29 Юни, 2020 18:55 6 155 55

"Роскосмос" намери кусури на кораба на Илон Мъск

  • роскосмос-
  • spacex-
  • crew dragon-
  • илон мъск

Космическият кораб на частната американска компания SpaceX страда от сериозни недостатъци, твърди статия в юнския брой на сп. "Русский космос". Ведомственото издание на "Роскосмос" прави анализ на конструкцията на Crew Dragon и стига до заключението, че безопасността на астронавтите на борда не е на необходимото ниво.

Според специалистите на руската космическа агенция конструкторите на Илон Мъск са успели да доста по-евтин кораб от совалките. Тревога у експертите на "Роскосмос" обаче буди системата за аварийно спасяване на астронавтите, разположена непосредствено зад кабината на Crew Dragon.

Наличието на няколко тона токсично гориво под налягане непосредствено екипажа създава риск за живота и здравето. Съставът на горивната смес, с която астронавтите могат да бъдат евакуирани във всеки един от етапите на полета, влизат отровни компоненти като азотен тетроксид и монометилхидразин.

В същия брой на "Русский космос" е препечатана и статия на ръководителя на "Роскосмос" за сп. Forbes. В материала Дмитрий Рогозин анализира успешното извеждане на астронавти в орбита от американска земя за пръв път от 9 години и разказва за постиженията на руската космическа агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    15 29 Отговор
    Така е, правен е на видеоускорител от Nvidia. Земята е ПЛОСКА, всички космонавти са пияндета и лочат директно от Казана.
  • 2 Гошо

    69 3 Отговор
    Абе като крадете статии поне ги превеждайте правилно и не ги изрязвайте така. Срамота...

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ххх

    54 16 Отговор
    Коментарите за конструктивни недостатъци на корабите на Мъск по всяка вероятност са основателни. Но, все пак не може да му се отрече, че внедрява нови идеи и конструкции в космическите кораби. Нещо, с което за сега Роскосмос не може да се похвали. И надали единствено ограниченията във финансирането са причина за това.

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Бесен Язовец

    20 54 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Юююю да не очакваш от Роскосмос да се занимават с капсулки? Роскосмос разрабитва анти - гравитационен двигател с който корабите ще преодоляват земната гравитация без нуждата от ракети при излитане. Само колко си зле запознат ако разбираше!

    Коментиран от #8

  • 6 Сандо

    32 21 Отговор
    Действително доста неща са изрязани от оригинала.Но е добре американците да се вслушат в твърденията на руснаците,а не да реагират с привичното им високомерие,защото гърнето все някой ден ще се спука,а това ще ги върне още 10 г. назад.
  • 7 Чукча писател

    36 23 Отговор
    "експертите" какво са конструирали в последните 30 г. :))) Нищо и половина .

    Коментиран от #9

  • 8 Ххх

    26 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Когато започнеш да ми говориш за нещо готово и действащо, тогава ще ми се правиш на разбирач. И Жул Верн е имал много идеи, но сигурно не е конструирал подводница. Или както казваше един даскал на времето "Куче касапин видял ли си ?" - ако знаеш за какво се употребява посочения лаф.

    Коментиран от #10

  • 9 КОНТРАТА

    26 42 Отговор

    До коментар #7 от "Чукча писател":

    Кво ли ракети които летят с 12 000 км в час. Да небси мислиш че Роскосмос бе са участвали в разработката на Кинжал и Сармат? А краварите какво измислиха кабинка с двигателчета!

    Коментиран от #48

  • 10 Бесен Язовец

    6 21 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    То може да е готово вече, откъде си сигурен че не е?

    Коментиран от #12, #35

  • 11 Мъск брадър

    8 21 Отговор
    ракетата върви най-добре с гориво извлечено от джойт.... Алилуя!

    Коментиран от #23

  • 12 Ххх

    22 11 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Сега теории на конспирациите ли ще си разтягаме ? Пък и това да не ти е Съветският съюз, дето почти всичко беше военна тайна. Ако има нещо, то се знае. А и руснаците нямаше да пропуснат да се похвалят с подобна разработка, убеден съм. Той Путин щом коментираше преди време ракетата Буревестник, за която изобщо не е сигурно дали ще полети, та какво остана за някаква разработка от сорта, ако имаше нещо действително, извън идеите на конструкторските бюра.

    Коментиран от #13

  • 13 Бесен Язовец

    12 25 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Не е теория на конспирацията, а закон е да не сежразкриват последните технологии. Всичко за което знаеш хипер ракети и супер самолети не са последните разработки, а поне от 10 г по рано! Това да не ти е е Формула -1?

