Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 12:01 17 693 36

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

  • автомобили-
  • съвети-
  • стъкла-
  • замръзване

Често се случва, че сутрин прозорците на автомобилите са покрити със силна слана, чистенето на която отнема много време

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване? - 1

Замъглените и замръзнали прозорци през нощта силно възпрепятстват шофьора сутрин. Трябва да включим мотора, да потърсим стъргалка и да почистим замръзването. Що се отнася до боята, то механичното напрежение уврежда лаковото покритие и оставя драскотини по гумените уплътнения. В този случай моторът трябва да се загрее, преди да започне да изпуска потоци топъл въздух. Междувременно има инструменти и технологии, които могат да помогнат не само в борбата със замръзването, но и да предотвратят появата му. С използването на някои трикове е възможно да се избегне стоенето пред автомобил сутри.

Електрическо отопление на предното стъкло

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Най-добре е да имате електрическа функция за отопление на предното стъкло, когато купувате автомобил. Когато е включена, нагревателната намотка бързо се бори със замръзването и след три минути бялата коричка лед е готова да бъде премахната, дори и само с помощта на чистачките. За съжаление не всички автомобили обаче имат такава удобна екстра на ветроупорното стъкло. Затова трябва да прибегнете до други методи.

Проветряване на салона след паркиране

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Един от най-известните начини за борба със замръзването на салона е преди да се отправите към дома, да отворите всички врати на паркираната кола. Необходимо е да се изгони топлия въздух от купето, за да се изключи голямата температурна разлика, провокираща кондензация на студени повърхности. Този метод обаче не винаги е ефективен. Агрегати, като топъл двигател, охлаждаща течност и други части се охлаждат бавно, поради което дори след 5 минути с отворени врати интериорът няма време да се охлади изцяло и стъклото пак ще е покрито с лед на сутринта, макар и по-малко.

Превантивно почистване на стъклата

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Друг метод, приложим обаче за автомобили, които не се карат в големите градове и по първокласната пътна мрежа, а в малки населени места, където няма практика за обилно използване на химически реагенти, е качественото почистване на стъклата. В такива случаи стъклата могат само да се почистят добре за да се премахнат точките за кондензация от тях. За да се получи желаният ефект, след измиване можете да изтъркате стъклото с вестници. Така от повърхността се отстраняват мръсните микрочастици, около които се кондензира влагата. Необходимо е да се почиства стъклото от двете страни.

Аерозол или спрей на алкохолна основа

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Ако все пак се образува слана, тя може бързо да бъде премахната с помощта на специални химикали, продавани в магазините. Те се нанасят директно върху ледената кора и след това се отстраняват със стъргалка или четка. Асортиментът включва различни спрейове и аерозоли под общото наименование "анти-лед". Тези продукти са на алкохолна основа, не замразяват и абсорбират вода. По-добре е да изберете спрей, а не аерозол, който работи по-добре при температури под нулата. Трябва да знаете обаче, че ефективността на даден продукт е трудно да се предвиди. Някои може да не работят вече при -5 ° C. При силна слана и с дебел слой лед всички химикали не действат.

Покривало

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Съществува и по-радикален начин за борба със замръзването. Можете да покриете стъклото през нощта със специални щори, които се продават в магазините за резервни части. Платът предотвратява кондензацията на влага по време на охлаждането на автомобила след пътуване и предотвратява проникването на сняг в стъклото. Когато поставяте въпросното парче плат, е необходимо да го притиснете към стъклото и да го фиксирате с чистачките и да затиснете краищата му с вратите. В резултат на това стъклото не замръзва и остава чисто и по време на снеговалежи.

Гореща вода

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

Това, което също може да свърши работа, но може и да спука стъклото е заливането му с гореща вода. Съветът ни е по-добре да не експериментирате с този метод. А какви други методи познавате? Споделете вашите знания и истории в коментарите!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едмонд Дантес

    29 7 Отговор
    На пазара има хубави стъргалки с ракавици . За 1,2 минути и прозорците са чисти

    Коментиран от #12

  • 2 Тра-ла-ла

    36 13 Отговор
    Ако сме си изпили сутрешното кафе, може и да се изпикаме върху предното стъкло. 😜😉😜
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Fate

    16 44 Отговор
    От 20 години единствено и само поливам с топла вода
    Никого не съм пукал стъкло

    Коментиран от #34

  • 5 Борис

    47 1 Отговор
    Продава се покривало за прозорци за 15 тина лева си го купих преди 2години слагам го като паркирам вечер и сутрин го махам и тръгвам но съм в къща с двор за пред блока може някои и да ви го открадне

