25 Септември, 2020 13:41 4 186 267

Срив в приложението на Tesla

  • tesla-
  • приложение

Акциите на Tesla поевтиняха с 10%, след като срив във фирменото мобилно приложение блокира за няколко часа достъпа на собственици до електромобилите им без физически ключ, съобщава Electrek. Според Bloomberg поне един притежател на Model 3 е останал извън колата си след спиране за почивка по време на пътуване, тъй като програмата не зареждала и не го пускала вътре.

Собственици на Tesla, които не носят физическите ключове със себе си от съображения за сигурност, масово са се оплаквали в социалните мрежи. Много съобщения са били адресирани лично към Илон Мъск, който ползва активно Twitter.

От Tesla не са коментирали глобалния срив в системите си. Известно е обаче, че клиенти на компанията вече са се сблъсквали с подобен срив в приложението през септември миналата година заради "техническа профилактика на сървърите".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    28 7 Отговор
    Ами то си върви с името ТЕСЛА.
  • 2 шофер

    7 5 Отговор
    Електричкана макс. А едно АМГ, Мпакет или ЕрЕс летиии, летиии.

    Коментиран от #6

  • 3 TBC

    30 4 Отговор
    Ей така, пътувкаш си до морето, мислиш се за големия баровец и бай Гошо с Трабантчето на 40 години дето едвам вдига 80 стига преди теб щото твоята кола не те пуска вътре. Ах недай си боже да вали ХАХАХАХ
  • 4 Сър

    28 3 Отговор
    Заради единия срив от няколко часа акциите падат с цели 10 % . Смятайте колко е надут Тесла балона !
  • 5 vukadin

    21 4 Отговор
    Писна ми да го повтарям, ама очевидно овчото стадо иска да го разбере по трудния начин- това са скапани електронни курници, дето и чеп за зеле не става от тях. Коптори пълни с ненужни боклуци, с огромен потенциал за чупене и дефекти по всяко време и място. Пари хвърлени на вятъра. Ама рупайте сега дръвцето и му яжте главата, да ви дойде акъла.

    Коментиран от #14

  • 6 TSLA

    5 21 Отговор

    До коментар #2 от "шофер":

    Кое лети, че не разбрах, нито едно от тези изброените в заводски вид няма по-бързо време на 402м от Тесла , а сега ви чака новата с 0-100 за 2 сек.

    Коментиран от #18

  • 7 До 6

    23 2 Отговор
    0-100 км. 2 сек. Ако те пусне да влезеш да я подкараш, иначе....паметник за няколко хиляди....

    Коментиран от #9

  • 8 Претоплена манджа пълна с лъжи

    3 2 Отговор
    Ето новината от 23-ти септември отразена в друга медия. Открийте разликите:Прекъсването на мрежата на Tesla изглежда глобално, като собствениците по целия свят съобщават за същия проблем.

    Не за първи път Tesla има прекъсване на системата , но те са доста редки.

    С превозните средства на Tesla, които имат много функции за свързване, това се отразява на потребителското изживяване. Въпреки това собствениците все още могат да имат достъп и да използват автомобилите си.

    Дори собствениците на Tesla, които използват предимно телефоните си като ключове на колата си, Bluetooth все още се свързва с него, за да отключи и „стартира“ автомобила.

    Историята все още се развива и ще актуализираме, когато получим повече информация.

    Коментиран от #12

  • 9 Вие добре ли сте

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "До 6":

    Кой ще направи автомобил, който да спре да върви или да не те пусне вътре, ако му спре интернета? Ами ако идеш някъде в балкана, където няма обхват, какво ще правиш? А това да не си носиш ключ не знам колко добра идея е, като знам колко често ми пада батерията на телефона.

    Коментиран от #10

  • 10 Е като

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вие добре ли сте":

    Е като влезеш в колата ще заредиш . Опа ама то не може да влезеш.. :(
  • 11 😂😂😂😂

    2 8 Отговор
    От над милион продадени Тесли, поне един човек е имал проблем! 😂😂😂Добре, не са много.
  • 12 Моя грешка

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Претоплена манджа пълна с лъжи":

    То не било друго издание, то било същото издание Електрик, от които Георги Касабов е преписал статията. Онова горе беше цитат преведен с Гугъл преводача. Направо не ми се иска да повярвам как са преиначени фактите, само за да стане поредният черен пиар за Тесла. Tesla suffers complete network outage, internal systems and connectivity features down

    За да не съм голословен това отгоре е заглавието на статията. Може да проверите. Не съм ползвал обиди, няма линкове, мнението не е офтопик и не е изцяло на английски. Правя скрийншот, за да обясните каква е причината за изтриване, ако предприемете такова действие, само защото не ви харесва написаното.
  • 13 CL500

    3 4 Отговор
    Cпoрeд Blооmbеrg пoнe eдин притeжaтeл нa Mоdеl 3 e ocтaнaл извън кoлaтa cи cлeд cпирaнe зa пoчивкa пo врeмe нa пътувaнe, тъй кaтo прoгрaмaтa нe зaрeждaлa и нe гo пуcкaлa вътрe.
    Толкова ли е важно, че само 1 човек бил останал отвън... освен, ако не е бил Тръмп и да се туитне :-)

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Радев

    10 2 Отговор
    Издънките при Тесла продължават балона на акциите спихва.

    Коментиран от #16

  • 16 Издънката си ти

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Радев":

    Как все на обратно разбираш нещата. На кое казваш спихване? На това, че вчера акциите бяха 360$, а днес са над 400 и продължават нагоре?

    Кажи сега и за турбодизелов с КПД над 50% дето караш на пета с 1200 оборота с какъв двигател е, да проверим? Пазарната капитализация и сам можеш да я провериш, аз НЕ ЛЪЖА.

    Коментиран от #17

  • 17 Радев

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Издънката си ти":

    И откога не лъжеш?Известен си че вечно се извърташ и преиначаваш думите на опонента си в своя полза.Никой не иска да спори с теб.Опитах се но не разбираш основни неща.Не искам да споря няма смисъл.Ако ти дам данните за двигателя ще трябва пак да започнем спор.

    Коментиран от #19

  • 18 ФауВе

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "TSLA":

    Къде ще ги вдигаш тия 0...100 за 2 секунди? На път за училище ли? Туй, тиин карачите, само ускорение ви е в главите. А, като се качите на Дачията 65 коня, на курсовете, гледате като гръмнати и разправяте колко набирала по кафенетата.
  • 19 Хайде дай ги накрая тези данни!

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "Радев":

    А дано, ама надали. Какво мога да излъжа, ако гледаме едни и същи цифри? Само че такива цифри няма.
    Няколко пъти вече обещах публично да ти се извинява, ако ги покажеш.

    Погледна ли колко струват акциите в момента и колко струваха вчера? Пак ли лъжа? Показал съм източника на информация за ВСИЧКИ цифри, които съм споменал. Ти досега хвърляш някакви цифри в пространството и очакваш да ти ВЯРВАМЕ на фантасмагориите.

    Коментиран от #21

  • 20 ФауВе

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "CL500":

    Заради 1 човек ли са паднали акциите на могъщата ви фирма?

    Коментиран от #23

  • 21 Радев

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде дай ги накрая тези данни!":

    Не търся извинение не си длъжен да ми вярваш!Твоя си работа.Пресметнал съм данните за мощност и в.момент за целия диапазон на двигателя.И за какво са ти?Пак ще ме проверяваш?Няма смисъл да подновяваме спора.
  • 22 Не ти искам данните

    1 7 Отговор
    Кажи двигателя, аз сам ще си ги намеря. Единствените данни които си казал за твоя двигател са 1200 об. 191 Nm и 24 kw , а после при 4000 об. 179 Nm и 75 kw независимо от натоварването и дали въобще е включена някаква скорост. Лъжа ли? На това ли му викаш "целия диапазон на двигателя"

    В същото време твърдиш, че при шофиране със 50км/ч и 1200 об/Мин разходът на гориво е 2,5/100, което при КПД 50% са едва 6,25kW

    Значи или бъркаш или умишлено лъжеш, но цифрите не излизат. Efficiency map на твоя двигател НЕ ЛЪЖЕ И НЕ БЪРКА. Само кажи какъв е двигателя.

    Коментиран от #26

  • 23 Какъв човек, паднаха заради батериите

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "ФауВе":

    Акциите за кратко паднаха точно след събитието денят на батериите. Всички очакваха батерии за 100 долара и милион мили, но получиха нещо съвсем различно и това бутна акциите. Беше за кратко, защото осъзнаха че това другото е от много по-голямо практично значение, защото какъв е смисъла да си изобретил перфектната батерия, ако не може да я произвеждаш в мащаб. Точно производството в мащаб беше голямата новина. Иначе за който разбира, бяха представени четири броя различни батерии за различните приложения. 100 долара и милион мили, за съжаление не се отнасяха за една и съща батерия.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 ФауВе

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Какъв човек, паднаха заради батериите":

    Това не го обяснявай на мен. В статията пише, че акциите паднали заради сривът в системата за заключване, а CL500 твърди, че това се е случило само на един човек.
  • 25 ФауВе

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Какъв човек, паднаха заради батериите":

    Падането на акциите е добре дошло за Мъск. Даже той си го е планирал. Изкупува много акции на ниската цена, а след няколко месеца, като шашне зомбитата с един единствен прототип на батерията си, ще им ги продаде на петорно по-висока цена. Не е глупав той. Зомбитата са глупави.
  • 26 Радев

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Не ти искам данните":

    Пежо 1.6 HDI 2015г. 90 к.с. при 4000 об. 230 Nm при 1750 об.
    1-3.46 2-1.87 3-1.16 4-0.82 5-0.66 диференциал-4.29 Диаметър на гумата 0.63 м.
    Обиколка на гумата L=3.14 хD=3.14х0.63=1.97 закръглям на 2 метра
    При скорост 50 км/ч=833 м/мин 833:2=416.6 оборота на гумата
    1 скорост 416х4.29х3.46=6174 об. на двигателя
    5 скорост 416х4.29х0.66=1177
    Пресмятам по формулите
    обороти мощност в.момент
    800 12.9 154.4
    1200 23.9 190.2
    1500 30.4 193.5
    2000 41.2 196.6
    2500 50.3 194.6
    3000 58.9 187.5
    3500 57.7 157.5
    4000 66 157
    4500 64.2 136.2
    5000 56.7 108.3
    Предния път смятах без калкулатор със закръгления.На първа скорост не мога да вдигна 6174 оборота за 50 км в час.Приятно смятане!

    Коментиран от #27, #31, #141

  • 27 ФауВе

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Радев":

    Защо продължаваш? Той няма да спре.

    Коментиран от #28

  • 28 Радев

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "ФауВе":

    Знам че няма да спре. Дал съм му данните да смята да видим какво ще изкара.Нямам желание да споря с него.Той непрекъснато се извърта и преиначава думите на опонента си в своя полза.Благодаря за подкрепата.

    Коментиран от #29

  • 29 Е как да спра

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Радев":

    Не виждаш ли, че продължава да твърди, че моментната мощност на двигателя по никакъв начин не зависи от скоростта на движение, от теглото на автомобила, от челното съпротивление, въобще от нищо друго не зависила, освен от оборотите на двигателя. Даже нямало значение дали въобще си включил на скорост.Хайде кажи ми че му преиначавам думите. Може да не ги повтарям, но смисълът на това което казва е точно такъв.

    100 пъти го питам мощността на колелата еднаква ли е за поддържане на една и съща скорост. Спомняш ли си отговор? Как да спориш с човек който не ти отговаря на един-единствен елементарен въпрос , на който се отговаря с да или не, зададен 100 пъти. Сто пъти му обяснявам, че мощността за поддържане на една и съща скорост НЕ СЕ ПРОМЕНЯ. ДА СИ ЧУЛ ДА ПОТВЪРДИ ИЛИ ОТРЕЧЕ ТОЗИ ФАКТ?

    Коментиран от #30

  • 30 Радев

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Е как да спра":

    Само ти не ме разбра. Как останалите ме разбраха а ти не?Хайде смятай!
  • 31 Офффф

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Радев":

    Стига и тук ли започвате! Радев, виждаме че имаш познания, но не е достатъчно. Така е и графиката е вярна и всичко, но това всичко са данни под натоварване на мотора! При ускорение, когато мотора дава всичко каквото може! Когато си с една и съща скорост, не натоварва мотора на пълна мощност. Вчера писах, влез да видиш в статията за Кьонигсег. Когато пуска газта от 300 км/ч, мощността която излиза от мотора е нула, макар че имаш обороти! Не го ли разбра, това? За това има Дино стендове, за да има колата съпротивление,включва на директна (4-та например), дава пълно газ до крайни обороти и вижда какво излиза от мотора. Така се прави графиката. Ако ускоряваш до 90 с пълна газ искарваш пълна мощност, но като караш с 90 постоянно, използваш малка мощност от мотора, постоянна. Какво е толкова трудно за разбиране?

