Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 13:17 12 080 36

Иран въоръжава американските си изтребители със съветски ракети

  • f-14 tomcat-
  • р-27

В Twitter се появиха снимки на ирански F-14 Tomcat с окачени под крилата ракети Р-27 от клас "въздух-въздух", разработени в Съветския съюз. Странната комбинация е дело на иранските Военновъздушни сили.

Иран въоръжава американските си изтребители със съветски ракети

Иран разполага с 43 изтребителя F-14, произвеждани между 1974 и 1992 г. от американската Grumman Aircraft Engineering Corporation. Самолетите са доставени на ислямската република в периода на сближаване със САЩ, а когато отношенията между двете страни се влошават, Техеран продължава да ги експлоатира, произвеждайки резервни части самостоятелно.

Иран въоръжава американските си изтребители със съветски ракети

Ракетите Р-27 са проектирани по времето на СССР, но серийното им производство започва след разпада му. Използват се за поразяване на вражески самолети и дронове. Освен ВКС на Русия с Р-27 са въоръжени армиите на още 8 държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С ракети

    66 21 Отговор
    Бянкянска Тиква превъзходна. Където пандне, там няма да има живот никога!

    Коментиран от #16

  • 2 Манги

    43 3 Отговор
    "През след" е много интересен израз. Да не е започнал работа някой от Блиц при вас? Хаха
  • 3 Защо истребителите Не са Руски

    22 60 Отговор
    Защото Падат по Време на учение
    Защо ракетите са Руски защото Америка налага санкций на иран ФАКТИ

    Коментиран от #6

  • 4 Ахахахахаха

    3 9 Отговор
    Батко не използва компютър и смартфон.
  • 5 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    89 26 Отговор
    Най-после да има наистина нещо качествено на тези американски бракми!

    Коментиран от #8, #17

  • 6 Помниш ли в холандия имаше

    53 6 Отговор

    До коментар #3 от "Защо истребителите Не са Руски":

    Нотувско учение и га на 25 танка пуснати отгоре не им са отвориха парашутите..... ПАРАШУТИ НЕ МОАТ ДА ПРАЯТ ОНИЯ ... КО ГИ ФАЛИШ....
  • 7 ЛЛЛ

    4 4 Отговор
    Тюрлю гювеч
  • 8 един от стадото

    42 5 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    тия американски бракми май ще излязат най- качествените краварски самолети. От 2006 когато свалиха Ф14 Томкет от палубната авиация на щатите, нещата не вървят на добре. Модификации всякакви на ф18, дълги бази, нови радари, дори мах. скорост не стигат на стария боец. Както беше аналогов грешка нямаше, покриваше диапазона и скорост, и набиране и маневреност, и тяговъоръженост и сигурност. Променлива геометрия на крилата, стара била техникаката, стара но ефективна. Иранците още ги ползват и американците знаят много добре, че срещу тоя убиец на самолети по добре стой по- надалеч. Прекрасен самолет, като стойка, като хищник е..но лобитата му изиграха лоша шега. Но Грумман си е Грумман, сега се занимава с космически дела, показа, доказа и върви на пред. За мен най- добрия американски самолет Ф14Томкет е.. надживял времето си и още актуален

    Коментиран от #9

  • 9 Рашка с чашка

    30 8 Отговор

    До коментар #8 от "един от стадото":

    С Ф-14 иранските пилоти воювали срещу Ирак постигнаха над 130 победи във въздушен бой. При това имат само 3 загуби! А иначе иранците купуват руски ракети за тях защото не могат да си ги направят сами и не могат да купят от САЩ, Израел, Япония, Франция, Великобритания и Германия. Остава като алтернатива Китай.

    Коментиран от #12

  • 10 Ха ха

    10 9 Отговор
    Ухаа с техните самолети по техните глави оня старец където спечели сега да му мисли иранците със сигорност имат и други самолети но за да ги дразнят ще пуснат и техните ф ки.
  • 11 яко ни лъжат

    18 4 Отговор
    АМИ НАПЪЛНО НОРМАЛНО Е СЛЕД КАТО ИМА ЕМБАРГО. ЩЕ СИ КУПИШ ОТ КИТАЙ, РУСИЯ, ИНДИЯ, КНДР , СЪРБИЯ, ОКРАИНА. ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ЛОГИЧНО.

