости на таркалета . Съдържа амоняк , той такова мамата на боят