Last news in Fakti

17 Октомври, 2020 11:30 4 578 27

Знаете ли какво разстояние изминават камионите заради върнати стоки?

  • камиони-
  • онлайн търговия-
  • върнати стоки

Километрите, които тежкотоварните автомобили изминават заради върнати стоки, закупени онлайн, се равняват на 73 пъти разстоянието от Земята до Марс

Знаете ли какво разстояние изминават камионите заради върнати стоки? - 1

Електронната търговия става все по-популярна форма на доставка на продукти сред потребителите. Както по света, така и в нашата държава. Ползите са очевидни. Клиентите няма нужда да пътуват за желаните стоки, да търсят място за паркиране близо до магазина, да губят време и – най-важното – няма нужда да прекъсват обичайните си дейности, за да отделят време за пазаруване.

Според цифрите от германската Асоциация за електронна търговия и дистанционни продажби (BEVH), потребителите са похарчили общо 20,2 милиарда евро за онлайн пазаруване между април и юни 2020 г. само в Германия. Това е с почти три милиарда евро повече от същия период на предходната година.

Бумът на поръчките обаче има и своите минуси: доставчиците на транспортни услуги изминават около 60 милиарда километра за доставки в Европа и САЩ всяка година и близо 17 милиарда километра в превоз на върнати стоки. Последните се равняват на 73 пътувания между Земята и Марс.

Данните сочат също така, че средно всеки четвърти тежкотоварен автомобил се използва за връщане на стоки, при което се отделят около 1,5 милиарда килограма въглероден диоксид. Затова е ясно защо ЕС задължава производителите на тежкотоварни автомобили да се включат в полагането на усилия за намаляването на емисиите на този вреден газ. До 2025 г. всички производители ще трябва да са намалили емисиите с 15 процента в сравнение със средните стойности през 2019 г. Тези цифри трябва да бъдат намалени с цели 30 процента до 2030 г.

Според Continental гумите играят значителна роля за постигането на тези амбициозни цели. Ключов фактор тук е съпротивлението при търкаляне. То има основно значение за разхода на гориво, който е пряко свързан с емисиите на въглероден диоксид. Затова изборът на подходящи гуми има също толкова големи ползи за околната среда, колкото и за водачите.

Обаче не само водачите са тези, които могат да допринесат за значителното намаляване на въглеродните емисии и опазването на околната среда. В борбата срещу климатичните промени може да помогне всеки, който закупи продукт онлайн. Всичко, което потребителите трябва да направят, е да избират внимателно, когато пазаруват онлайн, за да се избегне връщането на голяма част от това, което пристига до вратата им.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям Слон

    21 3 Отговор
    Няма нищо по-скучно от това да пазаруваш онлайн :-) Няма я тръпката... Има, разбира се, неща, които бих купил и купувам от онлайн магазините. Дрехи и обувки - никога. За сметка на това познавам образи, които умират да купуват такива неща онлайн. И после да връщат, като луди. Луди хора, луд свят...

    Коментиран от #24

  • 3 Среден слон

    14 3 Отговор
    Няма как да купя дреха онлайн , аз искам да видя как ми стои и да усетя материята .Често снимките са с фотошоп и това не дава реална представа . Едно яке си купувах от нормален магазин но пробвах поне 5 модела , не ми се мисли да връщам нещо 5 пъти .
    Обувки е същата работа , първо трябва да са ти удобни и чак тогава да си даде човек парите
    Общо взето дрехи , обувки , бижута и по скъпи стоки - само око да види -ръка да пипне .Знам , че беше много модерно да се пазарува в нета .....но ми се струва , че повече хора се връщат към нормалния начин
  • 4 Малък слон

    6 4 Отговор
    Ха ..и аз познавам хора който купуват онлайн и после подаряват на приятели защото нещо не им ставало , тоест пари на вятъра ...
    Освен , че е калпазански начин други предимства не виждам
  • 5 Просто слон

    9 4 Отговор
    Само ако нещо не мога да го намеря никъде тогава гледам в нета
    Калъф за телефон си поръчах от Германия
    Обаче да ви кажа , това че в нета цените са по-ниски е някаква легенда
  • 6 Едмонд Дантес

    6 12 Отговор
    Бъдещето е онлайн пазаруване. Няма струпване на едно място . Чакане по опашки. Много предимства има онлайн пазаруването .