    Коментиран от #32

  • 32 Радев

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Офффф":

    Сам виждаш от сметките който съм дал че със смяна на предавките се променя режима на работа на двигателя при една и съща скорост.Променят се оборотите и в.момент на двигателя а мощността се пресмята.Мощността не може да се измери а се премята като измериш оборотите и въртящия момент.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Офффф

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Радев":

    При една и съща скорост, отдаваната мощност от двигателя е една и съща, без значение на коя скорост си! При смяната на предавките, просто променяш оборотите! При по-ниска предавка, ще имаш по-високи обороти и при рязко ускорение, ще вдигнеш бързо мощността (ще имаш по-бързо ускорение). Но при една и съща скорост, мощността от мотора е същата.

    Коментиран от #38

  • 34 Не мериш където трябва

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Радев":

    Въртящият момент се мери на колелата. Ей това не може да схванеш. Даже не е необходимо да сменяш предавките за да промениш въртящия момент/мощността. За да се движи автомобила с постоянна скорост е необходима точно определена мощност. Ако мощността е по-голяма, отколкото е необходима в момента, автомобилът ще започне да повишава скоростта си, докато мощността на двигателя се изравни с необходимата мощност за движение на автомобила със съответната скорост. ако мощността върху гумите е по-малка от необходимата мощност за движение със съответната скорост, скоростта ще намалее. Мощността за поддържане на 50 км в час за лек автомобил е едноцифрено число. Хайде погледни твоите числа и прецени дали са вярни.

    Коментиран от #55

  • 35 Автофен

    6 3 Отговор
    Оффф ... какъв е този аматьор Оффф - пише смешки за деца - дори и без механотехникум и ДВГ е ясно:
    "При една и съща скорост, отдаваната мощност от двигателя е една и съща, без значение на коя скорост си!" -
    това не е така - като оборотите са различни -> съотв. Върт.момент -> съотв. разхода за поддържане на тези обороти!

    Коментиран от #36, #42

  • 36 Офффф

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Автофен":

    Ей автофен, много си зле! Проверете си знанията, въобще преди да пишете. Сега ще ви кача статии какво е Дино стенд и, за какво е туй животну.
  • 37 Офффф

    1 7 Отговор
    Какво може да се прави с един Диностенд ?

    На първо място, с един диностенд можем да измерим колко е силна колата ви. Така, след направен тунинг, сте в състояние да проверите какво сте постигнали. С измерване на дино може да се даде оценка за качеството на направения тунинг, анализ на динографика и локализиране на проблеми в настройката на автомобила. Друго важно нещо е електромагнитната спирачка (ретардер). С ретардер може да се създава натоварване върху автомобила. Ретардера се управлява прецизно от компютър и с него можем да зададем с какво натоварване да влияем на колата, симулираме изкачване на наклонен участък или правим стъпков тест. Чрез ретардера можем да задържим колата продължително време при желани от нас обороти или скорост и то при празлични натоварвания. Всичко това е нужно за качествена диагностика и коректно мапване (промяна на софтуера). Когато сме в състояние да държим колата продължително време в определни (константни) обороти, можем спокойно да видим какво се случва с автомобила, да го анализираме и настроим коректно. Диностенда ни дава възможност да измерим с най-голяма прецизност AFR (air fuel ratio), налягания на въздух и масло, редица температури и т.н.
    С други думи, чрез диностенда пресъздаваме движението на автомобила статично, при това много по-прецизно и удобно.

    Какъв е принципа на измерване при Диностенда ?

    Съществуват няколко различни принципа за измерване на мощност. Най-разпространените са измерване чрез електромаг

    Коментиран от #80

  • 38 Кон с капаци

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Офффф":

    Не го ли виждаш, че не може да разбере, че неговия двигател при 4000 оборота може да има някакъв различен въртящ момент от 230 нютонметра. Не може да приеме че е на 4000 оборота въртящият момент може да е 100 или 50 или 20 или дори минус 10 нютонметра в зависимост от натоварването върху гумите. Той е видял, че толкова пише в характеристиките, значи дори на изключена скорост, нютонметрите са толкова и никой няма право да спори с него.

    Коментиран от #48

  • 39 Офффф

    1 6 Отговор
    . Инерционен принцип - Диностендовете, които мерят мощността инерционно, разполагат с голям и тежък ролер (700 - 1000 кг). На ролера е монтиран индуктивен датчик за обороти. Електрониката на диностенда е свързана с автомобила, за да знае какви са оборотите на двигателя. Диностенда измерва за какво време автомобила ускорява тежкият 1 тон ролер и до каква скорост. Или с други думи, мерим каква сила е необходима, за да ускорим 1 тон до определена скорост.
    Всичко това се учи в 8-ми клас по физика във всяко българско училище. Вторият закон на механиката (известен и като втори закон на Нютон) гласи:

    F=m.a (силата е равна на масата умножена по ускорението)
    F- е сила (Force) и се измерва в N - нютони
    m - е маса (Mаss)
    a - ускорение (acceleration)

    От тази формула излиза, че ако знаем колко е тежък ролера на диното и измерим неговото ускорение, ще разберем каква сила автомобила прилага към диното. Характеристиките на автомобила, които ни интересуват, са въртящ момент и мощност на автомобила. Дефиницията за въртящ момент е:

    M=F.d (Момента е равен на приложената сила, умножена по дължината на рамото към точка на прилагане)
    М - е въртящ момент (Мoment) и се измерва в Nm - нютонметри
    F - е сила (Force) и се измерва в N-нютони
    d - дължина на рамото към точката на прилагане на силата
    Измервайки силата, приложена към диностенда, можем да определим и въртящият момент, който автомобила упражнява към диностенда. Тези измервания и пресмятания ги прави
  • 40 Офффф

    2 5 Отговор
    Разбра ли сега Радев и другите смешки! Дино стенда има РЕТАРДЕР! ТОВА Е СПИРАЧКА КОЯТО НАМАЛЯ СКОРОСТТА НА ВЪРТЕНЕ НА ВАЛОВЕТЕ НА КОИТО КОЛАТА СТОИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА НАТОВАРИ МОТОРА! Не можеш да измериш мощността на мотора, без да го натовариш!
  • 41 Офффф

    0 6 Отговор
    Да ви качвам ли още от статията или разбрахте? Че започна да става дълго!
  • 42 Офффф

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Автофен":

    И така е и както пише колегата - Кон с капаци! Когато пускаш по надолнище на моторна спирачка имаш обороти! Каква ти е мощността от мотора? Отрицателна! Колелата развъртат мотора, а не мотора колелата! ОК?
  • 43 Офффф

    2 6 Отговор
    Още една статия - - Какво е ДИНО?
    Важен елемент от диагностиката и оптимизацията на работата на един двигател е оценката на състоянието му. Това става по над 20 параметъра, които ние измерваме и анализираме. За да се измерят параметрите автомобила трябва да е натоварен (на пълна газ и на висока предавка). Постигането на това на пътя в градска среда е доста трудно и рисковано. Решението е дино стенд, на който колата може да се ускори до над 200км/час без да излиза от сервиза. Друг важен параметър, който се взима предвид е реалната мощност на автомобила преди и след нашата намеса.
  • 44 Офффф

    2 8 Отговор
    Бях писал преди, че феновете на ДВГ не разбират от колите си, не разбират принципа на работа и технически по колите си, обаче са първи да изтъкват предимствата на ДВГ пред електрическите!

    Коментиран от #81

  • 45 Радев

    7 2 Отговор
    При движение с 50 км/ч=1500м/мин колелото прави 750 оборота
    На 5 скорост 750х4.29х0.66=2123 оборота.Пресмятам по формулите
    мощност 43.78kw в.момент 197Nm
    На 4 скорост 750х4.29х0.82=2638 оборота. Пресмятам
    мощност 53.3kw в. момент 192.95Nm
    Разлика от 9.52 kw и 5 Nm.
    Виждаш че като се промени само предавателното число чрез смяната от 5 на 4 скорост всичко се променя.Ако искаш мога да ти сметна мощността и в. момент към колелата.Преписваш ми от интернет без да разбираш смисъла.

    Коментиран от #46, #47, #49, #52

  • 46 Радев

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Радев":

    При движение с 90 км/ч не с 50км/ч.Грешка
  • 47 Офффф

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Радев":

    Радев, за поддържане на една и съща скорост ти е необходима една и съща мощност! Ако повишиш мощността, получаваш ускорение!

    Коментиран от #50, #82

  • 48 Радев

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Кон с капаци":

    Писането с различни никове не те прави по-умен.Искаше цифри ето ти цифри и сметки.Аз съм до тук.
  • 49 Кокошката или яйцето

    4 6 Отговор

    До коментар #45 от "Радев":

    А бе умник, какво общо има НЕОБХОДИМИЯ въртящ момент на колелата с МАКСИМАЛНИЯТ въртящ момент на двигателя? Въртящия момент НА КОЛЕЛАТА определя мощността. По-скоро дори е обратното. Мощността определя въртящият момент на колелата, защото ако смениш цолажа на гумите, оборотите и въртящият момент на колелата ще се промени, но НЕОБХОДИМАТА мощност за движение на автомобила ще остане абсолютно същата. Това е мощността за преодоляване на наклона, челното съпротивление и съпротивлението на гумите и въобще не се интересува как и от какво ще бъде доставена. Тя винаги е толкова, независимо от двигателя, броя на двигателите, дали има или няма скоростна кутия, да не говорим за възможностите на двигателя.

    Коментиран от #51

  • 50 Радев

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "Офффф":

    Сметките показват друго.Не си ли чувал за шофиране с излишна мощност.Кога превключваш от 5 на 4 скорост?Когато ще изпреварваш и ти трябва по-голяма мощност за да ускориш.

    Коментиран от #53, #54

  • 51 Радев

    4 6 Отговор

    До коментар #49 от "Кокошката или яйцето":

    Това са си твои теории.Край на спора
  • 52 Откъде взе въртящия момент

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Радев":

    Кой ти каза, че при тази скорост въртящия момент е 193 нютон метра? Представи си, че спускаш баир, много стръмен баир, А отзад си закачил два тона ремарке което те бута надолу. Въртящият момент върху оста на колелата ще е много, ама много отрицателен. Колко ще е въртящият момент върху оста на двигателя? Пак ли 193 нютонметра? Двигателя пак ли ще има същата мощност и същия въртящ момент, както като си дърпал същия този товар нагоре по баира? Въпросът ми е прекалено елементарен за да не може да ми отговориш и даже не иска сметки.
  • 53 Пак си бягал по физика

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Радев":

    Говориш за ускорение, А тогава се сваля скорост защото ти трябва въртящ момент, а не мощност.
  • 54 Офффф

    4 6 Отговор

    До коментар #50 от "Радев":

    Радев тази графика е свалена под натоварване от Дино стенд! А там какво ти пише, как се прави? Под натоварване на висока предавка с пълна газ! Това ти е мощността която можеш да изкараш при тези обороти на този двигател (максимално). Но това не означава, че ти използваш всичката мощност когато ускоряваш плавно например! Не означава, че на тези обороти използваш тази мощност, а означава че ще я имаш ако натовариш двигателя (например с ускорение или баир или товар и т. н.). Мисля, че този спор ако се продължава, е все едно да се спори с радио!

    Коментиран от #56

  • 55 Офффф

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "Не мериш където трябва":

    😂😂😂Колега, пишем едно и също нещо, а на теб нацвъкали плюсове, на мен минуси! 😂😂😂Е ама не е честно така! 😂😂Явно е сложна тази тема за хората! 😂😂

    Коментиран от #57

  • 56 Радев

    6 4 Отговор

    До коментар #54 от "Офффф":

    Всичко съм пресметнал нищо от никъде не съм взел.Ако си спомняш още в началото ти казах двата начина.Единия е стенд и измерваш.Другия е пресмяташ като тръгваш от скороста на движение и паспортните данни на автомобила.Намери ли грешки в сметките?

    Коментиран от #59, #61, #63

  • 57 Радев

    6 4 Отговор

    До коментар #55 от "Офффф":

    Сложна е единствено на тебе.

    Коментиран от #58

  • 58 Офффф

    4 5 Отговор

    До коментар #57 от "Радев":

    На мен не ми е сложна! Влез в статията за Кьонигсег и виж видеото. Хората са сложили за такива като теб, които не разбират, да знаят каква мощност им дава мотора. Виж стрелката на Power kW на таблото и виж какво става когато пусна газта! Падна на нула! Обясни ми как стана това, при положение, че оборотите му бяха 5 хиляди! Смятай ми по твоите формули и защо стана 0?
  • 59 Какво пише там

    5 5 Отговор

    До коментар #56 от "Радев":

    "Другия е пресмяташ като тръгваш от скороста на движение и паспортните данни на автомобила.Намери ли грешки в сметките?"


    Какво пише в паспортните данни на автомобила. Цитирай оттам.

