18 Юни, 2020 18:00 2 345 27

Електрическият Mustang ще може да се кара без ръце

  • ford-
  • mustang-
  • mach-e-
  • active drive assist-
  • автопилот

Mustang Mach-E ще стане първият Ford, който ще получи автопилот с функцията Active Drive Assist (ADA). Тя позволява на водача да пуска волана продължително по време на движение.

ADA разчита на множество камери, сензори и прецизни топографски данни от навигационната система. Това ще позволи на шофьорите на Mustang Mach-E да карат без ръце по над 100 000 мили (160 900 км) от пътищата в Северна Америка.

Електрическият Mustang ще може да се кара без ръце

Особеност на ADA е инфрачервената камера, която следи положението на главата на водача и посоката на погледа му. Според Ford тя не допуска греши дори шофьорът да е с очила или маска.

Електрическият Mustang ще може да се кара без ръце

Ако открие, че вниманието на водача е отвлечено от пътя, системата сигнализира за необходимостта воланът да бъде хванат с ръце. Автопилотът може да поиска от шофьора да поеме управлението и ако електрониката не може да се справи с пътната обстановка.

Електрическият Mustang ще може да се кара без ръце

Active Drive Assist ще стане част от оборудването на Mustang Mach-E през третото тримесечие на 2021 г. След това автопилотът ще започне да се предлага и за други модели на Ford, а географският обхват на функцията за управление без ръце ще се разшири и в други региони.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    8 13 Отговор
    когато форд откраднат дизайна от по премиум марки като дачия
  • 2 Стига бе

    15 7 Отговор
    тези от Форд съвсем откачиха.Сега заради това глупаво твърдение ще станат много инциденти причинени от водачи поверили управлението на някакъв китайски модул.Спомнете си и прехваления автопилот на тесла колко зомбирани кравари затри.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 антикомун

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Стига бе":

    А колко живота е спасил?
  • 5 Йозеф

    9 4 Отговор
    Тоя таблет е малък у средата, поне да опира в тавана трябва.
  • 6 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Стига бе":

    И колко затри , 2-3 , ако въобще някого , хахахах !!! Стига бе , това и за виц не стига !!!
  • 7 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Стига бе":

    Само да ти напомня , че от електромобили Тесла вече са навъртени няколко милиарда от вече над милион шофьора !!!! И продължават да се увеличават в геометрична прогресия !!! Припомняй си го , преди да плещиш за 2-3 катастрофи и още толкова запалвания !!! Ако не , аз ще ти го припомням със добавка за склерозирали дървени философи !!

    Коментиран от #8, #13, #22

  • 8 Смотан си

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Нямам нищо против Тесла или която и да е марка но начина по който представят технологичните си нововъведения създават грешното впечатление,че отговорността на водачите за безопасно шофиране вече е на "асистентите".

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Смотан си":

    То заради тая "отговорност" на милиони олигофрени ВСЕКИ БОЖИ ДЕН загиват почти 4000 човека !!!! ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ , не 4 , не 400 !!! В мига , в който се забрани на хора да управляват автомобили ще свърши третата световна война !!! Щото точно тя върви по пътищата в момента !! И кога видиш по 4 човека на ден , а не въобще общо да загинат от автопилот , пак ще е 1000 (ХИЛЯДА) ПЪТИ ПО-МАЛКО от "отговорните" шофьори хора !!!
  • 10 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Смотан си":

    Само да допълня , че знам колко сте зле със сметките , 4000 на ден са 1,5 МИЛИОНА годишно , или 15 МИЛИОНА само за последните 10 години !!! И ти си седнал да ми плещиш за 2-3 загинали със Тесла най-вероятно поради собствената си идиотия !!! Е няма как да стане !!

    Коментиран от #19

  • 11 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Смотан си":

    Средно на ден по света при пътнотранспортни произшествия загиват 3700 души. Това е еквивалентно на жертвите на седем големи самолетни катастрофи. Тези данни бяха изнесени от специалния представител на ООН по въпросите на пътната безопасност Жан Тод, предаде Франс прес. На пресконференция в Женева Тод каза, че всяка година в катастрофи по пътищата загиват 1,35 милиона души по света. "Не можем да продължаваме да се държим така все едно, че нищо не се случва", каза Тод, който е бивш автомобилен състезател и бивш ръководен кадър в Пежо и Ферари, а после стана шеф на Международната автомобилна федерация.

