Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 15:59 12 910 47

Белгийски хакер открадна Tesla за 90 секунди (ВИДЕО)

  • tesla-
  • хакер-
  • кражба

Белгийски специалист по компютърна безопасност успя да отвори и да подкара Tesla Model X за минута и половина. За целта Ленерт Воутерс използвал протокол Bluetooth и оборудване на стойност $300, което се продава свободно на пазара.

За хакването на "тѐслата" са били достатъчни едноплатков компютър на базата на Raspberry Pi с размерите на кредитна карта и още няколко компонента, които се събират в малка раница. 90 секунди по-късно електрическият кросоувър е бил отключен и готов за път.

Методът на Воутерс обаче има и недостатъци. Крадецът трябва да застане до колата, за да види идентификационния номер, и да се намира на разстояние не повече от 5 метра от дистанционното управление за безключов достъп.

Ленерт Воутерс вече е уведомил Tesla за пробива в сигурността и компанията подготвя софтуерно обновление, за да го елиминира.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 358

    40 1 Отговор
    таланти всякакви
  • 2 Няма нищо сигурно

    51 3 Отговор
    Всяка кола може да се открадне.

    Коментиран от #5, #26

  • 3 Pokololo

    26 20 Отговор
    Ама сигурно няма да успее да подкара чудото на българския гений Правец 8М или още по-уникалния чушкопек
  • 4 Слабо слабо

    41 5 Отговор
    Българските за петнадесет минути са я гепили,променили Фсички идентификации, продали,и на път,за друга!!!
  • 5 Така е

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Няма нищо сигурно":

    обаче,не е здравословно да крадеш баш всяка!
  • 6 Хакерче ела

    39 3 Отговор
    Смартфони много могат,да крадат! Ела открадни на чичо Волгата, ще ти оставя и манивелата...ама не съм сигурен,за какво ще я ползваш....

    Коментиран от #8

  • 7 Asdfg

    17 5 Отговор
    Георгиииииииииииииииии, защо пишеш хакер? Как разбра, че е хакер? Георгииииииииииииииии, защо си толкова неграмотен?!?
  • 8 За всичко си има чалъм

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хакерче ела":

    Един фургон, два регала и лебедка във фургона ще натоварят волгата, дори да няма двигател. Както казах всичко може да се открадне, стига някой да си го постави за цел.

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    20 13 Отговор
    Падна и тази опорка на форумните теслари. Вече не остана какво да хвалят в тия миксери.

    Коментиран от #11

  • 10 Така си мислиш

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "За всичко си има чалъм":

    а чичо с пушката нещо го пропускаш в схемата??? Ти откъде мислиш ми е Волгата.....преди години дойдоха с нея,да ме крадат такива "тарикати"...

    Коментиран от #30

  • 11 този гост

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    е много прост.
    Кое да хвалим, бе умник. Кое остана качествено и да не си губиш по половин месец на година за всякакви облужвания.

    Коментиран от #40

  • 12 Перник

    17 4 Отговор
    Тоя ако разбере че хора и без основно образование, може да качат тази Тесла на камион, да я закарат до Радомир и да я разглобят и за два часа ще е на части в някоя морга на Околовръстното

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    15 18 Отговор

    До коментар #12 от "Перник":

    Само една дребна подробност !! Дори да приемем , че "хората без основно образование " успеят да я скрият от сателитното проследяване и я разглобят , както си мечтаеш !! После какво , ще продадат частите и някой ще ги монтира на собствената си Тесла ?? Особено основните като батерия , двигатели , инвертори и зарядни ?? А известно ли ти е , че всички те имат електронна индентификация , без която не могат да работят и централния компютър на колата не само я знае , а знае и какво да прави , когато липсва или е друга ?? Тоест с две думи като за петролопитеци със специални потребности !! В секундата , в която монтираш нелегален агрегат на нормална Тесла в центалата и знаят какво си монтирал и откъде е или поне , че е краден !!! Оттам нататък колко време ще отнеме според теб да привикат собственика и да разберат откъде я е взел ???? Ееех как си беше лесно да менкаме пушилници , язък , хахахах !!!
  • 15 омъскаряване

    20 7 Отговор
    Това е по-мслкия проблем то кой толкова иска да ги краде тези тесли, а и джендърите са смели само пред компа вкъщи! Приблемът обаче, ще се появи, когато разни "шегобийци" почнат да се забавляват да ги хакват и управляват в движение !