    Коментиран от #60

  • 60 Паспортни данни

    4 5 Отговор

    До коментар #59 от "Какво пише там":

    На паспортните данни на водомера ми пише дебит 4,8 м³/час. Ако се къпя половин час, колко вода ще изразходвам?

    Коментиран от #62, #64

  • 61 Паспортни данни

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Радев":

    Каква ти е скоростта на автомобила по паспортни данни. Ако тръгнеш за работа в 8 часа и пристигнеш в 9, значи ли че си изминал 190 км, защото си карал точно един час а в паспортните данни, защото там пише скорост 190 км в час? Имам ли някаква грешка в сметките?
  • 62 Офффф

    4 6 Отговор

    До коментар #60 от "Паспортни данни":

    Там му е грешката. Смята максималната мощност при тези обороти и ги изчислява, като не разбира, че това МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ И МАКСИМАЛЕН ВЪРТЯЩ МОМЕНТ ПРИ ОБОРОТИТЕ В ГРАФИКАТА!
  • 63 Пресметни за баира

    4 5 Отговор

    До коментар #56 от "Радев":

    Ако качиш баира с 90 км в час на пета скорост, мощността нагоре и надолу една и съща ли ще е, ако слизаш пак с 90 км на пета скорост? Вече трета тема по няколко пъти задавам този въпрос и отговор не получавам.
  • 64 Радев

    6 5 Отговор

    До коментар #60 от "Паспортни данни":

    След къпане ще имаш нещо чисто и просто като къпан милиционер.Изходните данни ги има в коментар 26.

    Коментиран от #65, #66

  • 65 Пресметни за баира.11-то питане

    3 6 Отговор

    До коментар #64 от "Радев":

    Ако качиш баира с 90 км в час на пета скорост, мощността нагоре и надолу една и съща ли ще е, ако слизаш пак с 90 км на пета скорост? Вече трета тема по няколко пъти задавам този въпрос и отговор не получавам.

    Коментиран от #67

  • 66 Офффф

    7 3 Отговор

    До коментар #64 от "Радев":

    Сметките може да са верни, но тази мощност от графиката е мощността под натоварване! А когато нямаш това натоварване, не използваш такава мощност! Там ти е грешката! Обороти може и да имаш, но когато нямаш натоварването, не достигаш пълната мощност на двигателя!
  • 67 Радев

    5 4 Отговор

    До коментар #65 от "Пресметни за баира.11-то питане":

    Да ти сметна и на Луната не искаш ли?

    Коментиран от #68

  • 68 Не се иска смятане, а мислене

    3 5 Отговор

    До коментар #67 от "Радев":

    Отговора не е цифра а е ДА или НЕ. При движение с 90 км на пета скорост, оборотите на двигателя винаги ще са едни и същи и нагоре и надолу по баира. По твоите сметки излиза, че въртящият момент, мощността, КПД и разходът ще са абсолютно едни и същи и нагоре и надолу.

    Коментиран от #69

  • 69 Радев

    6 2 Отговор

    До коментар #68 от "Не се иска смятане, а мислене":

    Променяш условията на задачата.Пак се извърташ само да излезеш прав.Уникален си нямам думи.КРАЙ.

    Коментиран от #70, #71

  • 70 Кое се променя?

    3 5 Отговор

    До коментар #69 от "Радев":

    Скоростта е същата, предавката е същата, оборотите са същите, според тебе въртящия момент е същия. Какво се променя във формулите ти? Сметката ти трябва да излезе абсолютно същата. Нищо не се е променило. Ако приемеш че си сгрешил с всички изказвания досега, ще видиш че ние сме били прави и въртящия момент все пак се променя, а с него и мощността и КПД и съответно разхода. Въпросът е имаш ли топки?
  • 71 Гледам само минусчетата се променят

    1 6 Отговор

    До коментар #69 от "Радев":

    Но отговор няма? Кажи кое точно съм ти променил в условието на задачата, за да се получи различен разход различна мощност и различно КПД нагоре и надолу? Мога да се обзаложа, че дори няма да можеш да отгатнеш в коя посока КПД ще е по-високо. Нагоре или надолу. Къде е сега Гост да ти каже как си ме направил за смях? Сменяй ника и действай.

    Коментиран от #72

  • 72 Радев

    7 2 Отговор

    До коментар #71 от "Гледам само минусчетата се променят":

    Пиша само с моя ник.Многото никове са твой специалитет те и така те наричат момчето с многото никове.Гост явно го няма във факти.Добавяш ми съпротивление при наклона при изкачване и инерция от теглото при слизане.Кпд не се променя защото зависи само от горивния процес.Четат хората и ти слагат минуси.

    Коментиран от #73

  • 73 Е и?

    0 6 Отговор

    До коментар #72 от "Радев":

    Нали твърдеше, че при движение с 50 км/ч=1500м/мин колелото прави 750 оборота На 5 скорост 750х4.29х0.66=2123 оборота.Пресмятам по формулите мощност 43.78kw в.момент 197Nm. На неутрална скорост, мощността била абсолютно същата. При движение с 50 километра, не добавяш ли съпротивление, в сравнение с неутрална? Нали натоварването на двигателя нямало отношение към мощността защото въртящия момент бил един и същ?

    Коментиран от #74

  • 74 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Е и?":

    Лопато фурнаджииска пак се извърташ.Край.

    Коментиран от #75, #76

  • 75 Това не са ли твои думи, какво извъртях?

    0 5 Отговор

    До коментар #74 от "Радев":

    Нали твърдеше, че при движение с 50 км/ч=1500м/мин колелото прави 750 оборота На 5 скорост 750х4.29х0.66=2123 оборота.Пресмятам по формулите мощност 43.78kw в.момент 197Nm. На неутрална скорост, въртящият момент и мощността били абсолютно същите
  • 76 Без да извъртам без да извърташ

    0 6 Отговор

    До коментар #74 от "Радев":

    Елементарен въпрос, без да извъртам каквото и да било. въртящият момент при 4000 оборота от паспортните данни ли са взема или зависи от съпротивлението на колелата? Хайде сега без да извърташ да дадеш един от двата отговора.

    Коментиран от #77

  • 77 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Без да извъртам без да извърташ":

    Хайде лягай си вече троле!

    Коментиран от #78

  • 78 Пак си в огромна грешка, както винаги

    0 5 Отговор

    До коментар #77 от "Радев":

    Нито аз съм трол, нито ти си инженер, нито въртящият момент за определени обороти на двигателя е константа, записана в паспортните данни. Тези неща съществуват само в главата ти.

    Коментиран от #79

  • 79 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Пак си в огромна грешка, както винаги":

    Трол автомобилен ерудит форумен инженер това си ти.Данните за мощност и в.момент са от Peugeot.bg
  • 80 ФауВе

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Офффф":

    Диното е за настройване, не за мерене на банани. Две различни динота ще ти покажат различна мощност.

    Коментиран от #91

  • 81 ФауВе

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Офффф":

    Не слагай всички под един знаменател. И много фенове на Тесла не разбират нищо от ток, но са фенове. Това не е като при футбола, всеки запалянко да разбира играта.
  • 82 ФауВе

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Офффф":

    Това, което казваш, са теориите на Димов, но и той не можа да ги докаже.

    Коментиран от #84, #92, #126

  • 83 Провери какво пише там

    0 5 Отговор
    Въртящият момент при 4000 оборота при движение от PEUGEOT.BG ли са взема или зависи от съпротивлението(въртящия момент) на колелата, за да се сметне моментната мощност?

    Колелата или Peugeot.bg? Peugeot.bg или колелата. Туй е въпросът. Елементарен е. Помисли за баира и отговори.

    Отговор А колелата
    Отговор Б Peugeot.bg
    Отговор В поредната обида

    Не знам откъде, но съм сигурен, че на този чисто инженерен въпрос, ще се аргументираш както винаги с отговор С. Помисли си в такъв случай, какво е трол и за кого се отнася! Или пък можеш за разнообразие да избереш между отговор А и Б?

    Коментиран от #85, #86, #87

  • 84 Какво има да доказва

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "ФауВе":

    Да не твърдиш, че силата необходима за преодоляване на челното съпротивление на един автомобил при 100км/ч се променя от предавките?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Поправка

    0 5 Отговор

    До коментар #83 от "Провери какво пише там":

    Всъщност отговорите не са АВС, а на български АБВ Имах предвид, че ще избереш третия - В.
  • 87 Радев

    6 1 Отговор

    До коментар #83 от "Провери какво пише там":

    Автомобилен ерудит трол и форумен инженер това си ти.Нямаш представа как се пресмятат мощност и в.момент.Нали щеше да ми проверяваш сметките?Ама не знаеш как специалисте.Формулите не ги знаеш.Не знаеш и от къде се тръгва .Правя си гаргара с теб и не се усещаш.
  • 88 Какви сметки да ти проверявам

    1 5 Отговор
    То няма нищо за проверяване. Ти си написал пълни безсмислици. Като например събираш един крокодил с два литра вино и 4 kW часа ток, след това го разделяш на скоростта на светлината И получаваш банан. Ти си тоя който стана за гаргара. дотук не съм си променил нищо от първоначалната гледна точка. Ти обаче стана за смях със своите 50% КПД на ДВГ от резервоара до колелата в градски условия. Аз вярвам на истинските инженери, които дават 10-15 процента.
  • 89 Радев и сметки- пълен смях

    0 6 Отговор
    Ти ли точно ще ми казваш Как се смята мощност? Ти който допреди 3 мнения обясняваше, че мощност се мери на неутрална предавка и дори на празен ход с нулев въртящ момент, можеш да постигнеш максимална мощност само защото си достигнал някакви обороти с натискане на педала на газта?

    Ти където не можа да схванеш, че десетки пъти те питах каква ще е мощността при 1200 оборота на пета и отрицателен въртящ момент?

    Инженер си ама само в мечтите си.

    Коментиран от #90

  • 90 Радев

    6 1 Отговор

    До коментар #89 от "Радев и сметки- пълен смях":

    Познах!! Не можеш да ми провериш сметките защото не знаеш как.Пак се извърташ и ми преиначаваш коментарите в своя полза троле.
  • 91 Офффф

    0 5 Отговор

    До коментар #80 от "ФауВе":

    😂😂😂Е вече паднах. Значи не е само един заблуден! Диното е за мерене, настройване и т. н. Ти къде измерваш и как измерваш мощността? Два различни, ще ти покажат ако не работят вярно, така е! Вие тук не разбирате, че мощността се измерва под натоварване. Не разбирате, че под нормално каране, не се използва пълната мощност на мотора! Въобще е доста зле работата! Един въпрос от мен! Едно Бугати например да кажем кара с 90 км/ч, използва ли то 1000 к.с. за да се движи с 90, като е на 3-та предавка! И как се движи една кола с 45 к. с. с 90, след като Бугати използва 1000 според вас?
  • 92 Офффф

    1 3 Отговор

    До коментар #82 от "ФауВе":

    Не на Димов, а това са си фактите! Както на електрическите им е нужна определена енергия за движение на постоянна скорост, така е и при бензиновите! Взимаш електрически Голф 7 и бензинов! Имат еднакво аеродинамично съпротивление, означава че им е нужна една и съща енергия за движение! Разбра ли сега! И това че превключваш от 5 - та на 3-та, само повишава оборотите на двигателя но мощността към колелата е същата, ако се увеличи става ускорение! Като прввключиш от 5-та на 3-та имаш същата мощност към колелата, но с повишен разход, което сваля ефективността на колата (КПД), не на мотора а на колата. Но енергията е същата, която е нужна за движение, това го виждаш на електрическа кола, същото е и с бензиновата, само че не го виждаш!

    Коментиран от #94

  • 93 Офффф

    1 4 Отговор
    Като направиш круиз контрола на всяка кола виждаш промените в нужната мощност и повишаване на мощността по разхода на гориво (или ток). Правиш го на 90 например и гледаш моментния разход! Идва баир, разхода се увеличава, (скорост, обороти всичко е същото) означава че мотора се товари и отдава по-голяма мощност, изразходва повече гориво. Идва равно, разхода намаля, използва се по-малко мощност (същите обороти), идва наклон надолу, мотора започва работа, като моторна спирачка, не отдава мощност, а колелата развъртат мотора, разхода е нула(само при моторна спирачка, а не при движение по инерция, когато мотора работи на неутрална). Това е цялата история, нямаш постоянна мощност при определени обороти, а мощността зависи от натоварването!
  • 94 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "Офффф":

    Новата троладжииска теория на двигателя.

    Коментиран от #96, #97

  • 95 Офффф

    1 4 Отговор
    И още един пример! Караш по баира с определена скорост и педала на газта ти е на ниво да поддържа тази скорост. Когато свърши баира, колата започва да ускорява без да си мръднал газта! Защо? Защото мощността която е била нужна за изскачане на баира става е по-голяма от мощността която е нужна за равен път при същата скорост у се получава ускорение! За това след изскачане на баир, се налага да върнеш газта за да продължиш със същата скорост! Обяснявам, като за хора които не са се качвали на коли!

