Last news in Fakti

30 Декември, 2020 11:20 11 173 24

Маниашка реставрация на класически "Урал" (ВИДЕО)

  • урал-
  • мотоциклет-
  • реставрация

Маниашка реставрация на класически "Урал" (ВИДЕО) - 1

35-минутно филмче, запечатало педантичната реставрация на "Урал М63" с кош от 1969 г., събра близо 4 млн. гледания за седмица в YouTube-канала "Great idea". Клипът показва всички етапи от възстановяването на съветския мотоциклет до най-дребните детайли.

Авторът на видеото разказва, че копнеел за собствен "Урал" още от дете, когато дядо му го возел на такъв мотоциклет. Десетилетия по-късно мераклията успял да осъществи мечтата си, макар че моторът бил в плачевно състояние.

Видеото проследява процеса на реставрация от разглобяването на "урала" до последната бурма - включително и спиците на каплите - до пълното му окомплектоване. Собственикът прави всичко възможно да запази и възстанови оригиналните части, а неподлежащите на ремонт компоненти са заменени с нови.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    24 74 Отговор
    Ха-ха! Примитивно копие на BMW!

    Коментиран от #19

  • 2 1234578

    32 57 Отговор
    Що се мори да го възстановява? Да си беше купил нов. Те руснаците от 70 години го произвеждат един и същ без никакви изменения. В "трофейна" 100 годишна германска фабрика, преместена зад Урал. Малко след края на Втората Световна Война.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕзиковедА

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Японеца":

    Японец, а не смяташ ли, че целта на автора е точно това, да използва улични жаргони и да се подчертае, че не винаги инженерната мисъл е водеща в действията на хората, в случая, на човекът, извършил възстановяването на мотоциклетът?
  • 5 Манафоглу

    10 8 Отговор
    Жорето Касабов е пълна дупка, мисирка с бурма...в г-за
  • 6 Румпелщилцхен

    39 1 Отговор
    Страхотно изпълнение
  • 7 Преминаващ оттук

    44 0 Отговор
    До 12345678
    Човечко в живота си щом не си имал някакво хоби не обсъждай тази тема.

    Коментиран от #18

  • 8 Урал Маняк

    26 37 Отговор
    Урал е копие на Немският БМВ Р-35 или БМВ Ромел,Като всяко Руско нещо от Ракета до лопата всичко е копирано от Европейци и Американци само Бедноста е измислена от тях!

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Отворко

    51 0 Отговор
    Завиждам му на този.Не за мотоциклета,който наистина е впечатляващ,а за търпението ,с което е изпипал всеки детайл.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един познат

    33 0 Отговор

    До коментар #9 от "Отворко":

    стар моторист по същия начин възстанови Балканче 75 кубиково....и си го кара лудия..събира погледите където спре...но утрепа цяла година от свободното си време.

    Коментиран от #12

  • 12 Опсс

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Един познат":

    Ако беше се обадил щях да му продам моя ,Оригинал ,на 3000км

    Коментиран от #13

  • 13 Тираджия

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Опсс":

    Ако не се майтапиш аз се интересувам .
  • 14 Гошо

    15 6 Отговор
    Ей тва е матор а не чек..те от курвазаки направени за джендъри да вдигат шум! Където и да минеш ще събираш погледи.
  • 15 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    17 3 Отговор
    БРАВО, БРАВО! САМО КАКЪВ СУПЕР ЗВУК ОТ ДВИГАТЕЛЯ. НОВИТЕ УРАЛИ СА ДОСТА СКЪПИ И СА С КАРДАН КЪМ КОЛЕЛОТО НА КОША. БРАВО , И ДА СИ ГО КАРА С КЕФ.
  • 16 ВРЪТКИ ЯКИ

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Урал Маняк":

    НЕЗНАМ ДАЛИ Е КОПИЕ. НАВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ АВО И ЕМ. ЕМ СЕ ДОБЛИЖАВАШЕ ДО УРАЛА. КАКВО ОЗНАЧАВА АВО И ЕМ НЕ ЗНАМ НО БЯХА СТАРИ ТРОФЕЙНИ НЕМСКИ ОТ ВОЙНАТА.
  • 17 Пламен

