Last news in Fakti

23 Юни, 2020 12:43 4 474 19

Челни сблъсъци: Нови срещу употребявани автомобили (ВИДЕО)

  • краш тест-
  • катастрофа-
  • нови автомобили-
  • употребявани автомобили-
  • безопасност

Няколко нагледни примера за това, какво се случва при сблъсък между нови и вече употребявани коли

Челни сблъсъци: Нови срещу употребявани автомобили (ВИДЕО) - 1

Първите макети за автомобили са създадени през 15 век от Леонардо да Винчи, и оттогава състоянието на глобалната автомобилна индустрия започва да се развива. Сега обаче ще обърнем внимание на съвременната еволюция на функциите за безопасност в автомобилите, която играе съществена роля за намаляване на някога огромния брой наранявания и щети в резултат на автомобилни катастрофи.

Производителите на автомобили изминаха дълъг път през историята на автомобилната безопасност, за да достигнат до сегашните световни стандарти за безопасност. За съжаление, с напредване на възрастта на превозното средство, играят редица фактори, които намаляват безопасността на автомобилите. Според статистиката шофьорът е с 10 пъти по-голяма вероятност да получи смъртоносни наранявания при сблъсък, докато управлява превозно средство на 30-годишна възраст срещу 3-годишна кола, например.

Автоиндустрията непрекъснато работи за подобряване на безопасността на съществуващите механизми, както и за разработване и тестване на нови идеи за по-безопасни превозни средства. Макар че оптимално безопасният автомобил е все още доста далеч, производителите на автомобили постигнаха значителен напредък в подобряването на цялостната сигурност и защита, която осигурява структурата на автомобилите.

През последните 3 десетилетия фаталните произшествия в САЩ са намалели с над 1/5, което е значително намаление, демонстриращо огромен напредък по отношение на характеристиките за безопасност в автомобилите. Необходимостта от революция в автомобилната безопасност не беше напълно осъзната до 50-те години на миналия век, когато бяха разработени първите въздушни възглавници. Ето и няколко нагледни примера за това, какво се случва при сблъсък между нови и вече употребявани коли, с каквито изобилстват нашите пътища.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СС прекалено късо име

    19 9 Отговор
    А защо изобилстват по нашите пътища,кой ни докара до това положение, в една румъния вярно карат дачии ама нови.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Полезна статия

    18 17 Отговор
    Добре е любителите но колите от "едно време" да си помислят дали е по добре при ПТП да бъдат в съвременен модел или предпочитат да станат на пастет в някоя "вечна" 190-тка или нещо подобно.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 3 електорална 1

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "СС прекалено късо име":

    Защото сме смот@няци. Защото нямаме гражданско общество. Защото си избираме най-неподходящите управленци.
  • 4 Защото

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "СС прекалено късо име":

    Ганьо държи на "имиджа" и "престижа" си.Когато е с нова Дачия не е толкова "авторитетен" както с вехто BMW купено на същата цена.
  • 5 Сиси

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "СС прекалено късо име":

    Дачиите са служебни или втори коли,основно карат vw group или рена между 3 и 6 години.
  • 6 Без име

    26 0 Отговор
    Новите автомобили не помагат на надрусаните и пияни идиоти.

    Коментиран от #8

  • 7 Пежо

    20 2 Отговор
    Не е за хвалба,че нова Дачия има 3 звезди на тестовете за безапасност,докато има много,много предложения на 10-14 години,с 5

    Коментиран от #18

  • 8 Прав си

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    но за съжаление законодателната и съдебната власт им помагат.
  • 9 някой

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Полезна статия":