    Коментиран от #98

  • 96 Офффф

    1 5 Отговор

    До коментар #94 от "Радев":

    Каква троладжийска теория бе Радев? Ти имаш ли кола? Имаш! Качвай се и прави това което съм описал и ще видиш фактите бе човек! Днес е неделя, качвай се в колата, на магистралата и пробвай! Не беше ли ти човека, който караше по 700 километра на ден? Пускай на моментен разход и гледай!
  • 97 Офффф

    0 5 Отговор

    До коментар #94 от "Радев":

    И ето защо спорите с колегата и той е прав! Защо електрическия Голф 7, изразходва на РАВЕН път при 90 км/ч ВИНАГИ (безпроблемна кола) да кажем 12 кВ на 100 разход! А бензиновия за да кара също само с 90 без промяна на скоростта може да гори 4 литра на 5-та, 5 литра на 4-та предавка, 7 литра на 3-та предавка и 10 литра за 2-ра предавка! При движение с една и съща скорост - 90 км/ч! Значи може да гори 4 литра, а може и 10! За поддържане на една и съща скорост! Няма ускорение, намаляне и т. н. Което показва, че всъщност смъкваш ефективността на колата!

    Коментиран от #99

  • 98 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #95 от "Офффф":

    Това е единственото вярно нещо до сега.Поздравления.

    Коментиран от #100

  • 99 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #97 от "Офффф":

    Разликата идва от скоростната кутия.Различна предавка различни мощност и в.момент различен разход на гориво.
  • 100 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #98 от "Радев":

    Не е единственото! И пак бъркаш, аз тук в спора съм само с този ник! Колегата също е тук! Обича да ви задава задачи, но също е добре, защото човек се замисля за неща, които не е очаквал. Аз обяснявам с факти, елементарни за да може да разберете. Аз ти написах, графиките са ти верни, сметките сигурно също! Грешката ти е, че смяташ от максималната мощност (въртящ момент и конски сили) в тези обороти. А ти изкарваш максимална мощност, само при ускорение, а не при движение с една и съща скорост! Там ти е грешката! За това спора продължава, без край! Тези графика е направена на мотора под натоварване и ти дава, с какво разполагаш максимално от мощност при тези обороти! Примера на колегата, за водомера беше добър! Мощността се използва за ускорението, за това мощните коли ускоряват бързо. При една и съща скорост, всички изразходват горе-долу една мощност (зависи от съпротивленията на колата - аеродинамика, тегло, гуми и т. н.). За това Бугати например при 90, може да използва само 50 к. с. от 1000 които има, както и колата с 45 к. с. да върви с 90 км/ч! Но когато Бугати настъпи рязко, тогава мотора се натоварва с ускорението на колата и изкарва мощността (тогава мощността скача до 1000 к. с.)

    Коментиран от #101, #102, #104

  • 101 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #100 от "Офффф":

    Или не скача до 1000 к. с., а започва да върви по графиката! На тези обороти толкова въртящ момент и толкова конски сили! Но това е при ускорение!
  • 102 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Офффф":

    Писането с различни ник не те прави по умен.Започваш да спориш сам със себе си.Да нямаш раздвоение на личността?

    Коментиран от #103

  • 103 Офффф

    1 4 Отговор

    До коментар #102 от "Радев":

    Не пиша с различен ник! Тук по темата съм писал единствено с този. Не можеш ли да разбереш, че сме повече от един?
  • 104 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Офффф":

    Максималната мощност е при 4000 оборота.Всички останали данни са за различни режими на работа на двигателя при различни обороти мощност и въртящ момент.Ами провери ги тия сметки ако можеш?

    Коментиран от #105, #106, #107, #108, #109

  • 105 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Радев":

    Това е максималната мощност достигната на твоя мотор при тези обороти! Това не означава, че на тези обороти винаги използваш тази мощност от мотора! Пак пиша, че тези графики са под натоварване на мотора, за да се види мощността на мотора! Когато, човек кара използва толкова колкото му трябва от мотора, а не използва всичко това което може мотора!
  • 106 Елементарен въпрос, пак ще е без отговор

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Радев":

    При 4000 оборота, двигателя винаги ли работи на пълна мощност и максимален въртящ момент, или е възможно въртящия момент да бъде по-малко от максималния? За 99,99 99% от пишещите тук въпросът е риторичен, но да чуем твоя отговор. Ако въобще го чуем, защото отново ще се извъртиш но отговор няма да дадеш както винаги. Изненадай ме поне веднъж.

    Коментиран от #110

  • 107 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Радев":

    Радев, прочети коментари 38,39 мисля. Там където са статиите за Дино стенда. Там ти пише, втория закон на Нютон. Силата е равна на масата по ускорението. Прочети го добре. От там след това измерващ въртящия момент! Но за да измериш всичко, трябва да имаш УСКОРЕНИЕ! Това го нямаш, когато караш с постоянна скорост! Прочети там коментарите, може да ти се разясни!
  • 108 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Радев":

    Вторият закон на механиката (известен и като втори закон на Нютон) гласи: F=m.a (силата е равна на масата умножена по ускорението) F- е сила (Force) и се измерва в N - нютони m - е маса (Mаss) a - ускорение (acceleration) От тази формула излиза, че ако знаем колко е тежък ролера на диното и измерим неговото ускорение, ще разберем каква сила автомобила прилага към диното. Характеристиките на автомобила, които ни интересуват, са въртящ момент и мощност на автомобила. Дефиницията за въртящ момент е: M=F.d (Момента е равен на приложената сила, умножена по дължината на рамото към точка на прилагане) М - е въртящ момент (Мoment) и се измерва в Nm - нютонметри F - е сила (Force) и се измерва в N-нютони d - дължина на рамото към точката на прилагане на силата Измервайки силата, приложена към диностенда, можем да определим и въртящият момент, който автомобила упражнява към диностенда.
  • 109 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Радев":

    И от тази формула виждаш, че за да получиш максимален въртящ момент, трябва да имаш максимално ускоряване! Когато ускоряваш бавно(нормално), нямаш максимален въртящ момент, защото нямаш максимална сила и от там няма максимален въртящ момент! За всяко ускорение или въобще за всяко движение на колата, въртящия момент е различен, без значение от оборотите! Ако приложиш максимално ускорение, тогава вече въртящия момент и К.С. ще се увеличават с увеличаване на оборотите и ще ти излезе графиката по която смяташ!
  • 110 Радев

    4 1 Отговор

    До коментар #106 от "Елементарен въпрос, пак ще е без отговор":

    Максималният в.момент(1750об.) и максималната мощност(4000об.) се получават при различни обороти умньо.Останалите твои мъдрости няма да коментирам.Гаргарата продължава.

    Коментиран от #111, #112, #113, #114, #137

  • 111 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "Радев":

    Така е! Но те се получават при максимално ускорение!
  • 112 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "Радев":

    Максималния въртящ момент го изкарваш от 1750 оборота, но той продължава и нагоре да е същия, до към 4500 оборота може би, преди да започне да пада!

    Коментиран от #115

  • 113 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "Радев":

    Спора с теб е като с радио. И факти не могат да те убедят! Не факти-нищо не може да те убеди! 😂😂

    Коментиран от #116

  • 114 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "Радев":

    А за формулата, какво коментираш? Само не започвай да спориш и за нея! Не съм я мислил аз, Нютон я е мислил, с него спори!
  • 115 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #112 от "Офффф":

    Дал съм ти данните.Провери дали е същия.След 1750 оборота в.момент пада.
  • 116 Радев

    3 2 Отговор

    До коментар #113 от "Офффф":

    С изкривени факти и твоите теории няма да убедиш никого.Всички сметки ги има в коментар 26.Копира нещо от нета за дино стенда без да го разбираш.Всички данни съм ги сметнал теоретично по формули.Същите данни приблизитело ще получиш и при измерването на стенда.Нютон каква връзка има с автомобила.Четеш нещо но не го разбираш.Основната формула даваща връзката
    Мощност=Въртящ момент х Обороти.Трите параметъра се променят постоянно и връзката между тях е тази формула.

    Коментиран от #118, #119, #120, #124

  • 117 Фурнаджийска лопато

    0 4 Отговор
    При 4000 оборота, двигателя винаги ли работи на пълна мощност и максимален въртящ момент ЗА СЪОТВЕТНИТЕ ОБОРОТИ, или е възможно въртящия момент да бъде по-малко от максималния? НЕ СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ РАЗБИРАШ ВЪПРОСА. Задавам въпроса като за малоумници. Може ли при 4000 оборота, въртящият момент да е 100 или 50 нютонметра?
  • 118 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Копирал съм бил! А каква е формулата за въртящ момент? Дай нея? И след това въртящ момент по оборотите!

    Коментиран от #122

  • 119 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Радев не си никакъв инженер. Ако си, си скъсай дипломата.
  • 120 Кажи откъде взе въртящият момент

    0 4 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Точно там е разковничето. Не можеш да смяташ мощността която се предава на гумите чрез оборотите на гумите, но въртящ момент който няма нищо общо с движението на този автомобил. Въртящият момент НА ГУМИТЕ при една и съща скорост, например 50 км в час е абсолютно еднакъв. По това имаме ли спор?

    Коментиран от #121

  • 121 Офффф

    1 4 Отговор

    До коментар #120 от "Кажи откъде взе въртящият момент":

    С Радев не можеш да се разбереш! Приятен спор.

    Коментиран от #123

  • 122 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "Офффф":

    Ако беше учил щеше да знаеш!Има ги и в нета ако ги потърсиш.
    Пресмятам през гумите и трансмисията само оборотите на двигателя при движение на автомобила с определена скорост.Нищо не вдяваш нали?Пресмятанията ми са мощност и в.момент за двигателя не за колелата.По въпросите които ми задаваш разбирам че изобщо нищо не вдяваш.Дипломата скоро няма да ми трябва наближавам пенсия.Мога да ти я подаря да си имаш.

    Коментиран от #125

  • 123 Радев

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "Офффф":

    Тъкмо ще ти бъде по-лесно да пишеш с един ник!
  • 124 Хайде бе?

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Какво си сметнал? Сега погледнах. Има много цифри и една единствена полусметка за пета предавка. Колко е мощността на пета поне има ли някъде сметнато? А като не може на първа, защо не сметна колко е мощността за втора предавка? Дай поне тези две числа, за да кажеш, че си сметнал въобще нещо.

    Въпросът ми е при движение с 50км/ч колко е мощността:


    1. На двигателя на пета предавка
    2. На двигателя на втора предавка
    3. На гумите

    Коментиран от #131

  • 125 Офффф

    0 3 Отговор

    До коментар #122 от "Радев":

    Браво. На такива инженери са давали дипломи и заплати! На моите въпроси, въобще не отговори на нито един, но ми повтаряш всякакви други глупости!
  • 126 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "ФауВе":

    Зависимостта на момент, мощност и обороти е само една от многото формули. Самата мощност на ДВГ се определя по формулата: Ne=(pe * Vr * n) / (30 x t), където: Ne е ефективната мощност в КВт; pe е ефективното налягане при работния такт в МРа; Vr е работният обем на ДВГ в литри; n са оборотите; t е тактността на мотора. Както виждаш, при едни и същи обороти на мотора можеш да имаш различна мощност, като промениш ефективното налягане в цилиндрите. А това, става като променяш натискането на газта.

    Коментиран от #127, #128, #129, #130

  • 127 Браво Димов

    0 3 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Може да сме имали разногласия, но винаги е било удоволствие да споря с човек, който има познания по темата на спора и може да прави причинно следствени връзки.

    Радев все още не може да схване, че при движение с постоянна скорост, мощността също е постоянна, а само оборотите и въртящия момент на двигателя се променят спрямо тази мощност.
  • 128 Офффф

    0 3 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Димов, включи се малко, обясни на твоите хора! Голям спор, за елементарни неща! Интересни, нови елементарни!
  • 129 Чакам резултати от теста

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Щеше да тестваш мощността на инверторен двигател на празен ход при промяна на оборотите? Успя ли? Любопитен съм за резултатите.
  • 130 Офффф

    0 3 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    До Радев! Радев, чувал ли си тази формула? Аз не бях, но ти я описвах по-нагоре също с движение на круиз контрол на равно, на баир, на долу! С поддържане на едни и същи обороти, но с различна мощност. За да се поддържа равномерна скорост. Ето тук ти е формулата!

    Коментиран от #132

  • 131 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #124 от "Хайде бе?":

    Дал съм ти сметките. Няма полусметки.Ако не ги разбираш твой проблем.При 50 км/ч
    2 скорост при двигателя 62.67kw 179 Nm
    при полуосите 56.4kw 1292 Nm
    5 скорост двигателя 23.45kw 190.3Nm
    полуосите 21.1kw 484.9 Nm
  • 132 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "Офффф":

    Пак ползваш чужд ник за подкрепа.Ще се появи Димов и ще каже негов ли е коментара.
  • 133 Я да видим дали съм разбрал правилно

    1 3 Отговор
    По моите сметки излезе, че за движение с 50 км в час, според разхода на гориво мощността на двигателя е 5 киловата. Според формулата излиза че при 416 оборота на колелата, въртящия момент в случая е 114,83 нютон метра.

