Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 09:31 18 141 55

Мъск уволни главния конструктор на заводите Gigafactory заради неплатена сметка за вода

  • илон мъск-
  • иван хорецки-
  • гигафабрика-
  • tesla-
  • gigafactory-
  • уволнение

Главният конструктор на гигазаводите на Tesla Иван Хорецки е освободен от длъжността си, съобщава Electrek. По неофициална информация инженерът си е навлякъл гнева на Илон Мъск заради прекъснатото водоснабдяване на строежа на Gigafactory 4 в Берлин.

Водата на обекта бе спряна заради неплатени сметки и натрупани задължения. В резултат работата на строежа бе парализирана, което се е оказало критично предвид рекордните срокове за завършването му, заложени в проекта.

Мъск уволни главния конструктор на заводите Gigafactory заради неплатена сметка за вода
Иван Хорецки

Иван Хорецки е известен като опитен специалист, под чието ръководство бяха изградени фабриките на Tesla в Невада и Шанхай. Той е помагал и за модернизацията на основните заводи на компанията в Калифорния и Ню Йорк.

Илон Мъск винаги се е възхищавал от бързия и качествен строеж на Гигафабриките, но между него и главния конструктор явно са възникнали противоречия. Хорецки надали ще търси нова работа дълго време - заводи за производство на електромобили в момента изграждат почти всички концерни, а специалистите подобна квалификация на пазара не са много.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    62 28 Отговор
    Палячото от цирка на говеждите.

    Коментиран от #16

  • 2 омъскаряване

    128 16 Отговор
    "свети* Илон му е казал "пари нема, действайте" и 'кво човека от джоба ли да си ги извади да ги плати ?! Нали се сещате, че не е "забравил" плащането от небрежност ? То по тая логика да беше уволнил всички идиоти "инженери" заради падащи брони, тавани, окачване и т.н. списъкът от некадърности е дълъг ?

    Коментиран от #3

  • 3 И защо си мислиш

    41 18 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Че не ги уволнява? Уволнява ги наред, дори за много по-малки провинения. Въобще не е лесен от тази гледна точка. Самия факт, че би шута на целия PR отдел трябва да ти говори нещо.

    Коментиран от #10

  • 4 Мустафа

    25 5 Отговор
    А бе Ванка ти счетоводителя ли си или главния конструктор ?

    Коментиран от #5

  • 5 Пламен

    21 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мустафа":

    Не бе, Ванка ако е написал, че "зазимяват" външните чюшми, и не им трябва вече вода, щото и Димитровден мина, и Северен поток2 спират, и избори в САЩ следват, и Короната напредва, и най-вече щото КОЛАТА е скапана. И те така, да. Или да не са го искали в сервиз за смяна на масло, а той километрите ги преминава вече, и той се е гъбосал и им е играл номера с водата.

    Коментиран от #54

  • 6 Нямало пари?

    24 25 Отговор
    Финансовото положение на Тесла е най-добро измежду всички автомобилни производители, като се погледнат отчетите от последното тримесечие. Печалбата се е увеличила, паричния поток се е увеличил, парите в кеш също са се увеличили, въпреки огромните разходи за строежи които са изброени в статията.

    Разбира се тук ни спестиха тази новина. Ако беше на загуба, щяха да ни проглушат ушите!

    Коментиран от #11

  • 7 Хмм

    20 16 Отговор
    Затова не трябва да се купуват колите на изедника.
  • 8 Ти колко си купи досега

    11 13 Отговор
    Те ще спреш да си купуваш? Тесла модел 3 е най-качествения автомобил в Китай сред всички, а не само между автомобилите. Неслучайно се продава най-много.

    От началото на годината повече продадени бройки в Китай, отколкото общите бройки на следващите три електромобила в класацията взети заедно.

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    21 6 Отговор
    Главният конструктор Иван Хорецки и той ли е чистокръвен американец, братовчед на Винету? Къде е мъсковския гостенин да ми обясни, как само американците правели велики неща и хора с имена завършващи на ов и на ски били чисти американци?

    Коментиран от #26

  • 10 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "И защо си мислиш":

    Говори ни, че нещо не му е наред главата.
  • 11 Гост

    27 11 Отговор

    До коментар #6 от "Нямало пари?":

    Ами потребителите не ги интересува паричният поток на Тесла. Интересува ги, защо Теслите им се разпадат в движение?

