Last news in Fakti

9 Септември, 2020 14:52 9 712 62

Американска гаубица свали ракета с хиперзвуков снаряд

  • гаубица-
  • хиперзвуков снаряд-
  • ракета

Американска гаубица свали ракета с хиперзвуков снаряд  - 1

Военновъздушните сили на САЩ проведоха успешен тест за проверка на възможностите на ново поколение хиперзвукови радиоуправляеми снаряди Hypervelocity Projectile (HVP), по време на който гаубица Palladin е успяла за първи път да свали ракета, съобщава The Air Force Magazine.

Американски бомбардировачи в ролята на вражески сили за нападение са изстреляли дронове BQM-167 Skeeter, които имитират крилати ракети. Екипажът на гаубицата е получил заповед да открие огън по летящите цели с новата оръжейна система HVP и хиперзвуковите снаряди са ги неутрализирали.

"Гаубица, която сваля крилати ракети, е забележително постижение", коментира Уил Ропър от щатските ВВС. "Това е като от видеоигра, научна фантастика. Няма как да стреляте по ракета с танк, но ако снарядът е достатъчно умен, можете".

HVP е радиоуправляем снаряд с ниско съпротивление, предназначен за изпълнение на широк спектър от задачи. Съвместим е с няколко типа оръжейни системи, сред които 155-милиметровите оръдия на американската армия. Благодарение на високоскоростната компактна конструкция отпада нуждата от ракетен двигател са увеличаване на далекобойността. Стрелбата с по-малки и точни снаряди намалява риска от косвени щети, увеличава боезапаса и повишава безопасността за екипажа, отбелязват от Пентагона.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вервай

    58 51 Отговор
    Да бе да! Колкото и другите измишльотини! Пробваха преди време пак една такава глуппост, свалиха една ракета най-накрая, и не можаха да разберат как са успяли!

    Коментиран от #54

  • 2 смешника

    58 75 Отговор
    жалко за Путин, а как се фукаше с новите си ракети !!!

    Коментиран от #5, #9, #10, #16, #25, #39

  • 3 Кравоебец

    53 27 Отговор
    УСА арми нямат хиперзвукова ракета за да правят тестове.Аз на CS1.6 направих 7 Headshots в един рунд ама на тренажор.

    Коментиран от #8

  • 4 Генерал

    35 11 Отговор
    Браво момчета. Това е нов сегмент в ПВО. Всички цеви над 100 мм стават потенциално опасни за ВВС. Остава да се защити връзката със снаряда при полет , ако е активно насочван.
  • 5 Чети, преди да пишеш

    61 28 Отговор

    До коментар #2 от "смешника":

    Новите ракети на Путин са хиперзвукови, а тая гаубица е свалила обикновена ракета.

    Коментиран от #56

  • 6 реалиста

    23 36 Отговор
    Хвала Сащ,Нато и ЕС

    Коментиран от #41

  • 7 Добра

    43 14 Отговор
    ХипиЗвуков снаряд. От Блитц ли пак преписвахте с техните грешки?
  • 8 Юрген

    34 42 Отговор

    До коментар #3 от "Кравоебец":

    О да , така е . Това в РИА Новости си го чел сигурно ха ха ха

    Обаче истината е болезнено жестока ,САЩ вече имат 5 вида хипер звукови ракети , вкл. с наземно , морско и въздушно базиране .

    Коментиран от #13

  • 9 Остап Бендер

    36 24 Отговор

    До коментар #2 от "смешника":

    Не бързай да злорадстваш,бе соросоид нещастен.Не ти ли е казала баба ти,че най добре се смее последния.А последния напоследък е все Путин.

    Коментиран от #14

  • 10 Остап Бендер

    22 20 Отговор

    До коментар #2 от "смешника":

    Не бързай да злорадстваш,бе соросоид нещастен.Не ти ли е казала баба ти,че най добре се смее последния.А последния напоследък е все Путин.

