Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 14:27 8 267 77

Изчислиха себестойността на iPhone 12 Pro

  • apple-
  • iphone-
  • iphone 12 pro-
  • себестойност

Изследователската компания Fomalhaut и изданието Nikkei Asia проучиха частите на новия iPhone 12 Pro и оцениха себестойността им на $406 (€342). Това означава, че Apple продава флагманския си смартфон на 2.5 пъти по-висока цена.

Себестойността на компонентите не включва разходите за разработка на устройството, производството, заплатите, наема на помещения, маркетинга и печалбата за търговците. Ето защо е трудно да се пресметне по колко печели Apple от всеки продаден смартфон.

iPhone 12 Pro се състои от 21.9% американски и 26.8% корейски части. Останалите компоненти са произведени поравно в Европа, Япония, Тайван и Китай. По-големият дял на корейските компоненти се дължи на прехода към OLED-дисплеи, доставяни от Samsung.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Набутвация Голямова

    75 17 Отговор
    Добре, че не са изчислили на тесла, че щеше да има масови самоубийства на джендъри!

    Коментиран от #5, #47

  • 2 Корейска ябълка

    31 18 Отговор
    Е къв айфон е това тогава. Да го кръстят Самсунг S12 pro. И реалната му цена със всички разходи и печалби е нормално да е 450€, максимум 500€
  • 3 Не е Хандроид

    24 65 Отговор
    А софтуера колко струва или той е безплатен? А красотата колко струва? А това, че винаги работи без пари ли е? А това, че комуникира с часовника, телевизора, пада, лаптопа, офиса, крушките и прахосмукуачката бонус ли е?

    Коментиран от #6, #16, #36

  • 4 Случаен

    28 8 Отговор
    Има развойна дейност, има производство, софтуер и др. Цената на частите не е всичко.
  • 5 спестовник

    13 30 Отговор

    До коментар #1 от "Набутвация Голямова":

    Вие, андроидаджиите, защо не си купувате реплики от Али екпрес, вървят по $40? Ще спестите и пак получавате андроид.

    Коментиран от #10

  • 6 Бонус

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Не е Хандроид":

    е, както е и бонус, че секви агенции ти проверяват комуникациите.
    За да си безопасност.

    Коментиран от #7, #14

  • 7 гост

    9 21 Отговор

    До коментар #6 от "Бонус":

    А ти си мислиш , че на андроида не ги "проверяват" ??? Хахахахах !! Или на който и да е друг ?? Единствения проблем е , че си толкова безинтересен , че на никой не му пука за теб и никога няма да му пука !!
  • 8 Мартин Петров

    40 8 Отговор
    А истината е, че се състои от 100% китайски части, струващи с труда, рекламата и т. н. не повече от 400 лв. на бройка.
  • 9 Brabus

    9 34 Отговор
    iPhone е най-добрия телефон, но с тези дисплеи от Самсунг развалиха всичко.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Въпрос?

    48 15 Отговор
    Че кой нормален и интелигентен човек би ползвал Apple iphone?

    Коментиран от #24

  • 12 Факт

    40 12 Отговор
    Xiaomi и Samsung просто къртят .
  • 13 Не ве тъпан

    37 8 Отговор
    Вие облъчените що си купувате нещо надуто до небето с функции на 3310 и ми се мислите за някакви богоизбрани?Умствения ви капацитет е също толкова орязан като софтуера ви
  • 14 и какво

    5 27 Отговор

    До коментар #6 от "Бонус":

    И лошо ли е Америка да те пази или предпочиташ "бившия" СССР или други диктаторски режими да се грижат за теб?
  • 15 Иван андонов

    16 7 Отговор
    Вие не сте в час.от Самсунг и айфон нищо не стана.те никога не са могли да правят телефони.те са само за гъзария.прочете малко повече новини за телефони.
  • 16 Hellish

    38 10 Отговор

    До коментар #3 от "Не е Хандроид":

    Изброи все неща които могат да се кажат и за андроидски телефон. Нито са по-грозни нито по бавни, вече не забиват грам, могат да си комуникират с всичко. Имат повече приложения, получаваш телефон на същото ниво като работа, екран, камери и плащаш 1/4 от цената.
    Аз не съм сектант, не виждам смисъл да дам 2000 лева за нещо което мога да купя за 500 пък било и то 5-10% по-лошо. Защото и по-добър да е, не е с повече.
    А това, че са по трошливи, с по-малки батерии, не позвошяват поправка извън фирмените сервизи, като остареят малко ги забавят нарочно с ъпдейти, много дефекти. 12-ката нещо и зеленее екранчето на половината бройки.
    Значи, плащаме за имидж? Ок, но аз съм на тези неща. Значи той имал iphone за 2000 лева, но живее на квартира. Аз живея с собствен апартамент за 200 хиляди с вложени още 50 хиляди за ремонт и нямам кредити, но той е по-гъзар.
    Смешковци

