Last news in Fakti

16 Септември, 2020 12:17 6 945 12

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)

  • scania-
  • електрически камион

Scania представи официално първия си изцяло електрически камион. Той ще се предлага в две модификации с батерии с капацитет 165 или 300 кВтч, които захранват електромотор с мощност 230 кВт/313 к.с. и въртящ момент 2 200 Нм.

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)

С малкия акумулатор първата Scania на ток може да измине 130 км без презареждане, а с големия - 250. Камионът има 60-киловатова изцяло електрическа кутия за отдаване на мощност за захранване на спомагателно оборудване като хладилни и хидравлични системи.

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)

Новата Scania може да се поръча с кабини от сериите L и P, проектирани за експлоатация в градски условия. Особено подходяща за тази цел е кабината на L-модела, чийто нисък под не само облекчава качването и слизането, а и осигурява прекрасна видимост.

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)

Заедно с първия си електрически модел шведският производител представи и усъвършенствана версия на хибридния си камион, представен още през 2014 г. Той вече може да изминава до 60 км само на ток и да зарежда 95-киловатчасовата си батерия на 80% за 35 минути.

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)

Това е първата електрическа Scania (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стъпка напред

    23 2 Отговор
    Много добре,но само за работа в града.Трябва да се измисли нещо за международни превози о автомомен пробег поне 1500км.Тогава ще сме близо до електрифицирането на камионите.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Ха ха

    12 13 Отговор
    Е по добре да си му прикача един парен генератор на въглища когато падне патерията да се зареди защото с тия 200 км къде ще намери станция
  • 3 мсдл2

    21 4 Отговор
    Казвал съм и пак го казвам. С тия батерии дето ги има сега, електрификация на транспорта няма да има.
  • 4 Не ти трябват толкова километри

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Стъпка напред":

    Няма как да изминеш 1500 километра между почивките, които си длъжен да спазваш. Просто трябва на всеки ТИР паркинг да има зарядни станции, на които камиона да зарежда докато шофьорът почива. Камионът на Tesla има пробег 800 километра и 30-минутно зареждане за 600 км пробег. Напълно достатъчни са и за международен транспорт.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 куку руку ку

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стъпка напред":

    Това е целта, да няма дим в градовете. Първото, за което се сещам е метене и миене на улици и сметосъбиране.
    А за дълги пътувания, да видим кога ще се сетят за тролейна мрежа над пътищата и директно захранване на автомобилите с пантографи.
  • 6 12345

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Не ти трябват толкова километри":

    И къде го видя този камион Тесла? Защото тези показатели са непостижими към момента с наличните технологии. Затова и Семито на Илончо го няма реално в производство. Само е в продажба, но не съм чул някой да го е получил.
  • 7 Добре но

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не ти трябват толкова километри":

    Ами “двойките” по колко изминават на ден?Малко са 800км.

    Коментиран от #10

  • 8 Ето

    4 2 Отговор
    Няма бъдеще в електричните.
  • 9 QUADRIFOGLIO

    2 1 Отговор
    Бързат да слагат тигана, а още не са уловили рибата. Днешните батерии са тежки, зареждат се бавно, струват много, не осигуряват голям пробег с едно зареждане и най-важното, производството на батериите за едно такова МПС замърсява околната среда повече, отколкото дизелът, който ще изгори за целия срок на службата си. За маневрена машине или разкарване на стоки на малки дистанции из големите и замърсени градове става, но е далеч от пълноценен дизелов влекач.

    Коментиран от #11

  • 10 Пак не е проблем

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Добре но":

    Май пропусна че зареждането за 600 километра трае 30 минути. Дори тандемите трябва да почиват от време на време. Почивката може да става между смените, за да не тече времето за шофиране на другия.
  • 11 Давай пиши коментари

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "QUADRIFOGLIO":

    Пълни интернет с плява, защото не ти остана много. 22 септември е другата седмица и ще ви изгорят много опорни точки. Почти всичките.
  • 12 Може

    0 0 Отговор
    ли да му се сложи газова?