Last news in Fakti

7 Юли, 2020 18:35 3 789 10

Учени предупреждават за риск от пробуждане на древни вируси заради глобалното затопляне

  • вирус-
  • глобално затопляне

Топенето на ледовете в трайно замръзнали земи заради глобалното затопляне на климата може да изкара на повърхността фрагменти от древни екосистеми, а с това да предизвика и пробуждане на изчезнали преди стотици хиляди години вируси, обяви Сергей Давидов, старши научен сътрудник в Североизточната научноекспериментална станция към Тихоокеанския институт по география на Руската академия на науките, цитиран от "РИА Новости".

"Над 10% от територията на нашата страна са вечно замръзнали почви, в които са консервирани организми отпреди милиони години. Всичко, което е замръзнало тогава, сега се топи", разказва Давидов и отбелязва, че колегите му постоянно откриват нови вируси, които "за щастие не се интересуват от хората".

Руският учен припомня за юкагирите - коренното население на североизточен Сибир, чиято численост навремето е намаляла двойно заради епидемия от едра шарка. "Съвсем не е изключено вирусът да се е запазил в замръзналата почва", смята Давидов, според когото епидемиите от миналото трябва да бъдат проучени по-задълбочено.

Мнението му се споделя от зам.-директора на Института по геокриология в Якутск Александър Федоров, който предупреждава, че в труповете на много мамути са открити щамове на антракс, наричан от руснаците "Сибирска язва", и измененията на климата в най-северните части на Русия увеличава риска от освобождаване на древни бактерии и вируси.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    31 9 Отговор
    Ще ги събудят я, но ги е срам да си признаят в коя лабораторя ги ръчкат да се събудят
  • 2 бацилчо

    4 0 Отговор
    бактерии няма ли?

    Коментиран от #4

  • 3 Сливи за смет

    12 4 Отговор
    Са и тоя ли ще ни плаши?! Може, може и накрая може да не може. Аре бегай да си допиеш!
  • 4 5ко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "бацилчо":

    Много са едри и ще ги изловят простолюдието.
  • 5 цквбинтж32бх632либоъ4;велнугйвект673якъб

    9 0 Отговор
    динозавърската чума идва хахахахааха
  • 6 Ужасът

    12 1 Отговор
    ЯВНО ЩЕ ПУСКАТ НОВИ ДОКАТО НЕ НИ ИЗБИЯТ.
  • 7 оня с коня

    0 3 Отговор
    Спец Пз за пробуждащите се Бац със "Стани ,стани Юнак Балкански..." и ВОЛУМЕТО НА МАКС
  • 8 незнайко

    8 2 Отговор
    Това ли измислиха последно ??? Вирусите само това са чакали ХИЛЯДИ ГОДИНИ !!! ПО ДОБРЕ ДА КАЖАТ НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ЗАТОПЛЯНЕТО !!! Всеки случай не е от нашата дейност !!! Това че Слънцето е увеличило интензитета си не се споменава ИЗОБЩО защото няма какво да се направи !!!
  • 9 СЗО

    3 1 Отговор
    Вируса на комунизма как се държи?
  • 10 Слон с панталон

    5 1 Отговор
    Т.е. след КОВИД19 очаквайте правителства и корпорации да ви доят с някой друг вирус. Да няма изненадани после.