    Твърдиш, че при едни и същи условия, при 416 оборота на колелата, ако увеличиш въртящия момент на 484.9 Nm, тоест четири пъти увеличение, автомобила ще запази същата скорост на движение.

    После, ако увеличиш въртящия момент 10 пъти на 1292 Nm, автомобилът пак ще продължи да се движи с 50 километра в час? Някой яко е бягал от часовете по физика. Не говореше ли самият ти, за сваляне на предавка, когато гониш по-голямо ускорение? Според сметките ти, на втора скорост автомобила ще ускори два пъти по-бързо отколкото на пета, но пак според сметките ти, в никакъв случай няма да запази постоянната си скорост от 50 километра в час.

    Коментиран от #134

  • 134 Радев

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "Я да видим дали съм разбрал правилно":

    Колкото и да обяснявам пак няма да разбереш!
    На втора скорост за вдигнеш 3337 об. трябва да дадеш повече газ.Колата няма да ускорява ако поддържаш тези обороти.На пета с 1177 об. ще караш с малко газ.Колата няма да ускорява ако поддържаш тези обороти.За да ускориш трябва да дадеш още газ и да увеличиш оборотите.
    Разбира се че автомобила ще ускори на втора по-бързо.Мощността към колелата се увеличава от 21 на 56 kw 2.6 пъти.Вър.момент от 485 на 1292 Nm.С такава мощност и в.момент колата ще се изстреля.Забеляза ли от къде идва разликата на мощността и в. момент при 2 и 5 скорост?
    1. предавателните отношения на ск.кутия 2ск.-1.87 5ск.-0.66
    2.От оборотите.При малко газ на пета- 1177 оборота . при повече газ на втора- 3337 оборота.
    От това идва разликата.Обяснил съм го като за първолак.Който разбрал разбрал.

    Коментиран от #135

  • 135 Много си скаран с физиката

    1 3 Отговор

    До коментар #134 от "Радев":

    Да вземем това изказване "На пета с 1177 об. ще караш с малко газ.Колата няма да ускорява ако поддържаш тези обороти.За да ускориш трябва да дадеш още газ и да увеличиш оборотите."

    Твърдение, че с МАЛКО газ ще постигнеш МАКСИМАЛНИЯ ВЪЗМОЖЕН въртящ момент за съответните обороти, може да направи само някой абсолютен лаик, но в никакъв случай инженер, да не говорим за инженер по ДВГ.

    Второ, какъв е принципът за повишаване на оборотите? За да повишиш оборотите на равномерно движение, трябва да увеличиш въртящия момент. Сега ще обясниш ли как се повишава максималния въртящ момент, защото както твърдиш и заедно с мощността вече са максимални за съответните обороти и няма на къде да растат. Колкото и да натискаш газта, не можеш да ги повишиш. Твоята кола само 50 км в час ли вдига?

    Дали пък не съм прав и с малко газ на пета се поддържат 115 нютон метра на гумите, а като подадеш пълна газ, въртящия момент на гумите ще се повиши на 480 нютонметра и ще ускори автомобила от което ще се вдигнат и оборотите на гумите и двигателя?

    Коментиран от #139

  • 136 А ти дали ще разбереш

    1 3 Отговор
    Това е същото:"Колкото и да обяснявам пак няма да разбереш! На втора скорост за вдигнеш 3337 об. трябва да дадеш повече газ.Колата няма да ускорява ако поддържаш тези обороти."


    Я да видим тук ако дадеш газ как ще ускориш? Вече караш с максималният въртящ момент за 3337 оборота и колкото и газ да даваш по-голям няма да стане.

    Пък и с повишаване на оборотите, по твоите сметки при 3500 оборота мощността ще падне от 62.67kw на 57.7 kW , а въртящият момент от 179 Nm ще падне на 157.5 нютонметра, в сравнение с 3337 оборота. Каква ще е причината за повишаване на оборотите, след като и въртящият момент и мощността падат при подаване на газ? Не се ли усещаш че несъответствията станаха прекалено много, което е сигурен признак, че не ти излизат сметките?
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "Много си скаран с физиката":

    Много си зле.Като дадеш газ оборотите ще се вдигнат от 1177 на 1500 мощността от 23 ще стане 30 kw в. момент от 179 ще стане 193 Nm.
    Ускорението на автомобила става като дадеш газ и вдигнеш оборотите.С увеличението на оборотите се променят мощността и в. момент.Няма как да го обясня по-просто на човек който не е учил тия науки.Който разбрал разбрал.Утре съм на работа.

    Коментиран от #140, #143

  • 140 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Радев":

    За да може оборотите да станат от 1177 на 1178, трябва да повишиш мощността от 23.45kw поне на 23.46kw но не можеш, защото вече си достигнал 190.3Nm въртящият момент, който е максимално възможния.

    Колкото и да натискаш газта, нито въртящия момент, нито мощността ще се повиши, следователно няма как да увеличи скоростта, като вдигнеш оборотите. За ускорение ще ти трябва допълнителна мощност, а по твоите думи, ти вече си постигнал максималната мощност за съответните обороти и допълнително ускорение е физически невъзможно. За да караш с 1500 оборота, първо трябва да обясниш как си ги достигнал от 1177 с които си се движил преди това.

    Ако все още имаш някакво обяснение, погледни и мнение 136, където съвсем ще ти се изгуби логиката.

    Коментиран от #145

  • 141 Я си погледни сметките

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Радев":

    Значи караш на пета, даваш газ, мощността се увеличава, оборотите се увеличават и автомобила увеличава скоростта си докато достигнеш до максималната мощност на 3000 оборота 58.9kW подаваш още малко газ и мощността започва да пада. Какво се случва с падане на мощността? Скоростта вдига ли се или пада, а с нея и оборотите. Как достигаш до 3500 оборота, при които мощността вече е паднала на, 57.7kW, при положение че скоростта се е увеличила с 20%, а мощността за преодоляване на челното съпротивление се е увеличила с 40%? Виждаш ли колко са ти кухи сметките? За какво ми беше да ги проверявам, като няма никаква логика в това, което си написал от която и ПРАКТИЧЕСКА гледна точка да го погледнеш. ВСИЧКО КОЕТО СИ НАПИСАЛ Е В КОНФЛИКТ С РЕАЛНОСТТА.
  • 142 Асдф

    1 1 Отговор
    Разпиляхте го това момче Радев. Стига че няма да може да заспи
  • 143 Не учил такива науки

    0 1 Отговор

    До коментар #139 от "Радев":

    Понеже съм прост и не разбирам, ще ми кажеш ли каква е мощността и КПД при 100 километра в час на твоя автомобил? Благодаря предварително!

    Коментиран от #144

  • 144 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "Не учил такива науки":

    Очаквах да не разбереш нищо.Мощността пада чак след 4000 оборота.Виж данните в коментар 26.Науки които не си учил е напълно нормално да не разбираш.
    Пак пишеш с различни ник.Чао!Отивам на работа да си заработвам инженерната заплата.

    Коментиран от #146, #148

  • 145 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "Дрън-дрън":

    Караш с постоянна скорост при 1200 оборота.Започваш да ускоряваш автомобила като даваш газ.Двигателя започва да гори повече гориво и да вдига оборотите като се увеличава мощността и върт. момент.От това по просто не мога да го обясня.

    Коментиран от #147

  • 146 Гледам коментар 26

    0 1 Отговор

    До коментар #144 от "Радев":

    Караш със 3000 об/мин 58.9kW 187.5Nm и натискаш газта.
    Колко е мощността и въртящият момент при 3500 и с колко киловата се увеличила мощността? А с колко се е вдигнал въртящия момент? Коя е причината за ускорението?

    Коментиран от #151

  • 147 Офффф

    1 0 Отговор

    До коментар #145 от "Радев":

    А защо увеличава разхода, без да увеличава оборотите, когато тръгне от равно към нагоре? Можеш ли да обясниш? Това е мой въпрос, а не на колегата. На мои въпроси, не си отговарял!

    Коментиран от #152

  • 148 Учтиво попитах

    1 0 Отговор

    До коментар #144 от "Радев":

    ...каква е мощността и КПД при 100 километра в час на твоя автомобил? Благодаря предварително!

    Коментиран от #149, #153

  • 149 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Учтиво попитах":

    Учтиво ще ти отговоря когато съм в почивка.
  • 150 Благодаря!

    0 1 Отговор
    Да уточня .За пета предавка.
  • 151 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "Гледам коментар 26":

    при 3000 58.9 kw 187 Nm
    при 3500 64.1 kw 174 Nm
    Да видях грешката си при въвеждането на данните. Браво!
  • 152 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Офффф":

    Разхода се увеличава от наклона.Даваш газ оборотите не се увеличават защото има загуби за преодоляване на наклона.

    Коментиран от #156

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Радев

    1 0 Отговор
    48 кв 195 нм

    Коментиран от #157, #162

  • 156 Офффф

    0 1 Отговор

    До коментар #152 от "Радев":

    😂😂Тези "загуби" не са ли всъщност увеличаване мощността на мотора?

    Коментиран от #158

  • 157 Това за 100км/ч ли е?

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Радев":

    А КПД?

    Коментиран от #159

  • 158 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "Офффф":

    Да така е.

    Коментиран от #160

  • 159 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Това за 100км/ч ли е?":

    Да при 100 км/ч.Кпд без данни как да ти го сметна?

    Коментиран от #161

  • 160 Офффф

    2 0 Отговор

    До коментар #158 от "Радев":

    Така е, да. Значи си излиза, че мощността зависи от натоварването, при равномерна скорост. По равно, малко натоварване, по-ниска мощност, по-нисък разход. По баир, нужна по-висока мощност, по-висок разход. Оборотите и скоростта е една и съща! Това ти показва, че не се взима максималния въртящ момент по графиката, защото графиката е направена под натоварване на мотора, а при поддържане на скорост не използва максимална мощност при тези обороти.
  • 161 Предположи?

    0 1 Отговор

    До коментар #159 от "Радев":

    Плюс минус 10 процента не са от значение. В кой интервал 10-20% 20-30 процента, 30-40 процента, 40-50%, над 50%?

    Пък нали каза, че имаш данни от peugeot.bg
  • 162 Да видим

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Радев":

    Значи ще изброя скорост и съответна мощност според тебе

    50 - 23.45kw
    100 -48kW
    150 -64kW

    Можеш ли да сметнеш колко kWh/100км ти харчи автомобила при съответните скорости, че аз се затруднявам. Нещо не ми излизат сметките.

    Коментиран от #163

  • 163 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #162 от "Да видим":

    Нямаш спиране! Сметни това предположи онова.Край!

    Коментиран от #164, #165, #167

  • 164 Аааа, усети ли се

    0 2 Отговор

    До коментар #163 от "Радев":

    Оставих удоволствието да сметнеш на тебе, за да не ти развалям изненадата.

    Без да ползвам калкулатор, излиза че работата която е извършил двигателя за 100 километра при :

    50 км/ч - 47kWh
    100км/ч - 48kWh
    150км/ч - 42kWh

    Неслучайно те попитах и за КПД за да ти го обърна в горивен еквивалент. Дори при безумните 40% КПД, това ще означава

    50км/ч - 11,7 л/100км
    100км/ч -12 л/100км
    150км/ч - 10,5 л/100км

    Добре звучи, а? Нормално ли ти се струва? Толкова ли ти гори автомобила?
  • 165 Според физиката

    0 1 Отговор

    До коментар #163 от "Радев":

    При удвояване на скоростта, мощността за преодоляване на въздушното съпротивление се увеличава четири пъти.

    Тоест ако за движение с 50 км в час си използвал 23,45kW, ако автомобила ти спазва физичните закони, би трябвало да се нуждае от около 94kW мощност при 100 км/ч. Тоест твоя автомобил въобще не би трябвало да може да вдигне 100 км/ч, да не говорим за 150.
  • 166 Сега по моите сметки

    0 2 Отговор
    Ако се върнем на моите сметки на онези 5 киловата при 50 км/ч 2,5/100, за

    100 км/ч - 20kW - 5/100
    150 км/ч - 40kW - 7,5/100

    Това не ти ли звучи по-разумно? Сам можеш да си ги обърнеш в обороти и Нютонметри. Тогава ЧАК като натиснеш газта до дупка, Нютон метрите ще се увеличат до онези, които ги пише в характеристиките и колкото повече са от настоящите, толкова по-бързо ще е ускорението.

    Коментиран от #177

  • 167 ФауВе

    3 0 Отговор

    До коментар #163 от "Радев":

    Ако само беше му написал, че е прав, още в предишната статия, щеше да си спестиш толкова вечери загубени в безсмислен спор. Защо мислиш, че другите не се занимават с него? Този докато не докаже, че земята не е кръгла не спира.

