Last news in Fakti

19 Януари, 2021 09:49 3 778 6

Нов рекорд за предаване на данни чрез оптични влакна

  • данни-
  • интернет-
  • оптични влакна-
  • скорост

Новата рекордна скорост е 2.5 пъти по-голяма от досегашната

Нов рекорд за предаване на данни чрез оптични влакна - 1

Технологиите, използващи възможностите на Интернет, изискват все по-високи скорости на трансфер на данни. В момента скоростта на пренос на данни не е никак ниска, но тази скорост на предаване през оптични мрежи обаче не задоволява учените, търсещи все по-впечатляващи резултати.

Международен екип от учени от Prysimian (доставчик на оптични кабели от Франция), американската Nokia Bell Labs и Японския институт за мрежови системи (NICT) постави нов световен рекорд, като това се случи в края на 2020 година и е за предаване на данни със скорост от 125 000 Gbps.

Учените използват едноядрен многомодов метод. Новата рекордна скорост е 2.5 пъти по-голяма от предишния световен рекорд. Основният проблем за увеличаване на скоростта на предаване е малката оптична честотна лента.

Учените са успели да реализират високоспектърно ефективно широколентово оптично предаване с оптични влакна, съдържащи 15 режима (диаметър на покритието 0.245 мм и диаметър на облицовката 0.125 мм, което е индустриалният стандарт).

Учените заявяват, че с увеличаване на броя на режимите в многорежимната оптична предавателна система, изчислителната сложност на необходимата цифрова обработка на сигнала MIMO (Multi-Input Multi-Output) се увеличава. Експериментът намалява сложността на цифровата MIMO обработка и демонстрира предаването на 382 канала, всеки от които е модулиран с 64-QAM сигнали.

Предаването е извършено на разстояние 23 км. Развитието на технологията може да повлияе и на развитието на многомодовата технология, както и да улесни нейното прилагане заедно с многоядрена технология за създаване на бъдещи високоскоростни системи с оптични влакна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жеко

    8 3 Отговор
    Къв 1Гб аз за 1МБ се моля, а преди 25г. и 500МБ бяха кеф

    Коментиран от #3

  • 3 Читател

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жеко":

    Нещо си объркал мерните единици.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Spy

    0 0 Отговор
    Радвахме се на скорост 100к един филм се сваляше 2-3 дни 😂😂😂и то ако не прекъсне нета