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #15 от "омъскаряване":

    Всъщност проблема ще се появи , когато петролопитеците вденат колко са прости и какви идиотии са си мечтали , а нормалните хора са си умирали от смях с техните простотии !!! Първо на пътя вече има над 1,5 милиона Тесла , а още следващата година ще станат 2,5 милиона !!! Колко от тях си чул някой да е "хакнал" и "управлявал" от разстояние ?? И това включва още първите произведени преди 8 години модели , а с всяка следваща година се подобряват и затварят и малкото вратички , които стигат до това , да ОТКЛЮЧИ колата и да я подкара за няколко метра или километра !! В секундата , в която реалния собственик се обади в Тесла и обяви , че автомобила не е в негов контрол , този автомобил спира на място като закован , а ако е качен на платформа започва проследяването му !!! Дори да бъде скрит , агрегатите му посмъртно не могат да се легализират , освен някой калник или врата и дори те е съмнително дали ще се скрият , а и струват пари , които не могат да платят на крадците дори страха от кражбата !!!! НИЩО от основните агрегати НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ , щото в секундата в която го включиш , все едно викаш лично полицията !!!! Айде сега продължавай да си мечтаеш или удари шише ракия , белким забравиш и ти "олекне" , хахахах !!!

    Коментиран от #20

  • 18 То ако ставаше толкова лесно

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "омъскаряване":

    Онази журналистка която и откраднаха теслата какво успя да направи, въпреки че автомобилът беше неин и имаше пълен дистанционен достъп? Даже не успя да ги спре. Единствено им вдигаше и сваляше прозорците, свиреше с клаксона и успя да включи valet mode, за да не могат крадците да вдигнат повече от 50 километра в час, за да ги хване полицията. Само дотолкова може да се управлява автомобила дистанционно, докато някой друг управлява физически.

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "омъскаряване":

    Междувременно , докато си мечтаеш набъдните ти мечти , Тесла мина 520 милиарда или повече от ВАГ , Тойота , БМВ , Мерцедес и Рено-Нисан НАКУП (тоест първите пет производителя) , а Мъск мина Бил Гейтс и вече е втори по богатство !!! Като стане първи ще ти кажа , че да ти е кофти , хахахах !!!
  • 20 Всичко може да се краде

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ако пожелаят, ще се справят с всички проблеми които си изброил. Само че ако си крадец, няма ли да избереш да откраднеш някой автомобил, който се краде по-лесно, а после можеш да продадеш и частите му по-лесно и по-скъпо? Иначе за моженето - може.

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "То ако ставаше толкова лесно":

    Защото е фитка и не знае каква кола има !! Ако вместо в полицията беше се обадила в Тесла да блокират колата щеше да ги остави на пътя и да бягат пеша и втори път няма да помислят да припарят до Тесла !!
  • 22 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Всичко може да се краде":

    Може ама в шестък !!! Това че нещо ви се ще на значи , че е така !!!! Не можете да вденете какво значи автомобил нонстоп ОНЛАЙН !!!!! Това значи че няма значение дали има или няма връзка !! В случай че няма за системата е ясно , че нещо не е наред !!! И в случая с Тесла , ако я няма , автомобила просто отказва да работи !! НЕ МОЖЕ краден агрегат да се сложи на легална кола !! Може да се сложи на изключена от системата , която се води бракувана !!! Само че в белите държави си представи как се регистрира и кара бракувана кола , след като първата камера ще я фиксира само по регистрационния номер !!! Свърши тая на гаражните морги , не се надявай !!

    Коментиран от #41

  • 23 Наркос

    4 2 Отговор
    Един декодер е 50$ , така че пак е по-сигурно от ключ и иска повече умения. Плюс това в Тесла има телеметрия.
  • 24 Zan

    2 2 Отговор
    Нали за това Мъск им плаща и периодично организирва конкурси да откриват пробиви в защитата.
    А бг малоумниците пляскат на най-добрия начин за подобряване на защитата. Ъ-хм, пляскат се.
  • 25 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    "Крадецът трябва да застане до колата, за да види идентификационния номер"

    Крадецът може първо да види идентификационния номер,
    след което да се отдалечи на 5 метра
    /или повече, в зависимост от наличните му устройства/

    Коментиран от #34

  • 26 РЗС

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма нищо сигурно":

    ела ми открадни колата с пособия за 300 долара. Ако успееш за 90 секунди, ти я подарявам.

