Last news in Fakti

3 Юни, 2020 21:05 4 559 14

Двигател за спътници с размерите на напръстник (ВИДЕО)

  • ifm nano thruster-
  • спътник-
  • двигател

Европейската космическа агенция разработи компактен йонен двигател за спътници от CubeSat. Indium FEEP Multiemitter (IFM) е предназначен за маневриране на малки сателити в орбита, както и за ликвидирането им чрез корекция на траекторията към плътните слоеве на атмосферата, където да изгарят.

Новият нанодвигател представлява волфрамова корона с диаметър едва 10 мм. Работи на принципа на създаване на тяга чрез ускорение на йони, като за гориво се използва течен индий.

Короната има 28 кухи игли, в които под въздействието на капилярния ефект се подава индий, удържан на върховете им от капилярно налягане. При генериране на електрическо поле в течния метал се формират положително заредени йони, които се изстрелват през краищата на короната и създават реактивна тяга.

Двигател за спътници с размерите на напръстник (ВИДЕО)

Силата на създаваната от IFM тяга се измерва в микронютони в пределите на 10-400 µN при възможна пикова стойност 1 000 µN. Най-уязвимите части от двигателя - кухите игли - вече са тествани в продължение на хиляди часове и е доказала надеждността си

Нанодвигателят вече е готов за използване в бъдещите мисии на Европейската космическа агенция. Конкурент на IFM Nano Thruster е японски минидвигател, създаден специално за мисията BepiColombo. Той може да създава тяга от 290 000 µN.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bigbb

    7 17 Отговор
    Тия пусти западняци пак откраднали ,,без аналогова ,, технология от Пашата хахах

    Коментиран от #2

  • 2 ФиннаМЕханикаИоптика

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "Bigbb":

    Ти виж, че говорят за спътници, който в пазарска чанта може да събереш 4-5 от тях. Това си е направо часовникарска техника и не знам как искат да стигнат до Марс с подобни часовници.

    Коментиран от #8

  • 3 Трява да предадем на

    12 1 Отговор
    сектанта, да сложи 20-тина на Дачията

    Коментиран от #6

  • 4 Баш никаква

    16 2 Отговор
    Каква конкуренция може да е на на японския, като онзи създава 300 пъти по-голяма тяга?

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Шекспир

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Баш никаква":

    Ами малолитражка са направили.Грета не дава повече мощност
  • 6 Цеко сифоня

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трява да предадем на":

    Вече е сложил. По един на гума.
  • 7 Цъкльо

    7 0 Отговор
    На газов котлон ми мяза...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какъв конкурент е

    4 2 Отговор
    след като японския го бие 290 пъти....
  • 10 Чичероне

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Баш никаква":

    Ех бре акъл море ,глава щамандура


    Ами нано двигателят е за още по малки спътници -не е ли ясно

    Коментиран от #11

  • 11 Мозък

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чичероне":

    Тогава за каква конкуренция става дума? Все едно MINI Cooper да е конкуренция на Toyota Tundra
  • 12 qwerty

    2 0 Отговор
    В хилядарки е по-яко. друго си е да се напише 0.001Nm - като се има предвид, че най-обикновения винтоврът развива около 19-20 :) Дано е съм се обърка, за което ме извинете предварително

    Коментиран от #13

  • 13 Защо с винтоверт

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "qwerty":

    Ако сравниш с ракетен горивен двигател, той е с мощност хиляди нютони. Само че в космоса не ти трябва такава сила. Колкото и странно да звучи, тези двигатели с такава малка мощност, могат да осигурят на ракетата или спътника много по-голяма максимална скорост, до която обаче ще се ускорява доста дълго време. Все пак до Марс, с йонен двигател ще се стигне по-бързо въпреки по-бавното ускорение.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    И сега си има йонни двигатели за малките сателити, вероятно е добра технология като ефективност, но без приложение всяка технология е безсмислена. Вземете за пример ИТЕР, досега са наляти над 20млрд. долара в нещо, което няма изгледи да заработи в близките години, а дори и да заработи това ще е тестова установка, а не реален реактор с реално приложение. Реални разходи за работещ реактор лесно ще надхвърлят 100млрд. долара ако въобще има още някои държави, които да ги дават тези пари. Сметнете колко фотоволтаик би се монтирал на всеки подходящ покрив в градовете, да не говорим за частично финансиране и колко мегавати ще произвеждат всеки ден, още веднага, а не след 20, 30г. Просто науката е добре да си остане наука, а реалните технолгии да получават финансиране.