Last news in Fakti

14 Юли, 2020 11:51 12 546 8

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент

  • bugatti-
  • chiron-
  • климатик

Климатиците, с които Bugatti оборудва автомобилите си, са толкова мощни, че могат да охладят типичен европейски апартамент с три стаи, разказва инж. Джулия Лемке от френската компания. Инсталацията на Chiron има два кондензатора и хладилен контур с дължина 9.5 метра.

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент

Високата производителност на климатика се наложила от няколко фактора, обяснява Лемке. На първо място пред екипа ѝ е била поставена задачата да проектира система, чиято работоспособност не зависи от скоростта.

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент

При обикновените автомобили въздушната струя е насочена към долната част на ветроупорното стъкло. При Chiron това става само до 250 км/ч, а за по-високи скорости компанията е разработила сложна система от допълнителни клапи и оптимизирани въздуховоди, за да има ефективно охлаждане дори при 420 км/ч.

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент

Вторият проблем, с който са се сблъскали инженерите, било силно наклоненото предно стъкло (21.5 градуса). Заради него салонът на Chiron се нагрява много по-силно от обичайното. Лемке и колегите ѝ е трябвало да се справят и с топлината от разположения зад седалките 8.0-литров W16 с 1 500 к.с. и 1 600 Нм. Решението се оказало климатик, чиято мощност стига за охлаждането на апартамент с площ 80 квадратни метра.

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    66 1 Отговор
    В техническите х-стики на Широна трябва да пише. Продава се с климатик 12-ка. За по зиморничевите 9-ка :D.
  • 2 сектант

    34 18 Отговор
    да го дадат на Бочко, че сигурно му Е ТОПЛО

    Коментиран от #3

  • 3 Смехурко

    17 28 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    На Румбата му е по-топло бъди сигутен

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 аллоо господине

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Смехурко":

    кой е тоя румбата да не е некой пияница от селската кръчма
  • 6 А бре

    3 0 Отговор
    За апартаменти става ли? За един приятел питам?
  • 7 Питащ

    1 0 Отговор
    Е и кво като може да охлади арена Армеец?
    Кво стана с оная, недоносената лигла дето вдигаше пара за климата? Няма ли да каже нещо на Бугати или то е избирателно ?
    Ба си двуличните наглосаксонци!
  • 8 Голям Слон

    1 0 Отговор
    Да, и тази ракета струва колкото тристаен в центъра на Париж или Москва. Преди почти 20 години карах за малко един Рейндж Роувър 3.7 бензин. Убеден съм, че такъв климатик няма даже Бугатито :-)))) На първа от пет степени с отворен въздух отвън вътре трудно се изтрайваше даже и от явни моржове, като мен.