Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 18:03 3 063 5

Мека каска за велосипедисти

  • каска-
  • велосипедист

В момента на удара повърхността на каската мигновено става твърда

Мека каска за велосипедисти - 1

Велосипедите стават все по-популярно средство за придвижване по оживените пътища на съвременните мегаполиси. В болшинството случаи безопасността на велосипедистите се осигурява от специални каски, които често са обемисти и неудобни за използване.

Сега, Newton-Rider представи т.нар. мека каска, която е коренно различна от традиционните, които заради неудобството си, често са пренебрегвани от велосипедистите. Шлемът Newton-Rider е проектиран така, че незабавно да увеличи твърдостта на повърхността при удар.

За да реализира това свойство, вътрешната повърхност на каската е направена от специална гъвкава разтегателна облицовка, свързана към външните части, които пък са създадени от патентована комбинация от вискоеластични материали и Не-нютоновите флуиди.

Мека каска за велосипедисти

Каската от Newton-Rider е достатъчно компактна, за да не създава никакви проблеми по време на носене. Шлемът тежи 460 грама и е с дебелина само 16 мм, за разлика от традиционните стиропорени велосипедни каски, които са с дебелина до 35 мм.

В момента на удара повърхността на каската мигновено става твърда, което ѝ позволява да абсорбира енергията от сблъсъка и да предпази главата на велосипедиста от нараняване. Известно време след сблъсъка повърхността на каската отново става гъвкава.

Каската Newton-Rider вече е получила европейския сертификат за безопасност съгласно стандарта EN 1078 и ще получи американския сертификат за безопасност - CPSC в началото на 2021 година. Шлемът също има вграден NFC сензор, който позволява да се идентифицират собствениците ѝ.

В момента проектът Newton-Rider е изложен за събиране на средства на платформата Indiegogo, където може да бъде поръчан предварително за $ 80. Каската ще се продава на дребно за около 115 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Електрошок

    9 0 Отговор
    Така както е на снимката не става!Няма отвори за охлаждане!

    Коментиран от #3

  • 3 Бойко Covida

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Електрошок":

    Има да отвора, малко под кръста ѝ са...
  • 4 сектант

    4 3 Отговор
    за меки китки меки каски Борис Бонев да му подарят една
  • 5 ХХХХ

    0 0 Отговор
    Ненютоновите флуди са способни наистина на много неща.
    Отдавна е известна способноста им да спират коршуми но примерно да премине бавно движещ се нощ през тях.
    За пръв път виждам сносен опит за приложението им.