    Коментиран от #11

  • 6 hmhmhm

    38 1 Отговор
    с чука бе , с чука - нали показахте наскоро как се прави!
  • 7 Стоянов

    17 1 Отговор
    Как - много просто бе, с цялостно покривало за кола - струва около 100лв.
  • 8 един от многото

    39 3 Отговор
    Най добре е в гаража. Хилядите незаконни магазинчета и фризьорски салони да си станат отново гаражи.
  • 9 Пацо

    42 4 Отговор
    Лед не стържа изобщо. Това правят съседите по техните коли. Паля и колата се размръзва . Една цигара и да питам съседите как са що са и това е. Обдухване на предното стъкло и отопление на задното. Климатроник а си седи на 22 градуса сам се регулира силата на вентилатора и това е. Дали е -5 или - 20 няма значение никакво. Пръскалките с отопление огледала също. И на леда е като луда крава с вратите напред. Смехории пишат и не са за коментар. Иначе не е лошо да има отопление и обдухване на задните стъкла на вратите. Сааб имаха такива неща. Може и заради това да фалираха защото правеха нещата както трябва.
  • 10 Коментара

    33 3 Отговор
    Гараж.... и забравяш за всичко по-горе написан

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Шоп от СО

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Борис":

    А като имаш двор що не сложиш един навес най-малкото и да си решиш проблема. Слана под навес почти не се хваща. И сняг няма да бършеш.
  • 12 onq s konq

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Едмонд Дантес":

    Приятел, не сме в 19ти век. Има спрей с антиобледеняваща теност, пръскаш за секунди и си готов. Химия брат, химия.

    Коментиран от #25

  • 13 ицо

    26 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коментара":

    Неуспорим факт е, че в такава ситуация от гаража по-хубаво няма. Но и от него да излезеш, понякога трябва да се поизпотиш. Например, ако през нощта е навалял повечко сняг, трябва да си го изринеш до мястото където се включваш в движението. Ако гаража не е близо до пътя, а е малко по-забутан...бая ринене ще падне. На всичкото отгоре, ако вали през целия ден докато си на вън, трябва отново да си изринеш пътечката докато си прибереш колата на топло. Казвам го от личен опит :)

    Коментиран от #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Barbosa

    24 0 Отговор
    Изгубих си времето, да ви чета статията. Безмислена статия, която не предлага нищо ново под слънцето.
  • 16 ргб ед ф

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коментара":

    Приятелката ти мрънкя, че сака да иде на хижа за викендо и ти нали си пич, палиш колата, товариш гаража и заминаваш, а?
    А кой рине снега пред гаража, като навали50-60 см. ?
    Всяко нещо си има предимства и недостатъци. А статията не казва нищо ново или нечувано. Най-удобно е със спрей на алкохолна основа, разбира се, но се явява разходен материал, който струва пари и по някога може да свърши, точно когато не трябва.
    Стъргането на леда е по-трудоемък начин, но става винаги. Дори да нямаш стъргалка, един стар компакдиск върши чудесна работа или някоя карта )пластика).

    Коментиран от #19

  • 17 Лада Веста Крос

    7 0 Отговор
    Пълни глупости, просто палиш и оставяш духалката на средни обороти да си свърши работата. А най добре е в тоя студ да не стой на открито колата. Може и със старо одеяло или подобно на предното стъкло за през нощта. Отделно ако е валял сняг с тая стъргалка нищо не става, по добре да си имаш пластмасова метла.
  • 18 Американец

    6 2 Отговор
    Rain-X, има го в БГ. Освен че е магия за дъжд леда не залепва за стъклото и много лесно се чисти дори с проста стъргалка. Тук е 3-4$, може да е скъп в БГ но един флакон от 100 грама изкарва години - аз го слагам по 2 пъти в годината, пролет и късна есен. Работи фантастично. И естествено има разни спрейове които правят чудеса, и те не са скъпи ако бързаш.
  • 19 Йо Несбьо

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "ргб ед ф":

    Точно така! С пластика ми трябваха 2 минути да изстържа предното и задното стъкла, страничните на предните врати и огледалата отпред. Междувременно бях запалил и включил рециркулация. На втората минута изстъргах предното стъкло и отвътре. После постепенно потеглих на ниски обороти и скорост. Но все пак на автомобила ми му трябват едно 20 минути да нагрее купето до температури да си сваля якето... Някои ми разправят, че купето се стопля за 4-5 минути, но предполагам не са отчитали след колко минути ще си свалят якето... Ще ми е интересно по марки и модели...
  • 20 qwerty