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ти колко си купи досега":

    Ключова дума - в Китай.
  • 13 Емил

    26 2 Отговор
    Главен конструктор, отговарящ са строителен обект и за логистика?! Нещо сте объркали превода!!! Журналистите, спрете да само да пишете, вземете прочетете нещо! То бива липса на обща култура, ама това е НЕВЕЖЕСТВО!
  • 14 Потребителите да, ама читателите тук

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Нали постоянно обясняват как Tesla е на загуба от всеки продаден автомобил? Да им напишат тук черно на бяло че Тесла печели за да спрат да приказват глупости. Ако наистина произведат и продадат плануваните преди коронавируса половин милион бройки за тази година, следващото тримесечие ще е абсолютен рекорд, защото освен рекордни приходи и печалба, ще е първата година през която Тесла ще завърши с печалба и на практика без никакви дългове. То май на практика и в момента няма дългове, защото има повече Кеш в банката отколкото са и дълговете. Знаеш ли за друга такава компания, която хем досега не е имала година на печалба, хем няма дългове? Смятай като започне да инвестира цялата си печалба в допълнително разрастване на бизнеса. До две години ще продава повече от BMW и Мercedes и ще печели повече от тях.

    Коментиран от #44, #49

  • 15 Минувач

    10 0 Отговор
    Това с водата не е сериозно...
  • 16 Паргов 85

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    ВСЪЩНОСТ В МЪСК НЯМА НИЩО АМЕРИКАНСКО - МЕТОДИЧЕН, ПРАКТИЧЕН, ИНОВАТОР, НЕ Е ДЕБЕЛ, УСПЯВА ВЪПРЕКИ ЧЕ ТАМ Е ПЕТРОЛНАТА МАФИЯ . . ВИНАГИ КОМЕНТАРИ В КОИТО ИМА "ХА-ХА" СА НА УТАЙКАТА . . .

    Коментиран от #55

  • 17 1234

    8 0 Отговор
    Не се изпълняват сроковете за строеж,затова са го уволнили.
  • 18 Jenny

    16 1 Отговор
    Evan Horetsky Tesla Giga Project Manager - защо Иван и защо Главен Конструктор? Мистериите на превода😀

    Коментиран от #19

  • 19 ШеФа на Мъск

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Jenny":

    Защот от КАЛ да Е, Иван да е...По тези фирми много бързо ставаш менаДЖЕР,малко като Евангелистите.😂
  • 20 Шофьор

    9 2 Отговор
    Не го мислете това момче, Иван. Вижте какво е свършил,и се замислете(ако можете,се сетете),колко цифрена е банковата му сметка...
  • 21 Дизела

    6 10 Отговор
    Тоя завод дали ще го достроят до 2025 година?

    Коментиран от #22, #31

  • 22 Няма

    5 11 Отговор

    До коментар #21 от "Дизела":

    В германия като почнат да правят ремонт на улица дълга 200 м и слагат табела с пусков срок за след 18 месеца. Сети се кога ще е готов тоя гига завод. Освен това тоя пич Мъск много жестоко се е объркал още когато е решил да си строи завод в германия. Тия животни които нямат нищо общо с човешки същества ще му правят сечено постоянно. Това с водата ще му е най малкия проблем.

    Коментиран от #23

  • 23 Всяко правило си има изключения

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Няма":

    Това е празния терен на Гига Берлин преди 5 месеца. В момента вече има доста завършени сгради
  • 24 Всяко правило си има изключения

    5 2 Отговор
    Това е празния терен на Гига Берлин преди 5 месеца. В момента вече има доста завършени сгради.

    Заради грешен код, в предишния пост изчезна видеото

    Коментиран от #30

  • 25 Джуган

    9 0 Отговор
    На английски Project Manager, Plant Construction не означава точно главен конструктор, а шеф на целия строеж, на когото са подчинени всички, вкл. тези които плащат сметките за тока. Негово задължение е да изгради организация която да не допуска такива гафове.
  • 26 Калбо

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    всичко което казваш е вярно даже онзи ден четох един българин има над 30 патентът направени в Америка а пък заедно с един китаец са направили по-икономично изтегляне на петрола най-техничните нации са азиатците и славянските народи всички други крадат технологии точно от тези народи и мозъци
  • 27 дако

    7 4 Отговор
    мъск не е личност а институция
  • 28 Правилно

    2 2 Отговор
    Всички некадърни служители и работници , Вън.
    Аут.
  • 29 Ликуид Локум