    Коментиран от #18, #38

  • 17 My new Iphone

    11 30 Отговор
    Който има пари и харесва Iphone, купува. Останалите блеят по форумите.
  • 18 не съм съгласен

    9 38 Отговор

    До коментар #16 от "Hellish":

    Айфона, който ще си купя не струва 2000лв, а 1300 (Айфон Мини), с план от Теленор. Като си продам стария Айфон 8 за 400, цената пада на 900.

    Като получиш СМС на телефона излиза ли ти на лаптопа? На сафарито даже ти попълва кода от смс-а директно във уеб формата, ако има нужда.

    Плащаме за качество, защото не се развалят, защото работят с години - бързо! Защото си държат цената. Естествено, че в оторозирани сервизи ще ги поправяме!

    Богатите хора си купуват Айфон, дали е заради имидж само. Бедните си купуват задължително Андроид, пак не е заради имидж.

    Коментиран от #19, #35

  • 19 123

    24 9 Отговор

    До коментар #18 от "не съм съгласен":

    Да , СМС-ите ми излизат на лаптопа с пиратски уиндоус . Общо телефона и лаптопа ми струват 1200 лв. Като на лаптопа с падат 900 от тях . РС-то с което работя ми струва малко над 1000 за компонентите без мониторите и ще размаже твоят МАС-боклук за производителност за работа като домат и на него също получавам СМС-и и е напълно синхронизиран с телефона . На теб колко ти излязоха двата боклука ? А като те мързи да кълвеш по клавиатурата и цъкнеш микрофончето , айфоня пише ли докато говориш ? Тва айфонь маниаците сте толкова забити ментално , че дори не си давате сметка че останалите не стоят на място като произвеждат един и същ телефон 5 години . А пък Сафари е изключително тъп браузър , на всичкото отгоре и бавен .

    Коментиран от #23, #33

  • 20 към гост 1

    6 0 Отговор
    още миналата година исчислиха тесла 3 на 23000 долара
  • 21 ...

    16 1 Отговор
    Няма никаква разлика между марките. Частите са едни и същи , а другото е визия и реклама. Аз лично предпочитам андроид заради роот възможностите и до преди 3 години бяха напред със софтуера. За момента и двете системи не предлагат нищо , апликация или игра, които да усвояват мощносттите. Телефон за над 1000 лв няма за какво да ми е в момента. Просто излишен харч.
  • 22 qwerty

    8 4 Отговор
    Не мога да разбера защо са тези спорове на тема айфон? От години съм с такава марка телефон и основно се ползва за ало-ало + нетване. Детето е с хуауей и не иска да ползва айфон - въпрос на виждания и навици според мен. ОК - струвал 400$, голямата работа, както обичам да казвам: щом не е повече от заплатата няма проблеми. В момента се ослушвам някой познат от щатите да се излъже да тръгне към татковината си за да ми достави едни 12 про макс, все пак цената в Бг е нечовешки надута. Поздрави!!!
  • 23 М1 M1

    3 25 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    Сафари е по-бърз от Хром!
    Кое PC викаш ще бие новия ми Мак?

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Бегай бегай

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос?":

    Най продавания телефон в света е...Ти си оолзвай нокиата с фенерче ,защото си голяма интелЕгенция
  • 25 123

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "М1 M1":

    Ша има да вземаш . Както и за СМС-ите
  • 26 123

    20 4 Отговор

    До коментар #23 от "М1 M1":

    Много десктоп РС-та ще бият макбука ти , моето с AMD Ryzen 5 3600X ,6 физически ядра и 12 виртуални 32 МВ L3 cache и Quadro K4200 , средна работа , ползва се за 3D моделиране

    Коментиран от #27

  • 27 айде бе

    4 17 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Никой не може да бие новите M1 чипове
  • 28 Драма

    23 10 Отговор
    Като видя някой с айфон го съжалявам, особено сервитьорките... Айфона е за малоумници, които го ползват за АЛО АЛО и фейсбук....