    Коментиран от #19

  • 12 един от стадото

    24 10 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    кадафито се направи на герой на времето, но не знаеше какво има на среща си. Изпрати ония МиГ 23 уж аналози на ф14 на сигурна смърт. Слушал съм целия полет, разговорите м/у пилотите на ам.самолетите, прийомите и тактическите им решения, погледа им върху ситуацията и момента, в който вземат решение за пуск на ракетите и последващите маневри за безопасно отдалечаване. Разговор между пилоти, които знаят какво правят, опита и натренираността си личеше по радиото, вярващи в техниката си превъзходството си. Мисля ги думнаха от 100на километра и после с перфектен маньовър се оттеглиха невредими. Това може да се случи само с достоен самолет доказал превъзходството си. Ами за войната в залива..ф14 пълен хегемон над всичко що лети

    Коментиран от #18

  • 13 ?!?!?!

    24 1 Отговор
    ЗАЩО ХОРАТА ПРАВЯТ ТОЛКОВА МНОГО ЗА ДА СЕ ИЗБИЯТ?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Бай Ху (By Who)

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "?!?!?!":

    В ДНКто им е.
  • 15 един от стадото

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "?!?!?!":

    те не го правят да се избиват, за пари го правят. Една брадва върши същата работа, но кой ще инвестира в една брадва за пет лева. Друго си е един самолет за 200млн, а дали става за нещо не е важно, важното е машината да се върти, кайметата да падат, новите технологии да не служат на хората, а на ония дето държат капитала. Нещо подобно се опитах да кажа със старите самолети, и те убиваха не по- лошо от новите, даже новите не се знае какво могат на практика, но и това не е важно, важна е рекламата, важна е причината да се правят, печалбата и хегемонията.
  • 16 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "С ракети":

    Ама много хубаво роптаеш по форумите като образцово клавиатурно мишленце,но всеки ден реално злоупотребяват сексуално с теб,ако не си свикнал,свиквай!
  • 17 руска смрад

    14 20 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Руските изтребители са такива боклуци,че руснаците все още се опитват да създадат такъв изтребител,че да не пада само като види американски !

    Коментиран от #21

  • 18 Съдията Дред

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    МиГ 23 е проектиран срещу Ф4, не срещу Ф14, на него и прилича донякъде. За противодействие на Ф 14 и Ф 15 създадоха Су 27.

    Коментиран от #22

  • 19 Е не

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "яко ни лъжат":

    Да логично е, за сметка на това пък е боклучаво!
  • 20 руски самовари

    12 11 Отговор
    Освен Ф 14 Иран има и МиГ 29 . Но смятат за най добрия си изтребител Ф-14 . 20 години разлика и Ф-14 е по добър .


    Толкова за руската техника .
    Колкото до ракетите ,и те са боклуци ,за това Индия ги бракува всичките руски и мина на Дерби /Идраел
  • 21 Северозапад

    12 7 Отговор

    До коментар #17 от "руска смрад":

    О, да, точно така е! Видяхме го на живо в Сирия...как F-22 избЕгА като бит пеееераз от "допотопния" СУ-35...отгоре на това са си снимали срама и са го пуснали в Тубата!
  • 22 един от стадото

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Съдията Дред":

    не е точно така. Беше излязла модата на сгъваемите криле. Миг23, Ф111 на Дайнамикс, Торнадо. Но един се окичи със славата и имаше качествата на всички останали в едно. А Ф4 Фантом си беше намерил майстора вече, не беше онова недоразумение Миг23, а оня шомпол Миг 21, оказал се с простотата си на конструкцията правена като се пести от всичко в него наистина един самолет Фантом с много победи.

    Коментиран от #24

  • 23 Явно са наясно

    1 1 Отговор
    сои са най-добрите...
  • 24 Пилот

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Най-добрите американски самолети си остават F-14 и F-15 и след това нищо - както казват Локхиид Мартин могат да правят пари но самолети не могат.

    Тия самолети наремето превъзхождаха руските от това време но вече много остаряха и отстъпват на новите руски. Коректно е тия самолети да се сравняват със Су-27 и Су-35 но губят от тях, Миг-29 е лек изтребител и е коректно да се сравнява с F-16 но сравнението също е в полза на Миг-а.

    След тия самолети американците създават само недуразумения и най-голямото е F-117 следван от F-35.

