29 Октомври, 2020 10:26 4 196 10

Kia разработва ново поколение военни всъдеходи

  • kia-
  • mohave

Kia Motors разширява програмата си за военни разработки и скоро ще предложи нова типова платформа за армейски возила от следващо поколение. В началото на 2021 г. пък корейците ще покажат прототип на бъги с шаси от Mohave, което ще се предлага и на цивилния пазар.

Досега Kia е доставила на армиите на Корея и други държави над 140 000 превозни средства от девет основни типа и около 100 техни модификации с товароносимост от 250 кг до 5 тона. През 2001 г. компанията разработи 15-тонен спасителен всъдеход, а малко по-късно представи и многоцелеви офроудър с двигател, автоматична трансмисия и двойно предаване от Mohave.

Kia разработва ново поколение военни всъдеходи

През ноември 2019 г. Kia спечели договор с армията на Южна Корея за създаването на нови военни камиони с товароносимост 2.5 и 5 тона. Контрактът предвижда разработката на универсална платформа със 7.0-литров дизел, автоматична трансмисия, паркинг асистент, навигация и подгряване на седалките.

Kia разработва ново поколение военни всъдеходи

Едновременно с това Kia развива няколко изследователски проекта за автономни системи за управление и горивни клетки. Корейците проучват възможностите за използване на водородно гориво не само за задвижващи установки, а и за аварийни генератори.

Най-интересен за цивилните потребители обаче си остава бъгито на рама от Mohave, което ще бъде предназначено не само за мотострелкови армейски подразделения, а и за активен отдих. Разработките и опитът, получени при проектирането на такива автомобили, ще бъдат използвани и за серийните кросоувъри на Kia. Самото бъги ще бъде представено в началото на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 13 Отговор
    Автоматик за военна машина? И как точно ще се поправя в полеви условия? Ако прегазиш някой брод и умешиш масло и вода в атоматика, става интересно. Този водород си представям как го носят с ламаринените туби. Не случайно се използва дизел, тъй като не е силно експлозивен. Все пак корейците най-вероятно знаят какво правят и евала за развоя. Ние правим бойлери.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 редник

    7 1 Отговор
    Тези от кабриото без врати на плаж ли са тръгнали?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гостгост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Нещо крайно нередно ли видя в това с автоматика ? Еми те по-голямата част от тези машини са автоматици бе.Ръчките са по-голяма рядкост.Например американските Humvee и Oshkosh JLTV до един са автоматици и така трявбва да бъде.На бойното поле трявбва да мислиш за други неща ,а не да сменяш лостове.

    Коментиран от #5

  • 5 Друг гост

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "гостгост":

    Бе? Възпитанието българино, възпитанието.
  • 6 Всъщност

    0 2 Отговор
    автоматичните предавки са далеч по-сложни от тези с ръчно превключване. Дефектират по-често. Искат редовно обслужване. Все неща, които на война са трудно изпълними. Германците влизат във ВСВ с доста прецизно леко стрелково оръжие и се оказва, че същото не става за фронта - лесно се зацапва и загрява и спира да стреля.

    Коментиран от #7

  • 7 сдасадсад

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Всъщност ,не всъщност ....пишеш пълни глупости.Американските военни джипове например до един са автоматици.Колкото можеш да имаш проблем при ръчните скорости ,толкова и при автоматиците.Проблем със скорости няма ! Не забравяй ,че това са возила които ще се използват за армията ,което означава ,че са тествани,видяно е и е преценено ,че е е сигурно до степен до която да не го мислиш.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 qwerty

    0 0 Отговор
    ети подобни

  • 10 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    това е положението. На война като на война. Каквото за единия, такова и за другия. При ''военните'' автоматици са спестени някои глезотии като при ''гражданските''. Малко по- груби са, удрят те в гърба при смяна на предавки, вият на обороти, но са по- сигурни. Ръчките на УАЗките вече ги няма, пък са само 3-4 скорости, не по 10 за комфорт. И реално минават по- малко километри, най- много да превземат столицата на съседната държава, Пхенян в случая, ако се наложи. Кой ще хвърли ат.ракета под носа си.. Ким само плаши гаргите