Last news in Fakti

30 Септември, 2020 12:25 7 286 50

Total: Нефтената епоха приключва през 2030 г.

  • total-
  • нефт-
  • петрол

Френската корпорация Total прогнозира, че краят на петролната епоха ще настъпи след 2030 г., съобщава Bloomberg. Аналитиците на нефтения гигант смятат, че светът постепенно ще премине към използване на по-екологични енергоносители.

Ключова роля в този преход ще се пада на природния газ. В Total са убедени, че делът му на пазара тепърва ще се увеличава.

Към 2050 г. съществено ще нарасне търсенето на електричество. Тогава то ще покрива до 40% от нуждите на човечеството от енергия. Сега делът му е около 20%.

Total планира да посрещне промените с инвестиции в слънчева и вятърна енергия. Корпорацията ще разработва акумулатори и ще развива собствена мрежа от зарядни станции за електромобили.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    49 67 Отговор
    Светът минава на ток! Отдавна го написах! Давайте с минусите!

    Коментиран от #17, #30, #31

  • 2 Радио Ереван

    11 19 Отговор
    ЯСНОооооо, русите са на печалба.Давайте сега с минусите...хахаха.
  • 3 S500

    41 26 Отговор
    Аз от бензина не се отказвам!

    Коментиран от #18

  • 4 Мдааа

    55 5 Отговор
    И защо са тогава тези войни там където има петрол?

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Шварцкоп

    27 3 Отговор
    Тогава за какво ще трепем хора?

    Коментиран от #7

  • 6 Касиера

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    Важен е момента.Важно е и купон да има, ама всичко опира до кинтите.....хахаха.
  • 7 Каскета

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шварцкоп":

    Абе все ще намерим някой и друга причина.Винаги сме си ги намирали, ще си ги намираме отново и отново.
  • 8 DrivingPleasure

    13 7 Отговор
    Мдам 20% увеличение на електричеството, което само евентоалните нужди на транспорта не може да поеме и вече край на ерата... съмнява ме, че експертите са полит коректни, но не и експерти.
    В локдауна март-април, когато целия свят беше тотално спрял потреблението на петрол спадна само с 20% познай колко точно са познали Тоталите, май ще е тотал щета с тотала ;)

    Коментиран от #10

  • 9 DrivingPleasure

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    За демокрация бе, за демокрация :D :D :D
  • 10 Просто бизнес

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Както сам казваш, дори когато светът спря на пауза, потреблението на петрол падна само с 20%. Но пропускаш много важният извод който си направих а всички крупни петролни производители. Само 20% спад, свали цената на петрола до отрицателни Нива в буквалния смисъл. Тогава трябваше да плащат на някой да им вземе петрола.

    Следователно дори 20% да падне потреблението, този бизнес вече не е печеливш и инвеститорите бягат от него.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Тото

    40 6 Отговор
    Нуждата от електроенергия се увеличава годишно с 5-6%. Франция притежава 56 ядрени реактора. Нидерландия има 2 и заявява че ще построи още 8 . Германия има 2 и се очаква да ги закрие следващата година , за сметка на това си осигурява евтин руски газ. А България имаше 6 реактора. Четири закри. Останалите 2 вероятно ще закрие под диктовка. Белене няма да построи. Въглищните централи ще закрие до 5 години за разлика от Полша която договори експлоатация на централите си до 2050 година при преференциални условия. България за съжаление се превръща от производител във вносител на енергия. Дотук с енергийната сигурност и независимост.

    Коментиран от #14

  • 12 DrivingPleasure

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Просто бизнес":

    Къде и кога е паднал и аз на коя планета съм бил та не съм разбрал :) Падане няма, имаше срив за ден два и после се нормализира на старите си цени и това даже не беше в локдауна...

    Коментиран от #23, #46

  • 13 Тото

    29 7 Отговор

    До коментар #10 от "Просто бизнес":

    Цените на петрола се сринаха заради свръхпроизводство и по геополитически причини. Отрицателните цени основно в САЩ бяха заради пълните хранилища и липсата на тежък нефт внасян основно от Венецуела. Спомни си ембаргото. Всяка рафинерия е проектирана за определен вид петрол или или смес близка до него. Колкото до автомобилния транспорт в близките 30- 40 години ще остане с ДВГ. Лития за акумулатори е ограничен. Производството му е мръсно и скъпо за да измести ДВГ. А и все още литиевите акумулатори не се рециклират.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Hellish

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тото":

    Колкото и да не ми се иска да е така, си напълно прав. Нашата политика на самоунищожение е все по-успешна на фона на световните събития
  • 15 Щерев

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Тото":