    Коментиран от #168, #169, #170, #173

  • 168 Вярно е

    2 3 Отговор

    До коментар #167 от "ФауВе":

    Щеше да си спести доста срамни ситуации. В крайна сметка, моите сметки от преди 4 теми продължават да излизат същите, а неговите сметки все не излизат.

    Разхода на твоя автомобил по неговите сметки ли харчи или по моите? Поне веднъж някакви аргументи ще включиш ли в спора вместо обичайните обиди, за разнообразие?
  • 169 Всеки знае

    0 4 Отговор

    До коментар #167 от "ФауВе":

    Земята НЕ Е кръгла. Само неграмотен човек може да твърди, че е кръгла, ако щом ВЯРВАШ...

    Не мисля, че съм способен да те разубедя в противното. Оставям те да ВЯРВАШ.

    Коментиран от #178, #182, #183, #185

  • 170 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #167 от "ФауВе":

    Правя си гаргара с него.Той не се усеща и ми дава някакви данни без да показва изчисления развива ми абсурдни теории.Доставя ми удоволствие да смятам и да го оборвам със числа.

    Коментиран от #171

  • 171 Така де

    0 0 Отговор

    До коментар #170 от "Радев":

    И двамата правим сметки, ама моите излизате твоите не излизат. После че ми е грешката в сметките от коментари 164, 165 и 166? Две различни сметки, две различни доказателства, че не ти излизат сметките.

    Пак питам това дето си сметнал ли ти е разхода на автомобила. Питам за ТВОЯ автомобил и ТВОИТЕ сметки. Разхода по сметките ти съвпада ли с реалността. Моите сметки съвпадат ли с ТВОЯ РЕАЛЕН разход.

    Коментиран от #172

  • 172 Писах в движение, дори. Редактирано

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "Така де":

    И двамата правим сметки, ама моите излизат, а твоите не излизат. Посочи ми е грешката в сметките от коментари 164, 165 и 166?

    Две различни сметки, две различни доказателства, че не ти излизат сметките.

    Пак питам - това дето си сметнал ли ти е разхода на автомобила. Питам за ТВОЯ автомобил и ТВОИТЕ сметки. Разхода по сметките ТИ, съвпада ли с реалността? Моите сметки съвпадат ли с ТВОЯ РЕАЛЕН разход?

    Коментиран от #174

  • 173 Радев

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "ФауВе":

    Във формулата за въздушното съпротивление скоростта е на квадрат и наистина увеличението е 4 пъти.Обаче това е съпротивителна сила и се измерва в нютони.Специалиста я смята в киловати.От това следва че и мощността трябва да е 4 пъти по голяма.Ябълки круши то стана компот!

    Коментиран от #176, #180, #197

  • 174 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #172 от "Писах в движение, дори. Редактирано":

    ГЕНИЙ ГЕНИЙ си ти!
  • 175 Второто пак беше в движение

    0 1 Отговор
    И вместо сори, в заглавието съм написал дори. Даже сега, редактора отново поправи сори на дори.

    И не съм аз гения. Някой друг е измислил гласовото въвеждане на текст, а аз само го използвам. Точно както използвам и графиките, които някой друг е направил.
    onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/16c69a55-daeb-4a6e-a87e-4b47a16ad314/nfg012.gif

    Както виждаш, четири пъти повече сила в нютони се преодоляват с четири пъти повече мощност в киловати и графиката и зависимостта от скоростта се запазва същата. Всеки инженер го знае. Дори всеки който е завършил техникум. Не е нужно да си гений.
  • 176 Я вземи сметни, нали си гений

    0 2 Отговор

    До коментар #173 от "Радев":

    Прехвърли през всички формули които знаеш да видим какво ще стане? Твоето е манджа с грозде. Никъде във формулата ти няма връзка със скоростта и необходимата мощност. Хайде погледни графиката и кажи дали не съвпада с моите резултати. покажи ми една твоя сметка която да съвпада с реалността? Поне една? Защо въобще ми трябва да проверявам твоя сметка, в която си изкарал че една чашка с кафе тежи тон и половина? Направо ти казвам, че говориш глупости без да проверявам нищо.
  • 177 Виктор

    5 0 Отговор

    До коментар #166 от "Сега по моите сметки":

    5 кв за автомобил при 50км? По добре да си монтираш двигател от косачка.С 5 кв автомобила няма изобщо да се движи.Само механичните загуби , загубите от съпротивителните сили са по големи от 5 кв.Големи щуротии си написал.

    Коментиран от #179

  • 178 Виктор

    3 0 Отговор

    До коментар #169 от "Всеки знае":

    Вземай кирката и лопатата и да я заравниш цялата! ВЕДНАГА!Ти наистина си гении само за гаргара!

    Коментиран от #181

  • 179 Това ли е новият ник?

    1 4 Отговор

    До коментар #177 от "Виктор":

    Видя ли картинката в мнение 175? Научете се да четете графики бе хора! Отделно са дали механичните загуби, които чак през 180 километра в час стават 5 киловата.

    Че какво те учудват 5 киловата мощност за 50 километра в час? 2,5 тонната Тесла модел S с мощност 700 коня, измина 1078 километра за 27часа с 98,4kWh , което е 9,1 kWh от батерията до колелата с всички загуби за 100 километра, при скорост 40 километра в час. Можеш ли да сметнеш с каква мощност се е движила? По моите сметки 3,64kW от батерията. Ако приемем 80% КПД, до колелата са доставени малко под 3kW.
  • 180 Много ми е интересно

    0 3 Отговор

    До коментар #173 от "Радев":

    Каква ще е мощността с мощност нс двигателя 700коня на Тесла, при движение с 100 километра в час, като се има предвид постоянният въртящ момент на графиката и паспортните дании. По твоята формула, ще излезе, че Тесла поддържа 125 километра в час със 700 коня като тази мощност е една и съща до достигане 250 км максимална скорост. Това ти го казвам без да смятам, ти ако искаш смятай да видиш, че ще излезе така. За разлика от тебе, освен че мога да ги чета, мога и сам да съставям графики.
  • 181 Ей го още един с плоско мислене

    0 4 Отговор

    До коментар #178 от "Виктор":

    Ами не, не е кръгла земята. Вярно е готино да си прави гаргара с вас човек. Опитвате се да се правите на умни, като говорите глупости, които смятате за верни. Трудно ви е да погледнете от друга гледна точка, за да си направите проверка на твърдението. Плоско, мнооого плоско мислене.
  • 182 Радка дълбоката

    3 0 Отговор

    До коментар #169 от "Всеки знае":

    Земята плоска? Аз си мислех земята за квадратна.

    Коментиран от #184

  • 183 най Шише

    3 0 Отговор

    До коментар #169 от "Всеки знае":

    Момче, ти да не си от чипираните примати на Мъск бе?
  • 184 Плоска

    2 3 Отговор

    До коментар #182 от "Радка дълбоката":

    Ти е главата

    Коментиран от #186

  • 185 Onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #169 от "Всеки знае":

    Ти пиеш ли си хапчетата?Толкова ти позволява това в черепа ти ако изобщо там има нещо.
  • 186 Радка дълбоката

    3 0 Отговор

    До коментар #184 от "Плоска":

    Твоята глава е плоска.
  • 187 Преброяване на дивите зайци

    0 4 Отговор
    Поне разбрах кой ми слага минусите. Агитката на антиелектриците. По акъла ще ги познаете. Сега остана и Радев да си върне жеста да застане на страната на ФауВе, че земята е кръгла. Толкова сте наивни, че вярвате и повтаряте като папагали каквото и да ви се каже, без да се замислите дали е вярно. Повечето от вас вярват, че земята е кръгла, а аз съм тръгнал да ви обяснявам за въртящ момент на двигател.

    Коментиран от #188, #191

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Гост

    4 0 Отговор
    При 5 кв при 50 км в чac кoлaтa нямa дa ce движи пo твoятa грaфикa oт пocт 175 имaш 2кв oт въздушнo и 2кв oт cъпрoтивлeниe при търкaлянe.
    2+2=4 5-4=1кв и c тaзи мoщнocт щe пoдържaш 50 км в чac.При 100км в чac имaш 10+5=15 кв зaгуби 20-15=5кв зa дa пoдържaш 100 км в чac.Тoвa e нeвъзмoжнo.
    Дaннитe нa кoлeгaтa ca рeaлни 23 и 48 кв.Caмo нe рaзбрaх зaщo ключвaш кпд при cмятaнeтo нa рaзхoдa кaтo кпд вeчe вeднъж e включeнo.Щe излeзe твърдeниeтo нa кoлeгитe дa e вярнo чe ce измятaш кaтo лoпaтa фурнaджииcкa зa дa ce изкaрaш ти прaв.Рaзхoдa нa гoривo cи гo зaвишил cякaш тoвa e кaмиoн.Нямa нищo вярнo в изчиcлeниятa ти.

    Коментиран от #192

  • 191 антиелектрик

    4 0 Отговор

    До коментар #187 от "Преброяване на дивите зайци":

    Ааааа, усети ли се.Видим ли "новата изцепка на многониковия коментатор" и сме там.Каква е формата на земята?Прост въпрос.
  • 192 Антиелектрик = антимислене

    0 3 Отговор

    До коментар #190 от "Гост":

    Ако от лявата страна на везната имаш "2кв oт въздушнo и 2кв oт cъпрoтивлeниe при търкaлянe" а от дясната 5kW, накъде ще се наклони везната и колко трябва да стане от дясната страна за да се уравновеси везната за да се поддържа точно тази скорост?

    Коментиран от #193

  • 193 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #192 от "Антиелектрик = антимислене":

    сигурно ще ми сервираш новата си революционна теория.

    Коментиран от #195

  • 194 1234

    3 1 Отговор
    С пет киловата няма да задвижиш един тон кола или два тона тесла.Първите коли при 100г. са били с такава мощност и едва са пъплели с 5-10 км в час.

    Коментиран от #196

  • 195 Каква теория бе, антимислене

    0 4 Отговор

    До коментар #193 от "Гост":

    В практиката, мощността за движение при определена скорост е равна на мощността необходима за преодоляване на механичните загуби плюс мощността на аеродинамичното съпротивление. Питаш за теорията на две плюс две.
  • 196 Антимисленето не прощава на никой

    0 4 Отговор

    До коментар #194 от "1234":

    Каква е била мощността, ако за 27 часа са използвани 98,4 киловатчаса. Поне за толкова ще ти стигнат ли математическите умения. Подсказка за не толкова добри по математика - ползвай калкулатор. Очаквам резултата от ПРАКТИЧЕСКИЯ документирано експеримент.
  • 197 Радев видя ли картинката

    0 5 Отговор

    До коментар #173 от "Радев":

    Няма ли накрая да си ползваш Ника, поне да им обясниш кръгла ли е земята на твоите антимислители?
  • 198 Гост

    4 0 Отговор
    ако мощноста на автомобила е равна на мощноста на загубите автомобила няма да се движи умньо.

    Коментиран от #199, #200, #201

  • 199 Страхотна теория

    0 4 Отговор

    До коментар #198 от "Гост":

    Гений. Кандидатствай за нобелова награда!
  • 200 Ба си

    0 3 Отговор

    До коментар #198 от "Гост":

    Тук наистина доста ограничени! И тези хора спорят за коли! След като имаш достатъчно мощност да преодолееш съпротивлението при търкаляне и въздушното, това ти е движение бе мъжки! Къде ви намират такива?
  • 201 Ба си

    0 3 Отговор

    До коментар #198 от "Гост":

    Тя ако не се движи, какви загуби ще има на съпротивление и търкаляне? Ба си нобела! 😂😂😂
  • 202 Владо

    3 0 Отговор
    Автомобилния ерудит,форумния инженер пак спори.Тия 5 киловата умножено по механичното кпд 0,9 дава 4,5 киловата.Ше ти стигнат ли да преодолееш загубите при движение?На първия по-сериозен баир и колата ще тръгне назад.Бай Ганьо разбира от политика,футбол и автомобили.Ти си от този вид разбирачи.Щом разбираш от автомобили защо не работиш в BMW Мерседес Vw или Тесла ,а само пишеш простотии по форумите?

    Коментиран от #203

  • 203 Тези ги обяснявай на Радев

    0 3 Отговор

    До коментар #202 от "Владо":

    Защото в момента ми повтаряш думите. Радев твърдеше, че при определени обороти, двигателя винаги има една и съща мощност, която не се променя и е максималната за тези обороти, но пък според него, тази максимална мощност се поддържала с почти ненатиснат педала на газта.

    Аз от друга страна твърдях, че за едни и същи обороти на двигателя, мощността може да варира в много широки граници в зависимост от скоростта на движение, наклона, теглото на автомобила и скоростта на вятъра.