    6 1 Отговор
    и никой не се сети за автономните пъчки, натискаш дистанционното и като слезеш хем ти е топло в купето, хем е размразено стъклото. познат си инсталира кит за дистанционно палене с автоматик. гледам през прозореца съседа днес: е класа купе, а стърже предното стъкло и се чудя: кола за 50К а няма подгрев на предното стъкло??? 🥶🥶🥶

    Коментиран от #27

  • 21 ицо

    11 2 Отговор
    Колеги, да споделя моя личен опит от новия сезон. Сега нали е много модерно да се ползва дезинфектант, в служебната кола винаги си имам. И първата сутрин, когато ми замръзна стъклото се оказа, че нямам стъргалка. Ха познайте как се размразих? Дезинфектанта свърши чудесна работа, на другия ден даже и на съседа помогнах. Поздрави!

    Коментиран от #28

  • 22 злобар

    4 1 Отговор
    Най простият народен метод , наду.вате се и като пръ.нете веднъж дваж ни лед ни стъкло остава !
  • 23 Дедо с опит

    11 0 Отговор
    Братчеда-шофер/международен! Та ми каза преди 5год.Преди зимата -пръскаш джама с обезмаслител /отвътре и отвън/,след това минаваш с гъбичката и хладка вода.Накрая с микрофибрето.Отвътре спря да се поти,а отвън леда пада много лесно.Пробваите-верно работи.
  • 24 Гост

    4 0 Отговор
    Преди време ни съветваха да не си подгряваме автомобилите а сега ни съветват да ги подгреем, че да размразявали стъклата. Що ли ви гледам статиите?
  • 25 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    И всичката тази химия се отича къде? - в отсека под предния прозорец, от където вентилатора засмуква въздух и ти го вкарва в купето да си го дишаш. Вентилация, брат, вентилация.
  • 26 ташунко

    2 0 Отговор
    В литрово шише,вода до горе лъжичка веро,и сок от един лимон.Сложи готовата течност в шише с пулвелизатор.Напръскай като слезеш вечер и на сутринта виж.Може и сабале преди да си метнеш топлите гъзере на студената седалка.
  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "qwerty":

    Дори Форд Фокус 1 Джия имат подгрев на предното.
  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "ицо":

    Е нали дезинфектанта е на спиртна основа? Какво те учудва>?

    Коментиран от #32

  • 29 тираджия

    4 0 Отговор
    Фръли една стара ватенка или чергия вечер на джама,и нема да жулиш кат простакеш.
  • 30 Софиянеца

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ицо":

    Има Печка пазиш я с дистанционно и след 20 минути е колкото искаш един път за винаги където и да било
  • 31 onq s konq

    4 1 Отговор
    За какво да му чистим стъклото на беенвето като знам че нема да запали ?

    Коментиран от #33

  • 32 ицо

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Не се учудвам пич, просто споделям нещо от личен опит. Че няма нужда от някакви специални препарати и технологии за размразяване на стъкла. Ти ако искаш и спирт от аптеката ползвай пак ще ти свърши работа.
  • 33 BMW

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "onq s konq":

    BMW-то брат не просто пали, то взривява тишината.
    10 години джиткам едно е36 1.8i - нЕам случай да не е потеглило, без значение колко градуса е навънка. А зимите при мен са си ЗИМИ, не е като в Петрич, или Сандански...
    Сека зима ме гонят от пътното да ми закачат греди, та да поизчистя, щот не могат да изкарат снегорините! :D
  • 34 Поливането

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Fate":

    Навремето като млад шофьор реших малко да полея страничното стъкло с топла вода, еми заледи се на мига и още по-трудно го изчистих. Затова само със стъргалка хубава.
  • 35 Именно

    0 0 Отговор
    Водата си работи супер - но не гореща!
    Не ви трябва да си сварявате стъклата на 100градуса Целзий, достатъчно е да са малко над нулата.
    Дори и -10Ц лед по стъклата се разтапя от 15Ц вода.
    Най-добре да имате и гумена чистачка за стъкла за да изтриете водата от стъклото след поливане, защото иначе може да замръзна пак.
  • 36 pbdan

    0 0 Отговор
    С вода става най-добре, но не гореща, а 25-30 градуса и по-голямо количество. Поне 2 литра трябва да е. Първо се полива предното стъкло, освобождаваме чистачките и веднага с гумата. Наплискваме предните странични стъкла колкото да се вижда малко и довършваме предното стъкло с пуснати чистачки на (с пауза). Естествено на запален двигател и включени отопления на задно стъкло и външни огледала.