    Работи се и по други перспективни акомулатори,без литий.Някак не е сериозно да се правят прогнози за
    10 години напред,камо ли за 40.
    Ясно е,че ерата на въглеводородите свършва.Тези,които наливат пари в нови тръбопроводи ще останат разочаровани.
  • 16 Харесвам 🎃, само сготвени

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тото":

    😀 И един мармот, завива шоколад в станиол... Разсъждаваш като производител на каруци от квадратните щати, по времето, когато Хенри Форд въвежда поточната линия и променя света.
  • 17 БАРС

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА СОБСТВЕННО МНЕНИЕ ДА ТИ Е ЯСНО.И ДРУГО,АКО ТИ СЕ ПЬЛНИ ДЖОБА С ПАРИ ОТ ПЛЮСОВЕ ТО АЗ ЛИЧНО ЩТЕ ПОМОЛЯ МНОГО ХОРА ДА ТИ ПИШАТ МНОГО ПЛЮСОВЕ ЗА ДА ТИ СТАНЕ И ЖИВОТА ПО ХУБАВ.
  • 18 Тъй тъй

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "S500":

    Ама теб никой не те пита, защото купуваш това което сега хвърля от Европа.
  • 19 Вълко Червенков

    9 9 Отговор
    Да му мисли Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина.Велика Америка до няколко години ще изрита окончателно ватенките от Европа,а "Патоците" са вече бита карта.Амин другарки и другари.

    Коментиран от #20, #24, #32

  • 20 DrivingPleasure

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Вълко Червенков":

    Кефиш, значи Тоталите видиш ли били прави че идва края на нефта (щото така ти изнася)... ама не били прави, че за солиден 30тина годишен период поне заместител ще е газа (щото не ти изнасяло)... ОК ;)

    Коментиран от #21, #22

  • 21 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "DrivingPleasure":

    А теб какво те грее газа ?? Първо той се ползва основно за производство на ток и единствения транспорт в който се очертава да има масово приложение е корабния и то като гориво за гзотурбинни генератори на ток !! Хахаха !! Тоест пак ДВГ го ду..а !! От друга страна дори самите руснаци признават , че приходите от газ са над 10 ПЪТИ по-малки от тези от петрол и няма изгледи за увеличение !! По-скоро ще е борба да се запазят дори сегашните , което като сложиш инфлацията пак си е намаление от всякъде !! Обаче дори да се запазят , ако зачеркнеш петрола , умрелите 20-25 млд годишно от газ не стигат даже за пенсиите в Раша за три месеца !!!! И те не са ПЕЧАЛБА , а оборот , печалбата е под 30% и намалява всяка следваща година !!!

    Коментиран от #26, #33

  • 22 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "DrivingPleasure":

    Ако беше въпрос на пари , Кремъл щеше да се откаже от газа още утре !! Печалбата от него е нищожна и даже никаква при борсова търговия и без дългосрочни договори , които са винаги в полза на доставчика !! А именно това вече става !! Единствения интерес на Кремъл е в политическия натиск в страни , където е монополен доставчик !! И тъй като вече няма да е , ще загуби напълно интерес !! Което вече стана с Ямал , напълно харизан на французи и китайци за комисионни на дружките , а скоро и със самия Газпром , който ще бъде разпродаден на части !! Находищата на дружките , а тръбичките на западняците като Тотал , за да изнасят газа за ЕС !! Той този глупавия Тотал е и водещия в Ямал , ако сте забравили !! Хахаха !!
  • 23 май месец,.

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "DrivingPleasure":

    фючърсните сделки за юни бяха отрицателни.
    Има къде да провериш истинността на това твърдение, ако си толкова заинтересован. Но навярно не си, щом като си пропуснал този период.
    Така, че ако просто искаш да се изхождаш на всяка тема от скука, май съм си загубил времето отговаряйки ти
  • 24 DrivingPleasure

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Вълко Червенков":

    А искаш ли да ти дам още един сценарий на електрификацията - 100тина милиона гладни арабейки от близкия изток идват да дирят прехрана и правят "цивилизованата" ти "префинена" и малоумна европа на катун - тогава ни за екология ше мислиш ни за електрика!

    Те нещата винаги са мааалко по-сложни от едното спираме това или онова! В БГ ако спрем ТЕЦ десетки хиляди остават на улицата - поляците не случайно им теглиха по една на брюкселските патки.

    Коментиран от #25, #28, #29, #34

  • 25 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "DrivingPleasure":

    Тц , пак не позна , хаха !! В момента Саудитска Арабия е най-големия инвеститор в соларни централи в целия близък изток и има предостатъчно площ да прави ток за цяла Европа , ако трябва и то на мноооого ниска цена !! Освен това има туризъм , който носи печалби ПО-ГОЛЕМИ от тези на Раша от износ на оръжие и ядрени технологии накуп !! И тепърва ще се увеличават , щото са в сезон различен от сезона в Европа , без да е на другия край на света , като Тайланд и островите !! Та не ги мисли арабите , те никъде няма да ходят , ама любимците ти лед ли ще ядат или петрол ще пият , това е въпроса , хаха !!