    Коментиран от #20

  • 11 да де

    24 14 Отговор
    Може, ако ракетата се е ударила в него.
  • 12 XXXX

    41 4 Отговор
    Теста е за крилата ракета.
    Крилатите ркети са с със скорост 0,7 - 0,95 max (860- 1150 km/h).
    В случая снаряда е хиперзвуков.
    Интересно е да дадат от, колко изтреляни снаряда, колко попадат във целта. Макар, че снаряда в случая се явява ракета без двигател понеже е управляем.
    Иначе идеята за сваляне на ракети с насрещен огън от огнестрелни оръжия не е нещо ново.
    Има ПВО системи, които използват вискоскоростни голямо калибрени картечници да създадът направо облак от коршуми по пътя на ракетат и тя да се натресе в него. Дават им доста голям процент на успеваемост.

    Коментиран от #28, #29, #31

  • 13 Крава бойс

    35 17 Отговор

    До коментар #8 от "Юрген":

    Да, САЩ имат те... и извънземна техника - летящи чинии на газ-метан от краварниците, с които посещават други планети, завладяни от космическите джендъри-войни галактическия император Дьорд Шорош...:))

    Коментиран от #40, #43

  • 14 Прав си!

    15 26 Отговор

    До коментар #9 от "Остап Бендер":

    Последен във всичко е не само Путин, а и всички клети крепостници по Матюшката
  • 15 Гост

    21 10 Отговор
    Руснаците водят кибер атаки, химически атаки, биологични войни с вируси....... тия още с гаубици си играят.

    Коментиран от #32

  • 16 Гост

    35 18 Отговор

    До коментар #2 от "смешника":

    САЩ стреляли хиляди пъти по една ракета и най-сетне я уцелили. Сърбите стреляха веднъж по Ф117 Стелт и го свалиха, при това със стар руски радар.
  • 17 Четете поне отгоре, отгоре.

    20 12 Отговор
    Русия използва зенитно-ракетния комплекс С-400 „Триумф“ за прехващане на хиперзвукови ракети по време на учения в Източен Сибир. Изявление по този въпрос гласи: „По време на бойните стрелби бяха унищожени повече от дузина цели, симулирани от ракети тип „Армавир“ и интелигентни хиперзвукови ракети тип „Фаворит“. Всички цели бяха поразени". Сега САЩ настига Руснаците но къде са руснаците.

    Коментиран от #60

  • 18 Ххх

    25 11 Отговор
    Четох за този тест в руски сайт. И там автора излагаше виждането, че Щатите нямат достатъчно разнообразни ПВО системи. Особено им куцат нещата при системите с малък радиус, предназначени за защита на части и обекти от малки и нисколетящи цели. Американците не разполагат с ПВО системи, аналогични на руските Панцир и ТОР. Те разполагат с преносими зенитни ракети от сорта на Стингър, които могат да се изстрелват когато боецът има вече пряка видимост към целта. Но тогава времето за реакция е твърде малко, докато бъде произведен пуск е много вероятно съответната цел вече да е поразена. Имат и Пейтриът. Които за за сравнително големи, високоскоростни и високолетящи цели. И между тези две системи едната от които в най - горната точка за покритие, другата в най долната, а по средата един голям вакуум, който Щатите се опитват да запълнят по този начин и с подобни тестове. А доколко това е удачно ? Доколко тези снаряди ще могат да поразяват маневриращи цели ?Руските системи ТОР и Панцир могат да действат на бойното поле като самостоятелна и автономна система. Докато тези гаубици, доколкото разбрах трябва да са свързани с елементи на ПВО система, която да открива и съпровожда целите, подавайки информация на гаубицата, която да изстреля снаряда в съответния подходящ за поразяване момент. На полигон - добре, но в реални бойни условия, когато има много изненади и непредвидени обстоятелства как биха се представили същите гаубици ?

    Коментиран от #21, #46

  • 19 Всичко руско е гюбре

    13 15 Отговор
    Това вярно ли е товаришчи ?


