1 916 26

Пазарната капитализация на криптовалутите надхвърли 1 трилион долара

Легендарният основател на биткойн Сатоши Накамото днес притежава почти 1 милион биткойни

Пазарната капитализация на криптовалутите надхвърли 1 трилион долара

Общата пазарна капитализация на пазара на криптовалути надхвърли $ 1 трилион щатски долара за първи път в историята. Основният дигитален актив, биткойна, чиято цена достигна 41 000 долара по време на щурма на Капитолия, заема лъвския дял на пазара на виртуални валути с капитализация от около 700 милиарда долара.

Заедно с биткойните може да се отбележи бързият растеж на втората по големина криптовалута по отношение на капитализацията, Ethereum (Ether), чиято цена се увеличи до 1300 долара, а капитализацията ѝ до 153 милиарда долара. Петте най-силни криптовалути на криптовалутния пазар също включват стабилната монета Tether, плътно обвързана с долара (капитализация 24,4 млрд. долара), Litecoin - 11 млрд. долара и Bitcoin Cash - 8 млрд. долара.

Легендарният основател на биткойн Сатоши Накамото днес притежава почти 1 милион биткойни, които са добивани през първите две години след старта на биткойн мрежата, когато стойността им се измерва в центове. Ако Сатоши продаде всичките си биткойни днес, той ще влезе в топ 40 на най-богатите хора в света с капитал от над 40 милиарда долара. Накамото обаче никога не е разкривал истинската си самоличност и не е общувал публично от 2014 г. насам.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос, които основаха борсата за криптовалута Gemini и станаха първите официални милиардери на биткойни, също са собственици на големи капитали в биткойни. Братята придобиха около 1% от всички биткойни, издадени през 2013 г., а до 2017 г. капиталът им се изчислява на 1,3 млрд. долара. Като се вземе предвид, че пиковата стойност на цената на биткойните се е увеличила почти двойно от 2017 г., днес капиталът на близнаците може да е близо три милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Така и не мога да разбера

  11 4 Отговор
  Откъде идва стойността на тези криптовалути! Биткойните били краен брой и това не позволявало инфлация, но всеки може да си прави и други криптовалути. Тогава...?

  Коментиран от #3, #4, #17, #18

 • 2 Рептилчева

  13 6 Отговор
  подготвят публиката. леко и внимателно за да не се усети. кой разбрал-разбрал. иначе койните са булшит ама публиката не го знае все още.
 • 3 Онзи

  13 1 Отговор

  До коментар #1 от "Така и не мога да разбера":

  Идва от това че Бай Дончо си печата каквато иска валута. Ти ако имаш 1 биткойн, цената естествено му се вдига, защото няма как да си напечаташ още. Разбира се, може да си купиш друга валута, но и нейната цена се вдига докат Бай Дончо печата долари и ги дава на милите си фалиращи компании да ги спасява, а те да цоцат бедния човек.

  Коментиран от #6

 • 4 Дълбоко виждащ

  21 2 Отговор

  До коментар #1 от "Така и не мога да разбера":

  Откъде идва стойността на криптовалутата??от там откъдето идва Стойността на хартиените пари.....от Търсене и предлагане-ще ви отговори някой професор,откъде идва стойността на жилищата,ще ви попитам аз.....отговорът ,моят е от НИКЪДЕ!!цялата икономика е нереална и се крепи налакомията !!Определен брой хора,искат да приберат парите на всички хора...Как??Робството не е било панацея,затова са измислили....Парите и свободата,която уж дават....чрез парите бившите робовладелци,правят роби всички !!Парите,вече губят смисъл,като начин за Заробване и вече Господарите отиват на Масово робовладелство-след,като имат средство за това!опитах се. Да бъда разбираем!Дано съм успял...
 • 5 Бг Батка

  10 1 Отговор
  Значи тариката си измисли валута ,оставил и 1 мил бройки и гледа цирка . Овцете обаче чули , че еди кой си направил пари и полудели .Вкарана е малко психология с термина копаене тоест извършва се някаква тежка дейност - копае се !

  Коментиран от #7

 • 6 Дълбоко виждащ

  6 1 Отговор

  До коментар #3 от "Онзи":

  Има и такива майстори като мен.....копали и загубили ключът.....така,че крайното число е 21милиона,но де факти са по малко!Биткойна го Цепиха два пъти на биткойн_кеш в момента е около 500$и биткойн-голд той е по малко.ккрипто валутата,е вероятност единствена,да се стане милионер без престъпване на закон и без да имаме грях пред БоГа!Като цялата икономика световна,криптовалутите са един голям балон,който владетелите надуват периодично!

  Коментиран от #10


 • 7 Дълбоко виждащ

  2 1 Отговор

  До коментар #5 от "Бг Батка":

  Има една криптовалута-Моонкойн...стойността и е като на биткойна в началото....търгува се на една,или две борси.....Ако може някой майстор-спекулант да я вдигне....Дава най добър рандеман при копане....на ден над 10$ при две машини....токът им е около11лева на ден...Успех!
 • 8 Европа съюз

  4 2 Отговор
  Затвор за псевдо инвеститорите и търговци на крипто кодове
 • 9 Ружа Игнатова съм

  14 1 Отговор
  Помните ли ONE COIN 🤣
 • 10 IQM Quantum computers и D-Wave Systems

  7 2 Отговор

  До коментар #6 от "Дълбоко виждащ":

  Споко с квантовите компютри до 5г ще можем да отключим всяка папка и всеки изгубен токен ;) а да и да строшим блокчейн системата с 51% атака и промяна на кода :)

  Коментиран от #12, #14

 • 11 Журналистик

  8 3 Отговор
  Ехооо ! преди два дни имаше 24% спад за 24 часа !

