30 Септември, 2020 10:46 2 579 7

Преработени боклуци за салоните на Jaguar и Land Rover

  • jaguar-
  • land rover-
  • econyl

Британският производител на луксозни автомобили Jaguar Land Rover ще използва за салоните им синтетичната тъкан Econyl, получавана от преработката на смет. Производството на този материал отделя 90% по-малко парникови газове в атмосферата, което го прави несравнимо по-екологичен.

Econyl, наричан още регенериран найлон, е разработен от американската компания Aquafil през 2011 г. Суровината са него се добива от пластмаси, изрезки от платове, стари килими и рибарски мрежи, събирани от океана и сметищата. Тъканта вече се използва в модната индустрия - например за изработката на каишки за часовници.

Преработени боклуци за салоните на Jaguar и Land Rover

За създаването на 10 000 тона Econyl се икономисват 70 000 барела нефт и се отделят 65 100 тона въглероден двуокис по-малко. На първо време материалът ще се използва за мокетите и стелките в автомобилите на Jaguar и Land Rover, а на по-късен етап с него ще започнат да се тапицират и седалките.

JLR и сега предлага екологични материали за моделите си. Range Rover Evoque, например, може да се поръча със салон от тъканта Eucalyptus с естествени влакна, а Jaguar I-Pace - с текстил от премиум клас Kvadrat, който се произвежда от 53 пластмасови бутилки в съчетание с изкуствена кожа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биче

    17 13 Отговор
    Нормално ..след като правят боклуци !
  • 2 По-добре

    11 4 Отговор
    Още по-екологично от Тесла на ток от черни въглища.
  • 3 сектант

    12 5 Отговор
    В Дачия има само чисто нови матеирали аз за това залагам на тази марка.

    Коментиран от #5

  • 4 Евала

    10 8 Отговор
    Таман боклул със салон от боклук , ко по убаво от туй ?
  • 5 сектанти такива

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Дачия е толкова долнопробно подобие на каруца, че ако сложат този Econyl ще трябва да вдигнат цената поради неимоверното увеличаване на качеството на боклука.
  • 6 Здрав разум

    6 4 Отговор
    Има да мигате на парцали и да мечтаете за интериорите на Jaguar/Land Rover, докато си карате варелите.
  • 7 Японеца

    1 1 Отговор
    Карайте хибриди на Тойота с нисък разход на гориво!