Last news in Fakti

20 Септември, 2020 16:52 2 206 8

Тайван разработи първия робот за тестване за Covid-19

  • тайван-
  • робот-
  • covid-19-
  • зараза-
  • пандемия-
  • тестване

Изобретението има за цел да ограничи контактите между пациенти и медицински персонал, което на свой ред ще намали и степента на разпространение на заразата

В опит да защити по-добре медицинския персонал на първа линия от Covid-19, тайванска компания разработи т.нар. „first-in-human“ робот, който може автоматично да взима проби с тампони от пациентите.

На изложението Bio Asia Taiwan 2020 тайванският стартъп Brain Navi демонстрира своето изобретение. Роботът е оборудван с технология за разпознаване на лица, чрез която се локализира позицията на ноздрите и ухото и по този начин се определя дълбочината на носния канал при вземане на проби.

Във видеоклип, качен от компанията, се демонстрира начинът на работа на изобретението. Човек застава пред робота, поставяйки брадичката си и опирайки челото си на обозначените за целта места. Роботът подготвя тампон и бавно го вкарва в ноздрата на пациента, регулирайки ъгъла и дълбочината въз основа на сканирането на лицето му. След това внимателно завърта тампона в продължение на 10 секунди, за да се получи оптимален резултат при взимането на пробата. Накрая тампонът се изважда и се поставя в машината за тестване. Според компанията тестът е готов в рамките на 5 минути, което е три пъти по-кратко от времето, необходимо за реализиране на теста, когато същият се прави от човек.

От компанията заявиха, че изобретението може да спомогне за ограничаване на заразата, доколкото ще сведе до минимум физическите контакти между медицинския персонал и пациентите.

Роботът е получил одобрение от Министерство на здравеопазването в Тайван за клинични тествания.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    11 0 Отговор
    Щом и роботи за проби направиха значи смятат да ПРОДЪЛЖАТ тази зараза !!! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА Я ПРЕМАХНЕ !!!

    Коментиран от #8

  • 2 шарлатани

    5 0 Отговор
    какви са тези новини? какви вироси? какви заплахи? та, ние сме в България - тук да живееш е по -опасно отколкото всякакви псевдо зарази и простотии...!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 МАСОН

    4 0 Отговор
    НЕ НА КОРОНА19 ЛЪЖАТА!!!НЕ НА СТРАХА И МАНИПУЛАЦИИТЕ!!! НЕ НА СВЕТА НА МЕДИИТЕ!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 видяхедно нещо

    7 0 Отговор
    Роботите щом ще тестват, нещо дето го няма - значи.. иде времето на господството на робототе над човечеството! Безбожници - засрамете се! Края е и вашия също!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Някой да си спомня,

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "видяхедно нещо":

    Терминатор -1 и 2,в който хората се бореха
    срещу роботите-машините,и коя година се
    случваше това??????.....в далечната(тогава)
    2025г.И май не е било измислица,както ни се
    струваше.....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Jack Bauer

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Франчайза "Ковид" носи много пари на много хора, защо да го изоставят ;-[]