    Коментиран от #17

  • 14 Влах

    14 28 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Защо смятате че руанаците нямат някоя скрита кърпичка в ръкава Кой знае какво имат С техния ресурс могат да направят всичко

    Коментиран от #15

  • 15 ЪХЪ...

    27 30 Отговор

    До коментар #14 от "Влах":

    РОСКОСМОС Е ПРЕД.. ФАЛИТ, ВЛАХУНДЕР!
    БАСНИТЕ ЗА РУСКА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ ГИ ПРОБУТВАЙ НА ПОЗИТАНО-САРАЙСКИТЕ Г ЕЙ-СОАРЕТА 😂

    Коментиран от #16

  • 16 Влах

    21 12 Отговор

    До коментар #15 от "ЪХЪ...":

    Как може да фалира фирма която работи за отбраната Все едно да фалира Арсенал Казанлък Разработките са държавна поръчка ресурс колкото щеш
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Прометей

    29 22 Отговор
    Да критикуваш някой, който технически те превъзхожда няколко пъти е признак на малоумие и нахалство.Не можете велосипед със скорости да направите за технологии говорите.Добре че имате добра разведка иначе и спички (кибрит) нямаше да имате.Ама има прости хора и ви вярват.Но не напълно,защото и те си купуват автомобили и друга техника не зделано в Россия.

    Коментиран от #31, #32, #46

  • 19 преминаващ

    21 8 Отговор
    Роскосмос да вземат да изстрелят една лада нива да догони теслата
  • 20 Курти

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кико":

    Добре дошъл . Намерих ти картона в РАДИНОВО
    Всички твои колеги питаха за теб и гледаха звездите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    19 12 Отговор
    Не знам защо ми трият коментара , но ще повторя , Спейс Х вече е НАЙ-ГОЛЕМИЯ оператор на сателити в СВЕТА с над 500 действащи сателита в орбита и предстои да ги увеличи на над 12000 , повече от всички останали накуп !!! Толкова за "критикарите" , да не пиша повече , че пак ще ме изтрият !!!

    Коментиран от #28

  • 23 Госあ

    9 23 Отговор

    До коментар #11 от "Мъск брадър":

    😂 най якия коментар ! И к'во общо има мъски с новата совалка с вертикално приземяване и множество недоразумения на сащ изобщо ? Парите - от американските данъкоплатци, екипа международен.

    Коментиран от #26, #40, #44

  • 24 az #Победа75

    16 25 Отговор
    Мисля, че факти наскоро пусна материал по темата. Явно са решили пак да поляризират читателите си на "за" и "против". Под другия материал постнах това, което ми е известно по темата сега и тук ще го постна. :

    Основният недостатък е, че аварийно- спасителната система в американско изпълнение е вкарана вътре в самата капсула. Първо там са резервоарите с гориво и самият ракетен двигател. Второ тя работи на течно гориво. Понеже трябва да сработва моментално при необходимост в американския вариант рискът от получаване на т.н. "хидравличен удар", който води до разрушаване на горивопроводите, а оттам и до експлозия на капсулата е огромен. Това беше и причината за експлозията при наземните тестове на системата. Руснаците, за разлика от американците са възприели друга концепция, която води до много по-голяма сигурност.
  • 25 az #Победа75

    16 25 Отговор
    При руснаците се използват твърдогоривни ракетни ускорители, които при това са монтирани на щанга извън обема на капсулата. При руския вариант рискът от получаване на хидравличен удар е равен на нула, заради използването на твърдо гориво, а и всички опасни компоненти са разположени изцяло извън спасителната капсула. Относно т.н. "хидравличн удар": Накратко, за да сработи моментално при необходимост, каквото всъщност е и самото предназначение на аварийно спасителната система, течното гориво буквално се "изстрелва" от резервоарите към горивната камера с помощта на балони с газ, който създава високо налягане, за да изтласка горивото. Механичният удар при движението на горивото в компонентите на горивопроводите и клапите към входа на горивната камера всъщност е опасният момент. При този ударн се стига до механично разрушаване на въпросните компоненти, което е и най-прекият и сигурен път към експлозия.
  • 26 гост

    18 6 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Ами най-малкото има общо , че е шеф , основател и собственик на фирмата събрала и платила на тоя екип , щото ако не знаеш преди поръчките на НАСА в нея са инвестирани над 200 милиона и над 6 години работа ! А какво общо има Рогозин с Роскосмос , освен че взима от нея заплата и той не знае за какво ??