    Коментиран от #35, #42

  • 26 Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Не си прав, защото Русия е страна, която подпомага финансово гражданите, които желаят да си поставят газова уредба. Има съвсем реален шанс там електрическата революция да бъде повече еволюция. С автомобили на газ от порядъка на 60-70% от автопарка, замяната на петрола ще е 2 третини от целия продават сегашен петрол. Не мога да твърдя, че положението ще е розово, но до голяма степен Русия ще остане една от най-големите икономики. И сега е сред най-големите в абсолютно изражение.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Ма какво ме интересува какво щяла да подпомага Раша , хаххах !! Тук говорим какво става в света , а от петрола са 60 процента от приходите на любимците ти !!! Изчезнат ли печалбите от него , Раша се връща в 19 век , с голодомора и канибализма барабар !!

    Коментиран от #36, #38

  • 28 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "DrivingPleasure":

    Чакай че съм пропуснал за поляците , хаххах ! Какво били теглили ?? Единственото дето е теглила Полша е кредити и европейски пари с десетки милиарди за строеж на ядрени централи , ВЕИ и тръбопровод от Норвегия през Дания !! Само след 2 години Полша ще е първата голяма държава в Европа , която ще спре тотално вноса на руски газ !! И не само , ами ще осигури и неруски газ за Украйна , която ще е следващата !! Като добавиш Румъния , Гърция и Хърватска и балтийските републики , общо Газпром ще загуби колкото потреблението на Германия !! Като добавиш Турция , България , Македония , Италия , та ако щеш Австрия и Унгария , където руския газ ще падне до 30% от сегашни почти 100 и положението става неспасяемо !! Щото Германия няма нужда от 110 млд куб , колкото са двата потока !! В най-добрия случай 60-70 !! А другите , дето трябваше да идат в тия дето ги изброих ?? А Полша е заложила до 2040 година 50% от всичкия и ток да е от ВЕИ !! Което пък за цяла Европа до 2050 трябва да е 100% !! Без коментари !!

    Коментиран от #37

  • 29 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "DrivingPleasure":

    Чакай че съм пропуснал за поляците , хаххах ! Какво били теглили ?? Единственото дето е теглила Полша е кредити и европейски пари с десетки милиарди за строеж на ядрени централи , ВЕИ и тръбопровод от Норвегия през Дания !! Само след 2 години Полша ще е първата голяма държава в Европа , която ще спре тотално вноса на руски газ !! И не само , ами ще осигури и неруски газ за Украйна , която ще е следващата !! Като добавиш Румъния , Гърция и Хърватска и балтийските републики , общо Газпром ще загуби колкото потреблението на Германия !! Като добавиш Турция , България , Македония , Италия , та ако щеш Австрия и Унгария , където руския газ ще падне до 30% от сегашни почти 100 и положението става неспасяемо !! Щото Германия няма нужда от 110 млд куб , колкото са двата потока !! В най-добрия случай 60-70 !! А другите , дето трябваше да идат в тия дето ги изброих ?? А Полша е заложила до 2040 година 50% от всичкия и ток да е от ВЕИ !! Което пък за цяла Европа до 2050 трябва да е 100% !! Без коментари !!
  • 30 Мани мани

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Светът минава на етанол. Цяла държава в Южна Америка отдавна е направила тази крачка. Само в Бразилия има повече етанолови коли отколкото електрички има по целия свят. А етанол се прави от царевица и тръстика. По-евтин е от петрола и ДВГ е по-мощен с него.
  • 31 Мани мани

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    и да добавя, че на етанол емисиите са нулеви, което го прави по-екологичен дори от електричките ви.
  • 32 Мани мани

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Вълко Червенков":

    Великите амери онзи ден станаха най-големия купувач на руски нефт. Друго няма нужда да казвам.
  • 33 Мани мани

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ало, инженера от Страхиловския университет! Газотурбинните генератори СА ДВГ.
  • 34 Мани мани

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "DrivingPleasure":

    Арабейците гладни няма да останат. Там ток от слънцето винаги ще има, че и за целия свят. Тогава твоя приятел пак ще целува ръка на шейха.
  • 35 Мани мани

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Русия я е имало и преди петрола да почне да се ползва. Даже в тях времена е била най-велика от цялата си история. Да твърдиш, че без петрол ще се затрият е много хлапашко мислене. Русия
    освен нефта държи газта, дървата и житото. Ресурсите им са много повече от на САЩ.

