Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 09:05 2 304 3

Тайвански учени разработиха система за бързо тестване за инсулт и сърдечно-съдови заболявания

  • тайван-
  • технологии-
  • инсулт-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • стеноза-
  • тест-
  • система-
  • патент

Резултатите са готови в рамките на 5 минути

Изследователски стартъп екип представи първата в света система за бързо тестване за инсулт и сърдечно-съдови заболявания, която може да даде резултат за пет минути.

Инсултът се нарежда сред петте най-чести причини за смърт в Тайван и САЩ, отнемайки съответно 12 000 и 140 000 живота всяка година.

Устройството прави 30-секунден видеоклип на врата на изследвания обект и го качва на облачен сървър за анализ – това заяви Хсиао Хао-минг, професор от Националния тайвански университет.

В рамките на пет минути изследваното лице може да получи доклад с оценка на рисковете от получаване на стеноза на каротидната артерия и необходимостта от посещение на болнично заведение за по-подробен преглед.

Степента на стеноза влияе върху динамиката на притока на кръв, чиито фини промени се отразяват чрез пулсации и могат да бъдат открити чрез анализа на движението.

Системата има над 500 клинични случая, резултатите от които са с точност 95 %.

Екипът е получил патенти за системата в Тайван и САЩ и е спечелил две национални награди за иновации в Тайван през 2016 г. и 2019 г.

Вместо да продава самата система, компанията планира да популяризира използването ѝ в аптеките и здравните центрове, като цената на услугата ще е около 10% от цената на изследване за стеноза на каротидната артерия в болниците.

Компанията също така ще търси сътрудничество със здравното министерство за насърчаване на използването на системата и въвеждане на данните на потребителите в базата данни на Националната здравноосигурителна система.

Технологията може да се използва и за разработване на други инструменти за откриване на аритмия, артериовенозна фистула и болест на Паркинсон.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незачто

    4 4 Отговор
    Закъснели са, сега всички мрем (яко) от короната.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    браво на господа учените медици
  • 3 Тайван, няма Корупция, не си копуват

    7 0 Отговор
    Дипломи, не получават "даром" научни степени, там Учат много и се трудят! Имат Университети в първата 10 КА в Света!!!! А ние най добрия ни на 1000. И МЯСТО??? ВСИЧКО УСТАНАЛИ: ПРАЩАШ ТАКСА, ВЗЕМАШ ДИПЛОМА ИЛИ ТИТЛА!!! 30%ОТ ДИПЛОМИТЕ В държавата ни са Купени, като стока в Бакалия! Тайван е27 милиона човека, нямат 5000 "професора" като при нас доценти и докторанти, не могат да се преборят при нас!!! И какво Открихме, или какви "трудове" написаха нашите Титоловани учени??? Нищо, Кухи титли!!