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 един от стадото

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пилот":

    не напразно казах, че лобитата провалиха Ф14. Беше самолет с потенциал, първо поколение, можеше да стане второ, трето. Локхийд и Боинг се взеха на сериозно, с рушвети и влияние в конгреса спечелиха конкурси незаслужено, търпяха и провали, но влиянието на гражданското им авиостроене им помогна да извоюват позиции и във военната област, макар да има да учат още много за там. Нормално конкуренцията да не спи, руснаци, французи, англогерманци дърпат напред, но Грумман им показа на всички как се прави самолет, нова концепция за времето си, двуделна опашка, разделни двигатели в отделни гондоли със отделни въздухозаборници всеки. Погледни ги новите, особено руските и Ф15, копират на поразия. Няма как доброто е измислено вече и никой не бяга от него. Бас държа, че ако един Ф14 с кадърни пилоти сега се изправи в един реален бой срещу който и да е противник ще му бъде лесно, въпреки целия си потенциал на съвременната техника и дигитализация. Най- малкото стария боец няма да се даде без бой..Ако щат да го признават и тези, които го погребаха приживе, и тия със СУтата...
  • 26 факти

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пилот":

    Много си далеч от истината.САЩ винаги са превъзхождали Русия на тема самолети.Не случайно случайно вкнаги са в догонващата роля ,а много детайли все още не нямат знанията дори да ги начравят ,а САЩ ги използват от десетилетия..И да сравняваш барутника МИГ 29 с Ф-16 е повече от наглост.МИГ няма шанс в битка срещу Ф16 ,а най-големия пример ,че руските изтребители са едни летящи москвичи сравнени с американските е ,че няма руски изтребител който да е с положителна статистика във въздушните битки.Особено ако е срешал американски.Колкото до Ф-35 това е най-технологичния и модерен изтребител правен някога макар и да има доста неща за изчустване по него.Русия ням знаният и възможностите да създаде подобно нещо.
  • 27 Kcaniba

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пилот":

    Е на каква база сравнението м/у Ф-16 Миг 29 ще е в полза на Мига . Колко загуби има Мига от Ф-16 знаеш ли ? Победи няма .

    Как можа толкова глупости да изпишеш ? Ф-22 и Ф-35 отстъпвали на Су 27 и Су 35 . Моля ? Я пак ??? Първо как изобщо можеш да твърдиш ,че Су 27 е нов самолет , ами той е набор на Миг 29 . Колко е добър модифицирания му вариант Су 35 , го казаха от Индонезия и отказаха да купят.
  • 28 Лошо

    1 4 Отговор
    Русия изпревари САЩ при хиперзвука
    Хиперзвуковите ракети на Русия –"Кинжал", който се изстрелва от въздуха от изтребител, ракетните комплекси "Авангард", стрелящи от сушата, и крилатите ракети "Циркон", изстрелвани от крайцери и фрегати от морето имат свои особени характеристики, позволяващи им адаптиране към различни бойни среди и режими.
    Хиперзвуковото оръжие с междуконтинентална далечина, ракетата "Авангард" има много висока скорост на полета, както и способността да променя орбитите и маневреността, което прави маршрута на полета непредсказуем. Според руското Министерство на отбраната максималната скорост в средата на полета може да достигне 27 Маха. Това не позволява на американските системи за противоракетна отбрана THAAD, Patriot и GMD да прехващат тази ракета. Освен това "Авангард" има силна устойчивост на високи температури и корозия. Тъй като трябва да се движи в атмосферата с хиперзвукова скорост, температурата на нагряването на повърхността на бойната глава се повишава до 1600-2000 градуса. Това й позволява да поддържа стабилност в екстремни условия, осигурявайки дълъг безопасен полет на бойната глава в плазмена среда. В допълнение "Авангард" може да бъде въоръжена с ядрена бойна глава и дори при 10% вероятност от прихващане, тя ще унищожи целта с невероятна сила.
    Бързото развитие на руските хиперзвукови ракети несъмнено оказва огромен натиск върху развитието на американското оръжие. В същото време руската армия подобрява "интегрираната сис
  • 29 Неприятно е