    Коментиран от #27

  • 27 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "РЗС":

    Те и от Tesla са предложили подобна оферта
    ...и някой е успял
    -
    и става въпрос за нормално паркирана кола някъде си
  • 28 Тойота

    3 0 Отговор
    Да изчезнеш за 90 секунди! (2020)
  • 29 До 11

    0 0 Отговор
    Как кое? Чушкопека!
  • 30 Чичо ти с пушката

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Така си мислиш":

    Ние нормалните хора ползваме автомобилите си за транспортна дейност и от време на време ги оставяме на някой паркинг или улица без надзор. Това че чичо ти си стои само вкъщи 24/7 прави недвижимо имущество волгата, която охранява с пушката.

    Нали все пак говорим за кражба на автомобил? За възможното е възможно да свитнат и чичо ти и пак да откраднат волгата, ама както казах дали си заслужава в повечето случаи?


    Както виждаш хората намират начини да откраднат или оберат бронирани автомобили за инкасо с въоръжена охрана, та с чичо ти ли няма да се справят?
  • 31 Този

    4 4 Отговор
    Браво, смея да твърдя, че също така, много добре са подбрали шофьора на теслАта. Розови дънки и зализан перчем. Образец за водач на теслА.

    Коментиран от #32

  • 32 Защо, ти как си ги представяш

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Този":

    Шофьорите на Тесла? Гологлави татуирани дебеловрати батковци с кифли покрай тях? Ами не. Тези си купуват BMW-та и не ходят в парка.

    Tesla е семеен автомобил и ги карат семейни хора като този мъж, който е извел децата си на разходка в природата.

    Коментиран от #39

  • 33 Гост

    5 1 Отговор
    Аз за това си монтирах на Теслата ключ-маса, скрит няма да пиша къде, и като спра си го изключвам. Не мое никой да ми я открадне.
  • 34 OhuBohu

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Hoho Boho":

    Всъщност, проблема е, че трябва да си до дистанционното, т. е. собственика, И до колата.

    Коментиран от #37

  • 35 незнайко

    2 0 Отговор
    Това нагледно показва какво представляват новите коли НАТЪПКАНИ догоре с електроника ! Пълната инжекция и АБС системата са достатъчни за един автомоби . Да това е електромобил, но защо трябва да е и КОМПЮТЪР ??? За него инжекциона е управлението на електродвигателя а АБС системата е същата като на всеки автомобил.

    Коментиран от #36

  • 36 С какъв телефон си

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "незнайко":

    Nokia с фенерче? А защо си със смартфон, който е в пъти по-бърз и мощен от компютърът ти преди 5 години и има 8 ядра в процесора? За телефонен разговор ти е достатъчен дори телефон с копчета. Даже ще го зареждаш само веднъж седмично, а като гледам и зареждането ви тежи.
  • 37 Наркос

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "OhuBohu":

    Точно. Обаче с по-скъп уред не е проблем да увеличиш дистанцията до примерно 10 метра. Или паркираш до него , а втора кола го проследява до адреса. Самия факт, че е 5 пъти по-скъпо от декодер за стокова ключалка на бмв7 е някакъв напредък в сигурността.
  • 38 Браво вместо

    3 1 Отговор
    да краде и да го гони полицията, ще го гонят от Тесла да му платят за да запушат пробива ... а у нас "специалистите" предпочитат да играят на гоненица с полицията
  • 39 Ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Защо, ти как си ги представяш":

    Семейства с двама татковци
  • 40 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "този гост":

    Всеки случай не е Тесла. 7000 долара за носач хахахахахаха
  • 41 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Автомобил нон стоп онлайн означава, че биг брадър те следи перманентно, а ти вече не си човек, да не говорим за свободен и с права. Но, понеже си с мишкарско мислене и манталитет на гризач, това те устройва.
  • 42 дядо курти

    2 1 Отговор
    Да дойде с тая джунджурия да видим дали ще ми отвори вратите на жигулата.
  • 43 Лирик Охранител

    1 0 Отговор
    Жива охрана на коли! Спим вътре! Бий се, народе - ниски цени, висока сигурност! Наемайте, наемайте - не останаха вече живи охранители. Черен петък е, все пак...
  • 44 индианец

    0 0 Отговор
    А теслите къде си ги зареждат ? В смисъл чарджъра къде е - в гаража мейби ? И колко часа ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дедо

    0 0 Отговор
    90 секунди - на дедо, дедовия ! Га почна, беше следобед, па тръгна по мръкнало !!! Аййй, бегай !!!