5 Юни, 2020 11:16 8 078 17

Нова опция за двигатели с вътрешно горене

  • jeep-
  • fiat-
  • хибриди-
  • зелени зони

Моторът се изключва при влизане в центъра на града

Нова опция за двигатели с вътрешно горене - 1

Хибриди, които могат да се движат без участието на двигател с вътрешно горене, вече се правят от много производители. Някои компании - например Volkswagen - са решили да се откажат от развитието на тази технология и да се съсредоточат върху чистите електрически превозни средства.

Други обаче разчитат на хибридите, смятайки ги за по-универсални в сравнение с електрическите автомобили. Италианците от Fiat принадлежат към втората група. И сега именно те обмислят как да направят така, че хибридите, в случай, че властите масово налагат забрани на автомобили с традиционни ДВГ, влизащи в центъра на града, да могат да се движат в градовете.

За да останат екологични, италианците предлагат да хибридите да се оборудват със система за автоматично изключване на двигателя с вътрешно горене при влизане в сформираната "зелена зона". Подобна технология вече се тества в Торино, а проектът се нарича Lain Geofencing Lab.

И първата кола, която беше оборудвана с необходимото оборудване, беше ... Jeep Renegade (не забравяйте, че Fiat сега притежава марката Jeep). Благодарение на навигационната система, самата кола вижда, когато е в "чиста зона" в центъра на града, където е забранено движението на коли с ДВГ и изключва двигателя с вътрешно горене.

Разбира се, ако акумулаторите на колата се разредят преди колата да напусне зоната, двигателят ще се включи отново. Това обаче ще се случи само в краен случай. Между другото, такава система може да има няколко важни предимства. Например автомобилите с автоматично изключени двигатели с вътрешно горене ще могат да ползват безплатни паркоместа, които в някои градове са запазени за електрически превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма лошо

    23 5 Отговор
    но само градовете ли е важно да не се замърсяват?

    Коментиран от #16

  • 2 pbdan

    11 8 Отговор
    Колко ли ще струва това автоматично включване и изключване на двигателите? Може да отпадне, нали колата се управлява от шофьор. С такова устройство може да се злоупотребява от престъпници например. Гони те по магистралата и ти изключва ДВГ-то.

    Коментиран от #9

  • 3 Пълни глупости

    6 10 Отговор
    И какво става, става като батериите не се зареждат и са празни? Как някой ще знае дали зареждаш или не?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Алфа Чакал

    30 9 Отговор
    Единствената опция за ДВГ е пропан-бутан и метан за гъсто населените райони.А за слабо населените като Сибир и Австралия ако искат и с парни двигатели да са все тая.Но ЕС нямат пропан и метан и искат всичко да е електро за да могат да скубят парички.Факта ,че няма да се купува петрол от арабите е единствения който е добър.Всичко друго е зле измислено,особенно в САЩкъдето 50 процента от ел енергията е от въглища.Честито.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 авто фен

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Става въпрос ,че в градовете трябва да се движат коли без никакви емисии. Затова най-добрата възможност са хибридите. Въпросът е,че трябва да са плъг ин,а те са по-скъпи.

    Коментиран от #12

  • 9 авто фен

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    Много филми гледаш.
  • 10 Jack Bauer

    8 12 Отговор
    Италианците от Фиат може да смятат че 2в1 е най-добрата комбинация, но не и аз. Хибридите НЕ СТАВАТ!
  • 11 Dimastika

    9 1 Отговор
    Със соларни тавани за зелените зони

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 $$$

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Имате грешка. САЩ процента на природен газ за производство на ел.енергия е 39%, а на въглищата е 23% с тенденция за намаляване до 2030 на 10%.
  • 14 Ivan S

    2 0 Отговор
    Колко е лесно вече да ти дръпнат шалтера. Не си си платил нещо си.. вноска по кредит, данък, езиковия курс на детето, рибарския билет.. айде шът даун, без кола. Полицията те преследва.. айде без ток. Говориш срещу Бойко, другаруваш с Цецо... айде без ток.
  • 15 Карачо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Dimastika":

    Тойота Приус от много години ги има соларните панели на тавана, като опция. Според мен страничните, задните прозорци могат да се направят с фотоволтаици също, както предният и задният капак на колата, а защо не и върху вратите да се сложи фотосоларно фолио. Изобщо при добро желание, цялата кола може да се направи една мини слънчева електрическа централа. Примерно не ползваш колата, батерията е заредена на макс може излишната ел.енергия да я ползваш в домакинството или си на вилата, където нямаш ток можеш да ползваш генерираната ел.енергия от колата. Например Приус плъг ин хибрид може да ти служи, като генератор, ако спрат тока или нямаш ток в даденото жилище. Батерията, като се изчерпи се включва ДВГ, което ти я зарежда и тока не спира.
  • 16 Много добро

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма лошо":

    Села просто няма да са останали вече, така че да - само градовете.
  • 17 Николай Якимов

    0 0 Отговор
    Пълни глупости.Аз защо тогава имам електрически фиат