    Тод призова за системна промяна на световно ниво, за да може сигурността да е в основата на мобилността. Той призова да се вземат повече важни решения в тази насока по време на третата министерска конференция, посветена на пътната безопасност. Форумът ще се проведе в Стокхолм на 19 и 20 февруари. Очаква се на него да присъстват около стотина страни.

    Коментиран от #12, #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Я погледни следващата статия...

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Хахахая

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "куку руку ку":

    Следващата статия е фикционална история бе неандерталец, пий си хапчетата дядо или отиди и се научи да си проверяваш информацията.

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "куку руку ку":

    Явно твърде меко се произнесох за склерозиралите дървени философи !!! Какво точно се опитваш да ми кажеш , склери ???? Да повторя ли пак , ВЧЕРА са умрели 3700 (три хиляди и седемстотин) шофьори на петролки , оня ден също и днес ще умрат още толкова !!! И това е станало и по-предния ден и ВСИЧКИ ДНИ в последните поне 20-30 години !!! И ще стане и утре и другиден и ВСЕКИ ДЕН докато забранят на целокупния олигофренски човешки род , от който явно си и ти да шофира , поне по обществените пътища !!!! Та с какво точно искаш да ми кажеш с 1 (ЕДНА) катастрофирала Тесла за поне месец , да не кажа три ??? Или катастрофирала Тесла , дори без ранен човек за тебе е по-важна от 3700 умрели само в същия ден , за другите дни да не говорим ???

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    а тесла ще се кара без мозък
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахая":

    а ти си фекална история
  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ами карайте ги тия тесли бе карайте ги да излязат на пътя сред колите ама не смеете само на зарядно ви седят
  • 20 Селянина с колелото

    3 0 Отговор
    Аз пък си карам колелото без ръце още от 3ти клас.
  • 21 Иии

    3 3 Отговор
    Американците винаги са били иноватори в технологиите. Европейските производители винаги са следвали техния тренд и са копирали инженерството и дизайна им още от началото на миналия век. Всички, които се съмняват в успешното прилагане на тази система масово, както и че тепърва мерджаните,беемвета,аудита и тем подобни ще си сложат тая функция в каруците да се образоват или да мълчат. Всичко около вас е измислено от американски мозъци или чрез американско финансиране на чужденци. Като толкова ги мразите, спрете да използвате телефони,интернет,телевизори, GPS, компютри, дори авотомобили (всички те имат процесори). Не използвайте електричество. Дайте им да разберат на тези капиталисти, че не струват. Кажете ми, кой е допринесал повече за прогреса на човечеството от тях? За цялото съществуване не е имало такова развитие, каквото последните 200 години благодарение на САЩ. Всички, които ги ненавиждате, а използвате техните иновации сте най-големите лицемери или напълно заблудени хора. Прочетете малко, образовайте се и ще разберете защо цял свят следва моделът на САЩ, дори комунистите в Москва и Шанхай. Не е ли ирония, че капиталисите са загрижени повече за народа, отколкото социалистическите държави, които го крадат? Дано този пост отвори очите на заблудените, които все още могат да четат.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Навъртяни са те на нфс хахаха
  • 23 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иии":

    чрез американско финансиране на чужденци....... това е вярното. Не другото. Ползваме им техниките защото са удобство. Удобство но заробващо. А ние сме грешни души покварени от мрака им. Неусетно станахме роби на капиталистическите удобства. Продадохме се на злото и сега то ни командва и притежава. И сме като наркомани. Виждаме колко ни вреди но не можем да се откажем. Точно тази зависимост доказва че му робуваме и че то е зло. Прабабати не е имала смартфон и компютър но е доживяла години които сега ни се струват фантастика. И никоя банка не и е взела къщата заа неплатена ипотека. Роби наркомани продажници на капиталистическото зло сме ние нищо друго.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Rogi

    1 0 Отговор
    Забравете,това вече не е Мустанг и нимога няма да бъде.
  • 27 куку руку ку

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Я погледни процентно колко са теслите и колко са останалите автомобили. Ако другите се палеха като Тесла, на ден трябваше да има по 10500 изгорели автомобила.