    Рaзузнaвaтeлният cпътник "Eкcпрec-80", кoйтo бe изcтрeлян нa 31-ви юли пocрeдcтвoм рaкeтaтa "Прoтoн-М" (eдинcтвeният пoлeт нa тaзи рaкeтa прeз 2020-тa гoдинa), e прeтърпял пoврeди. Cъглacнo инфoрмaция oт РИA-Нoвocти, кoитo ce пoзoвaвaт нa cвoй изтoчник в рaкeтнo-кocмичecкия oтрacъл, върху cпътникa мoжe дa e пoпaднaл кocмичecки бoклук.


    Тоя много е изкарал 1 месец и 10 дена
  • 20 Уста Блендер

    14 16 Отговор

    До коментар #10 от "Остап Бендер":

    Обаче ти сериозно си им фен на Руснаците.
    Браво. Все едно да смяташ Че Нигерийският отбор по хокей на лед ще вземе световната купа.
    Ти кога последно беше в Русия, а? Не за друго, ама да ми кажеш впечатления.
    Дай един имейл, да ти накача малко снимки от няколко града, в които бях скоро, но различни от Москва и Петер.
    Времето е спряло в комунизма. Само колите им са по-нови и почти изцяло японски, с обратна дирекция, че по-евтино.
    Но да, продължават да си се бият в гърдите, надъхани от медиите си.
    Като оня в оня виц за семейството червейчета дето живеели в л....то и гледали другото семейство дето живеели в тортата, но РОДИНАТА била по по най

    Коментиран от #53

  • 21 Най кухата балалайка на форма

    14 15 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Аланкоолу , Панцирь с какво е въоръжен ? Не е ли с ракети Игла 2 , нескопосан опит да се копира Стингър ?

    А така , бравос , все такива сайтове да четеш

    Коментиран от #23, #24, #45

  • 22 RAMPEGE

    9 8 Отговор
    Това със снаряда само краварите го видяха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ххх

    7 10 Отговор

    До коментар #21 от "Най кухата балалайка на форма":

    Бъкел не си наясно с нещата, но модераторчето пак почва да ми лази по нервите и няма да си губя времето да се обяснявам с умствено несъстоятелно същества като тебе !

    Коментиран от #27, #33

  • 25 Бачо Киро

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "смешника":

    Че къде видя ракети на Путин? Американците стреляли с гаубица по техни дронове, туй то. Никъде няма хиперзвукови ракети в цялата история, а само дронове, които играели ролята на такива ...

    Коментиран от #44

  • 26 Бачо Киро

    22 5 Отговор
    BQM-167 Skeeter има максимална скорост от 0.93 Mach, демек не е и свръхзвуков. Как така е играл ролята на хиперзвукова ракета е разбираемо само за няколко бастуна в коментарите и рекламното отделение на военната промишленост на САЩ.

    Коментиран от #48

  • 27 Щом е объл

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    камък без дупка избягвай го.
  • 28 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "XXXX":

    Вулкан, шестцевен, 6000изстрела минута.
  • 29 Бачо Киро

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "XXXX":

    Новината определено говори за свалянето на крилата ракета, в случая имитирана от BQM-167 Skeeter, демек не е дори свръхзвуков, след като максималната му скорост е 0.93 Масн. Никъде не се споменава да са свалили хиперзвуков заряд, а само дрона. Не знам защо въобще са се подмокрили разни бастуни, дронове се свалят с високоскоростни картечници, както ти каза, не от днес. Има колкото щат видеа в тубата с трейсъри под вечерното небе и си е доста красиво за гледане дори.

    Коментиран от #30

  • 30 Овцевоз от Того

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бачо Киро":

    Ой мамочка , снаряда е бил хиперзвуков и управляем

    Къде отиваш ти може би
  • 31 Червена Армия

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "XXXX":

    По време Корейската война например Руски танк е свалил Американски самолет с изстрел от оръдието.Невероятно но факт.

    Коментиран от #36

  • 32 1-20

    9 11 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    С процесор Байкал ли ги водят кибератаките. Жалки кроманюнци.
  • 33 Най кухата балалайка на форума

    11 12 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Ти като си толкова наясно , я кажи колко Панцира отидоха в небитието общо в Сирия и Либия ? Колко общо -и от Израел унищожените ,и от Турция ?