    Коментиран от #29

  • 29 Същия

    6 18 Отговор

    До коментар #28 от "Драма":

    С айфон съм, ето за какво го ползван - уеб браузвате, видео разговори, чат, преглеждане/качване на документи (синхронизират се с iCloud на всички устройства. Уеб интерфейса на iCloud е много добър също), имейл с нейтив клиента, а не някъде смешен Gmail, задачки, бележки, календар (служебен и личен заедно, насвякъде). Започвам нещо да правя на телефона, продължавам на каптопа, отивам в работата и продължавам от където съм стигнал.

    Уиндоуса е такова дърво, баце, андроида е такова нелепо копие. Конто мисли, фирма Гугъл създава качествени продукти е ненормален.

    Всичко това работи удобно, бързо, красиво. Приятно е. Конто си купи Апъл устройство и свикне с него повече никога не иска да слиза на по-долно ниви.

    Коментиран от #37

  • 30 Android

    15 6 Отговор
    Та да ги питам айфонистите добре ли е с айфоня збирщайн 😀 при це 2500лв даже и 3000лв, при положение нямат нищо тяхно в един телефон всичко е чуждо........

    Коментиран от #31

  • 31 зле сте

    4 20 Отговор

    До коментар #30 от "Android":

    Процесора е тях - той е най-бързия. Вече го слагат на маковете и те станаха най-бързи.
    Софтуерът е техен.
    Общо взето всичко по потребителския интерфейс (дизайна) е тяхно, а другите сляпо ги следват.
    Категорията смартфон е тяхна.

    Айфон Мини е 1300лв, но като продам стария го взимам за 900. Айде бегай с смешните си Андроиди. Хейтъри сте.
  • 32 оф бе

    5 7 Отговор
    Уиндоуса не може един скриншот да направи като хората, не може едно видео да запише, трябва да сваляш други програми. Едно .svg не може да ти отвори. Андроида е един портал към услугите на Гугъл; уеб услуги, недодялани, дето не знаеш кога ще ги спрат, по стара гугълска традиция. Там имаш чувството, че всичко е временно. Ако нещо не им събира информация за реклами те го спират.
  • 33 Note 10+

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    Браво
  • 34 Rado

    7 8 Отговор
    А заплати, разработки? Изчислете себестойността на едно бутало, да закарам колата на майстор да го смени и да му платя само себестойността.

    Коментиран от #39

  • 35 Донякъде съм съгласен

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "не съм съгласен":

    Няколко месеца ползвах айфон. Наистина не заби нито веднъж, като цяло приятен телефон, но го продадох и си взех андроид телефон за същите пари. Много по-комфорно ми е с андройда и не мисля да взимам айфон, дори да не бяха толкова надути цените им.
    А е супер дразнещо да няма бързо избиране от клавиатурата и всеки път да вадиш името от указателя или да не извибрира като ти вдигнат отсреща и още много други такива дреболии, които и при най-евтиния андройд не липсват.
    Става за втори телефон, който човек не ползва особено много.
  • 36 Pokoloko

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Не е Хандроид":

    Moя Samsung купен от Сингапур за 350 евро а тук стресиращ 550 също комуникира с тези устройства бързо и безотказно
  • 37 Хехе

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Същия":

    пробвай с Finder да копираш файл с два клика. Е нема такова нещо, требва да е два клика и натискане на бутон.
    Правиш нещо или както те са решили или не го правиш.
    Освен ако не заплатиш за некакъв базов софтуер.
    На всичкото отгоре всички програми кога ги ползваш се знае,
    щото макОС постоянно праща логове към Епъл.
    Но щом ти харесва си стой там, след две години прехваленият ти мак вече няма да може да се ъпдейтва.
    А има ли жакове зз слушалки или тех тре допълнитлно да купиш?

    Коментиран от #40, #41

  • 38 гост

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "Hellish":

    Прав си. И аз познавам няколко такива, единия няма какво да яде но е важно телефона му да е за 2-3 хилки ябълка.
  • 39 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Rado":

    А те щото другите брандове нямат разработки и не плащат заплати. Я се скрий. Просто едните предлагат на разумни цени, а другите ламтят за пари.

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 40 Божее

    5 11 Отговор

    До коментар #37 от "Хехе":

    Човеко, файл ли не можеш да копираш? Та това е измислено от Апъл, те са написали учебника (Human Interface Guidelines), първи въвеждат графичния интерфейс и осовния понятия като селектиране на "иконка", действия с мишка върху нея. Айде бегай....

