Last news in Fakti

13 Август, 2020 10:22 7 200 28

Победата на Huawei може да е краткотрайна

  • huawei-
  • процесор

Китайската компания потвърди, че Mate 40 ще бъде последният телефон с процесор SoC

Победата на Huawei може да е краткотрайна - 1

Според изследователските фирми Counterpoint, IDC и Canalys, през второто тримесечие на 2020 г. Huawei продават повече смартфони от всеки друг производител. Въпреки че това вероятно отчасти се дължи на икономическото възстановяване на Китай, победата може да е краткотрайна.

Google вече ограничи Huawei да използва неговите приложения и услуги в съответствие с нарежданията на правителството на САЩ. И ако това не беше достатъчно, сега САЩ също изисква производители, използващи американска технология, да търсят изрично разрешение, преди да продадат полупроводници на Huawei. Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) потвърди, че вече не приема нови поръчки от Huawei. И това поставя бъдещето на чиповете Kirin под въпрос.

Изпълнителният директор на бизнес групата на Huawei Ю Ченгдонг заяви, че производството на чипове Kirin ще бъде спряно след 15 септември.

По-рано се очакваше компанията да разнообрази производството на чипове с Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), който е най-големият производител на чипове в Китай. Анализаторите обаче не бяха толкова сигурни в това и се съмняваха в експертизата и капацитета на SMIC да прави чипове за Huawei.

Оказа се, че са били прави, тъй като Huawei е признал поражението си и каза, че чиповете Kirin просто не могат да се произвеждат повече. Чъндун определи това като огромна загуба за компанията и това е напълно разбираемо.

Победата на Huawei може да е краткотрайна

TSMC ще достави всички предишни поръчки на Kirin 1020, чипът, който вероятно ще захранва предстоящия Mate 40, до 14 септември. Този чип очевидно се основава на 5nm процесна технология, същия метод на производство, при който вероятно ще се направи Qualcomm Snapdragon 875G.

Huawei също потвърди, че Mate 40 ще бъде последният му телефон, който ще работи с такъв чип. Той има своите предимства, като по-добра интеграция и по-ниски разходи и това несъмнено е голям удар за компанията. По-рано беше съобщено, че поради недостатъчно количество чипове Kirin 1020, Huawei може да следва стратегия с два чипа, но нова информация показа, че това няма да е така.

Устройството ще бъде обявено през септември и най-вероятно ще бъде пуснато в Китай, преди Европа.

HiSilicon стана първата китайска компания, включена в списъка на десетте производители на полупроводници в началото на тази година, според IC Insights. Сега, когато дъщерното дружество вероятно няма да проектира повече чипове, може да спре да функционира.

Qualcomm очевидно ще се опита да спечели одобрението на Бюрото за индустрия и сигурност на Търговския департамент за да направи чипове за Huawei през следващата година. 

Победата на Huawei може да е краткотрайна

Що се отнася до SMIC, той е произвел Kirin 710A. Това е 14nm чип и няма нужда да казвам, че този процесор е доста стар. И няма да се изненадаме, ако Huawei преразгледа своите решения. Samsung, който вече доставя OLED панели и чипове за памет на Huawei, изглежда не се интересува от продажбата на своите чипове на китайската компания. Причината за предполагаемото решение не е известна.

Huawei не се е отказал от Harmony OS и заяви, че тазгодишните смарт часовници ще го представят. Смарт телевизорът Honor Vision вече управлява операционната система и в бъдеще компанията планират да мигрират всички свои устройства, включително смартфони, към собствената си операционна система.

Победата на Huawei може да е краткотрайна


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    16 89 Отговор
    е то е ясно, че айфон са си най-добрите и след тях са самсунг

    Коментиран от #3, #27

  • 2 Бачо Киро

    100 5 Отговор
    Демокрация и пазарна икономика, а? Като не можеш да биеш някого - натискаш партньорите му да спрат да работят с него...
  • 3 Бачо Киро

    54 4 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Аха, затова от правителството натиснаха Huawei и фирмите, които работят с тях, понеже Apple и тн се справят сами...

    Коментиран от #5

  • 4 Теню

    25 5 Отговор
    Процесорите Hellio P90 G са много добри и защо huawei не си партнират с тази фирма в създаването на много по мощен процесор.
  • 5 сектант

    7 49 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    300 мегапиксела камера да има като качиш после снимката във фейсбук за нищо не става докато с айфон не е така

    Коментиран от #6

  • 6 Ксияоми

    34 6 Отговор

    До коментар #5 от "сектант":

    Ти ше кажеш! Снимка с ксияоми 64 мп е супер повече от айфонска
  • 7 ГруЮ

    40 3 Отговор
    Ето така функционира невидимата ръка на пазара. С невидимата бухалка.

    Коментиран от #13

  • 8 луди комунисти

    11 42 Отговор
    Китайците крадат, ама после американците били лоши, че не им дали да крадат.