    Коментиран от #40

  • 36 Мани мани

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Какво ставало в света ли? Няколко държави пропагандират политика на електрификация, а ти си мислиш, че това е целият свят? Много ти е малка картата. По-голямата част от световното население ще чуе за електрички след още 50 години. До тогава ще кара на петрол и ще забравя старите батерии на белите по земите си.

    Коментиран от #41

  • 37 Мани мани

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Лелеее. И кога според теб Русия ще изчезне, спрямо апокалиптичния ти план?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 3ммм4н3

    5 0 Отговор
    В заглавието пише, че приключва 30-та година, а малко по долу е написано "след 2030 г."
    След 30-та година идват както следва: 31-ва, 32-ра и така нататък години.
    Преди да си публикувате лакардиите, поне ги прочетете вие, ако си нямате редактор!

    Коментиран от #44

  • 40 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Мани мани":

    Да бе , била е , толкова велика е била , че вместо да се трепе да ходи до Африка за роби , просто е заробила собствения си народ за по лесно , крепостничество му викат , ако не си чувал !! И в сравнение с него даже "поробените" от турци българи са били богаташи , ако не знаеш пак , хахах !! Ако пак така "велика" ще става , пожелавам ти само да си там , хахаххах !!!

    Коментиран от #48

  • 41 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Мани мани":

    Много ти е малка на теб не картата , а знанието , затова се правиш на "мирогледец" , хахах !!! САЩ , Европа и Китай държат 90% от потреблението на петрол и това няма да се промени !! Всички останали накуп не могат да стигнат това , дето тия трите употребяват на седмица !! Единствения евентуален по-голям потребител Индия в момента води състезание с Китай кой по-рано ще мине на електромобили , което в мо-малка степен важи за цяла Азия и има голяма вероятност да изпревари дори САЩ и Европа ! Когато тия трите намалят потреблението само с 20% , което ще е до по-малко от 10 години , все едно си задраскал целия останал свят и то двойно !!! Та тебе кой "свят" те интересува , в Патагония или централна Африка , хахахха !!! Та "няколкото" държави , дето "пропагандирали" електричките , държат 80-90% от световната икономика и ще ги държат и занапред !! Така че останалите просто не важат , включително "великата" ти Раша с нещастния 1,5 % от същата !!!

    Коментиран от #49

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 123

    9 0 Отговор
    И какво правим сега? Ще произвеждаме електричество изгаряйки същите въглеводороди, ще го пренасяме и трансформираме по няколко пъти до акумулаторите на автомобилите с чистата съвест,че не замърсяваме природата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Домакин":

    Поправка! Исках да кажа БокоТъпоко,извинявам се.
  • 46 факти

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "DrivingPleasure":

    В продължение на 2 месеца се търгуваше(чрез фючурси естествено) под 20$ за барел(WTI). В момента е на 60% от цената си от началото на годината и 3 пъти по-евтин от преди 5г.
    Имаше спад за няколко дни на отрицателни нива, понеже много брокери искаха да се отърват от юнските фючърси в последния ден на април.
    Само за референция, при цени под 30$ за барел, повечето нефтодобивни компании са на загуба. Само арабските са на печалба, че там добива му е доста по-лесен и евтин респективно.

    Както и да го гледаме, ще продължи да се ползва и през целия 21-ви век, но след 10-15г. едвали ще е фактор. Епохата на нефта си заминава ...
  • 47 няма как

    1 0 Отговор
    ако света искаше да мине на ток нямаше да убият Тесла. докато не двърши всичкия нефт сме на бензин и ТДИ(според мен най-добрия им заместител е водорода). няма как да се случи при положение че целият арабски свят, Русия, САЩ, Холандия, Китай и Великобритания зависят от него
  • 48 Да бе да

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Явно си спал в часовете по история. Англичани, Французи и още от древен Рим запада си има крепостничество. А това, че заробват чуждите народи е признак за себично варварство, подобно на османското.
  • 49 Да бе да

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Да обясниш само, как така хем нямало да се промени това, че големите щяли да продължат да държат 80% от потреблението на петрол, хем щяло да има масова електрификация и петролът щял да остане в музея? А любимите ти водещи икономически гиганти са причина само и единствено за 99% от проблемите на света. Да ги нямаше тях, щеше да е по-добре. В последните 300 години няма война, която да не са предизвикали те, точно за да натрупат още повече богатства и влияние. Симпатизираш на сатанисти и то защото си харесал само парите им. Не говори добре за теб.
  • 50 Бин Ал Хамил

    0 0 Отговор
    Я хамила,я хамиларя