23 Септември, 2020 12:12 6 853 11

Изсушете спирачките и намалете скоростта при дъжд. Как и с колко?

  • спирачки-
  • съвети-
  • дъжд

Когато шофирате по мокър път, спирачните дискове и накладки ще се намокрят и може да не сработят, както се очаква

Изсушете спирачките и намалете скоростта при дъжд. Как и с колко? - 1

На всеки трезвомислещ шофьор е ясно, че при дъжд скоростта трябва да се намали. Преди много години в списание "За рульом" беше публикувана статия, озаглавена "В дъжда не повече от 70". Оттогава законите на физиката не са се променили. Мокрият асфалт все още е хлъзгав. Особено този по родните пътища.

Да, автомобилите са станали по-добри, въпреки че у нас има доста "древни" модели или техните преки наследници, които също са много стари, но все още са в експлоатация. Ето защо, при добри пътища с няколко ленти и висококачествено покритие, не бихме препоръчали да карате по-бързо от 100 км/ч в дъжд. И също така трябва незабавно да регулирате скоростта, когато дъждът се превърне в порой.

Не забравяйте, че най-хлъзгавият път е в началото на дъжда, когато частици естествен прах, износени гуми и спирачни накладки се превръщат в много хлъзгав слой. Много е важно и да изсушите спирачките. Когато шофирате по мокър път, спирачните дискове и накладки ще се намокрят и може да не сработят, както се очаква.

Периодично се убеждавате в това, когато напускате автомивката. Когато натиснете педала на спирачката за първи път, сякаш не действа. Нищо чудно, че скъпите автомобили имат автоматична система за изсушаване на спирачките. Когато сензорът за дъжд се задейства, самата спирачна система периодично едва забележимо притиска накладките, изсушавайки триещите се повърхности.

Такива коли са рядкост у нас и поради тази причина препоръчваме на собствениците на останалите коли, които са масови по нашите пътища, да „пипат“ спирачния педал по-често. Леко докосване по време на движение ще изсуши дисковете и те ще са готови за евентуално спиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 неам спирачка

    16 16 Отговор
    Моите спирачки ги суша в чекмеджето на шкафчето.
  • 4 ххх

    14 0 Отговор
    И после нямоло цензура!!!

    Коментиран от #9

  • 5 що така

    13 0 Отговор
    В Чехия и Румъния на магистралата има знаци: при дъжд-ограничение 80.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ами това

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "що така":

    това го има и тук , но кой ли го спазва?
  • 8 ЗаРульом

    0 0 Отговор
    Колко рядък е сензор за дъжд????
  • 9 ВанДерГуменСпук

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ххх":

    Има и още как!
  • 10 бай Ставри

    2 1 Отговор
    Oх Боже, съвети още от времето на за рульом!Полезно р00ско списание, което помагаше на нещастните собственици на масквич, затревожец, да се справят с наказанието да ги притежават.
  • 11 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Вярно е, това трябва да се учи на шоферските курсове, там много неща не се научават, после ги научаваш по трудния начин, понякога и трагичен без шанс да използваш наученото.