    По формулите, в случая с баира, ще добавим определена мощност, която зависи от наклона на терена и теглото на автомобила. Същата тази мощност ще я извадим при спускане на наклона. И ето оборотите на двигателя са едни и същи, на мощността варира в много широки граници от отрицателна до максималната, а не е константна 23 киловата, както твърдят Радев и Гост. Сега остана да видим И ти ли твърдиш че константна ?
  • 204 1234

    4 0 Отговор
    Защо Тесла слага електродвигатели по 200 к.с като ще се ползват само 5 киловата?Могат да сложат по-малък.Защо автомобилите са с двигатели по 100 к.с щом 5 киловата са достатъчни?Могат да сложат двигател от косачка.Теорията ти е смешна.

    Коментиран от #213

  • 205 Радев, къде си?

    1 3 Отговор
    Толкова ли си ценен за компанията че работиш вече няколко денонощия без почивка?

    Много странно от твое име започнаха да пишат хора, които досега вече четири теми и няколкостотин мнения и дума не бяха казали по казуса. Изведнъж се появиха и започнаха да ти повтарят небивалиците за постоянна мощност, че караш peugeot с двигател перпетум мобиле с 200% КПД, кръгла земя и така нататък, а в същото време тебе никакъв те няма? Обикновено в потънала тема четем и пишем само ние двамата. Странно, много странно, та чак подозрително.
  • 206 Не е теория, а практика

    0 3 Отговор
    Слагат защото имат мисия. Искат да докажат на такива лаици като вас, че потенциалът на електромобилите е огромен и дори 700 коня двигател, може да харчи колкото 70 коня.

    Ако поне малко се интересуваше от автомобили, щеше да знаеш, че от мощността зависи както ускорението, така и максималната скорост. Тесла не е направена да се движи с 50 километра в час, нито да ускорява като бабичка.
  • 207 Владо

    3 0 Отговор
    Достатъчно е Радев да напише по форумите за новите ти изцепки и веднага сме тук.Една проста формула P=M.n да не разбереш.Аз съм на работа в момента.А ти си в къщи пред компютъра форумен инженере.

    Коментиран от #209, #210

  • 208 И предишното беше към теб

    0 3 Отговор
    Ако си внимавал, щеше да разбереш че при удвояване на скоростта, необходимата мощност се увеличава 4 пъти. Ако погледнеш графиката, ще видиш, че автомобила на Радев не може да вдигне повече от 160, защото няма да му стигне мощност. Даже и толкова не знам дали ще може да вдигне, защото над 4000 оборота му падаше мощността, но не ми се проверява чак толкова точно. Важното е че графиката сравнително точно описва реалният опит на Радев, но той все още не може да го разбере

    Ако при 50 км в час ти трябват 5 киловата, то при 100 километра в час вече ти трябват 20 киловата, при 200 стават 80 киловата, освен тях ти трябва ДОПЪЛНИТЕЛНА мощност за ускорение до 250.

    Освен това, трябва да се прави огромна разлика между пикова и номинална мощност на електродвигател. Пиковата понякога е пет пъти по-висока от номиналната. Пиковата може да се поддържа секунди, а номиналната часове.
  • 209 Ти като разбираш

    0 3 Отговор

    До коментар #207 от "Владо":

    Сметна ли каква мощност е поддържала Тесла 27 часа за да и стигнат 98 киловатчаса? Кажи цифрата де и да приключваме спора? Близо ли е до 24 киловата, за които твърдят инженерите. Може да направиш и обратната сметка.колко енергия ще е необходима за поддържане на 24 киловата в продължение на 27 часа? Аз понеже съм лаик, изкарвам 621 киловатчаса. Ти колко изкара? Моля за цифри, а не квалификации и обиди.
  • 210 Пия си кафето

    0 3 Отговор

    До коментар #207 от "Владо":

    За разлика от вас, сам си определям работното време, защото не съм на заплата някъде. Мога да си позволя да се позабавлявам с вас, да видя в каква реалност живеете, защото сметките ви определено не се отнасят за нашата планета.

    Не иска да коментираш как по тази същата формула, Радев изкара че неговия автомобил има 200% КПД?
  • 211 1234

    3 0 Отговор
    Повтаря ли сме думите на Радев.Дрън дрън.Това е теория от учебниците за ДВГ които ти не си чел.

    Коментиран от #212

  • 212 В кой учебник

    0 3 Отговор

    До коментар #211 от "1234":

    Пише, че мощността на ДВГ за определени обороти е константа? Единствения форум за който се сещам е мазето нет. Само там се говори за двигатели с КПД над 200%. Но пък дори там не вярват земята да е кръгла, та явно има някой още по пропаднал форум в който сте се събрали. Няма такива учебници и няма такива факти, всичко е плод на вашата фантазия.
  • 213 Ба си

    0 3 Отговор

    До коментар #204 от "1234":

    Много зле тези хора! И един ДВГ мотор харчи 3.5 на 100 при 50 на 5-та, обаче бензиновата помпа е направена с капацитет 80 литра на час! А и както харчи 3.5 при 50, харчи и 15 на 100 при 200! Много се излагате момчета.
  • 214 Ба си

    0 3 Отговор
    Мощността ви трябва за ускорение. При поддържане на постоянна скорост, е нужна малка мощност. За да ускори до 50 ти трябва повече, от колкото да поддържа 50. А за поддържане на тази скорост, ти трябва мощност колкото да преодолее съпротивлението на триене и въздушното!
  • 215 1234

    3 0 Отговор
    Не знаеш по кой учебник ,не знаеш как се пресмятат мощност и момент на двигател.Да ти дам начални данни за да пресметнеш да проверим дали можеш?
  • 216 1234

    3 0 Отговор
    75кв при 3500 оборота
    300Nm при 1750 оборота
    Пресметни мощност и въртящ момент при 1200 оборота , моля.

    Коментиран от #218, #219

  • 217 Владо

    3 0 Отговор
    Цял ден си по форумите.Едва ли работиш нещо.Сигурно мама ти оставя сутрин стотинки за закуска, кафе и цигари до компютъра форумен инженере.

    Коментиран от #220

  • 218 Не се смята бе умник

    1 3 Отговор

    До коментар #216 от "1234":

    Всеки двигател си има своя собствена работна характеристика за максимален въртящ момент при определени обороти. Тези данни се взимат от работната характеристика. Двигателя в 99, 9999999999 процента от случаите, почти никога не работи на този максимален въртящ момент. При смятане за поддържане на постоянна скорост, се взема за отправна точка въртящият момент или мощността на колелата и оттам се смята въртящия момент на двигателя спрямо предавката и загубите от трансмисията.
  • 219 Хайде да те видим тебе

    0 3 Отговор

    До коментар #216 от "1234":

    Хайде сега ти да ми сметнеш нещо което се смята. Колко е КПД на двигател, който за 48kWh извършена работа е изразходвал 25kWh енергия.
  • 220 Хайде по темата. Стига тролене

    1 3 Отговор

    До коментар #217 от "Владо":

    Стига с тролски похвати да изместваш техническа тема към личностни нападки. Вместо това използвай цифри, факти и практически примери. Виждаш че практическия пример на Радев въобще не съвпада със сметките му и се покри от срам.
  • 221 1234

    3 0 Отговор
    Точно това те карам да пресметнеш.Част от работната характеристика на двигателя.Ако не ми дадеш данни ще считам че не знаеш начина за смятатане.Всеки инженер го знае.

    Коментиран от #226

  • 222 Владо

    3 1 Отговор
    Колегата Радев не се е скрил от срам,защото няма от какво да се срамува.Неговите коментари винаги са верни, сметките са точни.Той ти написа КРАЙ и се отказа от спора.Никой не иска да спори с теб.Такава репутация си си създал.Хората те взеха на майтап.
  • 223 1234

    3 0 Отговор
    Задал си въпроса наобратно.Толкова знаеш толко можеш.

    Коментиран от #224

  • 224 Кой въпрос съм задал на обратно

    1 2 Отговор

    До коментар #223 от "1234":

    48kWh работа с 25kWh енергия, числата са абсолютно точни. Колко е КПД?
  • 225 1234

    3 0 Отговор
    Хайде бе,две числа ли не можа да умножиш?Май не знаеш как инженере от форума.Не дадеш ли числа ще се изложиш тотално.

    Коментиран от #227

  • 226 Щом се смята и можеш

    0 3 Отговор

    До коментар #221 от "1234":

    Аз си признавам, че нито съм инженер, нито мога да го сметна. Ти щом можеш, сметни за двигател с 213kW на 5300rpm и 413Nm на 3900rpm.

    "Пресметни мощност и въртящ момент при 1000 оборота , моля."

    ..Ако не ми дадеш данни ще считам че не знаеш начина за смятатане.Всеки инженер го знае.
  • 227 Дай ги ти? Аз не мога.

    0 3 Отговор

    До коментар #225 от "1234":

    Пресметни мощност и въртящ момент при 1000 оборота , моля." ..Ако не ми дадеш данни ще считам че не знаеш начина за смятатане.Всеки инженер го знае.

    Чакам за КПД? Ти можеш ли? По лесно е, това поне мога.
  • 228 1234

    3 0 Отговор
    Като не можеш къде си тръгнал да спориш с инженерите? 46 кв и 369 Нм при 1000 оборота.За КПД.Не може с 25 кв енергия да получиш 48 кв работа.

    Коментиран от #229

  • 229 Не позна и двата резултата!

    0 3 Отговор

    До коментар #228 от "1234":

    Пробвай пак. За КПД цифрите са абсолютно точни. Все пак ги е дал инженер по ДВГ за неговия си автомобил. "НЕГОВИТЕ КОМЕНТАРИ ВИНАГИ СА ВЕРНИ, СМЕТКИТЕ СА ТОЧНИ." Недей така, ще му развалиш реномето на човека! Смятай, смятай, колко е КПД?

    Коментиран от #230

  • 230 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #229 от "Не позна и двата резултата!":

    Аз друго не съм и очаквал.По гръб не падаш.Пак се извърташ.Колеги са прави.

    Коментиран от #232, #233

  • 231 Колегата ти Радев

    0 3 Отговор
    Твърди, че на пета предавка с 50 км в час мощността му е 24kW, a автомобилът му харчи 2,5/100, дизел, който съдържа 25kWh енергия. Това са негови думи с които всички се съгласихте, така ли е. Защо тогава аз съм виновен?

    Аз само му повтарям думите и казвам, че е невъзможно да има 200% КПД. Ти на мое място ще паднеш ли по гръб? За мен е очевидно че това със сметки на абсолютен профан по темата. Въобще не ми трябва да проверявам каквото и да е.

    Коментиран от #234

  • 232 А ти дори основни неща не знаеш

    0 3 Отговор

    До коментар #230 от "1234":

    Можеш ли да сметнеш колко е въртящият момент при мощност 46 kW и 1000 оборота?
  • 233 Мълчанието на агнетата

    0 3 Отговор

    До коментар #230 от "1234":

    Май като видя какви ВЕРНИ коментари и ТОЧНИ сметки е писал гуруто ти, обяснено на прост език, ти си поредния, който ще замълчи засрамен. Още малко и за дядо Коледа ще му повярвате, ако каже че съществува на кръглата земя.
  • 234 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #231 от "Колегата ти Радев":

    Защо да не може.Ако автомобила има разход 100 гр/киловат.Вече разбрах не разбираш какво е КПД.Тези числа не са на Радев.Това са твои изчисления видях в коментарите.Пак преиначаваш в твоя полза лисицо хванах те.При 1000 об. 46 кв. въртящия момент е 439 Нм.Нарочно ти написах 369 да проверя дали внимаваш.

    Коментиран от #236, #237

  • 235 Владо

    3 0 Отговор
    Като гледам май ще те оставим да спориш сам със себе си.

    Коментиран от #238

  • 236 Ахааа!

    0 3 Отговор

    До коментар #234 от "1234":

    Кое не е писал Радев? Че разхода му е 2,5/100 при 50 километра в час или че мощността му е цитат от 131 мнение : "При 50 км/ч 2 скорост при двигателя 62.67kw 179 Nm при полуосите 56.4kw 1292 Nm 5 скорост двигателя 23.45kw 190.3Nm полуосите 21.1kw 484.9 Nm"

    Колко е КПД?
  • 237 Ами смятай

    0 3 Отговор

    До коментар #234 от "1234":

    При 100гр/kWh за 100км ще изразходи 4,69кг гориво. На теб оставям да сметнеш колко литра са. Само ще ти кажа, че в един килограм има повече от литър. Май се имота, като пате в кълчища.
  • 238 Не се притеснявай

    0 3 Отговор

    До коментар #235 от "Владо":

    Винаги ще останат глупаци, които вярват в перпетууммобиле. И аз мислех, че няма ама виж какъв купон е с тях, докато доказват съществуването му. Не само съществува, но дори го карат. Хората се борят за поне 101% КПД, нашите инженери вече гонят 200% КПД. Сега само ще сменят Ника и ще дойде следващия, който да ми обясни, че съм глупав за да не вярвам в перпетомобиле. Не се притеснявай.
  • 239 1234

    3 0 Отговор
    Специфичен разход на гориво 100 грама на киловат мощност.Точно там се извърташ и преиначаваш резултатите.