    8 6 Отговор
    Илън Мъск всъщност е Илиан Мастиков правете си сметката щом на всеки палячо и пияница като му бутне правителстворо 2 милиарда и се пише изобретател и инвеститор. Бил Гейз, онези на Гугъл, Марк Зъкърбърк, всички стартират с няколко сторин милиона транш от правилнияте слъжби, а като направят шпионският продукт и софтуер масов получават регулярни траншове по-често. Има ли още идиоти които вярват на басните за студентите които спрели да ходят в колеж и в един гараж създали милиардна компания? Мъск в момента получава 500 милионни траншове одобрени от сената регулярно всяка година и то само по едната сфера на дейност с батериите, за космическите проекти се гласуват от сената още и още подобни траншове. Това е "пазарна икономика" с едни стартови стотици милиони и постоянно наливани още и още държавни средства громиш световните пазари :))

    Коментиран от #34

  • 30 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Всяко правило си има изключения":

    Не се прави на луд строежа в Берлин започна януари 2020 година с подготовката на терена.До тук са 10 месеца.

    Коментиран от #32

  • 31 Какво ще правят пет години

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Дизела":

    Като гледам сградите вече в са почти завършени и скоро ще вкарват машините за производство

    Коментиран от #39

  • 32 Кой спори

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    На видеото от 19 май се вижда голата поляна на която няма нито една сграда. Ако има покажи ми къде е?

    И между другото януари месец купиха земята.

    Коментиран от #35

  • 33 ГазоНосеЦ

    0 1 Отговор
    Бат Бойко ще го вземе за съветник . Кюлчета и евро не му липсват !
  • 34 Ти да не обърка държавите?

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "Ликуид Локум":

    Илон Мъск е максимално спъван от американското правителство. На практика през последната година получава повече помощи от чуждите правителства отколкото от своето.


    Като си тръгнал да сравняваш космическата промишленост, на Илон Мъск са отпуснати по-малко средства отколкото на Боинг и другите, но дори с тези по-малко средства Илон Мъск получава РЕЗУЛТАТИ.

    Ако ще говорим просто за пари, НАСА и Роскосмос получаваха и получават милиарди в продължение на десетилетия. Къде са им РЕЗУЛТАТИТЕ?

    Tesla на няколко пъти щеше да фалира заради някакви смешни към ден днешен 20 30 милиона долара. В началото mercedes беше инвестирал толкова и притежаваше 10% от акциите на Тесла срещу тази сума. Ако не бяха такива глупаци да си продадат акциите, сегашните 10% щяха да струват 40 милиарда - колкото цялата пазарна капитализация на mercedes.

    Коментиран от #52

  • 35 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Кой спори":

    Началото на строителството на завод започва с подготовката на терена и завършва с началото на производството.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Е добре де

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Кой спори за началото на строителството? Говорим за началото на производството, което НЯМА да е 2025, както твърдите.
  • 37 Джони

    3 0 Отговор
    Не е коректна статията! Човекът е освободен от поста в ТАЗИ фабрика, не е уволнен и това няма общо с водата. Близо седмица преди случката се знаеше, че напуска Берлин. Сега отива в Тексас. Водата е била спряна на хартия а в действителност тя не прекъсвана и строежа не е спирал! Дерзайте!
  • 38 Вече са одобрили коментар 31

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Мислиш ли че им остават пет години до края на строителството и начало на производството, като гледаш клипа?

    До края на годината ще са започнали и монтажите на поточните линии. За края на 2020 година говоря!
  • 39 дизела

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Какво ще правят пет години":

    Какви мащини бълнуваш?В you tube клип от 20 октомври виждам да се монтират колони,леят основи,половината покрив липсва,мащини щяли да монтират.Сградите до нова година няма да са готови.

    Коментиран от #40

  • 40 Има и готови сгради

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "дизела":

    Нова година е след месец и нещо. Тогава ще ти припомня какво си казал, Радев. Въпреки, че и тогава ще кажеш, че съм ти преиначил думите в своя полза.

    Коментиран от #41, #43, #45

  • 41 Грешка

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Има и готови сгради":

    Нова година е след два месеца и нещо.