    В Уиндоуса как е: контрол C - контрол V. Замени контрол с Команд.

    Базов софтуер.... не ставай смешен. Колегата купи скъпа програма за записване на видео от екрана и микрофона. Това Мака го прави по два отделни начина и по-качествено. Та Мак е известен с това, че всичко му е вградено, а на Уиндоус и Хандроид сваляте всякакви боклуци.

    Коментиран от #58, #61

  • 41 стига вече

    5 10 Отговор

    До коментар #37 от "Хехе":

    След две години мака нямало да може да се ъпдейтва :)) Ти полудя ли? Маковете са известни с това, че се поддържат с години, с много години! Почти 10 години ги ползват някои хора. В момента ти пиша на Макбук Про Ретина 2013, по всеобщо мнение един от най-добрите въобще. Защо пишеш неща, в които не си сигурен, само за да объркаш четящите тук?

    Имам ли жак за слушалки? Айфона ми дойде с преходник за стария вид слушалки, дето никой вече не ги ползва. Вие на китайските боклуци още ли сте с такъв жак?
  • 42 Rado

    8 15 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Mercedes ламти, а Лада не ламти? Или Mercedes го може(ползва последни технологии), а Лада не(не прави високотехнологични автомобили)? iPhone 12 е с първия 5nm процесор, последните технологии са скъпи.
  • 43 Rado

    8 13 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Apple разработи AirPods(плюха първия iPhone без жак), а другите просто ги копираха и сега всеки втори е с AirPods макар и копие или копие под друг бранд с друг дизайн.

    Коментиран от #50

  • 44 Rado

    7 13 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    iPhone 12 е първия телефон с камера, която стабилизира изображението с движение на самия сензор(5000 пъти в секунда), а не на лещата, както е при другите. Познай какво следва за другите марки, копират технологията от iPhone.

    Коментиран от #49, #54

  • 45 Факю

    19 5 Отговор
    Боли ме лебервурста за тия боклуци...всички телефони са еднакви.Даже ме знам каква марка ми е служебния.Само некви халави фенове се омагьосват по няколко марки,дето имат 5-6 ненужни екстри.Тоя ква камера извънземна имал....и други тинтириминтири...сякаш професионални фотографи ще стават.Всички телефони вършат една и съща работа,ама има балсами с комплекс за малоценност дето искат да се газарят.
  • 46 Бай Ганьо

    17 4 Отговор
    Нямам 2 лв в джоба,с външна тоалетна сме у село,ама имам Айфон и БМВ тройка с лети джанти.Хахаха

    Коментиран от #48

  • 47 ддд

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Набутвация Голямова":

    И у нас има табели какви пари са дадени по проект някакъв.Във варна а морската гадина са опукали 35 000 000 (табелата е пред зоологическата)е дали са вложени 15 000 000?
  • 48 завиждай

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Ганьо":

    Имàл-дал
  • 49 гост

    19 3 Отговор

    До коментар #44 от "Rado":

    Ти ползваш ли 80-90% от тези екстри и жизненоважни ли са ти? Някакъв голям бизнесмен ли си? Важни са ти милисекундите за да си завършиш сделката за милиони? Работиш в телевизията и тази камера е важна за теб може би???? Не вярвам да си такъв, замисли се!!!! ...................По скоро плащаш 2-3 хиляди за да се покажеш, (бай ганьовщина) ядеш пица на парче и филии с лютеница но иначе си с айфон, хах. Или си зомбиран фен? Гледай си там разработките и си плащай паричките редовно за да могат други да забогатяват. Да си жив и здрав да си ползваш екстрите на новия модел.
  • 50 Алоооо

    16 6 Отговор

    До коментар #43 от "Rado":

    5G изкараха една година след конкуренцията твоите 'иноватори' Аре беги с тея слушалки и жакове.

    Коментиран от #53, #60

  • 51 оня с магарето

    3 0 Отговор
    ако го купят на части пак ли ще струва толкова?
  • 52 Oneplus

    14 4 Отговор
    От както вече не съм с айфон , се родих.Характеристики като за тел 300лв и софтуер като за детска играчка,но на цена 1500лв+.И още има будали който го купуват.Поне мойте бяха служебни.