    Коментиран от #18, #25

  • 9 Нищо ново

    41 6 Отговор
    Под слънцето. Янките продължават да режат клона на който седят. Тръгнали са по надолнището, но явно не го осъзнават, поне тези които управляват.

    Коментиран от #10

  • 10 ГруЮ

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нищо ново":

    Осъзнават го. При това много добре. Отчаянието е по-силно.
  • 11 Sony

    35 5 Отговор
    Много жалко за Хуауей... С години по-напред са от Айфон. Самсунг са си постоянна класа от 15 години и, както е тръгнало, ще се връщам към Самсунг, ако тази американска тъпня продължи. Айфон никога не са ми били приоритет, нито съм мутра, нито кифла... След политиката на Тръмп, скоро стотинки за ябълка няма да дам. А купувам по 3 флагмана на година за семейството... Няма да съм само аз...

    Коментиран от #12, #17, #22, #23, #24

  • 12 Сашо

    8 13 Отговор

    До коментар #11 от "Sony":

    ОС на айфона е напрвена специално за хардуера му и няма нужда да се слага много мощен процесор както при андроид.Отделно ,че е затворен код ..
  • 13 гост

    5 21 Отговор

    До коментар #7 от "ГруЮ":

    По-видима ръка от тая не знам дали ще видиш някога , хахах !! И по-видима бухалка !! Жабите трябва да си знаят гьола , а китайските жаби още повече !!
  • 14 Боби

    35 3 Отговор
    Забавно самият процесор няма нито една американска технология, нито един американски учен не е участвал в създаването му дори идейно но американците определят правилата, Нокия също са европейски технологии но и там правата ги определят САЩ, накратко ЕС разработва технологии, САЩ се възползва от тях. Така е устроен съвременния свят господарите правят правилата,
  • 15 123

    20 2 Отговор
    Huawei правят 5nm чип 1 година преди Qualcom - Тръмп казва чааааакай малко. Притиска тайван, те от страх спират поръчките за кирин 1020 от huawei. game over.
    Дано Huawei намерят алтернативи скоро!
  • 16 пак ще видим после

    16 3 Отговор
    На ви краварска демокрация, свободия. УСА-то , световните терористи номер едно на земята !
  • 17 Иванов

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Sony":

    Те мутрите странят от тези проследяващи устройства смартфоните.Те са със слушалки ало ало.Виж,при кифлите е друго.
  • 18 Госта

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "луди комунисти":

    Абсолютно вярно. Крадат здраво и не плащат. Но разни "либерални" потребители дупе дават за някоя стотинка по-малко. Важно е да ни е йефтино, няма значение, че е крадено.
  • 19 Норге

    2 5 Отговор
    От доста години си ползвам Моторола и съм си много доволен.
    Все пак Моторола е преди всички.
    Още когато пратиха сигнал от луната.
  • 20 Drazho

    7 0 Отговор
    Според мен Huawei са добри телефони, използвал съм всичко без тъпия iPhone, но си купих Huawei и съм адски доволен. И май пак ще се върна на Samsung.
  • 21 Дражо

    7 2 Отговор
    IPhone според мен е най тъпият телефон, и никога няма да си купя.
  • 22 До Sony

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Sony":

    ...Много жалко за Хуауей... С години по-напред са от Айфон...
    Е като са толкожа напред да деистват, ама не могат без да крадат!!!
  • 23 Славчо

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Sony":

    Е и аз купувам по три флагмана,само че ейпъл.
  • 24 Д-р Гешев

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Sony":

    Затова Айфон са най-продавани в глобален мащаб.ЩОТО СА НАЙ-ЛОШИ.Ползваш всякакви пръчки,едни фалират,други ги фалират,айфона е като Тесла,всички го искат но не могат да си го позволят.
  • 25 Никой

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "луди комунисти":

    Ти чуваш ли се?? Тръмп им забрани да търгуват с Американци уж че били шпиони но това се случи седмица след като Huawei изпревари прогнилата ябълка ВТОРО тримесечие подред.
  • 26 dianski

    1 0 Отговор
    Вече съм на път да сменя предния панел на Р10.Само леко го изтървах и се счупи като яйце.Какво беше учудването ми като видях че в спецификациите на уж флагмана пише преден панел стъкло.Поразходих се и из другите флагмански модели на марката-същата работа.
  • 27 Дали

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    За най-добри не съм убеден, но за най-послушни със сигурност!
  • 28 Нищо неразбирам

    1 0 Отговор
    Китайците дръпнаха и веднага бяха стопирани от американците с измислени обвинения в шпионаж само и само iPhone да не бъдат от свирени от Huawei и сега след като не мога да използвате Андроид няма как да бъдат реална конкуренция и заплаха и после американците се правят на много честни но щом видят Зора веднага прибягват към Гадни мръсни номера иначе няма как да победят в честна конкуренция