    19 0 Отговор
    Само да кажа че заглавието е сгрешено. Това не е реставрация, знам как го правят в Италия. На това му се казва възстановяване, което няма нищо общо с реставрация. Човечеца просто не го е върнал в заводски вид, липсват галванично хромиране и никелиране, но иначе браво за положения труд! Събуди стари спомени от онова време...... Да си го кара с кеф човечеца.
  • 18 ддд

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Преминаващ оттук":

    Циганска работа. Пред нас имше забит от съседа винкел ма добре хванат в земята. Пункта в съседната къща. Е убиха се едни да го вадят , една седмица копаха да го махнат. Ма пункта на 20 метра и там желязо , и се дразнят. Ако им бях казал извадете го за 20 лева , че ми пречи щяха ли да се хванат? Та и тоя дай му една хонда няма да се хване.
  • 19 VVV

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Урала е с верига ,а не с кардан като при и.ди.оти.те от БМВ .Ако го правиш като БМВ предното колело трябва да се пада в средата заради диференциала .В завой външното колело прави повече обороти от вътрешното. както и да е .И двата модела са далеч от най доброто и идеята на триколката. Все пак германците са една идея по тъпи :)))

    Коментиран от #20

  • 20 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "VVV":

    УРАЛА БАЙНО ЛЬО Е С КАРДАН ОТ КАК СЪЩЕСТВУВА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО ОТ 1946 ГОДИНА. ЕМ ,АВО СЪЩО СА С КАРДАН.

    Коментиран от #23

  • 21 ая я я

    3 6 Отговор
    Доста наивни хорица има.За да не бъдете толкова наивни и все още да си мислите ,че някаква си там държава е велика по отнешение на статията тук или въобще в световен план ,сааамо проверете как господин Хуго Шмайзер се е върнал в Германия от руски плен.
  • 22 Доуточнение

    2 4 Отговор
    Да де , ама преди това едни други руски творения измислени и създавани от Кошкин, Шпагин, Судаев , Симонов , Илюшин , Лавочкин , Дектерьов, Фьодоров , Воронов - списъка е много дълъг , та с помощта на техните пошибалки руснаците отидоха до Берлин , хванаха Хуго Шмайзер за ухото , като непослушно момче и го закараха в Русия където да им покаже технологии как да се щампова затворната кутия , и други части на автомата без разхищение на материала.
  • 23 VVV

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":

    То не е проблем да е с кардан ,ако предното колело и тежестта са по средата .Даже е по добре. Германците са допуснали тая мнооого тежка грешка ,а руснаците са я копирали. С тва нещо можеш лесно да се обърнеш заради сериозни конструктивни проблеми. Аз ако бях щях да го направя с четири цилиндров и четиритактов двигател .Може и дизелов за страни с по топъл климат. Ако се направи кадърно при твърд неравен терен може да е по маневрен от четириколвсно такова нещо. А шмайзер на нищо кой знай кво не ги е научил .На Калашников механизма е много по добър ,по компактен и по надежден.Шмайзер е помогнал за друго нещо ама не ви трябва да знаете че да не го ползвате да плюете :)

    Коментиран от #24

  • 24 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "VVV":

    ИМАМ НАБЛЮДЕНИЕ ВЪРХУ ЕМ С КАРДАН И КОШ. ДОБРЕ И УВЕРЕНО СЕ ДВИЖЕШЕ. ПОЛЗВАШЕ СЕ ОТ ПОЩИТЕ , МИЛИЦИЯТА И ВОЕНИТЕ. В АЙТОС ПРОВЕРЯВАХА КАРАУЛИТЕ С МОТОР ЕМ С КОШ. ДУМКАШЕ ЯКО И СЕ ЧУВАШЕ ОТ ДАЛЕЧЕ. ПРОВЕРКАТА ИДВА. ТИ ЯВНО НИКОГА НЕ СИ КАРАЛ НИТО ЕМ НИТО УРАЛ АМА СИ ДРАСКАШ ПОУЧИТЕЛНО БЕЗ ДА ИМАШ ПРАКТИКА. В КОША СЕ ПЪТУВА СУПЕР УДОБНО. ТОВА НЕ СА СЪСТЕЗАТЕЛНИ МОТОРИ КАТО ТИЯ НА ДОНОРИТЕ.