Last news in Fakti

10 Юни, 2020 16:35 4 696 8

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

  • adac-
  • volkswagen-
  • golf-
  • variant-
  • тест-
  • краш тест

С отпадането на ограниченията, въведени за ограничаване на пандемията от коронавирус, по пътищата ще поемат хиляди летовници и автомобили, препълнени "до козирката" с багажи от най-различно естество. Практиката показва, че далеч не всички водачи умеят да подреждат и обезопасяват вещите в колата, което може да доведе до сериозни травми и дори смърт в случай на пътнотранспортно произшествие.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

Германският автомобилен клуб ADAC проведе поредица от краш тестове, за да провери какви поражения причиняват летящия из купето багаж. За "опитни зайчета" са взети две идентични комбита Volkswagen Golf Variant от петото поколение на модела.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

Вещите в единия автомобил са подредени и закрепени по правилата за безопасност, а в другия са натоварени както дойде. След това двата "голфа" са блъснати фронтално в неподвижно препятствие със скорост 45 км/ч.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

Резултатът от изпитанията е предсказуем - багажът в първата кола полита към предната част на салона и буквално премазва тестовите манекени. В случая не помагат нито облегалките на предните седалки, нито подглавниците, върху които се стоварва теглото на възрастен слон. "Водачът" получава серия удари по главата, които създават сериозен риск от получаване на несъвместими с живота травми.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

Второто комби с надеждно обезопасен багаж преминава теста далеч по-успешно. Пристегнатите с ремъци и плътно подредени вещи остават на местата си и не причиняват наранявания.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

От ADAC съветват водачите да спазват няколко прости правила, когато товарят колите си. На първо място трябва да се използват всички предвидени от производителя куки и мрежи, а ако се използват допълнителни ремъци, те трябва да са пристегнати добре и равномерно. Товарът не бива да навлиза в пътническия отсек, а ако количеството и размерите на вещите го позволява, облегалката на задната седалка не бива да се сгъва. Тежките предмети трябва да се поставят най-отдолу, леките - отгоре, а острите и чупливите - да се опаковат.

Тест на ADAC показва как убива багажът в колата (ВИДЕО)

Препоръчително е багажът да бъде покрит с одеяло, което да бъде пристегнато с въжета или ремъци, каквито за всеки случай винаги трябва да има в колата. Налягането в гумите трябва да се следи и не бива да се допуска претоварване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    Особено опасни са саковете с пари.ха ха ха ха
  • 2 И още нещо

    9 1 Отговор
    Хора на които не им е удобно слагането на колан са предпоставка за инциденти

    Коментиран от #3

  • 3 прррц

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "И още нещо":

    какво ти пречи някой как ще си счупи главата?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Пречи

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "прррц":

    Когато застрахователите плащат за такива си взимат парите от теб! Така че бърка на всички.
  • 5 Гастарбайтер

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "прррц":

    Когато някой хубавец зад тебе без колан Те размаже барабар със седалката ти друга песен ще запееш. Такива като тебе многознайки съм ги оставял на средата на Европата в нищото между Унгария и словакия/ между Полша и Украйна/

    Коментиран от #8

  • 6 Един

    6 2 Отговор
    Егати израза : "несъвместими с живота травми!"
  • 7 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Карам седан последните години и мисля че хечбек и комби няма да си купя вече. По-устойчиво на усукване купе, повече комфорт и тишина, не мисля да товаря бидони, гардероби и перални, в краен случай има тегличи и ремаркета.
  • 8 Оставяш

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гастарбайтер":

    м/у Унгария и Словакия и Украйна и Полша само ония измислените каки дето по паркингите ги разправяте ... Палячо !