    Коментиран от #240

  • 240 Няма време

    1 3 Отговор

    До коментар #239 от "1234":

    Няма такъв термин. Грама за колко? За час, минута, секунда, ден?


    Какво НЕ е казал Радев? 2,5л/100 разход или 46,9kWh работа с това гориво? Значи от 25kWh енергийно съдържание на горивото, неговия двигател произвежда 46,9kWh механична енергия, а вие го аплодирате. После ме освирквате, че му казвам че греши?
  • 241 1234

    3 0 Отговор
    Подкрепяме го. Изчисленията му са абсолютно верни.Направих експеримента с каране на пета скорост на моята дизелова кола при 50 км/ч компютъра показа среден разход 3л/100 км.Защо да не му вярвам?А ти ми прехвърляш от мощност в киловати в литри/100км и резултатите ти са грешни.

    Коментиран от #242

  • 242 Кое не е вярно?

    0 3 Отговор

    До коментар #241 от "1234":

    При движение с мощност 23,45kW (грешно) сметната от Радев, за колко време ще изминеш 100км?

    2 часа с мощност 23,45 =46,9 свършена работа с изразходени 2,5л по 10kWh/литър =25kWh

    Посочи ми грешката?
  • 243 1234

    3 0 Отговор
    Мощността е абсолютно вярна 23,459964 кв.Твоите сметки за разхода на гориво на 100 км са грешни.

    Коментиран от #244

  • 244 Сметни го ти де

    0 3 Отговор

    До коментар #243 от "1234":

    Колко киловатчаса енергия се съдържат в 2,5 литра дизелово гориво?
  • 245 Мълчанието на агнетата

    0 3 Отговор
    Ти да видиш? Май накрая схвана, че Радев наистина говори за перпетомобиле.
  • 246 1234

    3 0 Отговор
    Трябваше ми време да прочета всички постове за да намеря грешката ти.23,45 кв. е теоретична мощност при 1200 оборота пресметнати по формули.Загубите защо не си ги приспаднал?Радев ти го е казал,но ти не четеш постовете му.Загубите са за задвижване на алтернатора,водна помпа,горивна помпа,хидравлична помпа на кормилното управление,климатик,механичното кпд на трансмисията,триенето на гумите,въз.съпротивление и т.н.Без да знам какъв е двигателя на Радев пресметнах приблизително тези загуби 10 кв.При 24 кв произведени 24-10 =14 кв. Оставям те сам да сметнеш механичното кпд=14:24=?
  • 247 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.

  • 248 Тъп та дрънка

    0 3 Отговор
    Това ли успя да измислиш за цяло денонощие?
    Имаш ли някакво понятие какво е 10 киловата мощност? Хората са ти сметнали в графиката в мнение 175, че при 50 километра в час, мощността за тези неща е два киловата. Още два киловата са въздушното съпротивление, общо четири киловата. За какво се използват от останалите 20 киловата? За алтернатора? Можеш ли да сметнеш колко ще му е тока при само 12 киловата? Знам че не можеш затова ще ти кажа. 1000ампера!!! ХИЛЯДА АМПЕРА!!!

    Коментиран от #250

  • 249 Ако приемем, че си прав

    0 3 Отговор
    По принцип няма никакво значение за какво си ползвал получената механична мощност, защото няма как с 25 киловатчаса енергия, да накараш двигателя да работи два часа с 24 киловата мощност даже и на теория това е перпетум мобиле.

    При твоите криви сметки, 2 часа по 14кв пак са 28 киловатчаса работа от 25 киловатчаса гориво. Отново перпетум мобиле от втори вид.

    Давай следващите глупости, Радев? ИНЖЕНЕР Радев. Перпетум мобиле, плоска земя, какво ли друго следва?

    Коментиран от #251

  • 250 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #248 от "Тъп та дрънка":

    За разлика от теб аз мога да смятам.Изчислил съм колко мощност ми трябва за механичното задвижване на всичките тези агрегати 3,5кв..Въздушното съпротивление с триенето на гумите губят 4 кв.Кпд на трансмисията е 90% 24кв.Х0,9 =21,6 или губиш 2,4 кв.Или общо
    3,5+4+2,4=9,9 кв. загуби.От общо 24кв. вадим 9,9кв и полезната мощност е 10,1 кв.КПД се пресмята като разделиш полезната мощност на пълната мощност.КПД=14,1:24=0,5875 или 58,75%
    Радев най - малко 20 пъти ти е повторил за неразбирането ти на смисъла на кпд.

    Коментиран от #252

  • 251 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #249 от "Ако приемем, че си прав":

    Това са твои теории кпд не се пресмята така.Единия начин ти го описах в пост 250.Другия е през израходваното гориво.Имаш 2,5 л./100км.
    Трябва да изчислиш колко от горивото ще се превърне в топлина.И пак пресмяташ кпд.Това което ми описваш са твои измишльотини и ги няма в никой учебник.Не съм Радев не разбра ли? Той се отказа , както ще се откажа и аз.

    Коментиран от #253

  • 252 Дрън-дрън та пляс

    0 3 Отговор

    До коментар #250 от "1234":

    Къде ти е енергията на горивото бе умник? КПД е колко киловатЧАСА работа ще изкараш от киловатЧАС първична енергия, в случая дизел. Радев говори за 23,45kWh МЕХАНИЧНА ЕНЕРГИЯ подавана към скоростната кутия СЛЕД загубите.

    Ще ми кажеш ли, от къде се появиха тези 23,45kWh механична енергия от 12,5kWh гориво? Дори при 58,75% КПД (практически невъзможно, ама ти нали вярваш и в плоска земя) от 12,5kWh гориво, може да изкараш 7,34375kWh механична енергия. От къде се взеха допълнителни 16,10625kWh механична енергия, която била на вала на двигателя на Радев, докато по НЕГОВИ ДАННИ си кара с 50км/ч, разход 2,5л/100, 1200 об/мин на двигателя и 23,45kW мощност и 21.1kw мощност на ГУМИТЕ. Другия път вземи предвид мощността на ГУМИТЕ която е сметнал, като правиш свободни съчинения!
  • 253 Е така де

    0 3 Отговор

    До коментар #251 от "1234":

    Колко киловатЧАСА е енергийната стойност на 2,5л дизел? Колко киловатЧАСА от тях могат да се пренесат до гумите при най-високото КПД, което ти е известно? Достатъчно кратко и ясно ли зададох въпроса?
  • 254 Радев

    3 0 Отговор
    Благодаря колеги за помощта.Отсъствах няколко дни в командировка.Хванах още една грешка на форумния инженер.
    При движение с 50 км/ч за 1 час автомобила ще измине 50 км. и ще изгори 2.5 л гориво.За 2 часа -100км. и 5 л гориво.Видяхте ли къде е грешката?Разхода на гориво от 2.5 л/100км. изведнъж стана 2.5 л/час!
    Моето изчисление
    При движение с 50км/ч за 2 часа автомобила ще измине 100 км и ще изгори 2.5л/100км. защото толкова си гори.Да изчислим теоретичната мощността 23.45 кв. в литри дизел като знаем
    100кв.=10л. Или 23.45 кв.=2.345 л. гориво.Този теоретично пресметнат разход 2.345 л. е почти равен с показанията на компютъра 2.5 л/100 .Това показва че мощността е пресметната точно 23.45 кв.
    Тази грешка я видях веднага но ако я бях посочил щях да си разваля удоволствието да се гаргаря с форумния инженер.Мисля че толкова гаргара му е достатъчна Следващия път ще се замисли дали да спори с инженери!

    Коментиран от #255, #257

  • 255 Моя грешка господин инженер

    0 3 Отговор

    До коментар #254 от "Радев":

    Направо съм те надценил, че въобще ще разбереш какво пиша! Ти не си антиелектрик ти си инженер антимислене. Колко е в случая КПД тогава?

    От 25 kWh енергия, получаваш 23,45 киловатчаса полезна работа? Давай да видим поне ще може ли да сметнеш КПД и да кажеш толкова процента е?

    Коментиран от #256

  • 256 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #255 от "Моя грешка господин инженер":

    Не съм очаквал да разбереш!Колегата 1234 ти е написал как се смята кпд.Ти ми сравняваш мощност пресметната теоретично 23.45 кв. с мощност 25кв. пресметната от показанията за разхода на гориво от компютъра.Това е една и съща мощност пресметната по два различни начина.Кпд се пресмята като от вложената мощност се извади загубите на мощност.Колегата ти написал прочети.Който разбрал разбрал!

    Коментиран от #258

  • 257 Чакам отговор на 253

    0 3 Отговор

    До коментар #254 от "Радев":

    Обърни внимание на големите букви.
  • 258 По-прост въпрос

    0 3 Отговор

    До коментар #256 от "Радев":

    От колко литра гориво, може да получиш 21 киловатчаса на гумите?
  • 259 Радев

    3 0 Отговор
    Не смятам да продължам спора.Каквото имах за казване го казах.Данните съм взел от нета 1 кв=0.085кг=0.1 литър дизел.

    Коментиран от #260, #261

  • 260 Тези данни са вярни

    0 3 Отговор

    До коментар #259 от "Радев":

    В един литър дизел има 10 киловатчаса енергия. Кажи колко е КПД от резервоара до гумите откъдето тръгна спора? Аз продължавам да твърдя че 10% градско и 28% магистрала са абсолютно реални данни. Ти си този който твърди, че кара перпетум мобиле и даже не се усещаш, че продължаваш да твърдиш за почти 200% КПД, точно както твоите дружки антимислители твърдяха, че земята е плоска и ме пращаха да се прегледам, като им казвах че не е.
  • 261 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #259 от "Радев":

    Добре колега приключваме.Ако ти трябвам пиши пак беше ми много забавно.Този форумния продължава да вярва за 10 % кпд на комън рейл дизела все едно е парна машина.

    Коментиран от #262

  • 262 И теб те видяхме, антимислителю

    0 3 Отговор

    До коментар #261 от "1234":

    Не се и надявам да направиш разлика между МАКСИМАЛНА ефективност на САМО на ДВГ и ефективност от резервоара до колелата на ЦЕЛИЯ автомобил с включени ускорения, спирания, превключване на предавките и работа на място. Да не говори за разлика между максимална ефективност и моментна ефективност.

    Какво ли да се надявам, че ще разберете, като все още твърдите за почти 200% КПД, резервоара до колелата.

    Освен това :


    1. ВЯРВАТЕ, че можете да получите 42 киловатчаса енергия на колелата от 25 киловатчаса енергийно съдържание на горивото.

    2. ВЯРВАТЕ, че земята е плоска.

    3. ВЯРВАТЕ, че 2+2= 23,45 Т.е. че за преодоляване на 2 киловата загуби от триене плюс 2 киловата челно съпротивление, са необходими 23,45 киловата мощност за да се балансира уравнението и автомобилът да се движи с постоянна скорост.

    4. Вярвате, че мощността на двигателя зависи само от оборотите, защото въртящият момент за тези обороти е винаги един и същ и при 1200 оборота мощността винаги е 23,45 kW, независимо от товара. Автомобила може да е със закачено ремарке или празен, може да се движи по баир нагоре или надолу, но това няма никакво значение за вас. Мощността при всички изброени случаи е точно 23,45 киловата, ако оборотите са 1200, защото така пише в техническите характеристики на автомобила.

    Коментиран от #263

  • 263 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #262 от "И теб те видяхме, антимислителю":

    Да вземеш да напишеш книга, сигурно ще стане бестселър

    Коментиран от #264

  • 264 Не мисля! На никой няма да е интересна

    0 2 Отговор

    До коментар #263 от "1234":

    Кой обича да чете баналности, който ви повтарям. Че няма перпето мобиле, че земята не е плоска, че като караш на пета с 1200 оборота, колата харчи повече, като качваш баир отколкото на равно, ако тоз пускаш същия този баир не харчи нищо, въпреки че продължаваш да поддържаш 1200 оборота. Това са баналности които ги знае всеки ученик. Кой ще ми чете книгата, въпреки че на вас тези неща ви се струват като написани от луд който не си е пил хапчетата и написаното ви звучи като научна фантастика. Я си карайте перпетомобилета и вервайте в плоската Земя и дядо Коледа.

    Поне недейте да пишете, ако не държите да се излагате.

    Коментиран от #266

  • 265 Някой все пак ще отговори ли?

    0 2 Отговор
    На мнения 253 или 258? Ако отговорите, приключваме спора тихо и кротко, ако не, този път аз ще ви разнеса из форумите и темите какви сте ги плещили тук за перпетум мобиле и плоска земя. Каквото повикало, такова се обадило.
  • 266 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #264 от "Не мисля! На никой няма да е интересна":

    Успех! Вече сме те по разнесли по форумите хахахахаха не чуваш ли смеха хахахахаха

    Коментиран от #267

  • 267 Интересно ми е

    0 1 Отговор

    До коментар #266 от "1234":

    Какво точно пишете? Че съм глупака който не вярва в перпетуум мобиле