    2 3 Отговор
    C-500 "Прoмeтeй" (ОКР "Триумфaтoр-М") e нoвo пoкoлeниe cиcтeмa зa прoтивoвъздушнa oтбрaнa "зeмя-въздух". Тoй e унивeрcaлeн кoмплeкc c дaлeчнo дeйcтвиe и виcoчиннo прeхвaщaнe c пoвишeн пoтeнциaл зa прoтивoрaкeтнa oтбрaнa. Cиcтeмaтa e cпocoбнa дa унищoжaвa нe caмo бaлиcтични, нo и aeрoдинaмични цeли (caмoлeти, хeликoптeри), кaктo и крилaти рaкeти.
    aй-нoвaтa cиcтeмa зa прoтивoвъздушнa oтбрaнa C-500 нa Руcия щялa дa мoжe дa прeхвaщa мишeни, кoитo ce нaмирaт нa cтoтици килoмeтри нaд пoвърхнocттa нa Зeмятa. Тoвa oбяви глaвният кoнcтруктoр в руcкия вoeннoпрoмишлeн кoнцeрн "Aлмaз-Aнтeй" Пaвeл Coзинoв, цитирaн oт руcкитe мeдии.
    "Прихвaщaнeтo в гoрнaтa чacт нa aтмocфeрaтa e иcтинcкo. Cтaвa въпрoc зa cтoтици килoмeтри нaд Зeмятa", увeри Coзинoв. Тoй пoдчeртa, чe пo cвoитe хaрaктeриcтики C-500 нaдхвърлялa вcички пoдoбни прoтивoвъздушни cиcтeми, кoитo ca cъздaдeни или ce cъздaвaт в рaзвититe cтрaни, прeдaдe Nеws.bg.
    "Тoвa e cиcтeмa, кoятo изпълнявa ширoк cпeктър oт зaдaчи кaктo зa прoтивoвъздушнa oтбрaнa, тaкa и зa прoтивoрaкeтнa oтбрaнa", пoдчeртa тoй.
    Дocтaвкитe сa зaпoчнaли oщe прeз тaзи гoдинa. C-500 e зeнитeн кoмплeкc c пoвишeн пoтeнциaл зa прoтивoрaкeтнa oтбрaнa. Тoй мoжe дa прихвaщa oбeкти нa 600 км. oт пoвърхнocттa.

    Коментиран от #35

  • 30 А сега де

    1 1 Отговор
    „Първите ракетни системи С-500 влизат в руските въоръжени сили през юни 2020 г., съобщава РИА Новости, като се позовава на зам.министъра на отбраната Алексей Криворучко. Доставките ще приключат до 2025 г, добавя той пред списанието "Национална отбрана". Криворучко обяви, че вече има изпитания на полигон. С-500 "Прометей" се причислява към новото поколение зенитни-ракетни системи "земя-въздух". Тя може да прихваща балистични ракети и се счита за ефективно средство срещу всички известни американски ракети. С-500 поразява вертолети, самолети и крилати ракети. Комплексът има радиус на поражение от 600 км. и може да неутрализира до 10 свръхзвукови цели едновременно, включително и да унищожава хиперзвукови ракети.”
  • 31 Гадно е

    1 4 Отговор
    Руcия рaбoти върху cъздaвaнeтo нa изтрeбитeл 6-тo пoкoлeниe. Нoвинaтa cъoбщи гeнeрaлният дирeктoр нa руcкия Държaвeн нaучнoизcлeдoвaтeлcки инcтитут зa aвиaциoнни cиcтeми Ceргeй Хoхлoв.
    Рaзликaтa c изтрeбитeлитe oт 5-тo пoкoлeниe щe e тaзи, чe в бaзoвaтa вeрcия мaшинaтa щe рaзпoлaгa c oпция дa e бeзпилoтнa. „Ocтaнaлитe хaрaктeриcтики ca пo-нaтaтъшнo рaзвитиe нa вeчe cъщecтвувaщитe: oщe пo-бързo, пo-мaнeврeнo, пo-нeзaбeлeжимo", дoпълвa Хoхлoв.
    Руcкитe вoeнни твърдят, чe се произвеждат изтрeбитeли oт пeтo пoкoлeниe Cу-57. Дo крaя нa 2019 г. тoй вече пoпълни бoйния cъcтaв нa руcкитe вoeннoвъздушни cили. Дoгoвoр зa 276 мaшини бeшe пoдпиcaн нa фoрумa "Aрмия-2019". Водят се преговори за продажбата на Су-57 за Турция – 36 машини, Индия – 72 броя, Египет – 54 машини и Китай – 36 самолета. Към Су-57 е проявен интерес и от Саудитска Арабия.