    Коментиран от #7

  • 7 Голям Слон

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Едмонд Дантес":

    А в офисите на куриерите няма струпване? Или на теб покупките ти ги носят директно до вкъщи? А на морето няма ли струпване на хора? По заведенията? На работа? А не те ли е страх, че по кутията, която получиш има микроби? То, верно, страх лозе пази, ама вашето е прекалено.

    Коментиран от #13

  • 8 Димов

    10 1 Отговор
    Затова, не си купувайте обувки онлайн. Обувка се мери наместо. А не да я харесаш на екрана, а като дойде и пробваш при куриера - връщай.

    Коментиран от #14

  • 9 Едмонд Дантес

    4 12 Отговор
    До всички слонове . Аз живея в Париж . Моето семейство пазарува онлайн. Защо да излизам по магазините . Мога докато съм в къщи да пазаруваме . Доставката ми я носят в нас . Купувам стоки от определени марки. Марки който са се доказали през годините. .

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Голям Слон

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Едмонд Дантес":

    Животът в Париж вероятно те кара да се чувстваш малцинство и следователно те е страх да излезнеш навън, може би?! А защо да ходиш пеш? Направо вкъщи можеш всичко да си поръчваш - храна, вода, дрехи, обувки. Защо ти е да караш колело? Има електрически скутери и тротинетки. Нека бъдем дебели и болни. Нали това искат корпорациите? А аз, докато мога, ще си пазарувам по магазините. Достава ми невероятно радост да се ровя и да имам жив контакт с всичко, от което имам нужда. А тия, дето ги е страх от негри, вируси и ходене пеш... абе, седи дома, чети Шок както се пееше в една песен.
  • 11 от Русе

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Едмонд Дантес":

    За да имаш живот, а не да се скатаваш у вас като скот.

    Коментиран от #15

  • 12 Едмонд Дантес

    3 4 Отговор
    Малък слон и голям слон . Всеки има право да избира начина на пазаруване . Не може някои да си налага мнението. Да не забравяме кои е наи богатия човек на планетата .Човека го е доказал , онлайн пазаруване.
  • 13 Точно ме подсети

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Нямаше да се сетя да дам точно този пример, но като написа доставки и море в едно мнение и се сетих че дори телефона на който пиша в момента, ми го донесе куриера докато бях на плажа. Просто отскочих до бариерата на хотела, където очевидно нямаше народ, въпреки че миналата година нямаше коронавирус, погледнах телефона харесам и платих му и кой откъде е. Само където си изгубих времето да обикалям по магазините. Телефонът ми излезе 110 лв по-евтино отколкото го намерих по магазините, дори с включена доставка.

    От друга страна е глупаво да купиш нещо за 10 лв и да платиш още толкова за доставка, освен ако наистина няма как да го купиш от магазин наоколо.
  • 14 Напълно подкрепям

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    То като влезеш в магазин за обувки, дори да ти дадат правилния номер, в повечето случаи обувките не са ти удобни, да не говорим че почти никога не може да уцелиш от първия път номера на обувките които да ти донесат продавачките.

    Коментиран от #20

  • 15 За тебе в това ли се изразява живота

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "от Русе":

    Да ходиш по магазините да си избираш вещи? Ами не благодаря, предпочитам да си ги избера на пейката в парка или на шезлонга на плажа. Ако не е нещо което задължително трябва да премериш, защо въобще да ходиш в магазина? И защо въобще трябва да се ограничаваш с няколкото магазина до които може да идеш физически? А знаеш ли, че повечето магазини ще ти доставят стоката до вас много по-евтино, отколкото да си я купиш в магазина?