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    4 20 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Е не я ли е измислИл той ? 😂 Парите съм писал откъде са. Другия анимационен герой на капиталистическия продукт просто отклони парите от НАСА към най големия гений раждал се някога на планетата Земя 😂 Историята ще покаже, че совалките са много по сполучливи. Все пак са копирани от руснаците.

    Коментиран от #37

  • 28 Госあ

    15 20 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Супер, замърсиха околоземната орбита и работата на наземните телескопи, направиха озоновия слой на сюнгер и отделиха повече въглероден диоксид от всички вулкани на планетата през последния половин век за да може простолюдието да си сваля песнички на риана във всяка една точка. Евала.

    Коментиран от #38, #39

  • 29 роскоссмосс

    18 3 Отговор
    Проблема е че при spaceX няма бюджет за разпределяне...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Седящата Мечка

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "Прометей":

    Седяща мечка яде спагети Италия Вози се кола Германия Кара колело Китай Живее вигвам строи Българи Взема реактор и гърмяща пръчка Русия Седяща мечка мъдър вожд
  • 32 Дедал

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Прометей":

    Атомните подводници и ледоразбивачи се задвижват от велосипеди със скоротсти Много е важна тази технология Тя ще ни заведе в бъдещето
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Юри Армстронг

    4 2 Отговор
    илюзия и маскарад с цикъл през 9 години
  • 35 Роко

    21 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Сигурен е защото в Рассия пред всичко ново има частичната ЩЕ (бъдеще несвършено време). За 30 години съществуване Рассия не направила дори една нова технология (под забравих имат ама те са мега тайни и никой не ги е виждал). Като се почне от ракети (използват добрите стари съветски или може би трябва да кажем украински ракетни двигатели), самолети (провал след провал Сухой супер джет, недоносчето ПАК ФАК и т.н.), танкове (единствения нов е кръстен от руския народ ДЕРМАТА можеш да си го преведеш от руски не знам дали авто модератора няма да го сметне за обида иначе бих ти го превел). Коли (като се почне от великата лимузина на Путин която се оказа просто сбирка от чужди части, та се мине през разпадащия се УАЗ Патриот, та се стигне до флагмана на Лада който харчи 12 извънградско). Дори едни мултики за чудо ракетите не можаха да направят табсе наложи да ги крадат от аниме от 90-те. А да не забравяме чудо компютъра с параметри на пентиум 1 и използващ руската версия на Уиндоус Милениум най слабо защитения Уиндоус съществувал някога или чудо робота Федя (вече бракуван)
  • 36 дърт шофьор

    7 20 Отговор
    Казвах му аз: Илончо, гумите не са балансирани и ще тресат, ама той - глей си работата бе, селяк.
  • 37 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Ами що не я измисли ти , бе кухар ?? Ааа , забравих , щото ти измисляш само плювки по места , дето не се вижда , че си гол и бос !!!
  • 38 гост

    25 3 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Замърсили са само бъдещето на измисления Роскосмос , това са замърсили със сигурност , за голяма мъка и ужас на тукашните плювачи , хахахах !!
  • 39 гост

    24 4 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Само да припомня , не за тебе , че Спейс Х изстрелва с един полет над 60 (шестдесет) сателита , а любимите ти ушанки по 1-2 !!! Да не говорим за използването на една и съща ракета носител по 10 пъти , а май ще се окаже и по ПОВЕЧЕ от 10 пъти !!! На всичкото отгоре и горивото е в пъти по-екологично от всички използвани досега !!! И разни наакани склерита ще ми приказват за замърсяване , дето всеки старт на руските пушилници е десет пъти по-мръсен от всички общо на Спейс Х

    Коментиран от #41

  • 40 pepy

    42 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    "... Парите - от американските данъкоплатци, екипа международен."

    Новите опорки в действие... Ставате смешни и жалки с това реване за екипа, руските чаркове и най-вече за американските данъкоплатци - в САЩ си имат достатъчно сенатски комисии, които да следят, контролират и т.н. финансите на NASA. За сравнение годишните заплати на:

    – $235 000 - Джеймс Брайденстайн /NASA/;
    – $450 000 - Дмитрий Рогозин /Роскосмос/.
  • 41 Госあ

    2 28 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Да де, някой беше писал,че горивото е екстракт от джоинт. Хипер гига еко 😂 Я се скрий.