    ПП

    Изгледай последната минута от клипа да видиш за всеки месец колко е напредъкът. Погледни какво е било преди два месеца, какво е сега и си представи след два месеца по Коледа.
  • 42 Уса

    1 0 Отговор
    Ако всички "Ивановци"бъдат уволнени САЩ загива
  • 43 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Има и готови сгради":

    Май ме бъркаш с някой господин Тунберк.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Има и готови сгради":

    Как си Гретко Тунберк,пак ли си цял ден по форумите?Вземи да поработиш мързеливецо.
  • 46 Не можеш да бъдеш объркан

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Дизела":

    Пък и много странно се появи точно когато изчезна господин инженер Радев. Как така без въобще да споменавам, започна да защитаваш неговата теза отпреди няколко месеца? Сменяй колкото си искаш никове.

    Коментиран от #47

  • 47 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Не можеш да бъдеш объркан":

    Аз съм повече читател, отколкото писател.Като виждам какви глупости пишеш,как няма да подкрепя колегата.Ти си за връзване.

    Коментиран от #48

  • 48 Хайде още един

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Дизела":

    Хайде още един Радев, на който да се смеем по Коледа, когато започнат да инсталират оборудване и машини в Берлин. Или казваш ще почнат през 2025 година?
  • 49 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Потребителите да, ама читателите тук":

    Това го чувам от 5 години, а в действителност нищо от това не е станало. Правят за година по -малко отколкото Фолксваген за месец. Айде лягай и сънувай абсолютните рекорди.
  • 50 Haблюдaтeл

    2 3 Отговор
    Американската "конкурентна" тактика е да наложат санкции и ембарго малко преди завършването на обекта - напр. СП-2; Тур.Поток, ... След като вече са изразходвани млрд. за инвестицията - особено за амер. оборудване, което ще остане немонтирано в контейнерите без поддръжка, без гаранции, без квалифициран персонал! Сега германците им го връщат плахо като по андрешковски им спират водата преди завършвнето на обекта! Тия взаимни номерца ще се засилват и увеличават в бъдеще - САЩ няма да може да печели от Европа, Русия, Китай, Индия, ... Верно е че и последните няма да могат да печелят от САЩ, но с времето нещата ще се саморегулират и ще се радват и на по-малки, но сигурни печалби - като руската и китайската държавни военни промишлености! САЩ без свеж емигрантски инженерен и технологичен мозък ще затъне индустриално и икономически - от 350 млн. население 280-300 млн. са тунеядци, които живеят и богатеят от борсови шашми, бандитски криминал с ограбване труда и ресурсите на другите, бюрокрация, нарко-, биологичен- и фармакологичен тероризъм и цели негърско-мексикански градове на социални помощи 4-то поколение!

    Коментиран от #51

  • 51 Haблюдaтeл-2

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Haблюдaтeл":

    Произвеждащите продукт (и то не съвсем качествен и съвременен) в САЩ са ок.50 млн., докато в Китай са над 300 млн. и то с вече натрупани опит и знания при работата с изнесените американски технологии и оборудване, което могат вече да си произведат и сами! А и са с потенциал за бъдещо развитие и модернизация за разлика от затъналата в дългове САЩ, която ще бъде потопена от бремето на военните разходи и имперското си кухо величие! Моля се само американците да не пуснат някой още по смъртоносен вирус, с който да се опитат да се спасят, а на практика да се самоунищожат окончателно, въвличайки и останаслия свят!
  • 52 КайЧесно

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ти да не обърка държавите?":

    Верно тия от Мерцедес са егати тъпанарите,да им се чудиш,как успяват да правят едни от най-добрите коли в света,толкова години.

    Коментиран от #53

  • 53 Объркал си времената

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "КайЧесно":

    Мерцедес правеХА най-добрите автомобили, но приблизително от времето за което говоря, правят вече капризни боклуци.
  • 54 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    Скапана ти е ясно само главата. Всеки признава, че модел 3 е отлична кола, модел У е с изключително много подобрения като технология на производство и решения, а в Берлин ще се произвежда второтопоколение на модел У, най-обещаващата електрическа кола. Продава се в САЩ за 40х.долара, 5сек. ускорение до 100 и 450км пробег, добави и много място,компактен размер за сув и 4х4 и колата е страхотна. Тесла са 7г. пред най-достойните си конкуренти, ако това е скапано, здраве да е.
  • 55 Гостилничаря

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Паргов 85":

    Прав си много, това "хахах" обилновено е на хора, които нямат багаж в главата и смехът е най-просташкото и явното в случая.....