    Коментиран от #17

  • 16 Само си представете

    3 1 Отговор
    Колко много вредни емисии ще спестяват електрическите камиони и колко пари ще спестяват на собствениците си. Неслучайно Амазон си поръча електрическа флотилия.
  • 17 Голям Слон

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "За тебе в това ли се изразява живота":

    Нали? И защо да ходим на училище, когато могат дистанционно да ни обучават :-)))) Спорът е предварително изгубен. Явно сте още доста млад, зелен и, не ми се сърдете, глуповатичък. Животът е това! Комуникация, разходки, пътешествия, избор! Пазаруването онлайн е като избирането на партньор в сайт за запознанства. Но всеки сам си преценя какво точно търси и колко точно кураж има за тази цел.

    Коментиран от #18

  • 18 Разбирам те

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Голям Слон":

    И на мен единствените ми социални контакти да бяха в магазините и аз нямаше да си помисля за пазаруване онлайн. Ако бях свободен по цял ден и мога да си позволя да обиколя страната, за да си купя това, което търся - също.

    За съжаление е точно обратното.

    По цял ден комуникирам с клиенти в движение, времето ми е кът и предпочитам докато почивам да съм на спокойствие, далеч от хорската суета.

    Професията и живота са ме научили да продавам емоционално, но да пазарувам рационално.

    Предпочитам сам да направя избора си от всички стоки на света, а не от наличното на един щанд по съвет на обучен продавач консултант, който твърди че това е най-доброто на пазара. А най-доброто на пазара обикновено не се намира на рафта на кварталния магазин. Може и в цяла България да го няма. Да не говорим за разликата в цените.

    Коментиран от #19

  • 19 Мани мани

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Разбирам те":

    Чак пък да нямаш време обувки да си купиш. А стока, купена по снимка, която не си пипнал с ръка, гарантира че си лесна риба. Връщаш я, но виж какво правите с екологията. 1,5 милиарда кг СО2 са това. А после ДВГ ви било криво и пушело. Вие сте кривите. Заради вас са тия 1,5 милиарда кг СО2.

    Коментиран от #21

  • 20 Мани мани

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Напълно подкрепям":

    Но в магазина ги връщаш на продавача на момента и мериш други. 100 чифта ще премеря. Не разкарваш камион да гори нафта всеки път. Заради мързелът ви екологията се затрива, а вие сте прекалено себични за да го признаете. Има хора, които не могат да отидат до магазин, но тук говорим за другите - мързеливите.
  • 21 Хайде да не преиначаваш

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мани мани":

    Е какво негодуваш тогава? Нали точно това имам предвид. Дрехи и обувки се купуват в магазина, защото дори да са твоя номер, може да не са ти удобни и да се наложи да избереш друг модел. Какво не разбра? Всичко останало може да си го купиш и онлайн.

    Когато си купувах хладилник, се оказа че ако го поръчам онлайн от Технополис или Техномаркет, но не си спомням кой беше от двата магазина, цената беше 100 лв надолу, а доставката със Спиди 5 лв. За още 10 лв на ръка, момчето ми помогна да го внеса до кухнята. Ще ми посочиш ли една причина, заради която трябваше да си купя хладилника от магазина и да се чудя как да го транспортирам на 50 км?

    Коментиран от #22

  • 22 Голям Слон

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хайде да не преиначаваш":

