30 Октомври, 2020 11:45 6 481 10

Това е най-икономичният електромобил

  • електромобил-
  • икономия на гориво

Eximus IV постави рекорд за енергийна ефективност на електрическите превозни средства

Това е най-икономичният електромобил - 1

Устройството Eximus IV стана победител в състезанието Delsbo Electric за най-икономичен автомобил. Според емоционалното изказване на един от организаторите на турнира, професор Хенрик Рьодегор, това превозно средство ще може да обиколи половин свят с енергия, равняваща се на един литър бензин.

Победата в годишното студентско състезание Delsbo традиционно се присъжда на отбора на Eximus, който спечели всички състезания от турнира, започнал през 2016 година. По-любопитното е, че организаторите на Delsbo Electric отбелязват значителен напредък в създаването на енергийно ефективни автомобили.

Всички модели, участващи в състезанието през 2020 г., използват по-малко енергия от фара в стандартен автомобил. Съгласно условията на състезанието Delsbo Electric, превозното средство трябва да измине 3.36 км по пистата с полезен товар, еквивалентен на 6 души.

Това е най-икономичният електромобил

Изчислява се само специфичното потребление на енергия във ват-часове на човек, без да се вземат предвид параметрите на скоростта на превозното средство. В първото състезание през 2016 г. екипът на Eximus спечели с 0,84 Wh на човек. Цялата писта е оборудвана със съвременно измервателно оборудване, което позволява събиране на данни за ефективността на превозното средство две хиляди пъти в секунда.

След обработка на получената информация разработчиците на Eximus успяха да открият 8 mm разлика в разстоянието между релсите и регулираха междуосието на Eximus IV, за да постигнат още по-добри резултати. Още през 2019 г. новият Eximus показа резултат от 0,603 Wh на човек. Тази година рекордът беше 0,517 Wh на човек.

В следващото състезание организаторите обещават да оборудват пистата със сензори, които записват силата и посоката на вятъра, както и температурата, което ще позволи бързо да се сменя режима на шофиране и да се постигне още по-ниска специфична консумация на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    31 5 Отговор
    Разхода на това чудо на релси е малко като сферичен кон във вакуум. Има теоретично значение, практическо не.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Хората разработват, създават. Засега иновациите са теоретични, но наученото ще намери практична основа. Тогава защо ходим на училище да учим синуси и косинуси?
  • 3 Тесла

    24 7 Отговор
    Теслата на Мъск в космоса е непобедима. Милиони километри. Нула практическа стойност.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Тесла":

    Дали ?? Ти да си чул за нещо друго , използвано ежедневно на земята , а сега изкуствен астероид , обикалящ слънцето и какво се случва с него след н-години и обиколки ?? А дали материалите в него , които се окажат достатъчно издръжливи няма да се прилагат в бъдеще , при положение , че са на цена стотици пъти по-ниска от сега използваните ?? Да не говорим за батерията и електромотора след години в космоса ??

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    какви глупости говориш бе изпуснат?

    Коментиран от #8

  • 6 Қазақстан Республикасы

    7 3 Отговор
    СТАРОО!!! КЪДЕ ЩЕ ГО КАРАМ ТОЗИ ЛОКОМОТИВ? ПО ТРАМВАЙНИТЕ РЕЛСИ??? И КОЛКО ЩЕ СТРУВА???
  • 7 антирус

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тесла":

    Има едно нещо което се нарича реклама ! А лоша реклама няма ! Това е случая с Тесла в космоса.
  • 8 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Като си го прибере след десетина години и се окаже "в движение" ще видиш кой ще се изпусне !! Жокер , любимите ти стогодишни боб хвърлят и "възнаграждения" обявяват да я блъсне "метеорит" , ама със земен произход , хахах !!

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ти пак ли си обрал някоя дрогерия? Няма ли да ти дойде акъла най сетне?
  • 10 3к4й32

    1 0 Отговор
    Много манипулативно представени резултати.
    Поставили са превозното средсво в много благоприятни условия.
    1- релсов път. Съпротивлението от търкаляне на колелата е почти равно на нула.
    2- равен път. Няма наклони за преодоляване.
    3- няма данни за сравенение, какво би направило друго СПЕЦИАЛИЗИРАНО превозно средство по този път.
    Примерно, през 2010-та година, на състезанието Шел Еко Маратон", проведено на пистата "Спийдуей" (Германия), автомобил проектиран от студенти, измина 4896 км с един литър гориво.
    Това е автомобил с ДВГ. Макар и по специлана писта, но с гумени колела (високо съпротивление).