Last news in Fakti

3 Декември, 2020 14:40 3 530 5

Космически боклукчийски камион ще чисти "мъртвите" спътници (ВИДЕО)

  • космос-
  • боклук

Днес в орбитата на Земята има около 2.8 хиляди оперативни, но и 3 хиляди негодни сателита

Космически боклукчийски камион ще чисти "мъртвите" спътници (ВИДЕО) - 1

Почистващото устройство за космически боклуци се създава благодарение на споразумение за партньорство между Европейската космическа агенция (ESA) и ClearSpace Швейцария. Сумата на договора е 68 милиона долара, а резултатът от сътрудничеството ще бъде първият космически кораб в историята на Земята, чиято цел ще бъде да събере отломките, натрупани през кратката космическа ера, под формата на стари изкуствени спътници, които са загубили контрол. Името на бъдещия орбитален чистач е Claw.

Днес в орбитата на Земята има около 2.8 хиляди оперативни, но и 3 хиляди негодни сателита. В допълнение към това, огромен брой отломки от космически кораби се въртят в орбита - има само 900 фрагмента с диаметър над 100 мм. Основната задача на Claw Orbit Cleaner ще бъде да унищожи най-големите неработещи изкуствени орбитални обекти. За целта устройството ще „избута“ „мъртвите“ спътници от орбита и ще ги изпрати в горните слоеве на атмосферата, където те трябва да започнат да падат и да изгорят.

Първата "жертва" на космическия чистач ще бъде вторичният адаптер за полезен товар на ракетата ESA Vega, наречен VESPA, който има впечатляващите 112 кг маса и е в орбита от 2013 г. Инженерите при стартирането на ClearSpace създадоха видео демонстрация на процеса на промяна на траекторията на полета.

Според плановете на проекта пускането на първия космически чистач ClearSpace-1 е планирано за 2025 година. В момента партньорите търсят допълнително финансиране за успешно завършване на подготовката за полет. Наличието на огромно количество отломки в орбитата и непрекъснато нарастващият брой нови космически кораби, изстреляни от Земята, правят този проект дългосрочен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    12 5 Отговор
    А дали няма "погрешка" да избутва и действащи съоръжения?

    Коментиран от #3

  • 2 МИНИ БОКСЬОРЧЕ

    4 0 Отговор
    Евалярка,ако изчислят и да изсипват товара над столипиново,.....една грижа по малко за евросъюза,с тия суровини танцуващи в орбита се някой ще е мелеардер на земя;))
  • 3 Соросоид

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Зависи с чий спътник-боклук е станала "грешката". Щото и дебелия Ким има сателити в орбита, около него обикаля 6-ти американски флот, ама си остават само с джафкането и обикалянето.

    Коментиран от #4

  • 4 руски соросоиден кравар

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Соросоид":

    Не се опитвай да мислиш соросоидче.
  • 5 ke da

    5 3 Отговор
    А когато почистят Руски или Китайски боклук, те ще си плащат ли такса сметосъбиране, ако ли не тогава ЕС се минава финансово?!