Last news in Fakti

16 Септември, 2020 10:19 2 778 8

Новата система на Volvo за пречистване на въздуха в купето

  • volvo-
  • волво-
  • система за пречистване на въздуха

Технологията е насочена основно към борба с фини частици PM 2.5 (с размер до 2.5 микрометра)

Новата система на Volvo за пречистване на въздуха в купето - 1

Шведите от Volvo разкриха интересни подробности за усъвършенстваната си система за пречистване на въздуха Air Cleaner, която се инсталира на моделите от серия 60 и 90 от пролетта на тази година. Технологията е насочена основно към борба с фини частици PM 2.5 (с размер до 2.5 микрометра).

Според Световната здравна организация (СЗО) голямата им концентрация е причина за сериозни заболявания на дихателната система. Подобно на други подобни системи, Advanced Air Cleaner измерва концентрацията на PM 2.5 в салона на колата, като може и да изобрази този индикатор в реално време.

Новата система на Volvo за пречистване на въздуха в купето

Данните за качеството на въздуха се показват на централния дисплей. Фината суспензия се отстранява чрез филтър от синтетични влакна и йонизатор, които заедно могат да неутрализират до 95 процента от PM 2.5. С приложението Volvo On Call можете да накарате системата да стартира преди планираното ви пътуване.

Аерозолът PM 2.5 обикновено съдържа частици минерални соли, малки частици сажди, асфалт, автомобилни гуми и прах от спирачни накладки. Тази категория включва също биологични замърсители, както и някои алергени и микроорганизми.

Новата система на Volvo за пречистване на въздуха в купето

Превишаването на концентрацията на PM 2.5, според СЗО, увеличава шансовете за развитие на заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи, а също така води до образуване на злокачествени тумори. Всички основни производители вече са ангажирани с внедряването на такива технологии.

Дори Rolls-Royce не направи изключение. Луксозната британска марка прекара пет години в разработването на система за пречистване на микро среда с нанофилсов филтър, способен да изчисти напълно интериора на автомобила от въглероден окис и прахови частици, както и някои вируси и бактерии за две минути.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма по

    7 4 Отговор
    Добра машина от Волво
  • 2 ндого

    5 0 Отговор
    а въздуха отвън ?
  • 3 Driving pleasure

    7 1 Отговор
    Добра машина е... докато върви, стане ли и нещо ти настръхва косата

    Коментиран от #6

  • 4 Тъй тъй

    7 3 Отговор
    Volvo е кола за богати хора, а втора употреба - за Много богати хора.
  • 5 Турбогъзар

    7 3 Отговор
    За всички които не знаят а именно това е автомобил номер едно! Аз не правя компромис нито с храната която ям, облеклото което нося, нито с автомобилът който шофирам. Това е марка само за уважаващи себе си хора. А останалите, които само плачат... ами карайте си евтините "компромиси" и се радвайте на скапания си живот.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Колко волва сте карали досега за да напишете тази глупост ? Минуса е от мен .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.