    Коментиран от #42

  • 42 гост

    20 5 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Екстракт от джойнт ще ви трябва на вас с тоя "пишещия" , за да преживеете скорошната смърт на любимия ви Роскосмос без и вие да се споминете , щото точно това предстои и ще го отбележи първия руснак , излетял със Спейс Х вместо с любимия ви Союз !!! Ти не се крий , няма за какво , никой не те търси , нито му пука за тебе !!!
  • 43 987

    18 6 Отговор
    От всички космически държави на тоя свят в момента включващи САЩ,Китай,Япония както и Европейската космическа програма....русуя безспорно е най-изостаналата космическа държава и с никакво участие в космоса.Нямат право да коментират никой.
  • 44 истината

    17 5 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Ти си един от най-големите невежи на тема космос тук.Не знам въобще защо се хабиш да спориш и какво се опитваш да докажеш ? В САЩ има регулации и няма как екипа да е международен,русофилистично платено тролче.Хора които нямат американски паспорт не могат да участват в такива разработки,освен ако не са одобрени лично от по-високо ниво.И това което разбираш ти за корупция тук ,в русия и във всичките бивши соц страни ,не можеш да го видиш на запад и в САЩ ! Там е белия свят и за такива точения на пари не може и да става дума.Роскосмос е пред разпад именно заради корупцията и краденето на пари ,но това го има само в такива пропаднали държави като русия.Колкото до самата русия ,тя от 30 години насам не е космическа държава,няма никакви космически възможности и не участва в никакви космически мисии.Самите им капсули на Съюз са една стара и мизерна технология.Да не говорим за индивида който трябва да борави с показалка вътре.

    Коментиран от #45

  • 45 Зелен свят

    4 17 Отговор

    До коментар #44 от "истината":

    Там е белия свят?Дето умират повече от наркотици,пълно е с банди,малки келеши които могат да те гръмнат за 5$.Белия свят дето защитават убийството на наркотрафикант,обирджия.В Сащ няма корупция?Брей,брей.Има но я правят по друг начин-гласуват си премии,бонуси.

    Коментиран от #53, #54

  • 46 Сульо

    2 14 Отговор

    До коментар #18 от "Прометей":

    Превъзхожда те няколко пъти?!? Вие силно дe6илнитe "демократи" живеете в паралелна вселена и не сте наясно какво се случва в реалността. И затова скоро ще си умрете, а ние много ще се радваме като остане без "Демократи" земята.

    Коментиран от #47, #50

  • 47 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Сульо":

    Ти ли си наясно с реалността бе , склери , дето ще ми превъзнасяш ушанки и китайци ??? Че и комунисти му се привиждат , хахахахха !!! Комунистите измряха отдавна , за разлика от демократите , още преди 40-50 години , само такива като тебе още не са го разбрали и няма и да го разберат , най-добре побързай да се присъединиш към любимците си !!
  • 48 Име

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Ако се движеха с 12,000км/ч нямаше да могат да напуснат атмосферата. Пък и вчера Фалкуна вдигна 33+ маха или за тъпанари като тебе над 33,000км/ч.
    А тия руски тенекии ги има само на анимации.
  • 49 123

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    тука писерушките са много слаби
  • 50 анти комунист

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Сульо":

    Ти нещо май си изостанал с реалността.Комунизмът е един провален режим който не може да съществува в свят на демокрация..демек в НАШИЯТ СВЯТ.За това и комунизъм няма никъде ,а останаха единствено няколко социалистически кочини на тоя свят и това е.Колкото до комунягите почти всички измряхте ,а тея дето останаха са или платени или са на такава възраст ,че са с единия крак в гроба.Лошото е ,че последния комунист на тоя свят най-вероятно ще умре в България ,защото все още имаме такива нещастни индивиди като вас.
  • 51 гост

    10 0 Отговор
    Дали има риск, да, със сигурност има, но при техните ракети има не по-малко риск. При тях имат възможност да използват спасителната си система при определени параметри, в Космоса не могат, теоретично системата на Спейс Х може да се изпозлва дори са кацане и имат подобна програма, например ако се повредят парашутите, или ако настъпят някакви много същественни проблеми в Косомоса, за корекцията на които нямат достатъчно газ за тръстърите. Освен това хиперголното гориво се използва и на МКС като драгон може да я презарежда от собственните си резерви. Руснаците сега хич не се радват, прибираха по 40млн. на седалка, а сега поръчките им ще секнат понеже Драгон намаля цената до 90млн. за 5 души.

    Коментиран от #52

  • 52 pepy

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    "... Руснаците... прибираха по 40млн. на седалка..."

    В началото прибираха само по 20 - 22 млн... ама апетитът идвал с яденето /както казват хората/ и стигнаха до 90 млн...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 марсианец

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Зелен свят":

    напиши в тубата дрога крокодил и ше разбереш истината предполагам разбираш руски
  • 55 Факт

    0 0 Отговор
    Люка не се отвори около час при приземяването!