    Изобщо ако това ти е представата са добра зенитна система сам си направи изводите

    Коментиран от #35, #38

  • 34 ХА ХА

    9 9 Отговор
    Сигурно дронът е правил малки кръгчета на 100 метра височина докато го уцели случайно някой "умен" снаряд . ХА ХА ХА !
  • 35 Ххх

    8 6 Отговор

    До коментар #33 от "Най кухата балалайка на форума":

    Много ме сърби езика за епитетите, каквито определено заслужаваш, но модераторчето ме трие в такива случаи. И, разбира се малко по темата. В коментар 23, който ми изтриха се опитах да ти обясня, че преносими ракети от сорта на Иглата в стандартния вариант са с топлинно насочване. Т. е. определен боец стои някъде с комплекса и чака. Прелита над него самолет или въртолет, боеца го вижда и чува, извършва пуск на ракетата по посока топлинната струя от двигателите на самолета, ракетата захваща топлинната струя, настига самолета и го поразява. Докато ракетите на ПВО комплексите от рода на Панцир и ТОР са с радиолокационно насочване, поне доколкото аз съм запознат. Т. е. радарът на комплекса засича целта примерно на 30 км. докато приближава. Примерно на 20 км. се извършва пуск на зенитна ракета, която пресреща целта и я унищожава примерно на 15 километра от комплекса, преди целта да го е достигнала. Сега правиш ли някаква разлика между двете системи или още не можеш да зацепиш ? А за унищожените Панцери - да, имаше такива случаи. Но имаше и доста свалени турски Байрактари. Това първо. Второ - в повечето случаи това са по - стари модели на системата, в експортен вариант и със занижени характеристики. Има много условности и какви са били екипажите, които са ги управлявали, доколко са били обучени и доколко адекватно са действали. И като си седнал да ми задаваш въпроси за унищожените Панцири, аз мога ли да те попитам какво направиха американските Пейтриът при атакат

    Коментиран от #59, #61

  • 36 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Червена Армия":

    що не. Тигър е бил с противосамолетно оръдие. И баражните ПВО оръдия са за това, да свалят самолети тогава. Всички са ги имали. А колкото до танка, що не, точния снаряд на точното място в точното време. И с пистолет е свалян самолет, по същите причини
  • 37 Даааа

    5 5 Отговор
    тези глупаци искат да кажат че свалят самолети с флоберка....Новина за всеки, който не е виждал пушка...!
  • 38 Покажи

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Най кухата балалайка на форума":

    ми ги които са бастисани, че само по еврогейските и краварските сайтове се хвалят колко били зле...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Евала

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Крава бойс":

    БРАВО!!! От тез тъпи долни кравари освен да се похвалят друго няма! Цялата им тъпа и измислена държава се крепи на фанатизма, гушкането на фа.изма и кражбата....а като си помислиш- дувара на село е два пъти по-стар от държавата им...!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 оня с коня

    2 6 Отговор
    Проблемът е че Вражеските за Америка ракети летят в Стратосферата дето Снаряд не стига и видят ли Гаубицата тряба са луди да се приближат.И тука Мурафета е ДА БЪДАТ ПОДЛЪГАНИ да слязат на ниско...

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Детстроукс

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Да четеш и да разбираш са две различни неща! Никъде в статията не се говори за сваляне на свръхзвуков ракета, а за слон, който изпълнява ролята на обикновена ракета. Скоростта на един свръхзвуков заряд не е достатъчна за постигането на друг свръхзвуков заряд, освен ако не иде реч за пресичане на траектории. Та, какво се пениш с коментари, е тотално неизвестно...
  • 45 Живко

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Най кухата балалайка на форма":

    Ракетата на Панцир няма нищо общо д Игла или Стингър. Тя е двустепенна -152 мм и 76 мм, с два канала на управление ( Радар и оптичен) Има по- голям радиус на действие и успеваемост. Стингър и Игла/ Стрела са ПЗРК, докато Панцир е ЗРПК. Иначе, що се отнася до идеята, интересна е . Немците имат подобни ЗСУ , ама не баш. Но идеята е такава.