    Доставка на хладилник за 5 лева и 100 кинта надолу? :-)) На мен онзи ден калъфчето за телефона ми струваше 6 лева, а то самото 49. И го поръчах онлайн единствено и само, защото беше от качествен производител и никъде около нас не успях да го намеря предвид цената. Хладилник онлайн бих купил, само ако преди това съм го видял в обикновен магазин. Последният, който купих пред 2 години, го оглеждах десетки пъти. Взирах се в детайли, които няма да видиш в нито един онлайн магазин. Обикалянето по магазини има своята романтика, от която за момента не смятам да се отказвам. А пазаруването в магазина го сравнявам, като с пътуването в google maps. Можеш да отидеш навсякъде с няколко щраквания на мишката, но само толкова. Същинските впечатления ги няма! Да, в крайна сметка пак имаш това, което си търсил, но си спестил толкова движение и впечатления, че е излишно повече да продължавам да обяснявам. Слагайте си маските вкъщи, а като идва куриер - очила и шлем за по-сигурно. Само виртуален секс и тренировки с чипс и пуканки вкъщи.
  • 23 Погледни

    5 0 Отговор
    Погледнах към е в момента. При едните доставката е безплатна, а при другите е 15лв за всяка точка в страната. И двата магазина предлагат онлайн оферти, които не са валидни при покупка в магазина, с до 200лв разлика.

    Хладилникът си го избрах в магазина и попитах за транспорт. Препоръчаха ми да си го поръчам през интернет за 5 лв доставка и се оказа че точно този модел е със 100 лв по-евтин в интернет сайта им, без разбира се да ми споменат това в магазина, където бях отишъл да си го платя в кеш плюс доставка.

    Това беше преди повече от 5 години и оттогава си имам едно наум. Доста неща съм си избрал в магазина и съм си ги поръчал от другаде на много по-добра цена и/или с по-добри гаранционни условия или подаръци.

    Потърси в интернет цената на нещо скъпо което си купил скоро и ще останеш (не)приятно изненадан. Другият съвет който мога да ти дам е да не купуваш от първия магазин в който си влязъл, защото продавачите са специално обучени да те окъпят.
  • 24 Jack Bauer

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Според мен е точно обратното. Пазарувайки "онлайн" спестявам много време, а както казват евреите "времето не е пари, а диаманти". Освен това преглеждам и съпоставям 20 пъти повече продукти. Изборът ми става по-добър и на по-ниска цена.

    Коментиран от #25

  • 25 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Jack Bauer":

    :-)) Времето е диаманти, ако наистина правиш да струва толкова. Например, работиш скъпоплатена работа. Или някой друг ти я работи вместо теб, а ти отделяш времето за семейството си. Но като знам как пазаруват някои хора онлайн.... Сядат, отварят 30 сайта и успоредно с това си чатят и водят "социален" живот. Аз взимам семейството, отиваме в старомоден магазин и там се забиваме из щандовете. Не гледаме особено цена, защото знаем, че разликите не са толкова големи, колкото ги изкарват. Всеки си харесва по нещо. След това дружно отиваме на обед или вечеря. Или просто да хапнем сладолед. Дишаме въздух, разхождаме се. Любуваме се на всичко около нас. Е, не на всичко. Кажи ми ти кое от всички тия неща имаш при онлайн пазаруването? Както вече написах, за някои неща съм съгласен. За други - категорично против.

    Коментиран от #27

  • 26 Най вече

    1 0 Отговор
    си спестявам продавачи-съсели на живо.Онлайн и всичко е ток.
  • 27 А какво мислиш че правя в парка

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Голям Слон":

    В предишно мнение ти писах, че предпочитам да пазарувам на пейка в парка или на шезлонга на плажа. Да не мислиш че съм отишъл там да пазарувам? Отишъл съм там с децата да покарат колела или ролери, а аз съчетавам полезното с приятното. Защо въобще трябва да ги мъкна по магазините, ако няма да им купувам дрехи или обувки, които трябва да премерят? Дори ролерите им дойдоха в къщи още на другата сутрин, след като един петък следобед тестваха ролерите на съседчето и ги харесаха. Куриера ги донесе буквално в парка, който се намира близо до вкъщи, вместо да ме чака аз да отида до адреса за да приема доставката.

    Щом ти доставя удоволствие да ходиш по магазините, това си е твоя начин. Аз дори хранителните продукти гледам да взимам колкото може по на едро, за да не се разхождам за по един пакет захар до магазина.