    Коментиран от #56

  • 53 Иноваторе

    3 15 Отговор

    До коментар #50 от "Алоооо":

    Ти ползва ли 5Г през това време?

    За разлика от Гугъл Апъл не хвърлят всеки възможен фийчър на юзъра, за да трупат точки пред овцете.

    Коментиран от #57

  • 54 Bmw

    11 4 Отговор

    До коментар #44 от "Rado":

    Радо вземе се гръмни , айфона снима ужасно само да ти кажа.А батерията и обхвата са също са под всякаква критика.
  • 55 Гошо

    12 3 Отговор
    Сано айфона с всяка година модела им е по-слаб от този миналата година и е на по-висока цена.Ама те си имат зомбирани фенове и пак ще го купят.
  • 56 БатП

    4 6 Отговор

    До коментар #52 от "Oneplus":

    Будалите, които го купуват, най-вероятно знаят как се пише думичката 'моите', и най-вероятно знаят кога се използва 'който' и кога 'които'. В тази връзка изкарват повече от теб и могат да избират дали да дадат 300 или 1500 за телефон. Ти този избор го нямаш, защото си обикновен ратай.
  • 57 Алооо

    9 1 Отговор

    До коментар #53 от "Иноваторе":

    Глупави и необосновани ганьовски разсъждения
  • 58 Кажи сине

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Божее":

    По принцип под такива статии чета и се заливам от смях, НО теб не мога да те пропусна приятелю.... Сектанщината не води към добро да знаеш. И сега внимавай ...ще научиш нещо ново при това на готово! Първият графичен интерфейс е представен от XEROX 1979 година (да не беше дори '73)! Ето ти и коз - PERQ, за останалот предполагам можеш да четеш и разбираш английски.

    Коментиран от #59

  • 59 Профан 1

    3 7 Отговор

    До коментар #58 от "Кажи сине":

    Другарю, Xerox PARC e изследователски център, спонсориран от много фирми.Апъл имат достъп и най-голям и интерес към технологиите развивани там, въведени за пръв сред масовите консуматори именно от Апъл, но по-важното - развити и утвърдени от тях. Пак ти повтарям: основите на Hunan-computer graphic interface интеракциите (взаимодействията) са наляти и специфицирани за поколенията (и безмозъчните копирачи) точно от Апъл. Не ми говори за ранни опити, а за реалното въвеждане на работеща графична среда. Гайдлайните на Апъл си оставят и до ден днешен фундамент на Interaction design-а.

    Коментиран от #63, #68

  • 60 Rado

    3 11 Отговор

    До коментар #50 от "Алоооо":

    беги ти, виж какво правят тея слушалки и ще разбереш защо другите компании ги копираха.
    Публикувано във факти.бг: AirPods правят повече пари от Spotify, Twitter и Snapchat
    https://fakti.bg/technozone/437302-airpods-pravat-poveche-pari-ot-spotify-twitter-i-snapchat

    Коментиран от #66

  • 61 Опитай

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Божее":

    да преместиш файл от едно място в друго (Cut-Paste).
    Във Виндоз - Ctrl-X, Ctrl-P.
    Във МакОС това не става. Виж кво пишат по форумите:
    OS X does not allow that. It's an Apple Design question. They don't believe in the metaphor of "cutting" something, no matter how much we (users) believe in it.
    Това винаги е било политика на Епъл, или го правиш както те кажат или не го правиш.
    Ползвал съм и Виндовз и Линукс и МакОС професионално, еми МакОС за мен е дърво.

    Коментиран от #64

  • 62 Ако някой

    6 1 Отговор
    ми подари МакБоок (щото аз пари на Епъл нема да дам), минавам по диска с гоуемата пила и слагам един Виндоз и един Линукс.
  • 63 Добре

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Профан 1":

    че не всички ги следват.
  • 64 Болш

    1 7 Отговор

    До коментар #61 от "Опитай":

    Човеко, На Мак виждаш съдържанието на файловете, без да ги отваряш, дори на .psd файлове и на svg.

    Има сто начина да преместиш файл, моля те!

    На Уиндоис в службата не мога да разбера на гнусния нейтив имейл клиент кога в дошъл имейл, изчезват нотификации, календарът е мистерия, всичко е сложени все едно да има нещо, ама за повече - купувай Офис и всекви шитни.

    Айде, ползвайте си със здраве. За мен вие немате вкус и са ви ниски изискванията, задоволявате се с малко. Вероятно сте от хората, които живеете в панелни блокове и сте доволни, защото не било с външен кенеф.