    Коментиран от #49

  • 46 Живко

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    При САЩ концепцията е , че имат въздушно превъзходство и там Ф-15/22, а вече и 35 с АЙМ 120Ц/Д удрят. Иначе е вярно, САЩ свалиха ХОУК от въоръжение и вкараха ТХААД , но те са по- скоро висчинни прехващачи. Но аналог примерно и на БУк и Куб също вече нямат. А това е именно средния ешелон на ПВО. Русия има доста такива комплекси, но по- слаба изтребителна авиация ( на фона на няколко стотин Ф-15 с няколко хиляди на склад АЙМ-120).
  • 47 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    мурафета е че дозвуковите крилати ракети от типа на Томахоук и руските им аналози летят сравнително ниско до терена и са трудна цел за ПВО радарите. То там им е силата, изненадата, а не скоростта
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Живко":

    Живко, и ти ли четеш коментарите във Факти? Тц, тц, тц не си струва заради троленето и злобата.

    Коментиран от #52

  • 50 и къде е хиперзвука

    5 2 Отговор
    1. Повечето снаряди са хиперзвукови в даден момент от траекторията си. 2. Не се разбира никъде, освен в заглавието, че дроновете са хиперзвукови. 3. Не се чете да са маневрирали самите те, а те са по-маневрени от снаряда със сигурност. Но успехът си е успех.
  • 51 Злобния човек

    2 1 Отговор
    До Бай 49 коментар

    Това е оня Живко от Каблешково със един Волксваген Пасат Комби от 90-те дето за него е върховна технология и стъклата се повдигат ръчно и в един форум питаше как да си боядиса колата за 10 лева....
  • 52 Живко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бай":

    Правя опити да ограмотя населението, там - където ме бива. Гледам, че не помага особено, но кво да прайш .
  • 53 Joсо

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Уста Блендер":

    Аз пък мога да ти покажа снимки от Бг, не от Сф, Че или Вн, където времето е спряло през 1916 год..

    Коментиран от #55

  • 54 Пропуснал си най важното

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вервай":

    Но те го признаха след много време де. Мишената е давала насочващ сигнал
  • 55 Убиец на вампирясали комунисти

    4 5 Отговор

    До коментар #53 от "Joсо":

    Ама ти наистина не знаеш какво е в червената кочина. Там за разлика от местата , които се каниш да посочиш в България е бъкано от хора. Огромни маси от хора живеят като през 50 - те години и то със всички екстри. У нас няма такова място, стига да не заничаш по циганските махали. Не знаеш за каква мизерия става дума и как хората влачат живота си като обречени. Прав е Уста Блендер . Пътувай, а не слушай дъртите комунисти с алцхаймер около теб. Те се мислят че бащата на народите Сталин е още жив, ама не е. Отровиха си го руснаците.
  • 56 веселяк

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чети, преди да пишеш":

    Е, подробности!
  • 57 Паржу

    0 0 Отговор
    Сега Бойко ще купи преди да е паднал от ВЛСТ.
  • 58 Fermera

    0 0 Отговор
    Ракетата Калибър лети в началния етап на водата с 3 MAX.АЕSA радара на Ф16 я засича,но не може да я прихване.Над повърхността лети с дозвукова скорост.Европейската SAMP-T се справя по добре от Patriot защото има по добри радари и е по евтина.Но на нас ще ни харесат Щатски TPS 117 защото нямаме думата и трябва да плащаме.За офсет да забравим.
  • 59 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ххх":

    Самите руснаци признаха за унищожени панцири от турски дрони! Турския дрон първо си прави селфи с панцирчето и после го унищожава!
  • 60 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Четете поне отгоре, отгоре.":

    А имали видео? Няма видео където с 400 да унищожава нещо!!!!!!
  • 61 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ххх":

    Колко струва безпилотния Байрактар и зрк системата панцир? Байрактар е много по- евтин от зрк панцир!!! И колко струва живота на убитите оператори на панцир?
  • 62 В детската градина всеки се хвалеше

    0 0 Отговор
    На кой бащата или дедата имал по голем пищов ...