Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 11:30 7 931 16

Европейският парламент въвежда задължителни етикети на смартфоните според степента им на поддръжка

  • смартфони-
  • етикети-
  • ремонтопригодност

Европейският парламент въвежда задължителни етикети на смартфоните според степента им на поддръжка  - 1

Европейските законодатели засилват мерките за защита на правата на потребителите, които вече ще получават информация за техническите параметри на високотехнологичните устройства, включително и за смартфоните. Нова резолюция, приета от Европейския парламент, ще задължи производителите да въведат нов тип маркировка, указваща степента на годност на устройствата за ремонт по десетобална скала. Експертната оценка, цитирана по-рано от такива ресурси като например iFixit, сега ще се превърне в предпоставка за продажба на джаджите в Европа.

Резолюцията на Европейския парламент беше приета с 395 гласа „за“, 94 „против“ и 207 „въздържал се“. Документът ангажира Комисията на ЕС да „разработи и въведе задължително етикетиране, за да предостави на потребителите ясна, незабавно видима и лесна за разбиране информация за очаквания експлоатационен живот и възможността за ремонт на продукт по време на покупката“.

Франция първа реагира на новите условия, като обяви въвеждането на специален етикет под формата на стикер върху опаковките на смартфони, лаптопи, перални машини, телевизори и косачки за трева от януари 2021 година. Оценките ще се извършват по 10-бална скала, точно както оценките на iFixit. Тези параметри ще се оценяват въз основа на фактори като лекота на разглобяване, достъп до информация за ремонт и цена или наличност на резервни части.

Освен това Австрия планира да улесни потребителите да ремонтират малки и големи електрически уреди, което въвежда субсидии от 50% за ремонти на стойност до 50 евро. За други страни от ЕС обаче няма ясна времева рамка за въвеждане на новото етикетиране. Законодателите се надяват на "бързи действия от страна на производителите" да въведат задължително индексиране на всички електрически и електронни продукти, продавани в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    21 7 Отговор
    И ще разрешава на фирмите ДА ПОЛЗВАТ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ !!!! Що не го пишете а !!!!

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Иван

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Фрaнция oбяви въвeждaнeтo нa cпeциaлeн eтикeт пoд фoрмaтa нa cтикeр върху oпaкoвкитe нa cмaртфoни, лaптoпи, пeрaлни мaшини, тeлeвизoри и кocaчки зa трeвa oт януaри 2021 гoдинa. Oцeнкитe щe ce извършвaт пo 10-бaлнa cкaлa, тoчнo кaктo oцeнкитe нa iFixit. Тeзи пaрaмeтри щe ce oцeнявaт въз ocнoвa нa фaктoри кaтo лeкoтa нa рaзглoбявaнe, дocтъп дo инфoрмaция зa рeмoнт и цeнa или нaличнocт нa рeзeрвни чacти.
    Ocвeн тoвa Aвcтрия плaнирa дa улecни пoтрeбитeлитe дa рeмoнтирaт мaлки и гoлeми eлeктричecки урeди, кoeтo въвeждa cубcидии oт 50% зa рeмoнти нa cтoйнocт дo 50 eврo.”

    Браво! Най-после ще може да се ремонтират уредите а не да се
    изхвърлят.
  • 3 Акхмет

    25 3 Отговор
    Това е хубаво. Тъкмо ще лъсне отношвнието на марки като самсунг и епъл към потребителите си.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Софиянец

    44 3 Отговор
    Дойдоха времена, когато нещо се развали да бъде изхвърлено, заради невъзможен или скъп ремонт. И не са само лаптопи и смартфон, дори автомобилите се ползват 3-5 години и се изхвърлят. А екоджихадистите се вторачили в това, че една кола преляла 101 грама СО2. А не виждат, че след 3 години експлоатация се изхвърля и създава много по голяма вреда от този 1 грама или 10 грама СО2 над 100 грама, които отделя друга кола, произведена преди 20 години, която се кара вече се кара толкова дълго, че е спестила боклук равен на изхвърлянето на 5 коли произведени днес.
  • 5 Бачо Киро

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Те и сега ти ги ползват, кво се ядосваш. Хеле пък у нас работата си е еб.ала ма.мата ... Законът за данните е задължителен за ЕС, освен у нас, у нас си правят каквото си искат, понеже няма кой да ги накаже ... То какво ли не се срина, бази данни на НАП, не знам си кво, изтече цялата информация, а дори оставки няма ... Навсякъде другаде щеше да има доста голяма група хора в затвора ...
  • 6 оня с магарето

    18 1 Отговор
    трябва да е за всяка техника на само за телефоните
  • 7 След това

    3 4 Отговор
    ще пускат всичко под наем.Плащаш за един месец,ползваш,връщаш и взимаш друг високотехнологичен продукт:)
  • 8 китайско куче

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Акхмет":

    На Хуавей какво е отношението?
  • 9 Rado

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Акхмет":

    За Йотафон нищо не казваш.
  • 10 Анонимен

    11 0 Отговор
    Срещнах модел на самсунг на колега на който му се разлепваше дисплея зада се смени батерията. Операцията се извършва защото идиотите са сложили болчетата под него и няма как да се отвори по друг начин. Колегата се отказа когато му казах как се прави и си купи нов телефон.
  • 11 Kevin

    2 2 Отговор
    Крайно време беше да се въведат тези обозначения. Едвам издъжах вече без въпросните етикети по смартфона. :-D:-D:-D:-D:-D:-D
  • 12 Пенсер

    3 0 Отговор
    Ползвам си телефоните години наред, затова ме интересува само едно - колко лесно е да се смени батерията. Останалите неща не трябва да се чупят.
  • 13 Hoho Boho

    3 0 Отговор
    Бюрокрация в действие...
  • 14 Маринов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Никой мне те задължава да използваш смартфон.Какъв ти е проблема с личните данни?Аз също ми е наложително да ползвам обикновен телефон.Стара 17 годишна Нокия с карта регистрирана на клошар.Но такъв е живота.
  • 15 Васил

    1 0 Отговор
    Това със смяната на батерията е най голямата простотия трябват ти един набор за инстрименти
  • 16 профи

    0 0 Отговор
    Батерията се сменя в официален сервиз.