    Коментиран от #36

  • 32 Това е за САЩ

    1 3 Отговор
    Говорим за ядрената подводница К-329 "Белгород", на която се тества безпилотният подводен автомобил "Посейдон" с атомна електроцентрала.
    Светът научи за Посейдон след обръщението на президента Владимир Путин към Федералното събрание на 1 март 2018 г. Още през декември 2016 г. ЦРУ обяви, че Русия е изпробвала дълбоководно безпилотно превозно средство с атомна електроцентрала. И това е разбираемо: Посейдон ефективно прави цялата скъпа програма за противоракетна отбрана на САЩ безполезна.
    Това устройство е миниатюрна роботизирана ядрена подводница. Изглежда като голямо торпедо. Според западните военни експерти Посейдон тежи няколко десетки тона. Само специални ядрени подводници могат да го транспортират. Дронът развива огромна скорост, непостижима за подводници, гмурка се на километрова дълбочина, независимо изчислява оптималния маршрут до точката на дестинация. Обхватът е неограничен. Всичко това превръща подводния дрон в изключително трудна мишена за отбраната на подводниците на страните от НАТО. Може да носи както конвенционална бойна глава, така и ядрена. Дронът може да се използва за унищожаване на големи повърхностни цели, включително самолетоносачи. А с ядреното или термоядреното оборудване то е в състояние буквално да опустоши брега на противника.
    Според експерти добивът на бойната глава достига 100 мегатона. За сравнение: най-големият термоядрен заряд, тестван на Земята, съветският цар Бомба, е бил 50 мегатона.
  • 33 Това е

    1 3 Отговор
    US експерт ген. Къмингс алармира: Руски хиперзвукови ракети „Кинжал” поразяват София за 11 минути За сравнение, традиционните крилати ракети „Калибър”, изстреляни от същото място, биха долетели до столицата на България за около два часа Вашингтон, .Aмериканският военен експерт Алън Къмингс публикува доста плашещ свои анализ във военното издание War on the rocks. Според него новите руски хиперзвукови ракети „Кинжал”, изстреляни от Финския залив, могат да стигнат до София, която е на 1200 км оттам, и да я ударят за 11 минути. Русия пусна ВИДЕО от стрелба с "Кинжал" от кораб за борба с подводници За сравнение, традиционните крилати ракети „Калибър”, изстреляни от същото място, биха долетели до столицата на България за около два часа. „Руските хиперзвукови способности за оръжие са насочени главно към две цели: Западът (особено НАТО) и периферните страни на Русия като Финландия, Прибалтика, Украйна и Грузия. Това прави местата в Западна Европа толкова уязвими за удари, инициирани от руска територия, тъй като Прибалтика, Украйна и Грузия са били в ехоловата епоха.
  • 34 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Добре ,че ни информира какво си прочел в списание Мурзилка .

    Сега дай да видим кои са глупостите ! Кинжал не е хипер звукова ракета , а е балистична. Да, тя развива в един момент хипер звукова скорост , но не и в хоризонтален полет. Съответно не е хипер звукова. Балистичните ракети се прихващат лесно - виж Железния купол на Израел от 10 000 ракети не пусна нито една.

    Супер торпедото Посейдон не съществува даже като прототип. И как да съществува , когато му трябва изкуствен интелект - А не можеш да създадеш изкуствен ако ти е увреден естествения.

    Ракетата чудо Циркон не съществува . Ако съществуваше ,нямаше МО на РФ да ни пуска фейкове Завчера пак пуснаха фейк и пак друга ракета я представят за Циркон.

    Глайдера Авангард също не съществува . От едни компютърно генерирани изображения на DARPA Русия се изтъпани с ново оръжие . Само че, DARPA действително проведе 3 теста на тоя глайдер , а Русия 0. Няма как да го създадеш това без тестове .

    Су 57 никой не го иска -примири се с това и стига си пускал лъжи , че ставаш смешен. Това не е самолет от 5то поколение
  • 35 Льотчика

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Неприятно е":

    А турски дронове на 100 м. от земята със скорост от 320 км/ч ще прихваща ли?
  • 36 МРГ

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гадно е":

    Тея смешни цитати от 1001 нощ можеш да си ги въртиш само между останалите русофилистици.Реално погледно в момента военно руснаците изостават и по-количество и по-качество ,и технологично от САЩ с десетилетия.Да не говорим ,че руснаците нямат дори още изтребител от 5-то поколение ,а били тръгнали "6-то" да правят..И то кога идва тая новина ,когато САЩ вече обявиха ,че имат изтребител от 6-то поколение.Русия е вечно догонващата военна сила,ама лошото е ,че идва вече един момент в който дори няма да могат и да догонят.Единствената сфера в която се развиват руснаците са ракетите.Евтино и ефикасно е ,защото знаят ,че друг шанс да се опрат на САЩ просто нямат.