    Така де, прав си.Ама четейки подобни статии и коментари под тях, ми идва наум един въпрос ? Колата затова ли си я купуваш,да се блъскаш с нея? Така излиза. Никой не оспорва пасивната сигурност на новите явтомобили,но и чак толкова да се възхваляват и рекламират е малко преувеличено.Краш тестовете са до 50 кмч. ,,Клетка,, в купето на състезателен автомобил е от 15 000 евро до 50 000 евро. Но в сериен автомобил няма как да има такава, минимум щото нито е състезателен,не се и предполага такава скорост и евентуални индиденти. Проблема у нас е финансов, с тия заплати и такава икономика, още много години ще гледаме таралясници по пътищата.
  • 10 някой

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Полезна статия":

    и аз съм единствения дето ти е сложил +

    Коментиран от #12

  • 11 Plovdiv

    10 0 Отговор
    Става дума за сравнения на едни и същи марки и модели като нови и стари. Много ясно, че Дачия не може да се сравнява със сериозните марки, а и самите те нямат подобни претенции.
  • 12 Благодаря

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "някой":

    за това,че схващаш посланието ми и разбираш какво имам предвид.Преди 3 години точно пред МОЛ "Парадайс" минавах със служебното Пежо 308 и понеже правеха ремонт на кръстовището светофарите не работеха.В един момент само зърнах "бъбреци" на ВМW на сантиметри от мен а в следващия чух силен гръм (вероятно от "патрона" на възглавницата) и усетих как се движа настрани.Когато се опомних видях падналата "завеса" и купчина парчета от стъклото по краката си.Вратата не можа да се отвори и слязох от пасажерската.Тогава видях едно X3 огънато до половината на предния капак и една жена до него която гледаше виновно но дори не ме попита как съм.Оказа се,че "шофьорката" не е знаела какво означава триъгълния знак с червен кант обърнат на долу през който е преминала преди удара.Преди този случай често плюех по новите коли но след това осъзнах,че ако тогава бях с по стара може би сега нямаше да мога да опиша случилото се.
  • 13 fw190

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Полезна статия":

    Много си далеч от истината.. конкретно за примера , който даваш : купето на Mercedes-Benz 190 е обхванато от клетка от тръби , която при удар го пази от деформация. Почети , има написано доста. И виж снимки на катастрофи между 190-ки и дриги коли.

    Коментиран от #14

  • 14 Прав си

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "fw190":

    купето не се деформира но водача и пътниците стоварват цялата кинетична енергия от удара във волана,таблото,колоните и останалите части от интериора при което нараняванията често са тежки и дори фатални.Ако тези коли имаха надеждни системи за сигурност вероятно още щяха да се произвеждат но сега дори и Дачия Сандеро с базова цена 13000лева е по безопасна от средения клас на "премиум" марка отпреди 30 години.
  • 15 Алфа Ромео

    8 1 Отговор
    Караме ковчези на колела заради хунтата и овчия си нрав.
  • 16 Нютон

    7 0 Отговор
    не се правете на отворковци и наивници, нямате щанс срещу влак или мутра с квадратен джип ... купете си танк и го карайте с каска, защото не се знае кой от сателитите на Мъск може да падне върху вас
  • 17 Ивайло

    4 3 Отговор
    "Cпoрeд cтaтиcтикaтa шoфьoрът e c 10 пъти пo-гoлямa вeрoятнocт дa пoлучи cмъртoнocни нaрaнявaния при cблъcък, дoкaтo упрaвлявa прeвoзнo cрeдcтвo нa 30-гoдишнa възрacт cрeщу 3-гoдишнa кoлa, нaпримeр." Айде аз да съм с 40 годишен КРАЗ а другият да е със кола 2020 година, пък да видим...

    Коментиран от #19

  • 18 Да но умората на

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пежо":

    материала за тези 14г. сиоказват своето при птп та ако ще и да е била със 7 звезди.
  • 19 Ами хайде само че аз

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ивайло":

    съм с К 701с гребло отпред, а ти с КрАЗ. Или аз с локомотив а ти пак с КрАЗ-а. Тъпи са ти сравненията и да в примера който даваш няма как новия автомобил да спечели,но и в предложенията които ти правя няма пък как КрАЗ-а да спечели.