  Коментиран от #15

 • 12 Света

  5 0 Отговор

  До коментар #10 от "IQM Quantum computers и D-Wave Systems":

  Вие докато го хакнете ние вече ще се го забранили.
 • 13 ПОРЕДНАТА ПИРАМИДА ЗА ГЛУПАЦИ

  9 2 Отговор
  ТАКА ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСА. ....!!!..БИТКОИНИ НЕ МОЖЕШ ДА ЯДЕШ..НЕ МОЖЕШ ДА КУПУВАШ И ПРОДАВАШ СВОБОДНО. ...
 • 14 Дълбоко виждащ

  2 1 Отговор

  До коментар #10 от "IQM Quantum computers и D-Wave Systems":

  Надали е възможно,ключът е на принцип -геометрична прогресия...на първото квадратче 1зърно.....а на64 квадратче зърното на цялата вселена!

  Коментиран от #16

 • 15 Дълбоко виждащ

  3 1 Отговор

  До коментар #11 от "Журналистик":

  Да,от 42000$на33000$....чакаме го от45000-до60000и обръщаме....Пуста лакомия....вместо до Декатлон,можеше......да се обърне в Неделя!щом има въдици във водата ....ще се закачи и риба....дано е по едричка и хищна...По вкусни са!
 • 16 D-Wave systems

  4 1 Отговор

  До коментар #14 от "Дълбоко виждащ":

  Квантовият процесор разгражда криптографията а не се опитва да налучка отговора както са класическите процесори ! 10.000 кюбита разбиват 256 битовия код за секунди !
 • 17 Nikol Gerova

  9 8 Отговор

  До коментар #1 от "Така и не мога да разбера":

  Откъде идва стойноста на златото?Златото е просто метал,но е рядко срещан и труден за добив от тамидва и стойноста на биткойн!кажи ми каква е разлайката освен времето на съществуване на двата актива!Повчрвай ми биткой ще стан1 000 000$ и тогава ще те е яд,че не си заделил пари да купиш малко!Какво имаш да губиш трябва и малко риск в тоя живот,но за сметка на това печалбата си заслужава!

  Коментиран от #19, #20, #24

 • 18 www

  3 1 Отговор

  До коментар #1 от "Така и не мога да разбера":

  То и всеки може д аси прави книжни пари но ще имат ли стойност?Аргумента ти е по-евтин от заплатката ти!

 • 19 Факт 1001

  7 1 Отговор

  До коментар #17 от "Nikol Gerova":

  Златото е материя и е реално ........... общо прието и с вековна история .
 • 20 Факт Threadripper

  9 2 Отговор

  До коментар #17 от "Nikol Gerova":

  А Bitcoin е една експериментална измишльотина за балъци и спекуланти с 10 годишна прогнила и пълна с измами история (НЕ ИЗПОЛЗВАЕМ в реалността !) Ще го има още няколко години докато не затворят всички измамници и разбият цялата система !

  Коментиран от #21

 • 21 Дълбоко виждащ

  6 3 Отговор

  До коментар #20 от "Факт Threadripper":

  Има хора,обичащи да влизат в капана за мишки и да си вземат сиренце без капана да щракне!крипто валутата е същото нещо,като ежедневието на всеки!А,именно ХАзарт!сядайки в колата...играете хазарт,всяко ваше решение е хазарт!за разлика от ежедневния хазарт,играта на борсите се управлява и владее от владетелите на света!!мен лично ми доставя голям кеф да ги.....дори да стана от масата с една стотинка отгоре се чувствам прекрасно!
 • 22 Вълко Червенков

  3 4 Отговор
  Криптовалутите са експеримент,който показва как ще се трансформират парите.Засега са полузаконен ъндърграунд,но в бъдеще ще ги вкарат в регулация.

  Коментиран от #23

 • 23 4745

  1 1 Отговор

  До коментар #22 от "Вълко Червенков":

  Какво мога да си купя с крипто валута?! За каква нищожна част от нея гаджето ти би ми се отдало с кеф!:) С виртуална валута не можеш да си купиш даже виртуална реалност! Симпатяга!:) Мечтател!:)
 • 24 Буха ха

  2 1 Отговор

  До коментар #17 от "Nikol Gerova":

  Златото мога да си го заключа в сейфа (може и в чекмедже, хи хи), докато ако утре спре интернета знаеш ли къде са ти биткойните? И други ден като пуснат интернета се окаже че биткойните ги нЕма, ще се оплачеш на отец Гарабед, по известен като арменския поп.

  Коментиран от #25

 • 25 бахо

  2 0 Отговор

  До коментар #24 от "Буха ха":

  Добре,бе,див!:)))Хареса ми "Отец Гарабед,по-известен като арменския поп".Това беше добро и ме разсмя искрено!:)))))))
 • 26 VVV

  1 0 Отговор
  Има още 5 .5 трилиарда в банкови депозити така че има възможност да нараства цената на криптото.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.