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Алооо

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Rado":

    радко, първо събери парички за месечната си вноска и после отивай да пасеш моето момче с твоя айфон.
  • 67 В е л и к и я

    5 0 Отговор
    Такива устройства като телефоните е редно да се дават без пари дори и да струват на производителите пари .. А те трябва да печелят от сключени договори с доставчици на всякъкви платени мултимедийни формати и игри , също и от мобилни оператори ..! Епъл е ненаситен хардуерен трол , и Самсунг се превърна в такъв а не беше ..!
  • 68 Кажи сине

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Профан 1":

    Хубаво е че имаш прваилна самооценка, а единственото смислено нещо което си написал е относно комерсиализирането на GUI ...и реално това е най-големия провал на Xerox... Xerox Star продава едва около 25000 бройки... Маааааалко по-късно на пазара идват ябълки, круши, пъпъши итн. Успех, дерзай и като четеш осмисляй прочетеното...

    Коментиран от #69

  • 69 Шумкар 2

    1 4 Отговор

    До коментар #68 от "Кажи сине":

    Ябълки, круши, пъпеши. A oтварял ли си Human Interface Guidelines, знаеш ли от колко години съществува този извор на познанието и даваш ли си сметка къде щеха да са всички сега, ако не беше ръководна роля на Апъл.
  • 70 Гост

    0 2 Отговор
    Някой да изчисли себестойността на горивата в България.
  • 71 Алчен Търгаш

    2 0 Отговор
    Уиндоус 10 се продава за 300 лв. Себестойността му 2-3 лв., ако го купите на DVD носител. Ако си свалите сами инсталацията, не получавате дори и диск и цената остава същата - 300 лв при "реална" себестойност от 0 лв.

    Коментиран от #72

  • 72 Апъл фен

    0 3 Отговор

    До коментар #71 от "Алчен Търгаш":

    MacOS е безплатен.

    Коментиран от #73

  • 73 Алчен Търгаш

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Апъл фен":

    MacOS е "безплатен" само ако си купиш Мак. Т.нар. "хакинтош" е нелегален. Т.е., MacOS е толкова безплатен, колкото и iOS - просто е включен в цената на хардуера. От друга страна някои версии на уиндоус са напълно безплатни за някои устройства с екран под 9". Т.е., производителят на устройството не плаща на майкрософт. С MacOS това е невъзможно, тъй като MacOS не е безплатен по никакъв повод.

    Коментиран от #74

  • 74 имал дал

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "Алчен Търгаш":

    Изглежда всички уиндоусджии не можете без продуктите на Гугъл - то не са календари, имейли, документи, митинги и какво ли не... Отвратителен уеб-базиран софтуер на Гугъл, много слаба интеграция с ОС, много некачествен графичен интерфейс. Мъка!

    Коментиран от #75

  • 75 Алчен Търгаш

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "имал дал":

    Имам телефон с андроид и хромбук. Но не съм фен на гугъл - нямам нищо против майкрософт и епъл. Макар да нямам компютър с уиндоус, айфон или мак в момента - имал съм ги всичките, вкл. уиндоус фоун. Не мога да кажа, че съм силен привърженик или противник на коя да е от тези технологии всяка ми върши работа и към всяка имам забележки.

    Коментиран от #76

  • 76 шумен

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Алчен Търгаш":

    Остави тази работа да нямаш против Апъл, но да си с двата крака в блатото на Гугъл.

    Гледам, в Youtube, някакъв се хвали, че си купил  iPhone, но му изтрил всички апълски програми и сложил на Гугъл простотиите. Това е Стокхолмски синдром, ако ме питаш ,или просто нямате чувство за естетиката.
  • 77 гост

    0 1 Отговор
    Ами това не е точна сметка, защото по същата причина може да изчислиш, че един полет струва само цената на горивото, ама това не е така. Има много компании които предлагат продукт без материално покритие, за тях какво да кажем, че трябва да работят безплатно ли? Самите компоненти са най-лесното, трудното е да го разработиш, всеки един инженер взима по над 100х.долара заплати, колко инженери имат, колко развойна дейност, колко отделно за апликациите? Огромни, огромни ресурси зад това телефонче, може и да са на 0 даже, или пък на загуба. Ето, Тесла продаваше дълго време на загуба, защото продукта не покрива разходите, макар че себестойността на продукта е значително по-ниска от продажната цена.